Nyhed
Læsetid: 1 min.

Arbejdsløse, studerende og ældre betaler Løkkes reform

Selv om Lars Løkke kalder sin reformplan 'solidarisk', kommer størstedelen af besparelserne i 2020-reformen fra gamle, studerende og ledige. Imens fredes boligejerne i skattestoppets navn
Indland
14. april 2011

Statsministeren kalder 2020-reformen for »sand solidaritet« i et land, »hvor alle yder efter evne, så vi kan hjælpe dem, der har behov«. Men 21 af de samlede 23 milliarder i regeringens udspil betales af de gamle, de studerende og de arbejdsløse.

»Førtidspensionister og ledige betaler en stor del af regningen. Samtidig reguleres skattestoppet ikke, selvom det er ulighedsskabende,« siger professor på Roskilde Universitet Bent Greve.

Væsentlige punkter i regeringens reform er besparelser på efterløn, førtidspension og SU. Dertil kommer regeringens ambitioner om at indføre en stram budgetlov, der skal holde de kommunale udgifter på et aftalt lavt niveau. Det vil ifølge økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet kunne mærkes: »Loftet over de offentlige udgifter betyder, at der ikke vil være samme stigning i udgifterne til velfærdsydelser. Det rammer dem, som har mest brug for ydelserne.«

Rammer de svage

Det er en omdiskuteret sag, hvorvidt afskaffelsen af efterlønnen vil medføre mere ulighed, men indiskutabelt er det ifølge formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, at personerne på førtidspension og i fleksjob er udsatte. Alene der vil regeringen finde to milliarder i besparelser.

»At det skal bidrage med så mange penge er helt vildt, og det har vi fra starten af problematiseret,« siger hun.

Da regeringen sidste år vedtog sin genopretningspakke blev dagpengeperioden også halveret, påpeger Bettina Post, der frygter, at flere arbejdsløse lander i et »økonomisk limbo, når der ikke er arbejde at få.«

I et lighedsperspektiv havde det været oplagt, om regeringen fulgte økonomerne og Radikale Venstres råd om at regulere boligskatten, der er fastfrosset som følge af skattestopspolitikken.

»Her ville det være dem med det største hus og de største ejendomsværdier, som skulle betale mest, og der er en del milliarder at hente,« siger Michael Svarer.

Politisk ordfører for de Konservative, Carina Christensen fastholder, at 2020-planen er solidarisk: »Planen er solidarisk på tværs af generationer, fordi vi udviser ansvarlighed her og nu i stedet for at udskyde regningen til fremtidige generationer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Blah, blah, blah...

Det handler jo ikke om at udskyde regningen - det handler om, at regningen pga. stadige teknologiske fremskridt og deraf følgende billiggørelse af tilværelsen, med langt mindre belastning kan løftes i fremtiden.

Regeringens asociale ideologiske eksperimenter forstsætter med at forfølge de svageste samfundsgrupper nu på direkte ubehagelige vilkår. Og imens står det klart, at privilegeringen af samfundstoppen skal fortsætte. Men den optik er overhovedet ikke et fornuftigt udtryk for, at konkludere, at samfundsøkonomien ensidigt er truet nedefra.

Tværtimod. Det er fordelingspolitikken, det er galt med. Og i manglen på kontrol med især den finansielle sektor, at krisen har sit udspring. Med andre ord i den liberale ideologis fodspor. Samt i erhvervs-lobbyvirksomheden, der i blå bloks forståelse kommer før hensynet til en balanceret økonomi for alle grupper.

Man har set sig blinde på skylds-spørgsmålet, og offentligheden må gentagent se sig udset som enemål for beskyldningerne fra blå blok. Som imidlertid har haft en tydelig tendens til konsekvent at vende den tunge ende nedad. Overdanmark skal tilsynelandende fortsat privilegeres økonomisk. Mens det skulle være alle andre steder, at problemerne er opstået. Sådan en gang séen ned. A- og B-hold. Man mistænker såmænd overmennesket for at være på spil igen i samfundsstrukturen, såfremt man fortsætter med fremturingen.

Det ér efterhånden blevet en tragisk lidelse at høre på den slags ubehæftet vrøvl. Hvornår har førtids- og folkepensionisterne haft til hensigt at køre forretningen Danmark i sænk? Men bare rolig VK (med følge parti), vi kan blive ved med at undres helt frem til valgdagen, når vi i offentligheden udsættes for liberal-ideologiske eksperimenter, som nu decideret handler om, at få så meget svineri igennem før valget som muligt.

Ikke underligt at oppositionen melder om temmelig mange tilbageruldninger. Der er nok af oprydning at foretage efter et tiår med konfigureringen af DK i de liberalt-ideologiske tåger. Og der er også nok af argumenter at tage af i den forbindelse...

Med venlig hilsen

Hvad er nyheden?

Kristian Rikard

Det der nok falder mig mest for brystet, er den åndsfattigdom, der præger flere af VKs politikere. Der er vel ingen grund til ligefrem at udstille, at man er fattig også i ånd. Vi ved jo godt, at den politiske værktøjskasse i de seneste år har været og er en pauver omgang. Lidt fra Blair, lidt fra Harvard, lidt fra partibogen og lidt fra meningsmålingerne. Og en altoverskyggende angst for at blive sat fra bestillingen.
Men derfra og så til at blive fanget så mange gange i båtnakkede udtalelser og halve sandheder, ville nok få de fleste af os andre til at overveje, om det virkelig er ulejlighednen værd. Nu er jeg ikke ubetinget tilhænger af en mulig rød regering,
men uanset hvem der bliver valgt, vil en kommende regering blive tvunget til at vise deres kort og egentlige hensigter. Det er den situation som skiftende regeringer og vi selv har bragt os i. Så glæd jer alle politikere, Denne gang kan nok så mange retoriske begavelser og kommunikationsfolk og ekvilibrisme ud i abekastningn ikke redde jer midlertidigt.
Nu har I vrøvlet om værdidebat i flere år. Fat mod, den kommer uden mere hjælp fra jeres side.
Man kan nemlig ikke omkalfatre et helt samfund uden at tage denne diskussion.

Morten Nielsen

Hvordan kan "arbejdsløse, studerende og ældre betale Løkkes reform", når de ikke pålægges særskat?

Det kan godt ske, at de modtager mindre, men det er ikke at betale. Det kræver, at man selv tjener sine penge.

Morten, så hvad er det du vil? Skal de svage ligge på gaden og tigge?

Du kan tage et smut til USA og se hvordan dét fungerer, med en overklasse, som må beskytte sig bag høje mure og maskinpistol-bevæbnede vagter.
Så er det ikke engang behageligt at være rig.

Men USA består jo også bare af 90% dovne, nassende sataner, ikke? Og kun 10% har den rette ånd? Eller hvordan er det nu?

Morten Nielsen

Jeg vil bare gerne være fri for Orwellsk newspeak.

Ikke at modtage penge er ikke det samme som at betale penge.

At betale mindre i skat er ikke det samme som at modtage penge.

ps Din viden om USA henter du vist mest på fordommenes overdrev.

Morten Nielsen, du har fat i den forkerte Orwell-titel - det er Animal Farm, der bedst kendetegner vores udgave af senkapitalismen (må vi håbe, det er).

Uanset hvad er det i hvert fald helt rigtigt set, at det socialt set i den grad vender den tunge ende nedad, at man bliver ved med år for år at sænke skatten på ejerboliger mere og mere.

Og vel at mærke skader det samtidig økonomien, fordi det betyder, at der dirigeres for mange ressourcer ind i byggesektoren.

Det er derfor helt oplagt, at den hellige ko skattestoppet også bør slagtes som en del af den økonomiske genopretning - også selvom et flertal af vælgerne er boligejere.