Læsetid: 2 min.

Rønn var 30 måneder om at orientere politiet

Først dagen inden statsministeren fyrede Birthe Rønn Hornbech, orienterede Integrationsministeriet politiet om, at unge statsløse har krav på statsborgerskab
Først dagen inden statsministeren fyrede Birthe Rønn Hornbech, orienterede Integrationsministeriet politiet om, at unge statsløse har krav på statsborgerskab
18. marts 2011

På Birthe Rønn Hornbechs (V) sidste arbejdsdag som integrationsminister mandag den 7. marts 2011 skrev Integrationsministeriet til Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter med besked om, at der gælder særlige regler for statsløse, der er født i Danmark, hvis de ønsker statsborgerskab.

På det tidspunkt havde den daværende integrationsminister siden august 2008 vidst, at sagsbehandlingen af ansøgninger fra unge statsløse ikke levede op til to FN-konventioner, som Danmark har tiltrådt.

Dermed var ministeren og ministeriet mere end 30 måneder om at leve op til den pligt til korrekt vejledning, som ministeriet siden selv har erkendt.

Skærpede krav

Hidtil havde politiet, der normalt tager imod ansøgninger om statsborgerskab, sagsbehandlet efter en politivejledning fra november 2008, hvor kravene til statsborgerskab netop var blevet skærpet.

Som Information tidligere har påvist, skulle de skærpede krav også gælde for unge statsløse, selv om ministeren var orienteret om, at kravene derimod skulle have været lempet for at overholde de to FN-konventioner.

Integrationsministeriets orientering af politiet kommer godt halvanden måned efter, at Information den 21. januar kunne afdække, at politiet ikke havde fået nogen vejledning om de unge statsløses konventionsbeskyttede krav. Information har også afdækket, at flere statsløse gennem de senere år er blevet afvist af politiet, da de ville søge om statsborgerskab.

Derfor er deres ansøgninger aldrig nået frem til Integrationsministeriets Indfødsretskontor og tæller af den grund ikke med blandt de ulovlige afslag, som kontoret i en årrække gav til statsløse.

Ministeriet overtager

Ifølge integrationsministeriets tillæg den 7. marts 2011 til politidirektørerne skal politiet ikke længere modtage ansøgninger om statsborgerskab fra de statsløse, der er født i Danmark. Fremover skal ansøgningerne sendes direkte til Integrationsministeriet, og dette skal politiet gøre opmærksom på, hvis unge statsløse spørger om råd.

Fire dage forinden havde ministeriet med assistance fra Det Centrale Personregister sendt breve ud til i alt 378 statsløse personer født i Danmark og givet dem mulighed for inden 1. marts 2012 at søge om dansk statsborgerskab. Ifølge den redegørelse om sagen, som ministeriet udarbejdede, ligeledes den 7. marts 2011, kan disse personer »have fået forkert behandling/vejledning«.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uhyggeligt! Hvor er integriteten i integrationsministeriet?

Hvorfor handler mennesker med en høj juridisk uddannelse sådan?

vi går 10 år tilbage 9/11 september 2001 http://www.information.dk/58548 - Ikke forbudt – men ...

Syndes den beskriver meget godt hvor vi er nu. ved ikke om det har på virkede dem i integrationsministeriet.
Hvis det er tilfældet så har annoncekampagne virkede godt. måske, for godt.