Læsetid: 2 min.

Exitplan baner vejen for militærkup i Afghanistan

Vestens fokus på at opbygge stærke sikkerhedsstyrker i Afghanistan risikerer at føre til militærkup og fragmentering, advarer eksperter. Hemmelige efterretningsrapporter tyder på, at præsident Karzais egen vicepræsident allerede har haft kupplaner mod regeringen
Vestens fokus på at opbygge stærke sikkerhedsstyrker i Afghanistan risikerer at føre til militærkup og fragmentering, advarer eksperter. Hemmelige efterretningsrapporter tyder på, at præsident Karzais egen vicepræsident allerede har haft kupplaner mod regeringen
Indland
30. april 2011

NATO-koalitionen har sat alle sejl ind på at opbygge stærke sikkerhedsstyrker i Afghanistan, så de vestlige styrker kan forlade landet i 2014. Men den svage politiske kontrol med militæret risikerer at føre til militærkup og fragmentering, advarer eksperter. Information kan med adgang til fortrolige amerikanske efterretningsrapporter vise, hvordan den politiske situation i Afghanistan hviler på et skrøbeligt fundament. Rapporterne er en del af de 14.821 efterretningsrapporter fra krigen i Afghanistan, som Information har fået adgang til via Wikileaks. De tyder på, at den afghanske vicepræsident og tidligere forsvarsminister Fahim Khan har haft kupplaner og samarbejdet med Taleban mod den regering, han selv er en del af.

Lektor i statskundskab Peter Viggo Jakobsen, KU, kan sagtens forestille sig, at det kommer til militærkup på grund af den svage civile kontrol med hæren: »Når vi trækker os ud, skal Afghanistan både stå på et militært ben og et civilt politisk ben. Men der har vi haft noget nemmere vedat opbygge det militære ben, mens det går dårligere med det civile ben. Så der er en klar ubalance,« siger han.

Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert Peter Dahl Thruelsen er helt overbevist om, at der vil komme magtkampe efter Vestens exit i 2014, men han tror, der er større risiko for, at hæren bliver opløst efter forskellige magt interesser, end at den vil stå bag et samlet militærkup.

»Fordi det er en ny hær, og fordi den politiske kontrol med de her styrker hele vejen ned igennem er ufatteligt svag,« siger han.

Beretningen om Khans kupplaner stammer fra et efterretningsresumé fra 2006, og refererer et møde, hvor Fahim og andre tidligere ledere af Nordalliancen angiveligt blev enige om at »forsyne deres underordnede med våben og afvente fremtidige ordrer fra general Fahim« med henblik på at erstatte »den nuværende regering« med en »Mujahedin-regering.«

Afghanistan-eksperter understreger, at efterretningsrapporterne kan være fejlagtige, men de er ikke overrasket over oplysningerne: »Hvis oplysningerne er korrekte, viser de, at Fahim ligesom mange andre afghanske ledere fra samme generation betragter vold som et legitimt svar på et politisk problem,« siger Jorrit Karringa fra den uafhængige tænketank ICOS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oooh my goodness.. og her troede jeg, at Karzai og hans ultra-korrupte regering med heroingangstere og krigsforbrydere ville blive forvandlet til et demokrati!

"Hvis oplysningerne er korrekte, viser de, at Fahim ligesom mange andre afghanske ledere fra samme generation betragter vold som et legitimt svar på et politisk problem"
Er de mon blevet inspireret af vesten?

Ordet mujahid bliver i dag oftest brugt i forbindelse med en person, der deltager i militant jihad, men dækker også en der eksempelvis udøver jihad, igennem det at anstrenge sig for at memorere koranens tekster.

http://da.wikipedia.org/wiki/Jihad

Så enten er der tale om religiøse der fordyber sig i deres religion, eller militante. Det er dog nok meningen man skal tænke det værste.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Man behøver vel ikke være professor for at kunne se muligheden for at en svag regering, som er indsat af fremmede magter, ledet af en der stak af da det blev for hårdt, og som er tvunget til at bruge valgsvindel for at fastholde sin magt, risikere en opstand imod sin magtpossition. At det i Afghanistan, hvor begrebet med en centraliseret regering aldrig rigtig har slået igennem, hvor magten ofte ligger lokalt hos den stærkeste stamme om det enten er militær styrke eller økonomisk styrke, eller begge da de oftest går hånd i hånd, kan betyde at de når de ikke længere tvinges til en for dem fremmed samfundsorden, vil falde tilbage til det for dem normale.

På den anden side vil der stadig være to-tre megabaser med amerikanske soldater efter 2014 der benyttes som udgangspunkt for operationer mod "terrorister" i regionen.

Så Karzai-regeringen bliver vel forvandlet til et en slags bystyre over beskyttede dele af Kabul og vil samtidigt fungere som sort hul for udenlandsk hjælp.