Nyhed
Læsetid: 1 min.

Bagsiden: Kan insekter brødføde verden?

Silkeorme, græshopper og deslige har oplagt potentiale som erstatningsernæring for Klodens voksende befolkning og smagen? Ja, det er en smagssag
Så er der serveret,absolut CO2-rigtig mad: Orme og forårsløg.

Så er der serveret,absolut CO2-rigtig mad: Orme og forårsløg.

JERRY LAMPEN

Indland
15. april 2011

At en flue i suppen er en absolut appetitdræber, er der enighed om. Stor var min overraskelse derfor, da jeg ankom til Oxfords Naturhistoriske Museum og her mødte så fremtrædende samfundsspidser som tv-værtinden Martha Kearney og bestyrelsesformanden for Comic Relief, Peter Bennett-Jones i færd med at fortære en frokost af klamme kryb.

Velkommen til 'Insekternes Banket', som vil gøre forsøg på at fremme småkravl som alternativ kødbaseret kost. I 2030 vil verdens befolkning have passeret otte milliarder et tal, som det globale landbrug får mere end svært ved at mætte. Ved at overgå til masse- insektopdræt vil det være muligt at tilvejebringe en mere bæredygtig ernæringskilde.

Proteinrigt

Insekter er rige på protein, relativt lidet kalorieholdige og forårsager langt færre miljøskader end kvægdrift. Et måltid fremstillet af silkeorme er gram for gram så næringsrigt som en engelsk bøf, men at opdrætte ormene vil kræve syv gange mindre foder, langt mindre vand og udleder ingen som helst metan i atmosfæren.

Chefkok Thomasina Miers har skabt en tre-retters menu, der begynder med ormechips, efterfølges af græshopper i salsa og sprødstegte fårekyllinger med et drys af pecorino, radiser og appelsinskal og afrundes af chokoladeovertrukkede cikader som dessert.

»På menukortet står der, at de smager lige som popcorn, bare lidt anderledes,« siger Bennett-Jones med en grimasse af tilkæmpet selvbeherskelse. »Jeg vil nok understrege det der med 'lidt anderledes'.«

»De smager som sprøde ansjoser,« siger en anden gæst om græshopperne. Jeg langer ud efter nogle sprødstegte fårekyllinger. De er saftige, salte og har mængder af konsistens. Jeg har taget en bid af fremtiden, og den smager lækkert.

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

international@informationd.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her