Interview
Læsetid: 2 min.

Minister kræver hurtigt svar fra CBS' bestyrelse

Bestyrelsen på CBS skal hurtigst muligt levere en redegørelse i forbindelse med fusionsskandalen, lyder det fra Videnskabsministeren. Men hun ser intet behov for at ændre ansvarsfordelingen på universiteterne
Indland
31. marts 2011

Bestyrelsen på CBS med formand Anders Knutsen i spidsen skal hurtigst muligt komme med en detaljeret redegørelse for, hvem der vidste hvad og hvornår i sagen om den ulovlige uddannelsesfusion.

Sådan lyder meldingen fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K), som ikke vil udstede garanti for, at bestyrelsen på CBS overlever.

»Jeg har en del spørgsmål, jeg gerne vil have besvaret. Dem sender jeg til bestyrelsen på CBS nu. Jeg vil have svar hurtigst muligt og forventer, at vi når langt på et par uger,« siger hun.

Mandag holdt ministeren et møde med både formand og næstformand for CBS' bestyrelse. Her beskrev CBS-ledelsen forløbet frem til, at rektor Johan Roos i weekenden blev fyret. Men bestyrelsens egen rolle er altså endnu ikke tilstrækkelig afdækket til, at ministeren kan garantere dens overlevelse eller frifinde den for ansvar for miseren. Men hun slår fast, at bestyrelsen er universitetets øverste myndighed.

»De beslutter, hvem der skal være rektor, og de skal tilse, at universitetsloven og andre love overholdes.«

Vigtigt selvstyre

Så hvilket ansvar har bestyrelsen på CBS for, at der nu er 20 studerende, der står med ugyldige eksamensbeviser?

»Der er ingen tvivl om, at det er bestyrelsen, der er øverste myndighed. Der er en årsag til, at jeg stiller spørgsmål nu.«

— Flere peger på, at universitetsloven med et ekstremt flertal i bestyrelsen øger risikoen for den slags sager.

»Den argumentation er jeg ikke med på. Selvstyret er en stor styrke for universiteterne — at det er folk tæt på universitetet og med indsigt sammen med folk med udefrakommende kompetencer, der varetager det øverste ansvar.«

— De eksterne bestyrelsesmedlemmer kan være gode til at drive en virksomhed, men har de nok indblik i universitetsområdet?

»Jeg synes, det er en rigtig god kombination, at der sidder både eksterne og interne medlemmer. Universiteterne skal jo også i yderligere grad nærme sig aftagerne i både den offentlige sektor og erhvervslivet.«

Politik på enkeltsager

SF har flere gange talt for en ændring af universitetsloven med henblik på at ændre balancen i bestyrelsen til fordel for andelen af interne — og altså af universitetet demokratisk valgte medlemmer. Men Charlotte Sahl-Madsen er tilfreds med fordelingen, som den ser ud i dag.

»Jeg synes, den er helt fin.«

— Hvad synes du om universiteternes evne til selvstyre set i lyset af sagerne på CBS og KU's Milena Penkowa?

»Nu skal man passe på ikke at lade enkeltstående sager så tvivl om et bærende og enkeltstående princip omkring selvstyre. De sager viser, at kombinationen af selvstyre og tilsyn fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er med til at sikre, at vi skal værne om selvstyret.«

— Så de varetager deres selvstyre godt nok?

»Jeg synes ikke, man skal lave om på et grundliggende princip, fordi der opstår to situationer, som vi er i fuld gang med at håndtere.«

Fusionskollapset har også ført til, at omkring 20 studerende på CBS-SIMI Executive står tilbage med ugyldige eksamenspapirer. De skal hjælpes hurtigst muligt, bedyrer ministeren. Universitets- og Bygningsstyrelsen under Videnskabsministeriet undersøger mulighederne for en form for akkreditering af de studerendes papirer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her