Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF melder sig ind i økonomiforhandlinger

Dansk Folkeparti signalerer forhandlingsvilje overfor regeringen forud for økonomiske forhandlinger, hvor begge har meget på spil. 2020-planen ventes næste uge
Indland
8. april 2011

Når Dansk Folkeparti åbner en lille dør på klem for at hæve folkepensionsalderen hurtigere end aftalt i velfærdsforliget fra 2006, handler det mere om politiske signaler, end det handler om folkepension.

Det er den overordnede konklusion på, at partiets topstrateg og finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, trods tidligere forsikringer om det modsatte fra partiformand Pia Kjærsgaards side, i går ikke vil afvise, at en kommende økonomisk 2020-plan godt kan ende med netop en hurtigere stigning i folkepensionsalderen end det, som regeringen aftalte med Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokraterne i 2006.

Partiet får sendt et signal til regeringen om, at de er til at tale med i de kommende forhandlinger, hvor meget er på spil for både regeringen og Dansk Folkeparti.

Lykkes det at nå en aftale, har VKO et fundament at gå til valg på. Lykkes det ikke, vil det have nogenlunde samme effekt på VKO-samarbejdet som en håndgranat i en hønsegård. Det vil være svært at gå til valg på, at regeringspartierne og det faste støtteparti siden 2001 har svarene på samfundets udfordringer.

Efterløn efter 40 år i job

Udfordringen som de skal finde en løsning på er i grove træk regeringens vurdering af, at velfærdssamfundet fremadrettet har et hul i finansieringen på 45-50 milliarder kr. De penge skal findes, så langt er der enighed. Genopretningspakken fra sidste år med den afkortede dagpengeperiode giver omkring 24 milliarder kr., og lidt mere ventes at kunne findes ved reformer af førtidspension og SU. De sidste penge vil regeringen finde ved at udfase efterlønnen og fremrykke den gradvise stigning i pensionsalderen.

Her har Dansk Folkeparti sagt, at det ikke vil være med til at udfase efterlønnen og har i stedet foreslået en model, hvor man kan få efterløn efter 40 år på arbejdsmarkedet. Hvor meget det vil give, er ikke beregnet, men det giver næppe noget i nærheden af de 18 milliarder kr., som en afskaffelse af efterlønnen vil give. Men alle pengene skal findes. Et delresultat, hvor noget findes nu, og noget gemmes til senere, er næppe en realistisk vej. Både af hensyn til samfundsøkonomien og af hensyn til at stå stærkest muligt over for oppositionen, som gennem længere tid har stået bedst i meningsmålingerne.

I Dansk Folkeparti er vurderingen eller måske nærmere håbet at man kan nå i mål uden at pille ved pensionsalderen. Men man er samtidig bevidst om, at pengene skal findes ved tiltag, som er »hug- og nagelfaste« der må ikke være tvivl om effekten.

Derfor taler meget for, at efterlønnen ikke overlever forhandlingerne i sin nuværende form. Hvad alderen for folkepensionen angår, er der den hage ved det, at en fremrykning giver rigtig meget i starten, og dermed er det et væsentligt bidrag til, at økonomien frem til 2020 hænger sammen. Derfor står DF i et dilemma. Pengene skal findes, men de knapper, som der er mange penge i, vil DF helst ikke dreje på. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det virker mærkeligt at nu skal Velfærdsforliget ændres for at redde landet, når både Thor Pedersen, der var forhandlingsleder af Velfærdsforliget, og Fogh Rasmussen dengang talte om at NU var Danmark fremtidssikret. Ligeledes mente Jelved og Thorning ,at det var et flot forlig. P1-morgen sagde at det var DF der var mest skeptisk dengang (sjovt nok da jeg begyndt på indlægget ,så havde P1-morgen netop en gennemgang af hvad forligspartierne sagde efter indgåelsen af Velfærdsforliget)
Men DF sagde alligevel for nogle dage siden ,at de ikke ville ændre i forliget men nu har tonen fået en anden lyd – hvad har regeringen lovet dem? Er det friskolerne der efter Lund Poulsens forslag med en høringsfrist på 7 dage om at friskolerne nu skal tvinges til at tage flere 2 sproget elever ind samt dikteres til at give mere undervisning i kristendom og i dansk kultur ,hvis de vil havde et højt tilskud og hvad mere mon der ligger til grund ved DF s kovending. Eller er det DF erkendelse at de kun kan få indflydelse hvis blå blok vinder valget og derfor er nød til at støtte op om Løkke Rasmussens længe udskudte 2020-plan. (PS 2020-plamen er faktisk blevet lige så forsinket som regeringens vandmiljøplan )

Philip C Stone

"Hvor meget det vil give, er ikke beregnet, men det giver næppe noget i nærheden af de 18 milliarder kr., som en afskaffelse af efterlønnen vil give."

18 milliarder er regeringens tal, og er blevet udarbejdet på basis af regeringens projicering af antallet af fremtidige efterlønsmodtagere. Andre har konstateret at der er færre der søger om efterløn, og at regeringens tal dermed er for højt sat. Det er altså problematisk at præsentere de 18 milliarder som en ubestridelig kendsgerning.