Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danmark godkendte eksport af luftforsvar til Libyen i 2010

Blot et år før danske kampfly blev sendt til Libyen, gav udenrigsminister Lene Espersen en dansk virksomhed grønt lys til at eksportere luftforsvarsudstyr til Gaddafi
Indland
28. april 2011

Danske F-16 fly har ifølge Flyvertaktisk Kommando nu været på 127 missioner i libysk luftrum. Men det er blot et år siden, den århusianske virksomhed Terma fik forhåndstilladelse til at producere software, som skulle eksporteres til Libyen med henblik på »luft- og missilforsvar mod fly og missiler«. Det fremgår af dokumenter, Information har fået aktindsigt i.

Justitsministeriet gav tilladelsen i april 2010 på anbefaling fra Udenrigsministeriet, og softwaren skulle eksporteres via en britisk våbenproducent. Leverancen nåede dog ikke at blive gennemført, før FN's sikkerhedsråd den 26. februar 2011 vedtog en våbenembargo mod Libyen.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) anbefalede tilladelsen til Terma, efter at hun i marts 2010 modtog en notits fra ministeriets kontor for sikkerhedspolitik. Her var vurderingen, at Libyen må »betragtes som en stat, der er tilbage i det internationale selskab, om end landets leder fortsat med jævne mellemrum agerer egenrådigt og excentrisk«.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) pointerer, at flere vestlige lande i årene op til NATO-aktionen mod Libyen søgte at rehabilitere Libyens diktator Gaddafi, der tidligere har stået bag terrorhandlinger mod Vesten.

»Men denne sag viser, at man skal være yderst forsigtig, når slangen ser ud til at skifte ham, og måske også mere forsigtig, end man har været her,« siger han.

Følger lovgivningen

SF's forsvars- og udenrigsordfører Holger K. Nielsen er enig: »Det her udstiller, at Danmark ligesom resten af Vesten totalt har fejlvurderet situationen i Libyen og flere andre lande i regionen. Der er nu klart, at det var en kæmpe fejl.«

Kommunikationschef for Terma Kasper Rasmussen understreger, at forsvarssystemet aldrig er blevet leveret til Libyen.

»Vi følger altid den gældende lovgivning, og når danske myndigheder giver os grønt lys til at fortsætte, har vi selvfølgelig mulighed for at fortsætte,« tilføjer han.

Gennem Udenrigsministeriets pressekontor udtaler Lene Espersen:

»Der er ikke udført dansk forsvarsmateriel til Libyen i perioden fra embargoen blev ophævet i 2004 og til en ny blev indført i år. Der er dog blevet givet få tilladelser, men intet materiel er kommet i det libyske forsvars hænder og kommer det selvsagt heller ikke, nu hvor en embargo er indført.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ekstremt hykleri.......................

Casper Kennild

Jamen, hvorfor dog ikke? Intet kan overraske mig mere mht. det siddende misregime

Men ok, ud over at udstyret slet ikke blev eksporteret, ville det jo være den "perfekte" måde at afprøve det på:
Send bombefly ind for at se, hvor godt forsvarssystemet virker.... ;-)

Selvom våbnene ikke blev leveret viser forløbet alt for tydeligt en svag dømmekraft hos den siddende regering. Denne sag om våben til Gadaffi var jo ikke nogen enlig svale på himlen. Vi ser en regering der igen og igen fejlbedømmer situationerne såvel nationalt som internationalt.

Danske regeringer bruger generelt ikke egen dømmekraft på dette område. Hvis modtagerlandet ikke direkte er underlagt internationale forbud, godkendes leverancen. Oven i det, er definitionen af "våben" så tilpas smidig, at det i høj grad er op til fabrikanten, om der overhovedet søges tilladelse.

Terma er som den største på markedet også klassens irriterende duks, der på den ene side pænt søger om tilladelse, også til handler, som helst burde være gået lidt mere stille af sig. Fx en leverance til Israel, som de fik afslag på. Og så søger tilladelse til at sælge samme vare til USA, der sælger videre til Israel - hvad alle parter naturligvis godt vidste ville ske.

Hvis Justitsministeriet havde givet afslag på en givtig handel til en normaliseret og venligsindet handelspartner som Libyen var, kunne Terma have vundet en sag i EU på det - for alle solgte jo til Gaddafi...

EU bør få fælles udenrigspolitik, eller drejer nøglen om.

Mark Pedersen

Hvordan er det liiiige folk mener at den danske regering burde have set den nuværende situation komme, da denne beslutning blev taget?

Kunne det tænkes at folks had til alt som ikke er SRFØ påvirker deres dømmekraft i negativ retning?

Emil Edelgart

@ Mark Pedersen
Underforstået at diktatorens våbenbeholdning kun er problematisk, når vi selv vælger at sætte os aktivt op imod den? Eller hvad er det, du forsøger at sige her? Det er i hvert fald en interessant udlægning af den skizofrene udenrigspolitik, hvor der, i demokratiets og menneskerettighedernes navn, væltes visse diktatorer med den ene hånd og støttes andre med den anden—det bliver bare en smule pinligt, når vindene skifter så hurtigt.

Jeg synes ikke man kan klandre Danmark noget i denne sag. Hvis man er en del af Hegemonien, så er man altså en del af den, og må spille med på dens betingelser.

Og Gaddafi var ikke nogen skurk for et år siden.

Michael Skaarup

"Og Gaddafi var ikke nogen skurk for et år siden." - Jo han var, han var blot en vores egen.
- ".... Her var vurderingen, at Libyen må »betragtes som en stat, der er tilbage i det internationale selskab, om end landets leder fortsat med jævne mellemrum agerer egenrådigt og excentrisk«."

Lars R. Hansen

Det er simpelthen i Vestens interesse - at også tvivlsomme regimer køber deres grej hos vestlige leverandører - da det gør pågældende lande mere afhængige af Vesten.

Også selvom vestlige styrker sidenhen skal nedbryde pågældende landes forsvarssystemer - da det ofte vil være en betydelig fordel at kende samme forsvarssystemer i detalje - hvilket vil være tilfældet med vestligt leveret grej.

At en dansk virksomhed (i andet forsøg) som underleverandør har fået tilladelse til at sælge software til et britiske firma, der har fået en britisk eksporttilladelse til Libyen, udgør ikke et problem.

Der skal naturligvis tages nøje hensyn til mange forskellige aspekter - førend en bestemt handel bør tillades - men i det konkrete tilfælde talte alt for at tillade handlen.

Tom W. Petersen

Smarte argumenter, Lars! (De to første afsnit.) Det har jeg da aldrigt tænkt på...

Søren Kristensen

Det skulle jo nødig være sådan at regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitik modarbejder erhvervslivets interesser og i et land som ikke selv har krigen tæt inde på livet er produktion af våben uden profit ganske og aldeles meningsløs, Derfor er det afgørende vigtigt om vi nåede at få betaling for ordren inden Libyen blev ramt af borgerkrig.

Lars R. Hansen

Søren Kristensen,

som det fremgår blev handlen ikke realiseret - desunden ville det ikke være Libyen - men den britiske vriksom der skulle fraktureres.

Lars R. Hansen

Underleverandører sender jo fakturaen til de virksomheder de handler med - men når det gælder forsvarsrelaterede produkter, teknologier eller tjenesteydelser (her software) - skal der desuden indhentes eksporttilladelser til de relevante slutbrugerlande.

Denne fik man så i dette tilfælde - men handlen blev som skrevet ikke gennemført - hvilket det kan der være flere årsager til.

Gorm Petersen

Mennesket blev skabt for våbenteknologiens skyld.

Den omvendte påstand - at våbenteknologien skulle være skabt for menneskets skyld - er absurd.

Ergo må den første påstand være sand - våbenteknologien kunne åbenbart ikke finde sig en mere bekvem "rugemor" end mennesket.

Ellers havde den jo nok gjort det.

Casper Fryd Rækjær

Mon Lene Espersen var på Mallorca, da UM anbefalede tilladelsen? I så fald skal den (statsminister) æres, som bør æres…

Lars R. Hansen

Pågældende eksporttilladelse - er næppe blevet sagsbehandlet og afgjort på ministerniveau - lidt software til (sandsynligvis) BAE med Libyen som slutbruger fordrer det ikke rigtig.

Det er ikke mere end en 'sjov historie' - nu hvor danske kampfly er indsat over Libyen - men der er intet, slet intet galt i Terma fik eksporttilladelsen.

Morten Fruergaard

Hvor det egentlig klæder Mogens Lykketoft at undlade at slå politisk plat på denne sag, men i stedet forholde sig nøgternt til sagens fakta.

Man kunne håbe, det ville smitte lidt af på debattørerne...

Det var vel nok ærgeligt, at synergien mellem UM og TERMA ikke fik mulighed for, at forringe de danske piloters, i øvrigt ret gode, odds i Libyen.

Og jeg som troede clusterfuck Libyen var den fuldendte hovedløse militære farce.

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Kapitaldemokrati