Læsetid: 2 min.

Tvivlere stemmer taktisk

Tvivlere lodder stemningen i resten af vælgerkorpset, inden de sætter deres kryds. Dermed opnår de størst mulig indflydelse og sikrer sig en plads på vinderholdet
30. marts 2011

Tvivlende vælgere venter ofte med at stemme til sidst på valgdagen. Målet er at bruge krydset taktisk.

Et valg med mange tvivlere, som det tegner til i år, vil derfor ende som et valg med mange taktiske stemmer. Det vurderer lektor og valg-forsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Han forudser, at der i år stor chance for, at vi kommer til at se det, han kalder ’retningsbestemte vælgere’ – vælgere, som ikke nødvendigvis stemmer i overensstemmelse med deres holdninger, men for-søger at få mest ud af deres stemme.

F.eks. kan man forestille sig, at en del utilfredse borger-lige vælgere vil stemme på Radikale Venstre for at styrke højrefløjen hos den nuværende opposition, hvis den står til at vinde valget.

Omvendt er der stor sandsynlighed for, at radikale vælgere vil stemme på Liberal Alliance for at mindske Dansk Folkepartis indflydelse, hvis blå blok står til vinde valget.

Med på vinderfløjen

Ifølge Johannes Andersen lyder tommelfingerreglen, at den vindende bloks sejr vokser med antallet af retningsbestemte vælgere.

»Man skule umiddelbart tro, at det forholdt sig omvendt,« siger valgforskeren, »men da tvivlerne prøver at få noget ud af deres stemmer, forsøger de i høj grad at fremme deres interesser indenfor den blok, som ser ud til at vinde valget, i stedet for at spilde sin stemme på taberne.«

Samtidig vil mange tvivlere gerne være med på vinder-holdet. Derfor stemmer de ifølge Johannes Andersen på et af de partier, som ser ud til at vinde regeringsmag-ten. Når man alligevel vak-ler mellem to partier fra hver sin blok, kan man lige så godt stemme på vinderen. Det giver størst mulig indflydelse, uden at man behøver at gå for meget på kom-promis sine holdninger og værdier.

Det er især de unge, som tænker taktisk, når de stemmer. De har ikke den samme loyalitet over for ét parti, som de ældre generationer havde, siger Johannes Andersen. Han peger på, at vælgertraditionerne fra industrisamfundet er under afvikling.

»Man sætter ikke længere sig selv i forbindelse med ét bestemt parti. Det åbner for mange forskellige måde at stemme på, som i højere grad kan betegnes som taktiske frem for ideologiske. Det er en tendens, som kun vil blive kraftigere i fremtiden, og som derfor vil afføde endnu flere taktiske vælgere,« siger han.

Klik ind på Informations tvivlerpanel – information.dk/tvivlerpanelet – debatter med 11 tvivlere, som ikke kan bestemme sig for, hvor krydset skal sættes ved næste valg.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu