Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pensionsmilliarder skal bane vej for et fossilfrit Danmark

To af de store pensions-kasser, PensionDanmark og PKA, købte i går halvdelen af DONGs kommende havmølle-park ved Anholt. Mere følger, hvis politikerne ellers beslutter nogle nye grønne energiprojekter med investeringsbehov, lover selskaberne
Indland
29. marts 2011

Nu skal pensionsopsparernes penge for alvor understøtte Danmarks omstilling til klimavenlig energiforsyning. I går købte de to selskaber PensionDanmark og PKA halvdelen af den kommende vindmøllepark i havet ved Anholt, den hidtil største havmøllepark i Danmark og større end nogen, der til dato er opført noget sted i verden.

Projektet er kun ét skridt i pensionsselskabernes nyorientering mod den hjemlige energisektors grønne omstilling, siger pensionskassedirektørerne Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark og Peter Damgaard Jensen, PKA

Havmølleprojektet, der skal realiseres af den hidtidige ene-ejer, DONG Energy, kommer til at bestå af 111 møller, der med en samlet kapacitet på 400 megawatt skal producere el svarende til 400.000 husstandes forbrug eller ca. fire pct. af Danmarks samlede elforbrug. Byggestarten går omkring årsskiftet, de første møller begynder at levere el i slutningen af 2012, og den samlede park skal være fuldt driftsklar sidst i 2013.

Med et prisbud på ca. 10 mia. kr. vandt DONG i sommer Energistyrelsens udbud på opførelse og drift af Anholt-møllerne. I går gik energiselskabet så i kompagniskab med to af de største hjemlige pensionskasser om projektet. I et fælles konsortium køber PensionDanmark og PKA for ca. seks mia. kr. halvdelen af Anholt Havmøllepark: PensionDanmark erhverver en ejerandel på 30 pct., PKA en andel på 20 pct.

DONG Energy forpligter sig til gengæld til at opføre Anholt Havmøllepark til en fast pris, og den 1. april 2014 overtager de to pensionsselskaber driftsansvar og indtjening proportionalt med deres ejerandel. Produktion inden dette tidspunkt vil primært tilfalde DONG.

»Danmark er i gang med en helt nødvendig omstilling til vedvarende energi, som kræver kapital i stor skala fra pensionsbranchen. Når det som i Anholt-projektet kan forenes med et godt afkast til medlemmernes pensionsopsparing, er det oplagt for PensionDanmark at påtage sig rollen som lead investor,« siger Torben Möger Pedersen.

Del af ny strategi

Han understreger, at Anholt-projektet ikke er en enlig svale for selskabet. Sidste år købte PensionDanmark således for godt 700 mio. kr. halvdelen af DONG Energys store havmøllepark i havet ved Nysted syd for Lolland. Og i 2009 har man via fonden Green Power Partners investeret i både sol og vind i andre europæiske lande.

I alt har selskabet nu 5,3 mia. kr. i vedvarende energi og energiinfrastruktur-projekter, og ambitionen er at fortsætte investeringen af medlemmernes penge i grøn energi.

»Investeringerne i vindenergi giver rigtig god mening ud fra et investeringsmæssigt synspunkt. De har et stabilt og forudsigeligt afkast, så medlemmerne kan forvente et afkast på deres grønne investeringer pænt over det, der er udsigt til i dagens obligationsmarkeder. De godt fem mia., vi til dato har investeret i vedvarende energi, vil blive fordoblet de kommende år,« oplyser Torben Möger Pedersen.

PKA har med gårsdagens aftale investeret i alt otte mia. kr. i klima-relaterede projekter, indtil nu primært i udlandet.

»Et eksempel er vores deltagelse i NextLight Renewable Project, et californisk projekt med solenergiparker,« fortalte Peter Damgaard Jensen i går på en energikonference på Christiansborg.

PKA solgte sidste år denne investering videre med en gevinst på 300 mio. dollar og ser således også videresalg af grønne investeringer som en måde at få medlemmernes penge forrentet.

Aftalen med DONG om Anholt Havmøllepark passer fint ind i PKAs investeringsstrategi, siger Peter Damgaard Jensen.

»Vi gør det naturligvis for at tjene penge til medlemmernes pensioner, men vi ønsker også at tage et samfundsansvar,« påpeger han.

En rigtig god handel

DONGs pris for at opføre vindmøllerne ved Anholt de godt 10 mia. kr. er blevet kritiseret for at være alt for høj og betinget af, at DONG var eneste energiselskab, som sidste år bød på opgaven. DONG opnår via den høje afregningspris på møllestrømmen en meget lukrativ forretning via et urimeligt stort tilskud fra elforbrugerne, lød kritikken.

Er der hold i den, vil pensionsselskaberne nu tilsvarende få en særlig god forretning som medejere, til fordel for deres medlemmer.

»Vi har jo ikke nogen indflydelse på den afregningspris, der er aftalt mellem DONG og Energistyrelsen,« siger Torben Möger Pedersen.

»Men med regeringens ambition om at komme væk fra fossil energi til fordel for vedvarende energi med vægt på havvind vil det være en nødvendig omkostning at give et vist subsidie sammenlignet med prisen på sort strøm. Hvis vi vil omstillingen, er det en nødvendig pris,« mener PensionDanmarks administrerende direktør.

Med henvisning til, hvad han kalder »antiatomkraft-valget« i tyske delstater i søndags, mener Torben Möger Pedersen, at det er til Danmarks fordel at være længst muligt fremme med de energiteknologier, der er et alternativ til atomkraften.

Villige milliarder

I regeringens netop fremlagte Energistrategi 2050 om vejen ud af den fossile æra lægges der op til store milliard-investeringer de kommende år.

»PKA har selv godt 140 mia. kr. i kassen, og sammenlagt har de hjemlige institutionelle investorer 2.700 mia. kr. i pensionsformue,« oplyser Peter Damgaard Jensen, PKA.

Så hvis omstillingsprojekterne fremtræder rentable og med forudsigeligt afkast til investorerne, kan der tænkes en betydelig indsprøjtning af pensionsmidler i Danmarks grønne energifremtid. Såvel klima- og energiminister Lykke Friis (V) som oppositionens energiordførere Margrethe Vestager (Rad.), Anne Grete Holmsgaard (SF) og Ole Hækkerup (S) inviterede i går pensionsselskaberne til fortsat og øget deltagelse i omstillingen.

Forudsætning for deltagelsen er naturligvis, at der via et nyt energipolitisk forlig bliver sat nye projekter i søen. Der er indledt orienterende samtaler mellem Lykke Friis og partiernes energiordførere, men på gårsdagens konference blev der ikke luftet megen politikertro på en ny samlet energiaftale inden et valg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her