Læsetid: 2 min.

Dansk krigsmateriel var på vej til Libyen

Kun fire dage før oprøret i Libyen brød ud den 15. februar, sendte en dansk virksomhed otte stykker beskyttelsespanser beregnet til militære mandskabsvogne af sted mod Libyen via Jordan
Indland
29. april 2011

Firmaet Composhield i Lystrup uden for Århus fik i januar 2010 en tilladelse fra Færdsels- og Våbenkontoret i Justitsministeriet til at udføre i alt 120 sæt såkaldte paneler eller minekits til den libyske hær.

Panelerne skulle bruges som beskyttelsespanser på et antal militære mandskabsvogne. Monteringen af pansringen på vognene skulle i første omgang finde sted i Jordan, viser den aktindsigt, som Information har fået i Udenrigsministeriet og Justitsministeriet.

Ifølge dokumenterne skulle et sydafrikansk våbenfirma sørge for, at de pansrede mandskabsvogne kom videre fra Jordan til slutbrugeren, som var Temporary General Committee of Defiance, Supply and Production, Procurement Departement, Gaser Ben Gashir i Libyen. Leverancen havde en samlet værdi på 2.750.000 euro, svarende til godt 20 millioner kroner.

I efteråret 2010 fik Composhield forlænget tilladelsens gyldighed frem til den 30. juni 2011, da projektet var blevet forsinket. Det skete med opbakning fra Udenrigsministeriet, hvor Kontoret for Mellemøsten og Nordafrika den 5. oktober 2010 sagde god for forlængelsen.

Composhield nåede i alt at udføre fire sendinger med i alt 22 paneler til Jordan. Det skete i november og december 2010, og derefter i slutningen af januar 2011. Den fjerde sending blev ifølge udførselsesstemplet fra SKAT Midtjylland udført fra Danmark den 11. februar 2011. Fire dage senere brød det libyske oprør ud, da hundreder af demonstranter i Benghazi krævede Gaddafis afgang.

Ifølge Composhield nåede ingen af beskyttelsespanelerne imidertid frem til slutbrugeren, den libyske hær, inden FN's sikkerhedsråd den 26. februar 2011 vedtog en våbenembargo mod Libyen.

»Det har vores samarbejdspartner sagt,« forklarer direktør Michael Nørup.

Han ser ikke ser noget problem i, at hans virksomhed ville sende forsvarsmateriel til Libyen, så længe de danske myndigheder godkendte leverancen, men erkender dog, at »da vi ansøger om Libyen, kan vi da have vores tvivl, om det er en god ide.«

Støtte libysk forsvar

Endnu en århusvirksomhed Systematic Software Engineering A/S fik stoppet en igangværende eksport af våben på grund af FN's våbenembargo mod Libyen.

Systematic fik tilbage i december 2008 tilladelse fra Justitsministeriet til at udføre softwareprodukter, som via Storbritannien skulle eksporteres til den libyske hær.

Af de dokumenter, som Information har fået aktindsigt i, fremgår det, at »formålet med udførslen er at understøtte det libyske forsvars fremtidige kommunikations- infrastruktur.«

Ifølge direktør Michael Holm fra Systematic var der tale om software til overvågningsudstyr beregnet til landjorden.

»De havde jo ingenting. Det, de havde, var mest russisk, og jeg tror, de gerne vil have noget mere vestligt,« siger han.

Firmaet havde tilladelse gældende helt frem til december 2012 til at eksportere »reviderede« og »opdaterede udgaver med forbedringer og tilpasninger«.

Den 2. marts 2011 tilbagekaldte Civil- og Politiafdelingen Systematics tilladelse: »Justitsministeriet skal anmode om, at tilladelsen straks returneres til ministeriet i original«, som sagsbehandleren skrev.

I sagens dokumenter indgår et britisk importcertifikat stemplet i september 2008 af Thames Valley Chamber of Commerce & Industry. Alle øvrige oplysninger er slettet, og Michael Holm vil ikke oplyse, hvor mange gange Systematic har udnyttet udførselstilladelsen. Ifølge dokumenterne er det sket et antal gange inden våbenembargoen i februar 2011.

Men som Michael Holm siger:

»Jeg kan garantere, at vores engelske samarbejdspartner har sagt, at der ikke er nået noget frem til Libyen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her