Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF: Send penge til arabiske oppositions-grupper

Oppositionsgrupper i Saudi-Arabien, Bahrain, Yemen og andre steder skal have direkte dansk økonomisk støtte formidlet af ambassaderne, foreslår SF. En 'bjørnetjeneste' til demokratiske kræfter, mener Dansk Folkeparti
SF vil sætte ekstra 50 mio. kr. af både i år og næste år til demokratistøtte i Mellemøsten og Nordafrika.  Hovedparten skal gå til demokratiopbygning i f.eks. Egypten og Tunesien, hvor der allerede har været revolution. Men samtidig er partiet altså klar til at støtte oppositionsgrupper, der prøver at starte lignende revolutioner i andre lande. På billedet ses aktivister under oprøret mod Mubarak i Egypten

SF vil sætte ekstra 50 mio. kr. af både i år og næste år til demokratistøtte i Mellemøsten og Nordafrika. Hovedparten skal gå til demokratiopbygning i f.eks. Egypten og Tunesien, hvor der allerede har været revolution. Men samtidig er partiet altså klar til at støtte oppositionsgrupper, der prøver at starte lignende revolutioner i andre lande. På billedet ses aktivister under oprøret mod Mubarak i Egypten

Nanna Kreutzmann

Indland
16. marts 2011

Danske ambassader i diktaturer som Saudi-Arabien, Bahrain, Yemen og Marokko skal formidle direkte økonomisk støtte til oppositionsgrupper, der arbejder for demokrati og menneskerettigheder, foreslår SF.

»Vi må klart vælge side til fordel for demokratiet og støtte op omkring de modstandsgrupperinger, der er. For eksempel i Saudi-Arabien vil jeg gerne have, at den danske ambassade bruger sine kontakter for at finde ud af, hvad det er for nogle mennesker - og hvordan vi hjælper dem,« siger SF's menneskerettighedsordfører Kamal Qureshi. Konkret foreslår SF at sætte ekstra 50 mio. kr. af både i år og næste år til demokratistøtte i Mellemøsten og Nordafrika.

Hovedparten skal gå til demokratiopbygning i f.eks. Egypten og Tunesien, hvor der allerede har være revolution. Men samtidig er partiet altså klar til at støtte oppositionsgrupper, der prøver at starte lignende revolutioner i andre lande.

»Det skal være et klart og tydeligt signal om, at vi har en pose penge liggende på den danske ambassade - og hvis der er nogen, der har brug for dem i deres kamp - så vil vi gerne hjælpe,« siger Qureshi, der forestiller sig, at midlerne kan gå til opbygning af internet, til advokatbistand og kommunikationsmidler.

På den forkerte side

»Danmark har en historie med at stå på den forkerte side alt for længe. Lene Espersen kunne som justitsminister ikke se problemer i at modtage informationer, der var frembragt ved tortur fra det egyptiske sikkerhedspoliti. Men i dag er der ikke grænser for, hvor meget regeringen hylder de demokratiske kræfter i Egypten,« siger Qureshi.

Venstre og Konservative foreslår også at poste penge i demokratistøtte. Men dels er det penge, der skal tages fra udviklingsmidlerne. Og dels vil man ikke ind og støtte konkrete grupperinger, siger udenrigsminister Lene Espersen (K), der for nylig mødte unge fra Egypten og Jordan.

»De sagde meget klart, at de ikke ønskede, at Vesten direkte gik ind og støttede specifikke partier. Det, man kunne gøre, var, at man kunne lave demokratiuddannelsesprogrammer, som der var adgang til for alle,« siger Lene Espersen.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder det »en god ide« at få aktiveret oppositionsgrupper - men ikke, hvis danske diplomater skal til at udpege, hvem der er støtteværdige.

»Hvorfor opfinde noget nyt, når man i stedet kan skabe den kontakt gennem internationale ngo'er, der har overblikket i forvejen,« spørger han.

V-ordføreren peger desuden på, at oppositionen i f.eks. Saudi-Arabien er så svag, at det ville være umuligt at finde nogle grupperinger, det lige nu ville give mening at støtte. Derfor forestiller han sig snarere støtte f.eks. til en internetbaseret tv- eller radiokanal, der kan give befolkningen »sandfærdig og ufiltreret information« - i stil med Voice of America under den kolde krig.

Dansk Folkepartis Søren Espersen afviser blankt samtlige forslag. DF er modstandere af hele det Arabiske Initiativ og så det helst afskaffet.

»Men hvem er det, der skal sidde og vurdere, hvem der skal have støtte? Der vil være 30 forskellige grupper - og samtidig vil det jo være en kæmpemæssig bjørnetjeneste at gøre de mennesker, hvis 'tegninge-Danmark' går ind og støtter dem,« siger Søren Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Send dem også våben! I Libyen har de hårdt brug for militær hjælp for ikke at tabe oprøret på gulvet. Der nytter det ikke så meget med penge, hvis der ikke er nogen at købe våben af.

Søren Kristensen

Penge til Arabien, de må have spist søm! De vælter i oliepenge dernede, men de bruger dem bare forkert, tyder noget på.