Læsetid: 2 min.

Sagen om de statsløse

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne i dag bekræfte, at Birthe Rønn Hornbech fyres som Integrationsminister og udtræder af regeringen. Det sker som kulmination på et forløb, hvor ministeren efter Informations afsløringer af konventionsstridige afslag på ansøgninger om indfødsret til statsløse er kommet under pres. Vi gennemgår sagen, der fældede Rønn
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne i dag bekræfte, at Birthe Rønn Hornbech fyres som Integrationsminister og udtræder af regeringen. Det sker som kulmination på et forløb, hvor ministeren efter Informations afsløringer af konventionsstridige afslag på ansøgninger om indfødsret til statsløse er kommet under pres. Vi gennemgår sagen, der fældede Rønn
Indland
8. marts 2011

Informations afsløringer i skandalen om de statsløse unge kulminerede tirsdag formiddag med fyringen af kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Sagen, som Statsminister Lars Løkke Rasmussen nu vil have gransket af en uvildig undersøgelseskommission, begyndte med Informations afsløringer af integrationsministeriets ulovlige sagsbehandlingspraksis den 11. Januar i år, og har siden da udviklet sig dramatisk frem til dagens fyring af Rønn Hornbech.

Sagen, der fældede Rønn

Information kunne tirsdag den 11. januar fortælle, at Integrationsministeriet i flere år har givet statsløse unge afslag på statsborgerskab i strid med to FN-konventioner om statsløshed, ligesom ministeriet har undladt at informere de statsløse om deres rettigheder.

Læs artiklen: Efter flere års ulovlig praksis skiftede ministeren kurs

Siden har Information blandt andet kunnet fortælle, at nuværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) brød vejledningspligten, da hun undlod at informere de statsløse om deres rettigheder, og at ministeren ifølge jurister vil blive dømt for konventionsbrud, hvis hun ikke giver statsløse, der ifølge reglerne nu er blevet for gamle til at søge om statsborgerskab, en særlig mulighed for at søge, fordi de ikke tidligere har kunnet kende til deres særlige rettigheder.

Læs artiklen: Integrationsministeriet står til dom i sag om statsløse

Information har også kunnet dokumentere, at embedsmænd i Integrationsministeriet skrev detaljerede notater om FN-konventionernes betydning, ligesom de opfordrede andre lande i Europarådet til at følge konventionerne. Dette skete samtidig med at man brød reglerne om statsløshed.

Læs artiklen: Kortslutningen i ministeriet

Efter først at have afvist at forholde sig mere til sagen foretog Birthe Rønn Hornbech den 14. januar en kovending og orienterede i en pressemeddelelse om, at hun ville sætte embedsmænd i sit ministerium til at lave en hasteundersøgelse af sagen. Undersøgelsen lå færdig den 31. januar, og nu forklarede ministeren, at undersøgelsen alene var tiltænkt hende og hverken Folketinget eller offentligheden.

Læs artiklen: Birthe Rønn lover total oprydning

Ved et samråd afviste Birthe Rønn Hornbech at svare på, hvornår og hvordan hun selv blev opmærksom på den ulovlige sagsbehandling. Hun forklarede, at fejlbehandlingen må skyldes, at sagsbehandlerne i ministeriets Indfødsretskontor ikke har kendt til konventionerne om statsløshed.

Læs artiklen: 'Nu slukker jeg for mikrofonen, og jeg tænder den ikke igen'

Den 24. februar kunne Information fortælle at integrationsministeren senest i december 2008 blev klar over, at hendes ministerium i årevis havde givet ulovlige afslag til unge statsløse. Alligevel ventede Birthe Rønn til januar 2010 med at lovliggøre sagsbehandlingen.

Læs artiklen: Birthe Rønn ventede over et år med at rette op på ulovlig praksis

Den 29. februar brød embedsmænd i Integrationsministeriet tavsheden: Det var ministeren, der gav besked på at fortsætte konventionsstridig praksis, selv om hendes embedsmænd havde indstillet til, at Danmark skulle følge konventionerne.

Læs historien: Embedsmænd bryder nu tavsheden om Rønn og de statsløse

Den 8. marts kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræfte at Birthe Rønn Hornbech ophører som integrationsminister og udtræder af regeringen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jo - det er ikke helt ved siden af at kalde Information for "den mindst ringe" ; - )
V.h. Arne.

Henning S. Sørensen

Sådan skal den skæres.

one down, many to go.

Under Nyrup blev jurist Ole Espersen ansat til at opmuntre de nye baltiske stater og andre østersølande til at overholde menneskerettighederne. Han fandt hurtigt ud af, at de danske regler om indfødsret var næsten lige så slemme som Østblokkens, og skrev en rapport om det i 1996, der kritiserede samtlige danske regeringer, fra Nyrup og bagud.

I 1996 var de konkrete kriterier for dansk statsborgerskab ikke lovfæstede, men simpelthen hemmelige og kun kendte af Indfødsretsudvalget. Efter Ole Espersens kritik blev reglerne lovfæstede og offentlige. Så skrevet på hjemmesiden, og derpå fjernet igen - de skulle jo heller ikke ligne en invitation. Og så blev Ole Espersen fyret.

Information burde gribe fat i den gamle herre, og lave en offentlig gennemgang af hvad Ole Espersens kritik kom til at betyde for praksis og fortolkning af indfødsretten.

Thomas Nielsen

Nu ved jeg, hvem det er, Birthe Rønn minder mig om. Det er jo Pingvinen fra Batman.

Det er ikke nemt at være retskaffen, når man lever i en kloak med præster og jakkesæt omkring sig.

Jeg håber, at man snart får renset ordentligt ud.

Går hun med paraply?

Nu skal Information bare klø på. Nu har vi taget Rønn næste gang tager vi Haarder.

Heinrich R. Jørgensen

Nej, Søren, politikere går ikke længere med paraply. At gå med paraply har været den hårdeste moralske dom, en politiker kunne defameres med siden Munchen-aftalen. Hatespeech, der henviser til en politikertype der er retskaffen, civiliseret og morals habitus og integritet.

Ja, det lyder godt nok uhyggeligt, når man nu kan få dem i en antagonistisk, populistisk, korrupt og xenofobisk udgave.