Kommentar
Læsetid: 2 min.

Ugens bommert: Fabulator Mogensen

I sit kildefri rum har dagbladet Politikens redaktionschef for politisk analyse udviklet sin egen journalistiske genre
Peter Mogensen rapporterede så sent som i fredags: 'Løkke vil beholde Rønn, hvis han kan.' Nu bebrejder Mogensen Løkke, at Løkke nølede med at fyre Rønn.

Peter Mogensen rapporterede så sent som i fredags: 'Løkke vil beholde Rønn, hvis han kan.' Nu bebrejder Mogensen Løkke, at Løkke nølede med at fyre Rønn.

Indland
11. marts 2011

Mangfoldige er de journalistiske genrer. Nogle af dem er bastarder. For eksempel kommentagen. Den genrekrydsning opstår, når en reportage kammer over i at blive en kommentar.

Dagbladet Politikens redaktionschef for politisk analyse, Peter Mogensen, har videreudviklet kommentagen til en ny afart: fabulagen - den frit fabulerende kommentage, skabt i Mogensens kildefri rum.

Sit særlige talent har redaktionschef Mogensen senest vist i Birthe Rønn-affæren.

For en ti dages tid siden begyndte Christiansborgs journalister at rapportere, at Rønns ende var nær. Denne efterretning havde udspring i kilder tæt på regeringstoppen, der ivrigt lod sive Rønns manglende fremtid - formentlig med det formål at tvinge hende til at gå frivilligt. Det var hun for stolt til. Hvorpå Løkke afhaspede faldlemmen. Alt som forud rapporteret.

Dog ikke af Peter Mogensen. Fra sit minarettårn på Rådhuspladsen forkyndte han så sent som i fredags: »Birthe Rønn bliver - nok. Statsministeren ryger næppe med på folkestemningen og fyrer Rønn.«

Mogensen fastslog: »Løkke har faktisk ikke de store motiver til at ekspedere hende ud ... Rønn er inde i varmen hos Dansk Folkeparti ... En ministerfyring på den offentlige menings alter er en stor indrømmelse til oppositionen.«

Mogensen opsummerede sin indsigt således: »Løkke vil beholde hende, hvis han kan.«

Uden bund

Det viste sig jo så i tirsdags, at intet af dette havde bund i nogen virkelighed. Løkke fyrede Rønn.

Hvad gjorde Mogensen? Sagde han be-be? Nej, nej. Til det rullende kamera i sit minarettårn udredte han sagen således:

»Man kan jo undre sig såre. Sagt ligeud: Der er gået to-tre uger nu, hvor det er helt utænkeligt, at Statsministeriet ikke i hele træskolængder har været klar over, hvad der har været bundlinjen i det her.«

Hvorpå Mogensen bebrejder Løkke, at han har nølet og »ikke været cool nok i det her«.

Sammenfattende fastslår Mogensen: »Nu virker det lidt, som om Løkke er sluppet af krogen ved at fyre Rønn Hornbech. Og os, der følger det tæt, kan jo godt forstå, at det er en lettelse i princippet at komme væk fra problemet.«

»Os, der følger det tæt«! Hvor må det være tungt for Politikens Christiansborg-journalister hver dag at styrte rundt med notesblok og mikrofon - når der hjemme i minarettårnet sidder én, der følger langt tættere med, og som forstår lettelsen ved i princippet at komme væk fra problemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

bent otto hansen

Som næstformand for LDF (Landsforeningen af Danske Fabulatorer) vil jeg gerne sige, at vi i bestyrelsen ikke vil skride ind mod David Rehlings politiske brug af vores kunstneriske benævnelse.

Det har jeg aftalt med formanden og kasseren (det er også mig).

På fredag udkommer vores første mand i fest.

http://forlaget-ostenfeld.dk/udgivelser/fabulator-papegoejelyrik.html#c23

bjørn holst jespersen

Jeg undrede mig også lidt, men jeg tror, at det Mogensen mener - og har baseret sig på - er det med træskolængderne. Altså han har regnet med at Løkke i grove træk kendte til, hvad han ville blive præsenteret for i Rønns redegørelse, og derfor burde have handlet hurtigere, i stedet for at bruge tid til at få det til at se ud som om han var fair ved at give Rønn muligheden for at forklare sig.

Men det er jo kun en vurdering, min altså.

Selv om jeg generelt mener at Mogensen er et vrøvlehoved, vil jeg da medgive ham, at under Fogh var den sikreste minister, den som var under angreb af pressen. Og da vikaren syntes at videreføre det meste fra mesteren, kunne man jo godt falde i, og tro det også ville fælde i denne sag.

Men det er formodentlig en god forretning for manden.

http://www.information.dk/262019