Læsetid: 2 min.

Pind giver Rønn eneansvaret for statsløsesagen

Det var efter alt at dømme ikke embedsmændenes skyld, men en decideret politisk beslutning at vente to år med at efterleve konventionerne om statsløshed, mener den nye integrationsminister, Søren Pind (V), der varsler en helt ny åbenhed i ministeriet
Det var efter alt at dømme ikke embedsmændenes skyld, men en decideret politisk beslutning at vente to år med at efterleve konventionerne om statsløshed, mener den nye integrationsminister, Søren Pind (V), der varsler en helt ny åbenhed i ministeriet
18. marts 2011

Selv om kommissionsundersøgelsen af statsløse-sagen endnu ikke er indledt, føler den nye integrationsminister Søren Pind (V) sig overbevist om, at ansvaret alene vil ende hos forgængeren og partifællen Birthe Rønn Hornbech.

Intet tyder ifølge Pind på, at embedsværket kan klandres for, at man i næsten to år fortsatte med at bryde konventionerne om statsborgerskab til herfødte statsløse, selv om man var opmærksom på problemet.

»Jeg er helt tryg ved, at undersøgelsen giver et helt klart svar på, hvordan det har forholdt sig i den ansvarsdiskussion. Men som jeg ser det, så synes jeg egentlig ud fra det, jeg har kunnet se indtil nu ikke mindst det Information har beskrevet at der har været tale om en politisk beslutning. Det har man så truffet konsekvensen af,« siger Søren Pind i et interview med Information.

Han undrer sig til gengæld over, at Information både har forsøgt at lægge ansvaret hos ministeren og embedsværket.

»Hvilken holdning jeg som minister end har til de her konventioner, så skal vi overholde dem. Det drog statsministeren konsekvensen af. Ikke mindst på baggrund af Informations journalistik, og det synes jeg, at han gjorde håndfast ved dels at bede ministeren om at forlade sin stilling, dels ved at få lavet en undersøgelse af, hvad der egentlig er foregået hvordan, hvornår og hvorfor. Det synes jeg er godt. Men jeg skal ikke undlade at bemærke det paradoksale i, at Information på den ene side klart påpeger, at det har var en politisk beslutning, for siden på den anden side at brokke sig over, at ingen embedsmand bliver stillet til ansvar.«

Du mener, at hverken denne eller tidligere sager har handlet om ministeriet, men kun om politik?

»Hvis der mod min forventning skulle være andet end det politiske i det her, så må vi agere på det til den tid på et oplyst grundlag. Indtil da har medarbejderne min fulde tillid, og så handler det om at få opgaverne udført så solidt og professionelt, som man overhovedet kan,« siger Søren Pind.

Åbent ministerium

Alligevel varsler han helt nye tider i ministeriet. Dels vil han 'frisætte' personalet, dels vil han indføre en helt anden åbenhed over for pressen og offentligheden.

»For det første vil jeg give medarbejderne noget selvtillid og også frisætte dem i højere grad. Jeg har givet besked om, at når medierne ringer, så kan det ikke nytte noget, at man tror, at jeg skal være eneste budbringer på alting. Når det handler om formelle ting – påstande om konventionsbrud, hvad ved jeg så vil jeg have, at kontorcheferne træder frem. Jeg vil have, at de kommenterer på det professionelt ud fra et fagligt synspunkt,« siger Søren Pind:

»Jeg har også sagt til dem, at det er udmærket at have tro det eller ej en nul-fejls-kultur, men problemet er, at hvis man virkelig forsøger at have en nul-fejls-kultur, så begår man faktisk flere fejl, end hvis man ikke har det.«

Når du taler om at frigøre dem og give dem selvtillid, er det så, fordi du ser et mønster i, at de har været tyngede?

»Jeg tror i høj grad, man skal se det her som et fort, som har skullet holdes i rigtig lang tid.«

Et fort?

»Ja, et fort, hvor der har været rigtig mange indianere på jagt, der har redet rundt om bygningen, og der ser jeg det som en af de fineste opgaver at gå ud og række hånden ud til indianerne og sige: Nu skal I lige slappe af lade os snakke lidt sammen.«

Det er jo nogle skrappe fætre i DF, der også har en mening om, hvad det foregår i ministeriet. Handler det også om at få selvtillid til at stå imod med over for dem?

»Jeg synes, jeg har en god dialog med Dansk Folkeparti. Respektfuld og god. Dansk Folkeparti har selvfølgelig siden 2001 været en del af arbejdet på det her for dem så centrale område, og ja, selvfølgelig oplever jeg, at det er vigtigt for dem, men jeg har ikke oplevet nogen form for ubehageligheder eller noget som helst. For mig at se kommer truslen som sædvanligt mere fra øst end fra vest.«

Læs mere om Birthe Rønn Hornbech på side 4

Læs i morgen et interview med Søren Pind om hans syn på sin rolle som integrationsminister, danskhed, assimilation, konventioner og det kommende folketingsvalg

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Det er da godt, at Søren Pind vil indføre mere åbenhed i Integrationsministeriet og at han støtter embedsmændene og ikke beskylder dem for at have skyklapper på som BRH.
Men er det ikke nærmere for at dække over aftaler mellem regeringen og DF. Hvis der har været sådanne aftaler og møder , som P1 s Orienterings aktindsigt tyder på, så er det i mine øjne en meget alvorlig sag og faktisk hel hen i vejret at overtræde FN s konventioner bare for at forhindre knapt 500 statsløse et dansk statsborgerskab. Det er da for ”åndssvagt”.

Nu er højsæsonen for abekasteri åbenbart startet i partiet Venstre, og ikke overraskende forsøger den nytiltrådte skingre og højrepopulistiske assimilationsminister at placerer ansvaret hos sin forgænger.

Det vil jo også være pokkers bekvemt for VKO, hvis man kunne slippe af sted med at udpege en enkeltperson som syndebuk.

Sandheden er imidlertid, at krænkelsen af de statsløses rettigheder har været en integreret del af VKOs udlændingepolitik siden 2001. Det er ikke noget, der er sket på grund af misforståelser og tilfældigheder.

Regeringen har bevidst og med åbne øjne begået svinestregerne, og al snak om fejl og glemsomhed er naturligvis ikke andet end tarvelige og let gennemskuelige bortforklaringer.

Kirsten Stausholm

Og hvis Pind har ret i, at embedsmændene er så redelige, må de vel have kontaktet statsministeriet for lang til siden. Altså har Lars Løkke og Fogh kendt til ulovlighederne.

Tom W. Petersen

Det må forstås sådan, at når Pind "føler sig overbevist om", at BRH er den eneste ansvarlige, så er hans ærinde på forhånd, og før sagen er undersøgt, at frikende både Haarder og Hvilshøj.
Og at han finder det i orden, at når embedsmænd, der ved bedre, beordres til at medvirke til ulovligheder, så gør de det; og det har de intet ansvar for.
En sær form for restbevidsthed. (Og så hos en inderligt troende liberalist, der går ind for individets personlige ansvarlighed.)

Tom W. Petersen

Vi afventer stadig statsministerens undskyldning til Thorkild Simonsen for hans uansvarlige forsøg på at gøre ham medskyldig i svineriet.

Nu vil jeg mene at Hr. Pind er en smule naiv her da DF jo ikke bare "en del af arbejdet på det her for dem så centrale område", men derimod så sidder DF og bestemmer det meste af hvad der foregår i "assimilationsministeriet". Alle der sidder i dette ministerium er forøvrigt mindst lige så skyldige i de mange overgreb og fortielser danske så vel som statsløse og indvandrere er blevet udsat for de sidste mange år. Hr. Pind kan derfor godt glemme alt om at vaske hænder eller at hans embedsmænd kan gøre dette uden at kunne bevise deres uskyld. Integrationsministeriet bygger på et princip og det er at føre DF's forfærdelige menneskesyn ud i livet(eller det DF fik igennem ved finanslovforhandlingerne) så VK kan beholde flertallet i Folketinget og dermed magten. Så kære Hr. Pind og CO. det er en ommer!

Jeg er ingen større fan af Søren Pind, men jeg synes faktisk, at reaktionerne på dette interview med ham er urimeligt negative og prægede af rygmarvsreaktioner. Jeg synes således, at Pind siger rigtig mange gode og positive ting i interviewet ikke mindst om mere åbenhed i ministeriet. For det har der i høj grad manglet under Rønn. Så giv ham nu lige en chance for at vise, hvordan han vil opføre sig som minister, før I kaster jer verbalt over ham.