Skæbnedag for Rønn

Det er nu op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at fælde dommen over integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs ageren i sagen om de statsløse, efter at hun i går afleverede sin redegørelse. Intet nyt i går bliver tolket som at ministeren må gå
Det er nu op til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at fælde dommen over integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs ageren i sagen om de statsløse, efter at hun i går afleverede sin redegørelse. Intet nyt i går bliver tolket som at ministeren må gå
Indland
8. marts 2011

Det kan meget vel blive i dag, at der placeres det første ansvar i sagen om de statsløse, der i årevis er blevet nægtet statsborgerskab i strid med konventionerne.

I går modtog statsminister Lars Løkke Rasmussen en redegørelse fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), og selv om hun har forsøgt at påvise, at ansvaret hviler på mange skuldre - dels hendes forgængere på posten, dels indfødsretsudvalget og embedsmænd, så var vurderingen i Venstre i går aftes fortsat, at det formentlig bliver afslutningen på Rønns tid på den kontroversielle post.

TV2 mente i går aftes at vide, at beslutningen om at fyre Birthe Rønn Hornbech allerede er taget - hvis altså ikke hun går selv.

Kan ikke verificres

Det er ikke lykkedes Information at få dette bekræftet, men centrale Venstrefolk vurderer ligeledes, at det er den sandsynlige udgang, efter at statsministeren i går gennemgik rapporten med sin egen departementschef, Christian Kettel Thomsen, uden at der tilsyneladende kom afgørende, nye oplysninger på bordet.

Når Lars Løkke Rasmussen skal tage sin beslutning skal han ikke blot forholde sig til Informations oplysninger om, at Birthe Rønn Hornbech har fortsat den ulovlige administration trods advarsler fra både embedsmænd og nabolande.

Han skal også stå til ansvar over for en folketingsgruppe og et støtteparti i Dansk Folkeparti, der mener, at integrationsministeren håndtering og vanskelige forhold til både kolleger og presse skygger over regeringens forsøg på at sætte en dagsorden frem mod det kommende valg.

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her