Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fodfejl kostede højtuddannet australier greencard og job

Australske Gus Murray ligner med et job på hånden og to kandidatuddannelser regeringens drømmeindvandrer men 1. maj skal han ud af Danmark, fordi han i 2009 modtog tre måneders starthjælp. Pengene er betalt tilbage, men det gør ingen forskel
Gus Murray er højtuddannet og har et job i en dansk virksomhed på hånden. Alligevel skal han være ude af landet 1. maj på grund af en fodfejl.

Gus Murray er højtuddannet og har et job i en dansk virksomhed på hånden. Alligevel skal han være ude af landet 1. maj på grund af en fodfejl.

Sofie Amalie Klougart

Indland
8. april 2011

Det er regeringens erklærede mål at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændinge, som kan sparke gang i den fodslæbende danske økonomi.

»Udlændinge er velkomne, hvis de kan og vil bidrage,« som integrationsminister Søren Pind (V) har sagt.

Men som reglerne er i dag, kan en mere eller mindre selvforskyldt fodfejl koste en højtuddannet udlænding opholdstilladelsen og samtidig vise sig umulig at gøre god igen uanset at hele miseren drejer sig om mindre end 21.000 kroner, og at vedkommende har et godt job i en dansk virksomhed på hånden. Det viser den australske virksomhedsudvikler Gus Murrays sag, som kommer frem på et tidspunkt, hvor forslag om nye udlændinge-stramninger i flere omgange har fået erhvervslivets organisationer til at lufte bekymringer om Danmarks fremtidige evne til at tiltrække højtuddannede udlændinge.

I web-tv-virksomheden '23', hvor Gus Murray skulle have startet som marketingmanager 1. august sidste år, kalder medstifter Steffen Tiedemann Christensen sagen for »absurd«:

»Vi har haft Gus knyttet til som konsulent, og vi vil meget gerne ansætte ham i en fast stilling,« siger han. Gus Murray nåede aldrig at begynde sit job, eftersom Udlændingeservice i juli sidste år inddrog hans opholdstilladelse med henvisning til, at han i 2009 modtog starthjælp i tre måneder en ydelse, som Københavns Kommune hjalp ham med at få, men som han ifølge betingelserne i hans opholdstilladelse ikke måtte modtage.

»Det er jo mit eget ansvar i den forstand, at jeg burde have vidst det hele,« siger Gus Murray.

»Men jeg troede jo, at kommunen ville have vidst, hvis der var et problem.«

Gus Murray, som i oktober 2009 afmeldte starthjælpen på grund af et nyt job, har betalt pengene tilbage og anket udvisningen. Men ministeriet har netop afgjort, at han senest 1. maj skal forlade Danmark.

Af afgørelsen fremgår det, at kommunen har oplyst til ministeriet, at Gus Murray var blevet fortalt om starthjælpens mulige konsekvenser for opholdstilladelsen. Det afviser han blankt:

»Det giver ingen mening hvorfor skulle jeg så have taget imod pengene? Det svarer til, at en betjent siger 'hvis du stjæler den der bil, arresterer jeg dig' og at man så stjæler bilen.«

I en mail til Information fastholder kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, at det af sagens akter fremgår, at Gus Murray er blevet informeret om de mulige konsekvenser for opholdstilladelsen over telefonen:

»Samtidig beklager kommunen, at man åbenbart ikke har udtrykt sig så klart, at enhver tvivl om mulige konsekvenser af at modtage starthjælpen var eliminerede.«

Ordfører: 'Ups' dur ikke

Gus Murray har en canadisk kandidatgrad plus én fra CBS og har tidligere fået myndighedernes ord for, at han tilhører den kategori af luksusindvandrere, Danmark ønsker sig: I 2009 fik han et greencard, som kun gives til højtuddannede udlændinge efter et særligt pointsystem.

Derfor undrer han sig over, at han nu efter sammenlagt mere end fire et halvt år som iværksætter og studerende i Danmark på forskellige opholdstilladelser bliver udvist, selv om han har forsøgt at betale starthjælpen tilbage: »Jeg siger 'vi' om Danmark, fordi jeg ikke føler mig som en outsider, der prøver at komme ind. Indtil for få måneder siden bidrog jeg til samfundet ved at arbejde, og jeg føler stadig, at jeg har noget at bidrage med,« siger han og efterlyser enklere regler for folk som ham selv.

»Den nuværende model fungerer ikke. Vi har brug for at tiltrække udenlandsk talent fra forskellige lande og baggrunde, som kan inspirere resten af os. Og hvis flere og flere mennesker, som passer ind i dén kategori, bliver smidt ud af landet, vil det ikke vare længe, før der slet ikke kommer nogen,« siger han.

Information ville gerne have spurgt integrationsministeren, om det er i overensstemmelse med regeringens hensigter med udlændingelovgivningen, at man som udlænding på en af de ordninger, der sigter mod højtuddannede, ikke efterfølgende kan rette op, at man har overtrådt en betingelse for sin opholdstilladelse. Det har ministeren afvist, fordi han ikke vil kommentere enkeltsager, men integrationsordfører Karsten Lauritzen (V) siger: »Hvis man har begået en forbrydelse, kan man jo heller ikke bare sige undskyld og så slippe for straf. Og når man har modtaget sociale ydelser på greencard, kan man ikke bare sige 'ups, nu betaler jeg pengene tilbage'.«

Men er det hensigtsmæssigt i forhold til regeringens erklærede ønske om at tiltrække og fastholde højtuddannede udlændinge?

»Han har jo været på starthjælp af en grund, nemlig at han ikke kunne finde noget at lave.«

Manden skulle have startet i et job 1. august, hvis ikke han havde fået inddraget sin opholdstilladelse ...

»Ja, men i så fald kan han jo søge om opholdstilladelse igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Aha....saa altsaa en offentligt ansat siger "Gus Murray var blevet fortalt om starthjælpens mulige konsekvenser for opholdstilladelsen."...javel saa....!!???

Og...i det forjaettede land er en offentligt ansats ord LOV!!! Hvorfor synes jeg mon dette lyder alt, alt for bekendt???

Er fakta i danmark ikke netop, at offentligt ansatte har lavet det til en sport, at kunne udvise dem de ikke lige gider have i landet? Er fakta ikke ogsaa, at en offentlig ansat i vort lille land kan udvise danske statsborgere paa noejagtigt samme maade som Gus her bliver udvist?

Og sidst, er fakta ikke ogsaa, at naar dette sker i det forjaetede land, da daekker myndighederne blot over hinanden hele vejen op i systemet...altsaa helt op paa minister niveau??

Jeg vil vove den paastand, at Gus betop IKKE blev fortalt dette, men at man nu blot daekker over hinanden, - og det er Gus som maa forlade landet...netop fordi en lille skrankepave ser det som sin egen lille vindersag og ved 100% sikkert, at kammeraterne indenfor systemeet vil daekke over ham/hende, saa der er ingen - absolut INGEN straf eller konsekvens for dette individ??

Welcome to the Country where civil servants are ruling!!!

Til at braekke sig over!!

Jette Abildgaard

Og et lille p.s.:

Tak til Information for at tage dette op, og kunne I ikke samtidig proeve om I kan finde en statistik over, hvor mange der hvert aar netop bliver smidt ud af vort land ved hjaelp af offentligt ansattes "fejl"?

Og, er dette noget de (offentligt ansatte) rent faktisk faar en eller anden form for bonus for mon? Og, - i bekraeftende fald, hvem udbetaler da denne bonus??

Synes det siger en grusom masse om vort land, at vi smider Gus ud og beholder FisFis!!

Mads Kjærgård

Ja det er jo det der er gået galt under Venstre regeringen og som Karsten Lauritzen også giver udtryk for, nemlig at "regler er regler" og så ser man helt bort fra omstændighederne og hvad der er nyttigt. Venstre er bureaukratisk stupiditet på et endog meget højt plan, måske ikke engang overgået af Sovjet eller DDR! Devisen synes at være "gør ikke det rigtige" gør det der står i reglerne! Men hvad skal man sige, "danskerne elsker det jo"

Morten Fruergaard

Hvis nogen kan vise mig et system, som ingen nogensinde kommer i klemme i, så må det være værd at overveje, hvordan vi kopierer det....

Ikke desto mindre, så er dette et entydigt eksempel på, at reglerne ikke bare er for stramme - de administreres også uden hensyntagen til såvel samfundets som individets tarv.

fuldstændig absurd !!!

Fuldstændigt logisk med DF briller på. Han er jo ikke fra Ringkøbing.

Anne Marie Pedersen

Jamen jeg håber virkelig at det her, gør DF's vælgere glade. Loven er lavet til ære for dem, så hvis ikke de klapper i hænderne, så er det en tragedie. For så tjener loven ikke til at glæde nogen. Overhovedet.

Suk.

Jeg kender Gus rigtig godt og det er vanvid at man vil smide ham ud. Han har staret virksomheder i Danmark, han er vild aktiv med nystartede virksomheder som vil betyde noget for Danmark's fremtid. Så jeg forstår det simpelthen ikke, hvad der sker her.

Der er lavet nu så mange regler til at beskytte Danmark at man ikke ser at man bliver fanget i dem som i en store net.
En af resultaterne af Worktrotter undersøgelsen http://www.worktrotter.dk/blog fra sidste år var jo også at folk føler sig ikke velkommen i Danmark på grund af regeringens og myndighedernes veje.

Så nogen historier (og der er flere og flere af dem) motiverer heller ikke andre til at flytte til Danmark eller at blive her. Dem som er gode har valget og chancerne bliver større og større at de valger et andet land. Det er skrammende for os at se at det sker til en som Gus. Og så spørger man sig hvornår det sker til en selv. Gus var heller ikke klar over at han har gjort noget forkert - så det kan ske til os alle. Og det er lige meget hvor meget vi har bidraget inden. Det er virklig trist.

Tja-a, vi hat jo været regeret af landsby- som bytosser de sidste 10 år, så undrer det slet ikke længere ... det der undrer mig er, hvorfor det rigide flertal (VOK) ikke forlængst har genindført stavnsbåndet, så de kan få deres mentale tryghed tilfredsstillet ved at hvergang de åbner deres hoveddør at få los i røven som reminder..;-))

Anne Marie Pedersen

Så må vi håbe, at danskerne tager konsekvensen og stemmer på nogle andre politikere. Andet er i hvert fald hykleri.

Jette Abildgaard

Dagmar Fink,

Du skriver: "Gus var heller ikke klar over at han har gjort noget forkert - så det kan ske til os alle."

Gus her jo netop INTET forkert gjort, vel! Blot er det saadan at 'man' lytter mere til hvad en offentligt ansat (uddannelse eller ej) siger og, det er lige netop der tingene gaar saa gruelig galt.

Min opfattelse - ret mig om jeg er helt forkert paa den - er, at bureaukratiet er saa langt ude i landet, at ingen hverken kan eller vil stoppe det, jeg kalder for 'galskaben'. Man har daekket over hinanden i aarevis og, ingen vil - eller toer - lave om paa det. Nogle af de mennesker som sidder og administrerer disse udvisninger, er uddannet indenfor de sidste 10 aar og, har derfor aldrig proevet andet.....saa uendeligt soergeligt og, saa uendeligt oedelaeggende for helt utroligt mange uskyldige mennesker

Er der en, der vil forklare Karsten Lauritsen, at Australien ikke er et muslimsk land?

Faktisk vil jeg forsvare systemet for en sjælden gangs skyld.

Der er i denne sag ikke tale om at man forfordeler fordi manden er veluddannet m.m

Omvendt synliggør det væsentlige problemer i servicen af borgere generelt. Det kan jo ikke nytte noget at reglerne smadrer folks liv, eller sætter hele skidtet på vågeblus i den periode sagen eskalerer.

Næppe, hans skyklapper må være groet uigendriveligt fast - hans meget unge alder taget i betragtning - og derfor vil være som at snakke til lukket grænsepost..;-))

Karsten Olesen

Når en borger begår en fejl - kan han få en bøde, blive sat i fængsel eller smidt ud af landet.

Når en embedsmand eller en politiker begår en fejl - dækkes han over af andre embedsmænd - og i værste fald skaber han en ny præcedens, eller en skjult ulovlig praksis.

At rejse sag imod en sådan praksis er umådelig vanskeligt, ofte kræves der 90 mandater eller en folkeafstemning.

Politikerne er forskanset gennem valgperioder, underskriftindskrav og spærreregler. Det kan tage år at rette et misbrug.

I mellemtiden falder landet i måneder og år tilbage i administrationsmisbrug og retsløshed.

Fuldkommen rigtigt Karsten Olesen og det er vel også derfor at det ikke har været lige meget, hvorledes de sidste 10 år har været besat af folkevalgte lovgivere ... ren katastrofe for os alle !

Kenneth Svenningsen

Nu er det regler er over mennesker. Hvilket jo netop plejer at være en liberal styrke. At individet vejer tungere end systemet. Her er systemet gået i selvsving - og VK forsvarer det.

Lad os håbe systemet giver ham en hurtig sagsbehandling, så han kan blive i landet.

Agnieszka Musialska

Kan man sige FisFis om mennesker ??