Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ministeriet frifundet i tortursag

Landsretten frifinder Forsvarsministeriet for kravet om erstatning for at have udleveret en afghansk fange, som senere blev torteret i amerikansk varetægt
Indland
27. april 2011

Afghaneren Ghousouallah Tarin får ingen erstatning for sin påstand om, at danske soldater i Afghanistan udleverede ham til amerikansk militær, som senere udsatte ham for tortur.

Det fastslog Østre Landsret i går i en dom, der frifinder Forsvarsministeriet for af-ghanerens krav om 50.000 kroner i erstatning.

Således afviser landsretten Tarins påstand om, at de danske soldater havde kendskab til amerikanernes behandling af fanger, og at Forsvarsministeriet dermed er ansvarlig for, at han blev udsat for tortur.

Tarin har fortalt, at han var med i en gruppe på 31 afghanere, som i marts 2002 blev tilbageholdt af danske styrker i Afghanistan og senere blev overgivet til amerikanske styrker.

I retten forklarede han, at de amerikanske soldater sparkede ham og trampede mod hans hoved og krop, mens han lå med ansigtet trykket ned i grus. Han fik sit tøj revet af og måtte stå nøgen med en hætte over hovedet.

Landsretten forholder sig i dommen ikke til, om Tarin faktisk blev mishandlet.

Det afgørende punkt i sagen er da også, om de danske soldater burde have vidst, at fanger risikerede mishandling, og om danskerne førte tilstrækkeligt tilsyn med fangerne.

For selv om amerikanerne havde udtalt, at afghanske tilbageholdte ikke ville få status som krigsfanger, havde de lovet, at tilbageholdte ville blive behandlet humant og i overensstemmelse med Geneve-konventionerne.

Alt er officielt tilbagevist

Samtidig har et af nøglevidnerne i sagen en militærtolk for de danske styrker i Afghanistan trukket væsentlige dele af sine tidligere beskyldninger om mishandlinger i det amerikanske afhøringscenter tilbage.

Heller ikke danske soldaters vidneforklaringer under retssagen har givet retten anledning til at tro, at danskerne havde kendskab til den påståede amerikanske tortur.

»Sagen om Ghousouallah Tarin og de 30 andre afghanske fanger dukkede første gang op i Christoffer Guldbrandsens dokumentar Den hemmelige krig fra 2006.

Kort efter visningen af filmen fremlagde Forsvarsministeriet en redegørelse, som tilbageviste de anklager, som dokumentaren havde rejst. En redegørelse, som Østre Landsret altså ikke har fundet grund til at betvivle.

Ghousouallah Tarin og hans forsvarsadvokat, Tyge Trier, har endnu ikke besluttet, om de vil tage føre videre til Højesteret. ritzau

Læs også leder på Bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har jeg et Demokratisk problem når jeg hellere vil tro Christoffer Guldbrandsen end det danske retssystem?

Lars R. Hansen

Lidt forsinket, Claus Madsen,

du har ikke et demokratisk problem, men er bare blevet tv-dum - altså tror på det du bliver præsenteret for af Guldbrandsen blot det bliver serveret appetitligt og fortællemæssigt flot - men samtlige bærende påstande viste sig at være falske.

Lars R. Hansen

"Landsretten frifinder Forsvarsministeriet for kravet om erstatning for at have udleveret en afghansk fange, som senere blev torteret i amerikansk varetægt"

Ghosoullah Tarin har da vist ikke påstået - at være blevet torteret af amerikanerne - han begrænser sin anklage til umenneskelig og nedværdigende behandling.

Men Dahlin mener vel det blot er en federe historie - og dermed mere appetitlig - for Informations målgruppe.