Nyhed
Læsetid: 2 min.

Pind fralægger sig ansvar for fængsling af asylansøgere

Integrationsministeren afviser kritik af frihedsberøvelser af asylansøgere i Ellebæk-fængslet. Det er op til politiet at vurdere, om det er nødvendigt at frihedsberøve, siger Søren Pind
Indland
23. marts 2011
Integrationsministeren afviser kritik af frihedsberøvelser af asylansøgere i Ellebæk-fængslet. Det er op til politiet at vurdere, om det er nødvendigt at frihedsberøve, siger Søren Pind

Blandt de indsatte asylansøgere i Ellebæk-fængslet findes gravide kvinder, psykisk syge, torturofre og ofre for menneskehandel. Fælles for dem alle er, at de er frihedsberøvede, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden for at undgå udsendelse af landet. Praksissen har mødt omfattende kritik fra blandt andre Amnesty International, men integrationsminister Søren Pind (V) afviste på et samråd i går, at der er noget problematisk i asylansøgernes indespærring.

»At en asylansøger lider af en fysisk eller psykisk sygdom er ikke i sig selv en forhindring for frihedsberøvelse. Det er politiets skønsmæssige beføjelse, og de er allerede opmærksomme på, at det er et voldsomt indgreb,« svarede Søren Pind på kritikken fra oppositionen.

Samrådet var indkaldt af Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen, efter at Amnesty International i sidste nummer af medlemsbladet AMNESTY fremlagde en række eksempler på frihedsberøvelse af såkaldt »sårbare« asylansøgere.

Eksempler der får oppositionen til at frygte, at den Europæiske Menneskerettighedskonvention bliver overtrådt. Hvad ministeren dog afviser:

»Jeg har ikke nogen grund til at antage, at der finder konventionskrænkelser sted. For der finder domstolsprøvelse sted, og dommerne skal inddrage de internationale konventioner,« sagde Søren Pind og sendte en slet skjult kritik af sted mod sin forgængers håndtering af sagen om de statsløse palæstinensere:

»Og jeg er jo mere tryg ved, at en dommer påser, at internationale konventioner er overholdt end så mange andre.«

Domstolskritik

Radikale Venstres udlændingeordfører Marianne Jelved spurgte flere gange ind til, hvordan lovgiverne kan få indsigt i de overvejelser, som politiet gør sig om de mulige alternativer til frihedsberøvelse, som meldepligt eller bopælspligt.

Til det svarede Søren Pind med nok en subtil henvisning til sin forgænger Birthe Rønn Hornbechs nylige kritik af EU-domstolen:

»Det er meget moderne, at kritisere domstolene i den politiske debat. Det skal politikerne i vidt omfang holde sig fra. Derfor vil jeg ikke svare yderligere,« sagde han, men forsikrede dog et fnisende samråd om ved flere lejligheder, at han nok skulle »lade være med at slukke mikrofonen«.

Ministeren blev bakket op af Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der ikke ser noget problem ved håndteringen af de afviste asylansøgere:

»Det virker til at være venstrefløjens håb, at der i mindre grad benyttes frihedsberøvelse af asylansøgere. Jeg vil opfordre ministeren til at stå fast,« sagde han

Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen var efter samrådet ikke tilfreds med ministerens svar, som hun mener lægger hele ansvaret over på politiet og domstolene.

»Det er politikerne, der bestemmer, hvordan lovgivningen ser ud. Hvis politikerne synes, det er et problem, at psykisk syge og handlede kvinder frihedsberøves, skal de lave loven om. Det er for tyndt bare at sende ansvaret videre,« siger hun.

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Naturligvis gør han det, aben skal videre - no matter what.

Men hvad er det for et grundlag som disse mennesker fængsles på?

Er det straffeloven eller lovgivning som hører under integrationsministeriet som giver politiet skønsmæssige beføjelser overfor asylansøgere?

Marianne Mandoe

Jamen selvfølgelig.

Det ideelle for en politiker ville jo netop være at være den der tager beslutningerne og fastlægger en ramme, og derefter være i stand til at fralægge sig ethvert ansvar for hvordan beslutninger og rammer bliver administreret.

Desværre Pind..... sådan virker verden ikke. (Endnu heldigvis)

I overhalingsbanen er ansvar for S. Pind jo blot en dødvægt der følger med ministerposten. Bedre at lade ens retoriske nytårsraketter oplyse forgængers bedrifter og fejltrin. Hvor man til enhver lejlighed lader sit naive åsyn forråde den grålig matteret hårpragt.
Udskyd enhver reevaluering af politik fra skyggekabinettet.

John Houbo Pedersen

Selvfølgelig har populisten ikke en pind ansvar, han skal jo først have overblikket før han skiftes ud.

Manden har sq da ret.
Ministeriet og landets myndigheder skal agere i henhold til landets love.
Hvis man er utilfreds med det, må man få lovene lavet om i folketingssalen.

Ninn-Hansen og BR-H gik netop ud og lavede deres egne fortolkninger af loven.

Så kender vi VK regeringen igen. Ansvaret, det er uddelegeret.
I den virkelige verden ville det blive kaldt ansvarsforflygtigelse, men jeg tror ikke de kender ordet.

Typisk for Pinds cykelrytterholdning: at bøje hovedet fremover og samtidig sparke bagud. Det ér jo den nuværende Reging og DF, der står for lovgivningen. Så ansvar er der, uanset...

Med venlig hilsen