Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ligestillingsminister hemmeligholder central information

Ligestillingsminister Lykke Friis (V) anklages for vildledning af Folketinget, fordi hun har valgt at udelade central taldokumentation i en evaluering af virksomheders ligestillingsindsats. Under alle omstændigheder står ministeren med et forklaringsproblem, vurderer ekspert
Indland
20. april 2011

Ligestillingsministeriet hemmeligholder centrale oplysninger om danske topvirksomheders ligestillingsindsats. For selv om en række virksomheder allerede i 2008 skrev under på, at de ville øge antallet af kvinder på ledelsesniveau, har ministeriet valgt at udelade de konkrete tal i evalueringen af det højt profilerede projekt 'Charter for flere kvinder i ledelse'.

»Ministeren har et forklaringsproblem, fordi alt peger på, at der er foregået en eller anden grad af manipulation, og sagen viser under alle omstændigheder, at frivillighedens vej nok ikke er den rigtige, når det gælder kvinder i det private erhvervsliv og bestyrelser,« vurderer Christina Fiig, forsker i køn og europæisk politik på Aarhus Universitet.

Når sagen om de manglende tal ligner intenderet manipulation og ikke blot en forglemmelse, skyldes det, at ministeriet udmærket er bekendt med tallene, men alligevel har valgt at undtage dem fra evalueringsrapporten.

I rapporten optræder kun en række glade smileys, selv om de bagvedliggende tal dokumenterer, at en række virksomheder for eksempel Post Danmark, Nykredit og IBM ikke har opfyldt deres egne målsætninger om at øge antallet af kvinder i ledelsen. Heller ikke i ministeriets svar på §20-spørgsmål stillet af SF optræder tallene.

»Det grænser til alvorlig vildledning af Folketinget,« siger ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

Troværdige tal

Konkrete mål for antallet af kvindelige ledere var ellers en hjørnesten i ligestillingsprojektet, da det blev lanceret for tre år siden.

»Charteret indeholder konkrete og ambitiøse mål og måltal for arbejdet med kvinder og ledelse, så vi kan opnå synlige resultater,« lød det fra daværende ligestillingsminister Karen Jespersen (V), da hun præsenterede det såkaldte charter.

Virksomhederne skrev under på, at de ville forpligte sig på målene, og det blev fremført som et nærmest historisk fremstød. Netop de eksakte mål gav ifølge Karen Jespersen ligestillingsprojektet en særegen grad af »troværdighed«, selv om opposition og eksperter fra første færd kaldte charteret for varm luft og hellere så udfordringen med den ulige kønsfordeling i bestyrelser løst med kvoter end med den frivillige charterkontrakt.

Instruks til konsulenter

Opgaven med at følge op på virksomhedernes indsats blev udliciteret til revisions- og konsulentvirksomheden Price Waterhouse Coopers, der derfor gik i gang med at indsamle oplysninger til en større evalueringsrapport. Hvilke mål havde virksomhederne sat sig, og hvad havde de gjort siden Jespersens lancering for at nå de forpligtende mål?

For flere virksomheders vedkommende viste det sig, at der var opstillet mål, som af den ene eller anden årsag ikke var nået, måtte virksomhederne erkende i evalueringsskemaer, hvor resultatet blev opgjort kvinde for kvinde.

I Price Waterhouse Coopers' første udkast til en evalueringsrapport var der en uddybende tekst om status for hver enkelt af de 25 virksomheder, som indgik i evalueringen. Men efter at være blevet sendt frem og tilbage til ministeriet endte den endelige version af rapporten med ikke at indeholde hverken konkrete tal eller de oprindelige uddybende afsnit om de enkelte virksomheder.

Ændringerne skete ifølge Price Waterhouse Coopers efter ordre fra ministeriet, der hverken ønskede, at tallene indgik i rapporten, eller at virksomheder, som ikke kvalificerede sig til den glade smiley, figurerede.

Det har desværre ikke været muligt at få en forklaring fra ligestillingsminister Lykke Friis (V), som ikke har ønsket at afbryde sin påskeferie for at kommentere sagen. Men ligestillingsordfører Louise Schack Elholm (V) bekræfter, at der ingen politisk intention er om at fremlægge resultaterne for offentligheden.

»Der er blevet evalueret på hver enkelt virksomheds måltal, men målene er vidt forskellige, og derfor har det ikke givet mening at evaluere dem alle sammen på én samlet måde. Det var heller aldrig meningen, at charteret skulle være en offentlig gabestok,« siger hun.

Klagesag

Pernille Vigsø Bagge ser noget anderledes på sagen. Hun bad for flere uger siden Lykke Friis redegøre for »arbejdet med fremdriften for at opfylde konkrete måltal for andelen af kvinder i ledelse i medfør af 'Charter for flere kvinder i ledelse'.«

Men da svaret kom fra ministeren, var der ligesom i evalueringsrapporten ingen tal for udviklingen.

»Svaret er helt sort,« siger Vigsø Bagge og truer med at klage til Folketingets Præsidium, hvis ikke tallene snart lægges frem. Samme holdning har S-ordfører Julie Rademacher, der i sidste uge havde ligestillingsministeren i samråd i sagen.

»Jeg har bedt om de tal adskillige gange uden at have fået dem. Nu får hun en sidste chance for at svare på mine skriftlige spørgsmål. Ellers må vi klage, så andre kan minde ministeren om alvoren i denne sag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information for den artikel. Her bare en lille side bemærkning. Det lyder lidt underlige, at regeringen ifølge venstres ordfører Louise Schack Elholm ikke mener at evalueringen af de underskrivende virksomheder på charteret skulle hænges ud til offentlig beskuelse, når regeringen finder, at enkeltpersoner, skoler og andre institutioner skal hænges ud til offentlig beskuelse.
Håber at artikler som denne kan få ministeren til at svare mere åbent og redeligt i Folketinget. Men desværre endnu et eksempel på at vi ikke kan få en ny regering hurtigt nok.