Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Vesselbo spinner for landbruget

Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo drejer elegant tallene i radiodebat. Men desværre for Vesselbo blev der drejet lidt for meget, og tallene rammer nu ham selv
En ny analyse viser, at landbruget står for ca. 
 40 pct. af luftforureningen 
 i Danmark, hvilket er ca. dobbelt så meget som trafikken.

En ny analyse viser, at landbruget står for ca.
40 pct. af luftforureningen
i Danmark, hvilket er ca. dobbelt så meget som trafikken.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
1. april 2011

En ny analyse fra Center for Energi, Miljø og Sundhed viser, at der årligt dør 3400 danskere på grund af luftforurening, samt at den koster samfundet 28 milliarder kr. Det er mere end dobbelt så mange, som hvert år dør i trafikken, og er halvanden gang dyrere end efterlønnen. Rapporten konkluderer derudover, at landbruget står for ca. 40 pct. af den samlede udledning, hvilket er ca. dobbelt så meget som trafikken. Alt dette kunne Jyllands-Posten fortælle i tirsdags.

Det fik SF's miljøordfører, Steen Gade, til at efterlyse en politisk debat om den førte landbrugspolitik i en debat med Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo i P1 Morgen samme dag.

Vesselbo selv var dog mindre oprørt over de nye tal. Han fortalte, at tallene på ingen måde kom som en overraskelse for ham, eftersom han i næsten ti år havde beskæftiget sig med landbrug og miljø. Han erklærede sig dog enig med Steen Gade i, at det er »fint at få nogle tal på, hvad der sker i samfundet.« Samtidig er han enig i, at der bør gøres noget på dette område og vil slet ikke »prøve at bortforklare« problemerne. Han kunne dog ikke give noget entydigt svar på, hvorfor der ikke var blevet gjort noget, når nu han havde vidst det i flere år.

Øget forurening

En tydelig misfornøjet Vesselbo fandt det dog »uanstændigt« at diskutere tal, som stammer fra 2000. Han mindede lytterne om alle de tiltag, som er blevet lavet gennem årerne for at mindske forureningen.

Direkte adspurgt om han ville være med til at få lavet en ny analyse, bliver Eyvind Vesselbo imidlertid mindre klar i mælet, men understreger endnu en gang sin pointe om, at debatten skal føres på »et saligt grundlag« og ikke tal som stammer fra 2000.

En god pointe tænker de fleste vel? Tjo ...

Problemet for Eyvind Vesselbo er bare, at mange af de tiltag for at mindske forureningen, som Vesselbo refererer til, er blevet taget i trafikken og ikke i landbruget.

Derfor ville en analyse med nye tal vise, at landbrugets andel af forureningen er vokset i forhold til den samlede mængde forurening.

Ingen grund til frygt

Vesselbo sidder lige nu på et yderst tvivlsomt mandat i Storkøbenhavns kreds, hvor han bl.a. skal kæmpe om en plads i tinget med den populære forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech, og den lige så populære VU-formand Jakob Engell-Schmidt.

Hvis det ikke skulle lykkes Eyvind Vesselbo at få et nyt mandat, er der dog ingen grund til at frygte arbejdsløshedskøen eller at skulle forlade det daglige job i indre by. Med sine evner udi kunsten at spinne skal der nok dukke et job op i enten Venstres superspin-enhed eller i pressetjenesten på Axelborg. Denne gang var han bare uheldig, at nogen faktisk tog notits af, hvad han sagde.

Det sker ellers ikke så tit længere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Blenstrup

Må vi så få at vide, hvilket tiltag som landbruget har lavet gennem de sidste blot 10 år for at mindske forurenigen?

Med flere produktionsdyr, flere aeraler under plov og meget mere gift bliver disse tal da interessante såfremt de kunne skaffes og dokumenteres.