Læsetid: 1 min.

Rektor på Copenhagen Business School i kritisabel dobbeltrolle

Professorer kritiserer CBS-rektor Johan Roos for dobbeltrolle, da han også er bestyrelsesformand i privat fond, som CBS samarbejder med. Den tidligere rektor trak sig fra en tilsvarende post
Professorer kritiserer CBS-rektor Johan Roos for dobbeltrolle, da han også er bestyrelsesformand  i privat fond, som CBS samarbejder med. Den tidligere rektor trak sig fra en tilsvarende post
23. marts 2011

Kan man forhandle med sig selv? Det kan rektor for Copenhagen Business School, Johan Roos, komme til, da han ud over at være medlem af CBS' bestyrelse også sidder som bestyrelsesformand for en privat erhvervsdrivende fond, som CBS samarbejder med. Den private fond, CBS-SIMI Executive, udbyder uddannelser til erhvervslivet, og den dobbeltrolle afstedkommer kritik fra eksperter i virksomhedsledelse.

Professor Anders Drejer fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet peger på, at Johan Roos kan komme under mistanke for at sikre CBS en konkurrencefordel:

»Det skaber en interessekonflikt, fordi CBS' rektor kan sørge for, at den private fonds uddannelser ikke konkurrerer med CBS,« siger han.

CBS' tidligere rektor Finn Junge-Jensen valgte selv at trække sig fra en lignende post i en erhvervsdrivende fond knyttet til handelshøjskolen, da mistanken om en interessekonflikt blev luftet. Det bekræfter han over for Information.

På sin blog kalder adjungeret professor ved CBS Claus Valentiner det for »en meget risikabel sag at tro,« at Johan Roos i længden kan hæve 100.000 kr. om året i honorar som bestyrelsesformand for CBS-SIMI Executive og samtidig været rektor for CBS.

CBS afviser problem

Men ifølge formand for CBS' bestyrelse, Anders Knutsen, er der intet problematisk i Johan Roos' to bestyrelsesposter.

For skulle der opstå situationer med interessekonflikter: »Så kan han jo lade være med at deltage i diskussionen i henhold til bestyrelsens regler for inhabilitet,« siger Anders Knutsen, som i øvrigt afviser, at konstruktionen giver anledning til konkurrenceforvridning.

Ifølge professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh kunne Roos med fordel opgive en af sine poster.

»Hvis man vil undgå at blive beskyldt for at sammenblande tingene, så kan det være en fordel for rektor ikke at sidde i bestyrelsen hos SIMI,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Leif Højgaard

Med hensyn til at blande tingene sammen - så er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh nok en af de bedste til at kunne tale med om at blande tingene sammen. Han har selv i det sidste årti slået på tromme for ABC-Costing, som virkelig blander alle omkostningsbegreber sammen i den store sorte gryde, så at lederne hellere tager beslutninger ud fra rygmarvs- og mavefornemmelser frem for at støtte sig til oplysninger fra økonomer, som sidder uhjælpelig fast i selvkostfælden.

http://www.pnbukh.com/site/files/pdf_filer/Leksika_Ency_activity_based_c...

Det har således også været muligt at få indført tankerne i den offentlige sektor, som nu sidder og leger pseudo profitcentre med brug af en masse personaleressourcer til intern afregning og transferpricing. Jo man må sandelig sige at teknologien har sneget sig ind bag kulisserne uden at nogen har protesteret.

Leif Højgaard

Ja - kr. kr. kr. kr. , som suges ud af skatteyderne for bla at fodre DJØF-ere med i den offentlige bugnende administration...