Tøve-Løkke

Statsministeren har forpasset muligheden for at fremstå som en handlekraftig leder, der lader de forurettede statsløse, beviserne og samvittigheden afgøre Birthe Rønn Hornbechs skæbne. Nu er det et valg mellem at fremstå som en uvillig bøddel eller acceptere fortsat uro frem mod valget
Statsminister Lars Løkke Rasmussen talte på sit ugentlige pressemøde i tirsdags stort set kun om sagen om de statsløse. Det momentum han fik med nytårstalen om efterlønnen er forduftet i konservativ ballade og konventionsbrud.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen talte på sit ugentlige pressemøde i tirsdags stort set kun om sagen om de statsløse. Det momentum han fik med nytårstalen om efterlønnen er forduftet i konservativ ballade og konventionsbrud.

Linda Henriksen

Indland
5. marts 2011

Fejlbehandlingen af statsløse kunne i teorien have været begrænset til - politisk set - at være et stort problem for integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og hendes forgængere på posten, og blot en mindre sten i skoen for landets statsminister. DF græder tørre tårer over det faktum, at statsløse ikke har fået det statsborgerskab, de er berettiget til, og læren efter 10 år med VKO-styre er, at en sag - uanset dens skandaløse karakter og bevisbyrde - sjældent bliver et problem for statsministeren, med mindre DF ser en interesse i det.

Når det alligevel er den altoverskyggende sag for Løkke, har det selvfølgelig med løsgængere og Liberal Alliance som ubekendte faktorer at gøre, men i høj grad også håndteringen af sagen.

Dels har Birthe Rønn Hornbech på sin særlige facon trådt både forgængere, ansatte, medier, venner, støtter og fjender over tæerne - dels har Løkke fuldstændig tabt initiativet.

Formentlig undervurderede han sagen fra start, og det var Liberal Alliance, der gav Rønn Hornbech en svarfrist på to uger - hevet ud af den blå luft - som Løkke accepterede og siden har set sig tvunget til at overholde.

Det selv om både store dele af Venstres egen folketingsgruppe og DF ville have sagen håndteret og lukket med det samme.

Gå af, Rønn

I mellemtiden har offentligheden fældet sin dom. Oppositionen har krævet hendes afgang, og som en af de sidste aviser sluttede Jyllands-Posten sig forleden til.

71 pct. af et repræsentativt udsnit af danskerne erklærede sig forleden i Berlingske helt eller overvejende enige i, at hun bør trække sig.

I de fleste sammenhænge ville det måske være lødigt nok at vente to uger på en rapport, men politik er politik, og hvis Løkke vælger at fyre Rønn Hornbech, når de to uger er udløbet, vil det ikke se ud som handlekraft, men i bedste fald, at han modvilligt tager den nødvendige beslutning. I værste fald, at han ligger under for presset. Han kan også vælge den løsning, som man kan mistænke, at Fogh havde valgt. Nemlig at vise sin styrke ved at gøre præcis det modsatte af, hvad folk kræver og spinne dagsordenen et andet sted hen, som Fogh gjorde det under en lignende sag om negligering af retten til familiesammenføring for et par år siden.

Løkke er bare ikke urørlig som Fogh. Han er på katastrofekurs i meningsmålingerne og har generelt haft problemer med at erobre dagsordenen. Det selv om heller ikke oppositionen ligefrem brillerer, men snarere synes at forsøge at snige sig til en valgsejr.

En enlig succes

Lige siden han fik statsministerposten foræret af Anders Fogh Rasmussen, har både politiske meningsfæller og 'objektive' kommentatorer efterlyst initiativ, lederskab og handlekraft.

Hans hidtil største succes var det tilsyneladende modige forsøg på at bryde dødvandet og ændre spillereglerne med sit efterlønsudspil nytårsdag.

Det momentum blev dog tøvet ihjel, og han fik aldrig trykket på valgknappen, selv om det efter alt at dømme har været hans hidtil bedste chance.

Siden kom Espersen-balladen, Henriette Kjær-miseren, og nu statsløseskandalen, der for alvor har torpederet planen om et tidligt forårsvalg.

Rønn fjerner fokus

Hvor det i en borgerlig drømmeverden skulle have været regeringens klimaudspil og endnu højere grad den smuldrende opbakning til oppositionens økonomiske 12-minuttersplan, der skulle rydde forsider de seneste uger, har Rønn stjålet rampelyset, og det kan hun fortsætte med.

Få - selv i Venstre på Christiansborg - tror på, at sagen slutter med Rønns notat i begyndelsen af næste uge, og som yderst centrale Venstrefolk udtrykker det, så ser de ingen muligheder for at bryde lydmuren, så længe Rønn blokerer.

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

brian fritzner

"Hans hidtil største succes var det tilsyneladende modige forsøg på at bryde dødvandet og ændre spillereglerne med sit efterlønsudspil nytårsdag."

Og vor herre bevares, en tale om forringelser og afmontering af velfærden i Danmark betegnes som momentum og succes...Hvis nu landet var befolket udelukkende med økonomer fra Cepos og borgerlige kommentatorer så ja, men så sløjt står det trods alt ikke til, selvom de får uhyggelig meget plads i det offentlige rum.

Føj for en stank af borgerlig anstændighed!

Lillelars har tandpine.

I stedet for at gå til tandlægen og få trukket den rådne tand ud (det tør han ikke - han er bange for at det vil gøre ondt) så sætter han sig til at vente, i håb om at tandpinen nok skal gå over af sig selv.

Det sker bare aldrig, Lillelars!

Vikarrens eneste reelle chance for at erobre magten var få et år siden, men han valgte i stedet en ministerrokade uden at ændre politik.
Men han er stadig kun vikar.

Mon ikke en vis herre ansat på Berlingske i dag studser over betegnelsen ‘objektive’ kommentatorer i ovenstående leder.

Vedkommende har jo siden 1. januar forgæves gjort knuder på sandheden for at fremmane Lars Løkke Rasmussens såkaldte momentum. Hans dage som politisk orakel er talte og hans journalistiske integritet må efterhånden være noget tyndslidt. En karriere som ghostwriter må således være det nærmeste han kommer faget journalistik i dag.

Men tilbage til substansen. Lars Løkke Rasmussen har siden sin tiltrædelse som landets øverste minister været ramt af 'friendly fire' fra sine egne. Hver eneste gang han har troet, at nu stod han med en holdbar plan, så har virkeligheden overgået selv hans værste frygt.

Og tag endelig ikke fejl. Lars Løkke er en gudsbenådet kommunikator, en rigtig dygtig politisk håndværker og en fremragende politisk strateg. Al ære og respekt til Lars Løkke. Han har desværre blot et hold af ministre, der ikke mestrer det politiske håndværk. Men en god statsminister er også en leder, der evner at sætte et velfungerende hold. Og den opgave har Lars Løkke forkludret. Hensynet til at signalere stabilitet efter Anders Foghs soloprojekt har hæmmet ham i muligheden for at skifte de slidte ministre ud, da det var tiltrængt. Og da chancen igen bød sig til kulminerede Lene Espersens fatale stædighed og arrogance med efterveerne af den dundrende fiasko COP15.

Lars Løkke Rasmussen har desværre også arvet et andet af hans forgængers usympatiske projekter: Værdikampen og samarbejdet med Dansk Folkeparti. Projektet viste måske sin duelighed, da statsministeren hed Anders Fogh pengene dalede som manna fra himlen. Men i dag er der vigtigere kampe at kæmpe. Og ærlig talt, Dansk Folkeparti har forlængst udspillet sin rolle.

Og Lars Løkke må jo være klar over, at Pia Kjærsgaard jo vil magten. Uanset, hvem der sidder med den. Dermed være sagt, at den næste regering i dette land meget vel kan komme til at hedde SSF med parlamentarisk støtte fra Dansk Folkeparti. De partier har immervæk mere til fælles end det er tilfældet med VK og O.

Så summa summarum, Lars Løkke kan ligeså godt begynde at forholde sig til en værdig exit-strategi og begynde at gøre sine hoser grønne hos de reformivrige Radikale og Liberal Alliance.

Der er god grund til at tygge lidt på lovgivningen efter den rejse, der er plads til forbedring.

"I mellemtiden har offentligheden fældet sin dom. Oppositionen har krævet hendes afgang, og som en af de sidste aviser sluttede Jyllands-Posten sig forleden til."

Så er det ikke kun mig, der opfatter JP, som ekstremt regeringsvenlig.

Bortset fra det, så har vi de politikere, som vælgerne formår, at vælge. Ser jeg på regeringen, så må den bestå af halv- og helkriminelle, tumper og retarderede og desværre må vælgerne også være ekstremt debile. Intelligensen blev skyllet ud da friværdien steg og de lette slagord og politisk mobning blev dagligdag. Desværre ser jeg ingen stærk opposition. Jeg ønsker næsten, at jeg boede i Belgien. Der kan politikerne i det mindste have nosser til at være så uenige, at de den dag i dag stadig ikke har nogen regering, hvilket for pokker må bringe blot en smule omløb ind i hovedet på deres vælgere!

Jeg tror jeg sætter mit kryds på sofaen til efteråret. Jeg har simpelthen opgivet alt håb og desværre er der kun fornuft tilbage hos de mindste partier!

"desværre er der kun fornuft tilbage hos de mindste partier!"

Liberal Alliance er naturligvis ikke med i dette selskab. For mage til røvslikkerparti mindes jeg alligevel ikke!

Dorte Sørensen

Hvorfor nu igen en debat om Løkke Rasmussens håndtering og oppositionens ditto. Har samfundsdebatten ikke al for længe handlet om det i stedet for indhold og hvilken vej vi ønsker samfundet skal bevæge sig hen. Fx skal vi bevare velfærdssamfundet med lige mulighed til alle eller skal vi gå til et konkurrencesamfund, som OVK lægger op til.

Han bliver da sikkert en god formand for menighedsrådet et-eller-andet sted i Jylland ... efter valget, ja altså hvis han ikke skal "ind" med Hornbeck og flere andre ...

acceptere fortsat uro frem mod valget

Lars Løkkes er da ligeglad med uro, hans opgave er at fastholde skattelettelserne så længe som overhovedet muligt. Kan han i perioden frem til valget endvidere nå at få solgt de sidste store offentlige produktionsvirksomheder, så som DONG og SAS, så vil hans mission være en succes...lakajlars og Dansk Folkeparti fremstår som millionærernes tro væbnere.

Det må være beskæmmende for alle de som oprigtigt troede at borgerlig politik kunne være visionær.

Regeringen skulle tage en studietur til Padova i Italien og gå ind og se Giottos fresker i Scrovegno paladset.

Regeringen skal især have fokus på billedet af HOVMOD:

Hovmod er et valg, skriver Giuliano Pisani. På det etiske plan, handlingsplanet, er det den manglende evne til i forskellige situationer at skelne mellem, hvad der er rigtigt, og hvad der ikke er det. Hvad der er godt, og hvad der er ondt. Pisani oplyser, at de antikke latinske filosoffer brugte ordet Stultitia for at oversætte det græske ord, amathía, der betyder etisk uvidenhed.

I panelet over for Hovmod befinder sig billedet af VISDOM: Visdom er evnen til at træffe valg og skelne mellem det gode og det onde. Visdom er vejen til at helbrede sig selv for hovmod.

Jeg er sådan set enig i synspunktet om at man burde rette fokus på en diskussion af hvad man politisk burde gøre ved landets situation og stoppe diskussionen af LLR's regeringsledelse. Problemet er bare at denne regering sidder som en prop og blokerer for at der gøres noget som helst. Prøvebalonner og valgoplæg kommer der, men ikke noget valg - eller bare tilbage træden.
LLR har bragt sig i en helt utroligt ringe situation: vikar for den reelle leder, dette sære menneske, som udskiftede sin ultraliberalistiske vision med socialdemokratisk politik for at få en taburet - og førte landet ud i et morads af økonomiske problemer og fremmedhad.
Men den største fejl er formentlig at al tale om brede løsninger er afløst af overbærende - måske arrogante smil - når der diskuteres politik.
Den vigtigste forandring, som er på vej (den kommer) ervel at en ny regering bliver nødt til at inddrage politiske modstandere og arbejder-siden af arbejdsmarkedet i udformning af politiske tiltag.
Velkommen tilbage til et samarbejdende folkestyre.
Nå, Tøve-Løkke - vikar-statsministeren: han er virtuos i sin behandling af det politiske instrument (at det kostede noget på sundhedsområdet er for ham vel bare en omkostning). Men han er en visionsløs nørd. Det er vel også derfor manden måtte misbruge et værdifuldt øjeblik, som man bruger til at måle sideste år med sine visioner og delagtiggøre den undrende befolkning i visionen for fremtiden: nytårstalen, som han stort set var henvist til at misbruge til et valgoplæg.
Han er dømt til at gå under i "sager" - hvi han bliver mere end en uge på posten.

Steen Erik Blumensaat

Alteret for det blodige såtids ofre.

Grundet manglende kommunikation, som var resultatet af en Monarks separate eksistens.

De måtte nedlægge, ikke slaven, men Monarken, for at vende tilbage til hele folkets fællesskab.
I menneskers øjne kunne man således ikke vælge noget mere værdigt til slagtekniven end en Monark.

I stedet satte man karnevalskonger ( forklædte fanger, omhyggeligt ærede og prægtigt udstadsede før de blev dræbt.

Ypperstepræst Lars fører kniven der skærer hans egen strube.

Steen Erik Blumensaat

Saturn ses lavt i øst.sydøst.

Saturn, Tiden, der æder sine egne børn.

Jens Jørn Pedersen

Efterhånden er det Lars Løkke, der er det største problem for regeringen.

Desværre ser det ud til, at han er uden vurderingsevne og initiativ. Ligeledes har han ikke beslutningskraft.

Lars egner sig bedre som kontormus!

Lars Løkke er et problem for regeringen og regeringen er et problem for landet...

Selv i kyklopernes land kan regerings sæbeøje som det langsomt glider af fadet snart ikke blive større. Vandmænd har retning, magt og gennemslagskraft i flertal. Vision? Men hvem forveksler længere B. Rønn's udstråling med stoisk ro og folketingets ubestikkelige nestor? Når kun naftalinens blå skær under den døde trætte hud holdes fersk af regerings støtteben.

Løkkes manglende evne er en national katastrofe. Hans rådvildhed minder om Mubarak's i dennes sidste uger.
VKO er lammet og ude af takt med sig selv. Team Mearsk-Saxo har let spil med snakketossen i spidsen.
Hm...
(Hvad kan vi gøre med vores raseri. Vi har jo mere tradition for at gribe efter køleskabslågen og tv-fjernbetjeningen end gribe til handling.)

Ork: 25 % af virksomhedederne i Danmark betaler skat. Resten klager over at skatterne er for høje.

Så er lille-lars på vej ud i næste skandale:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-37889990:løkke-kendte-til-lægernes-koder.html?forside

Tommy Karstensen

Lars Løkke tøvede ikke - han KUNNE ikke trykke på valgknappen, fordi hans borgerlige fæller bliv ved med at servere den ene lorte-sag efter den anden, og derved afmontere sig selv i regeringskontorerne. Tillykke til Villy og Helle kan vi sige allerede nu. Synd I ikke vandt p.g.a. egne evner, men fordi modparten stinker mere end de selv.
Brian: Jeg vil gerne høre din model for et bæredygtigt veldfærdssamfund, som er realistisk at bære igennem i et Folketing? En afmontering er der ikke tale om, men jeg savner i den grad at folk får øjene op for, at give de få en gigadonisk skattebyrde som slår levestandarden i stykker for dem, ja så er det ganske besværligt at holde niveauet på nuværende stade. Kan banker m.v. betale mere? Ja, jeg går heller ikke ind for at nogen skal tjene mage millioner på noget så banalt som at passe på folks penge, men hvor meget tror vi selv det kan give??
Jeg savner at hylekoret kommer med brugbare alternativer, for indtil videre er Helle og Villys luftkastel faldet til jorden med et brag!