Læsetid: 2 min.

DA: De skal have de samme rettigheder som de andre

Vi har brug for udenlandsk arbejdskraft, og derfor kan vi ikke tillade os at pålægge dem eller virksomhederne ekstra omkostninger, siger Jørn Neergaard Larsen, der er formand i Dansk Arbejdsgiverforening. Et optjeningsprincip er godt, men det skal være ens for alle
29. marts 2011

- Hvad er Dansk Arbejdsgiverforenings bekymring med hensyn til et optjeningsprincip? Det er jo noget, I før har efterlyst?

»Som udgangspunkt er der heller ikke noget galt i optjeningsprincipper. Optjeningsprincipper på sociale områder og pension er gode principper, som har været med til at gøre, at Danmark ikke længere bliver et gældsætningssamfund, men et opsparingssamfund. Det, vi nu gør opmærksom på, er, at der kan være uhensigtsmæssige følgevirkninger af at gøre nogle sociale ydelser optjeningsbaseret for nogle mennesker, mens andre betales over skatten,« siger Jørn Neergaard Larsen og fortsætter:

»Når udenlandsk arbejdskraft kaldes til Danmark for at arbejde, så er det vigtigt, at de står med samme rettigheder som alle andre. Vi skal i de næste årtier hente rigtig mange udlændinge til Danmark. Og så kan vi ikke samtidig lave noget, der får det til at fremstå, som om de arbejdstagere, vi har brug for, bliver en slags andendrangsborgere. De udenlandske arbejdstagere skal jo betale det samme i skat som alle andre.«

- Men har regeringen netop ikke her taget højde for det problem ved at forlænge perioden for forskerordningen til fem år? Når man kun betaler 26 procent i bruttoskat, kan man vel godt selv finansiere dele af velfærden?

»Når regeringen går ind og korrigerer forskerordningen, så er det en nødløsning. Netop på grund af det høje skattetryk er Danmark ikke et attraktivt land for kompetente forskere. Og så kan det ikke nytte noget, at man siger, 'fordi vi ikke er i stand til at hente kompetent arbejdskraft på grund af det høje skattetryk, så giver vi dem lidt med den ene hånd, men tager med den anden'. Det holder ikke,« siger Jørn Neergaard Larsen.

Han advarer derudover mod ting, som kan stille de danske arbejdsgivere ringere i konkurrencen om udenlandsk arbejdskraft i forhold til arbejdsgivere i andre lande.

»Man skal også tage højde for, at hvis man korrigerer i nogle af disse velfærdsydelser, så de kun rammer udlændinge, så kan man komme til at påvirke områder som er fastlagt ved overenskomst og derved pålægge virksomheder, som benytter sig af udenlandsk arbejdskraft, uforholdsmæssigt store omkostninger. Derudover må vi ikke på nogen måde gøre noget, som kan påvirke vores image negativt. Vi har brug for kompetent udenlandsk arbejdskraft for at klare os,« mener Dansk Arbejdsgiverforenings Jørn Neergaard Larsen.

Interviewet udgør den halvdel af Duellen, to synspunkter på samme sag. Læs også det andet synspunkt ved Venstres næstformand Kristian Jensen i 'Det handler om, hvordan vi prioriterer pengene'

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu