Nyhed
Læsetid: 4 min.

Store virksomheder går i kamp mod ensidig dansk udlændingedebat

Mens regeringen skærper profilen i udlændingedebatten, kæmper en række af Danmarks største virksomheder netop nu for en bedre tone og færre generaliseringer. De frygter for væksten, hvis højtuddannede udlændinge bliver skræmt væk
Højtteknologiske virksomheder som Novo Nordisk her tiltrækker og har brug for specialuddannede udlændinge. Den generelle debat gennem en årække gør, at udlændinge ikke føler sig mødt med åbne arme i Danmark, men med mistænksomhed.

Højtteknologiske virksomheder som Novo Nordisk her tiltrækker og har brug for specialuddannede udlændinge. Den generelle debat gennem en årække gør, at udlændinge ikke føler sig mødt med åbne arme i Danmark, men med mistænksomhed.

S©™ren Bidstrup

Indland
24. marts 2011

Danmarks evne til at konkurrere på verdensmarkedet og skabe økonomisk vækst hænger direkte sammen med vores evne til at få udlændinge til at føle sig velkomne og det bliver sværere, når politikere og medier konstant omtaler udlændinge som et problem for samfundet.

Sådan mener 15 af Danmarks største virksomheder, heriblandt Mærsk, Vestas, Novo, Lego og Carlsberg, som gennem en fælles organisation vil bruge 2011 på at kæmpe mod generaliseringer i udlændingedebatten.

»Jeg kunne ønske mig, at politikerne sørgede for at have en mere balanceret tilgang, når de omtaler udlændinge så alle ikke bliver slået over én kam, og man ikke hele tiden fokuserer på det negative,« siger Tine Horwitz, som er sekretariatschef for virksomhedernes fælles organisation, Consortium for Global Talent, der har til formål at trække højtuddannede udlændinge til Danmark.

Hun understreger, at også pressen har et stort ansvar for at bidrage til en mere »nuanceret debat«, og har derfor allerede holdt møder med redaktører på bl.a. TV 2 og rektor på Danmarks Journalisthøjskole.

2011 vil også byde på møder med »så mange politikere som muligt«, siger Tine Horwitz fra sit kontor hos Mærsk på Esplanaden.

Virksomhedernes kampagne kommer på et tidspunkt, hvor regeringen med en række kontante udmeldinger har forsøgt at placere netop udlændingedebat og kulturkamp øverst på den politiske dagsorden: De Konservatives nyudnævnte formand, Lars Barfoed, har erklæret, at presset på danske værdier fra indvandring og globalisering er en større samfundsudfordring end økonomien.

Venstres Søren Pind har som nyudnævnt integrationsminister stillet sig i spidsen for en række Venstre-profilers kampagne for, at indvandrere i højere grad skal overtage danske værdier og blive danske »Skik følge eller land fly!«, som den nuværende skatteminister Peter Christensen tidligere har formuleret det. Og senest har De Konservative erklæret sig enige i tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) betragtning i Berlingske for to dage siden om, at EU-borgeres mulighed for at modtage danske velfærdsydelser er »en bombe under den danske velfærdsmodel.«

Føler sig uvelkomne

Men står det til de 15 store virksomheder i Consortium for Global Talent, skulle politikerne i stedet for at advare om farerne ved indvandring og globalisering begynde at tænke i, hvordan de kan bidrage til at trække nødvendig udenlandsk arbejdskraft til landet. Og det kræver en udlændingedebat med færre generaliseringer og os-mod-dem-standpunkter, mener sekretariatsleder Tine Horwitz: »Hvis Danmark virkelig gerne vil på det globale verdenskort, hvis vi virkelig gerne vil have noget vækst og kunne konkurrere globalt på at kunne tiltrække højtuddannede udlændinge, når en million personer i arbejdsstyrken om otte år går på pension, så er vi nødt til at have et mere nuanceret billede af, hvad det vil sige at være udlænding i Danmark.«

Men meget af debatten handler jo ikke om de højtuddannede?

»Nej, men det tror jeg er meget svært at se som udlænding, når man sidder uden for Danmark.«

Hvad er så problemet med debatten, som den er nu?

»Det er hele tonen om, at udlændinge generelt er til besvær. Når man kommer med en specialviden og synes, man kan hjælpe en virksomhed, er det jo ærgerligt at få den stempling, at man kun er til besvær.«

En rundspørge blandt 700 højtuddannede udlændinge viste sidste efterår, at 46 procent ikke følte sig velkomne i Danmark. En negativt billede af udlændinge i den offentlige debat og danskernes generelle lukkethed var blandt hovedårsagerne.

Undersøgelsens ophavskvinde er Dagmar Fink, leder af udlændingenetværket Worktrotter med mere end 7.000 primært højtuddannede medlemmer i Danmark. Hun er overbevist om, at de højtuddannede føler sig ramt af politikere og mediers omtale af udlændinge:

»Når man snakker om, hvad udlændinge skal og må, foregår det i en meget patroniserende tone. Du hører altid om udlændinge og du er jo udlænding. Så man tænker: Hvordan kan det være, at de snakker med så lidt respekt om mig?« Integrationsminister Søren Pind, der ved sin tiltrædelse både talte om, at »vi befinder os i en kulturkamp« og krævede, at udlændinge i Danmark blev »danske«, hilser nu virksomhederne i Consortium for Global Talents initiativ velkomment men er i modsætning til de 15 store virksomheder ikke bekymret for udlændingedebattens effekt på de højtuddannede.

Politikere afviser

»Udlændinge er velkomne, hvis de kan og vil bidrage. Og hvis de kommer for at blive her, ja, så mener jeg, at det er naturligt at have en forventning om, at folk også bliver danske,« siger han og understreger, at regeringens bestræbelser på at tiltrække højtuddannede udlændinge efter hans opfattelse har virket:

»Antallet af opholdstilladelser til studier og erhvervsliv er mere end fordoblet siden 2001,« siger han.

De samme tal fremhæver Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, der kalder bekymringen for udlændingedebattens effekt på de højtuddannede for »rituel«.

»Det budskab kommer som et pip en gang imellem, og jeg synes, det virker meget søgt,« siger han.

»Jeg tror ikke på, at man sidder i Indien og Singapore og siger puha, der er nogle gange nogle, der siger noget grimt om udlændinge, så derfor vil jeg ikke tage til Danmark.«

Men tror du, at indere eller singaporeanere her i Danmark kunne tænke puha, der er nogen, der siger noget grimt om udlændinge, så derfor har jeg ikke lyst til at blive her?

»Det har jeg ikke oplevet.«

Men tror du, at det forekommer?

»Det kan jeg jo ikke vide, men jeg tvivler på det. Jeg oplever, at man snarere er bekymret for skatteniveauet og for, om man kan få børnene i skole og et job til sin ægtefælle.«

De Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen, erklærer sig derimod »lydhør« over for virksomhedernes bekymringer.

»Debatten har nok en tendens til at være lidt ensidig, hvor man fokuserer på problemerne frem for potentialerne,« siger hun.

Men hun mener ikke, at vi overordnet set behøver være nervøse for at skræmme højtuddannede udlændinge væk:

»Jeg tror, folk godt kan forstå, at det er en vanskelig og nuanceret debat, som ikke er sort/hvid. Og den debat, som foregår her i Danmark, foregår jo overalt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Denne forståelse for hvor slemt det står til med Danmark og dets internationale image internationalt set er kommet alt for sent. Vi er en del mennesker der advarede mod dette da Venstre og Konservative gik i gang med deres lille leg med DF. Vi blev grint ad og kaldt usaglige og urealistiske... Nu kan VKO jo så se hvordan erhvervslivet får endnu sværere ved at tiltrække den rette arbejdskraft, hvordan erhvervslivet finder det nærmest umuligt at overbevise talentfulde mennesker om at Danmark er et godt alternativ til lande som USA, UK og Canada. »Skik følge eller land fly!« siger VKO? Jeg siger hvis man ikke vil lytte så må man føle ;0) Føl godt efter på virksomhedsflugten og hjerneflugten hvis VKO får lov at fortsætte deres lille selvmordsprojekt på Danmarks økonomis vegne...