Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny kriminel lavalder rammer ADHD-børn hårdest

ADHD blev ikke nævnt med ét ord, da VKO sænkede den kriminelle lavalder, selv om hvert andet barn med ADHD ender i kriminalitet. Nu fanges selv helt unge i et retssystem indrettet til voksne
ADHD blev ikke nævnt med ét ord, da VKO sænkede den kriminelle lavalder, selv om hvert andet barn med ADHD ender i kriminalitet. Nu fanges selv helt unge i et retssystem indrettet til voksne
Indland
20. april 2011

Få timer efter skoletid blev 14-årige Mathias anholdt, lagt i håndjern og sat i detentionen. Hans klassekammerat havde dagen inden spurgt ham, om han ville være med til at røve en bank.

Med diagnosen ADHD har Mathias svært ved at gennemskue konsekvenserne af sine handlinger ...

Da regeringen og DF for et år siden sænkede den kriminelle lavalder til 14 år, blev ADHD ikke nævnt med et ord. Det til trods for at ADHD-børn er stærkt overrepræsenteret i statistikkerne op mod hver andet barn med diagnosen ender i kriminalitet.

I praksis er der ingen systematiseret støtte i retssystemet til de unge ADHD-ramte, og dermed står de dårligere i retssager end deres jævnaldrende.

Det skyldes, at ADHD-børnene ofte har langt sværere ved at koncentrere sig, de bliver hurtigt irritable og aggressive, og det kan have betydning for dommen, forklarer Søren Dalsgaard, der i 2002 skrev ph.d. ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Hospital i Risskov.

»Hvis man har ADHD og ikke får ekstra hjælp til at komme gennem en retssag, vil man givet klare sig dårligere,« siger han og efterlyser, at man klæder de forskellige instanser bedre på til at hjælpe de helt unge ADHD-børn.

Når de ikke får særlig hjælp, betyder det, at de kan have meget svært ved at forstå, hvad der foregår, og svært ved at lære af processen. Det siger hjerneskadekoordinator i Egedal Kommune Dion Mattesen, som i mange år har arbejdet med ADHD-børn.

Som 10-12-årige børn

Dion Mattesen forklarer, at ADHD-børn ofte har en grad af modenhed svarende til børn, der er flere år yngre end dem selv.

»Forestil dig at være 10-12 år gammel og skulle stå foran en dommer og forstå en masse juridisk sprog. Hvis vi gerne vil have de her børn på rette kurs og sørge for, at de forstår konsekvenserne af deres handlinger, er vi nødt til at hjælpe dem langt mere, end det er tilfældet,« siger han.

Retsordfører for Konservative Tom Behnke mener, systemet fungerer fint i dag.

»Problematikken med ADHD gælder jo ikke kun for de helt unge. Og domstolene er vant til at medregne alle mulige psykiske lidelser. Men det er klart, at de skal være opmærksomme på ADHD,« siger han og henviser til, at regeringen i loven slog fast, at der skulle være særlige dommere, der tog sig af de unge. Et år efter ændringen, er det endnu ikke trådt i kraft.

Information fortæller i dag første kapitel af tre i historien om 14-årige Mathias' møde med et voksent retssystem.

Serie

Barn i et voksent retssystem

For snart et år siden sænkede regeringen den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år. Men hvad sker der, når et barn bliver fængslet og skal møde et råt retssystem - indrettet til voksne?

Seneste artikler

 • SF vil inddrage forældre til ADHD-børn

  28. april 2011
  Familier med børn med ADHD skal bl.a. tilbydes forældretræningskurser for at modvirke, at en stor procentdel af unge med ADHD bliver kriminelle. Sådan lyder det fra SF, der i dag præsenterer sit ADHD-udspil
 • Eksperter: Hård konsekvens virker ikke på de helt unge

  26. april 2011
  Metoder som isolation og hård konsekvens virker ikke rehabiliterende på børn i fængsel, lyder kritikken. Tværtimod kan det virke stik imod hensigten for de helt unge og være med til at fastholde kriminelle tilbøjeligheder
 • 'I fængslet bliver man lidt en anden'

  26. april 2011
  14-årige Mathias blev efter grundlovsforhør sendt på sikret institution på ubestemt tid. Som den yngste af institutionens indsatte forsøgte han at gøre sig hård. Vi fortæller sidste del af historien om, hvordan et barn møder et voksent retssysten
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maiken Guttorm

Hvis nogen havde rådet visse politikere til at google 'anti-social behaviour' og 'adhd', ville de så være blevet overbevist af det overvældende materiale fra England der omhandler netop dette?

Næppe. Vi er holdt op med at forstå børn og sætte pris på deres forskellighed. De skal have en diagnose, og på sikret institution hvis medicinen ikke virker.

Strengere straffe til børn og unge _hjælper ikke_! Det modsiges derimod af stort set al forskning og socialarbejde. Og endnu er forskningen relativt politisk uafhængig i England - lidt endnu.

Der var vel ingen som forventede, at der lå seriøse overvejelser bag lovændringen?

Nej, sænkningen af lavalderen handlede udelukkende om at tilfredsstille DF's primitive tankegang, i følge hvilken simpel hævntørst til enhver tid har forrang for den kriminalpræventive indsats, der er så hårdt brug for.

Det var man fuldt klar over, da man sænkede lavalderen, og føjede dette makværk af et stykke lovgivning til den række af retspolitiske tiltag som VKO har taget og som har det tilfælles, at de demonstrerer en rystende uvidenhed om området. En uvidenhed som disse borgerlige politikere nærmest gør til en dyd.

Der er ingen grund til at skrive en historiebog om VKO-tiden. Men god grund til at rejse en skamstøtte.

Søren Christensen

Jo, der kunne desværre godt være grund til en historiebog også.

Det var en værre udvikling end frygtet, men vi har selvfølgelig ikke fulgt en bag tremmer endnu. 14 år, ADHD, låst inde, omgivet af rødder, jeg er sikker på de kommer ud som nye mennesker.

Se filmen Bronson.

Eftersom vi har myndighed ved 18, burde man jo antage man ikke mener de unge er i stand til at træffe afgørende beslutninger, hvorledes går det nogensinde i tråd med den kriminelle lavalder?.

Steen Uffe Tommerup

Mens vi venter på de debattører, der underkender ADHD-diagnosen, vil jeg drikke mig en kop kaffe og gå til købmanden.

Vi kan trygt se frem til endnu en debat om ADHD-diagnosen og om løsninger, forklaringer etc. der fortæller at ADHD blot er et spørgsmål om alt andet, end at der er tale om en lidelse.

@Tommerup
ADHD er sikkert relevant nok, men hvad der er straks mere problematisk er, at det er blevet en massebetegnelse, som dækker over alt for meget.

Det er for bekvemt for forældre og for økonomisk givtigt for behandlersystemet, at diagnostice Gud og hver mand/barn som ADHD blot man ser den mindste afvigende adfærd ----- kunne vi ikke blot erkende, at en del af disse børn bare er svigtet i den store opdragelsesøvelse af forældre, som ikke helt har doseret sund fornuft og social adfærd ("gør hvad du selv har list til lille Agnete !") i rette mængder ?

Udover det har jeg stadig svært ved at se, hvorfor den kriminelle lavalder skulle sænkes !

Flot Steen Uffe Tommerup .. Virkelig flot !!
Da INGEN har fremført de synspunkter du gerne vil argumentere imod, så gør du det selv !!
Og 'argumenterer' derefter med dig selv ...
Det er fandemig ikke til at diskutere med de der pladderhumanister mere, hva' ?

ulla henriksen

Gud ved om der er nogen af jer der selv har et barn/ung/voksen med ADHD, ?
Ellers kan i sagtens få lov at låne min søn i en weekend, selvfølgelig uden medicin, som jo åbenbart kun er for jeg har kunne trække max penge ud af systemet i 10 år mens han var under 18 år.
vor herre bevares, hvor må uvidenhed dog være en grim ting at gå rundt med.
ADHD er en medfødt skade i hjernen, og nej den forsvinder ikke. Ligesom hvis du er født uden arme eller ben så vokser de heller heller ikke ud igen fordi du bliver 18 år. men der har man tilgengæld en hel masse medfølelse.det har jeg også selv, for de er virkelig handicappet, fordi folk kan se det. Vores børn er altid bare uopdragende og skal ha et par på kassen, eller også har de forældre der ikke gider/kan opdrage dem ordentligt, og sådan ser politiet og dommerne også på vores børn, desværre. men de ved heller ikke bedre. Godt man ikke har ADHD og skal PRØVE at overleve i denne fordømmende verden. mor til en ung med ADHD &Tourettes, og som oveni er selvmordstruet. men han er 18 år nu så han kan bare passe sig selv og gå ud og finde omkring 5000 kr hver måned til medicin, for der er ingen hjælp at hente, såååå måske der er en god grund til der er så mange ADHD'er i de danske fængsler, ???

@Ulla
Trist med din søn --- meget trist endda.

Pointen er dog netop, at dem som helt utvetydigt bør have diagnosen skal have al den hjælp i verden, der måtte behøves.

Problemet er, at det er blevet en massebetegnelse for alle mulige og umulige afvigere fra normaladfærden, hvilket kan skyldes et hav af andre ting.
Det hjælper ikke at sygeliggøre alle, som blot er lidt anderledes ---vi gør dem en bjørnetjeneste.
Der er definitivt mange forældre, som burde gribe i egen barm, inden de får diagnosticeret deres barn på baggrund af deres egen pinagtige mangel på evne til at opdrage og stille krav..... det er nærmest børnemishandling efter mine begreber.

Thomas Bjarke

Jeg tror at anerkendelse og udbredelse af viden om ADHD vil kunne hindre rigtigt meget kriminalitet. Jeg tror at størstedelen af bl.a. hash- og kokain misbrug fungerer som ADHD selvmedicinering. Og mht de, der mener at ADHD skyldes dårlig opdragelse? Ja, ADHD kan forklares med miljøfaktorer i mellem 9 og 25 % af tilfælde. Der er overvældende bevis for at det er medfødt. Det drejer sig, i en nøddeskal, om nedsat funktion i pandelapperne...

Marianne Mandoe

Gad vide om det er billigere at hælde de unge i fængsel frem for at søreg for at de får den rigtige medicin og kognitive behandling?

Rene Hansson

"Problemet er, at det er blevet en massebetegnelse for alle mulige og umulige afvigere fra normaladfærden, hvilket kan skyldes et hav af andre ting."

Har du overhovedet noget belæg for din påstand, er der nogle eksempler du kan fremvise, eller er der blot tale om en påstand?

ADHD er en specialistopgave, så kan du påvise nogle steder hvor specialisterne der har diagnosticeret børn og unge har taget fejl?

Thomas Bjarke

Den psykiatriske hjælp til ADHD'erne, er dels ramt af økonomisk underprioritering af politikerne, dels ramt af velmenende Foucault/ gøgerede "antipsykiatri" og dels ramt af mangel på psykiatere. Der er nu blevet etableret en 4-årig efteruddannelse til psykologer, således at de kan varetage flere opgaver i psykiatrien, det vil hjælpe lidt på det... Desværre er det sådan med ADHD, at medicin meget mere mening end samtaleterapi.. :(

Alberte Olivia Bank

@Ulla - har selv datter med ADHD.... Og ja, vi forældre får som regel skylden for dårlig opdragelse af vores 'mærkelige' børn - og det gør skam ikke sagen bedre at vi er enlige - anden diskussion - anden tid!
@Marianne - ja, det ER faktisk billigere - for så kan man jo kræve betaling af den indsatte for sagsomkostninger samt opholdet samt lade være med at betale den unges bolig o.a. udgifter - en vind/vind situation for den offentlige kasse.
At have et barn med en kronisk lidelse, de og familien skal lærer at tackle, er en udfordring og når man så møder total mangel på indsigt, forståelse og hjælp fra både det offentlige system og omgangskreds og skole/institutioner - så gør det livet så meget mere kompliceret.
Vores børn er ikke dumme - de er faktisk rigtig intelligente og dygtige - BARE DE FÅR NOGET HJÆLP!
så når I nu herinde i dette fora kommer med jeres fordomme om at vi 'bare' vil pumpe systemet - så vidner det jo om - tja..... mangel på indsigt, forståelse - U name it!
Til orientering er ADHD en rimeligt ny diagnose og det skal jo nok vise sig, hvis vi fik lov altså, at testede vi en del hyper personer i erhvervslivets top, var der en del af de herre/damer der fik diagnosen, men grundet en stærk psyke, en stærk familie, en stærk vennekreds - eller alle sammen på een gange - så er de der hvor de er i dag - succesfulde.
Stof til eftertanke, ikk - og lad så være med at være så emsige, snævert synet og fordømmende

Michael Skaarup

Jeg vil ikke skyde på forældre til børn med ADHD, men jeg vil stille spørgsmåltegn ved om det er ADHD, som et overtal af fængslet kriminelle har. - der kunne være andre årsager til den normafvigende adfærd end ADHD.
F.eks giver social disorganisation teori, andre perspektiver for den normafvigende adfærd, der binder sig sammen med neurologiske fejl, eller skader.

Jeg tror at det ville tjene debatten omkring den kriminelle lavalder og sammenhængene med børn/unge med ADHD, at der blev skabt klarhed omkring diagnosen reelle omfang i fængslerne. Fremfor statistiske fremskrivelser af enkelte undersøgelser, og en generalisering af fængslet kriminelle, med nye tænkte problemstillinger.

Thomas Bjarke

@Maiken. Hvad for noget materiale?!

Charlotte Nielsen

Kan kun være helt enig med dig Ulla Henriksen, jeg har selv børn med ADHD, to stk. med forskellige grad.
Jeg vil også låne den ene ud til dem som ikke har børn selv med ADHD uden medicin. så kan de måske få en bedre forståelse med det at sige at have børn med denne dianose.

Thomas Bjarke

Interessant at 5 debattører giver thumbs up til Maikens indlæg hvor hun synes at betvivle sammenhæng mellem antisocial adfærdsforstyrrelse og ADHD... Der er en klokkeklar sammenhæng. Og den sammenhæng er lige så logisk som tyngeloven...

Maiken Guttorm

@Mark Thomsen

Der er virkelig mange, især sociologer, kriminologer og (børne)psykiatere der fra hver deres fag berører det - anti-social behaviour er et veletableret (men ikke velafgrænset) begreb.

Jeg foreslog en googling fordi alene de utrolig mange hits giver en idé om at det er et veldokumenteret område.

Uden at være helt opdateret, vil jeg foreslå Jill Peay, Peter Squires, Roger Smith, Sami Timimi, Roger Matthews et al.

Thomas Bjarke

Hov, det hedder jo rent fagteknisk set jo 'antisocial personlighedsforstyrrelse' ..

Maiken Guttorm

@Mark Thomsen.

Det er det jeg skriver.

Thomas Bjarke

Så vidt jeg husker er det en "Patterson" der er den ledende forsker på antisocial personlighedsforstyrrelse ... Med al respekt, at der er mange hits på noget siger andet end, at der er mange hits på det :)

Thomas Bjarke

At VKO ikke har en skid begreb om det kriminologiske kan vi imidlertid hurtigt blive enige om. Jeg var for et par år siden central i at få blødet 'bandepakken' lidt op ;)

Thomas Bjarke

@Maiken - det var en rettelse af mig selv.. Nogle gange går det lidt for hurtigt :) Får lyst til at tilføje at en diagnose, som ADHD, jo grundlæggende henviser til et problem i en kobling mellem en person og er miljø. Jeg tror at mange ADHD børn ville være glimrende til alt muligt andet end at sidde stille og tage imod kollektive beskeder :) en fod kan ikke være forkert, som sådan, der er kun forkerte sko. Ligesom et barn i princippet ikke er forkert, skolen passer måske bare ikke så godt til barnet :)

Maiken Guttorm

@Mark Thomsen

Sidste post, for nu kommer det lidt langt væk fra artiklen.

Det er måske fordi min indgangsvinkel er politisk-sociologisk, men jeg er ikke stødt på anti-social som en personlighedsforstyrrelse (hvilket jeg ikke vil betvivle findes).

Faktisk har ASB udmærket sig ved især fra politisk hold at blive opfattet som resultat af manglende dannelse og dårlig opdragelse (parenting classes som en del af familiens straf), og nemlig ikke sygdom eller personlighedsfortyrrelser. At der skulle være en sammenhæng mellem anti-social opførsel og adhd bliver netop fra politisk side forklejnet - især når der skal spares.
Der bliver fængsel den billige (kortsigtede) løsning - i England (hvor man fjerner tidlige behandlingstilbud som Sure Start) som i Danmark, hvor man ved at sætte K.L. lavere får flere unge gennet over i fængselssystemet.

Min tilføjelse: "det er det jeg skriver" er til din post om at jeg betvivler forholdet mellem ASB og ADHD, for det gør jeg netop ikke. Jeg påpeger forholdet imellem dem. Så jeg tror du har misforstået.

Ang. din sidste post: Jeg tror ikke man behøver være adhd-barn for at være glimrende til andet end at sidde stille og tage imod kollektive beskeder. Det bliver jo næsten til en generalisering af alle de børn der ikke har en diagnose.

MVH

Marianne Mandoe

Jeg har også et barn I må låne et par uger.

Han ligger lige i krydsfeltet Asperger/ADHD. Dvs. der hvor de aldrig rigtigt har kunnet sige om det var det ene eller det andet med nogen form for 100% sikkerhed, men systemet har valgt at diagnosticere ham som Asperger da han KAN koncentrere sig. (Altså hvis hans liv mere eller mindre står på spil)

Lån ham et par uger, og så fortøl mig igen at det er mangel på opdragelse.

Maiken Guttorm

Det er en smule ærgerligt for diskussionens skyld at jer der har børn med ADHD eller lignende diagnoser bruger "lån mit barn" som argument.

Flere, mig selv inklusive, stiller spørgsmål ved den løse hånd diagnosen bliver strøet med og hvad det har af betydning for børn overordnet set. Vi påstår ikke nødvendigvis at der ikke kan være noget galt/anderledes eller at disse børn ikke bør få behandling for det ene eller andet.

Men det er som om det falder for døve øren.

Maiken Guttorm

* Der skulle selvfølgelig stå "for diskussionen, at jer der..."

Maiken Guttorm

Diagnosticering af ADHD og sammensætning af medicinering med henblik på at afhjælpe de værste symptomer har hidtil været en specialistopgave for speciallæger i psykiatri.
Hvor finder du den løse hånd i det?

Inger Sundsvald

Nogen tror at de kan finde sandheden på Google.

Marianne Mandoe

@ Maiken.

Når det tager hele 3 måneder på en ambulatorisk psykiatrisk afdeling at FÅ diagnosen ADHD eller Aspergers, så er det lidt vel flot at sige at diagnoserne bliver delt ud med læs hånd.

Chris David Bonde Henriksen

Under alle omstændigheder var det en klar fejl at sænke den kriminelle lavalder. De konservatives Tom Behnke garanterede i foråret 2009, at man ikke ville lade sig presse af Dansk Folkeparti til at sænke lavalderen. Men den holdt ikke. Skammeligt at bedrage vælgerne på den måde.

Det er skruen uden ende og man kan blive ved med at sænke den kriminelle lavalder uden at løse problemet. Om årsagen til øget kriminalitet blandt unge er ADHD véd jeg ærligt talt ikke, men det kan bestemt ikke udelukkes og den gruppe er handicappet og er bestemt ikke egnede til straf, jf. Straffelovens § 69.

Tom Behnke har smidt dem ud - uden faldskærm.

Maiken Guttorm

@Inger Sundsvald

Jeg ved af gode grunde ikke om din kommentar retter sig mod mine indlæg. I så fald skulle du tage at google 'perfid'.

@Marianne Mandoe
Jeg forstår ikke hvorfor du og andre tror jeg vil betvivle hver enkelt sag med ADHD diagnosticering.

Hvis man er skeptisk overfor den meget stejlt opadgående ADHD-diagnosticeringskurve vi her taler om, bliver der strikket den ene stråmand efter den anden: At man er principielt imod diagnosen, at man mener folk bare skal tage sig sammen, at det er tegn på dårlig opdragelse. Og den klassiske: det er bare fordi du ikke selv har børn.
Det er jo umuligt at argumentere imod. At mig og andre har andre erfaringer end jer underkendes fuldstændig med henvisning til jeres børn.

Det du oplever, det oplever du, sådan er det. På ingen måde er jeg ude på at fortælle dig at det ikke forholder sig sådan. Derimod forholder det sig for andre, anderledes (hvis du tillader, jeg har pga. af visse hensyn ikke lyst til at dele mine oplevelser). Hvis der blev slynget ud med fordømmelser af ADHD ville jeg sagtens kunne følge dig, men det synes jeg nu ikke er tilfældet.

----------------------------------------------------------------------

For at præcisere:

Det er helt tydeligt at ADHD børn er overrepræsenteret i kriminalstatistikkerne. Det forhold ignoreres og forværres ved at sætte den kriminelle lavalder ned. Disse børn har brug for behandling og ikke sikrede institutioner - i hvert fald ikke mere end en brøkdel af dem. Behandlinger kommer herved i anden række, først og fremmest handler det om at sende håndfaste signaler til de unge lømler.

-Derefter, først derefter, kommer en evt. diskussion om hvorvidt ADHD er hensigtsmæssig som diagnose. Som andre skriver er det en gummi-diagnose, som ligesom gummiparagraffer i sig selv er problematiske - helt uden henvisning til enkeltsager.

@Mosbak
Problemet er, at forældre amatør-diagnosticerer her ---- det er selvsagt mere bekvemt at sige at ens barn har ADHD end at erkende, at man har været håbløs til opdragelse, og det er NOGLE fanget af af ---eksemplerne er mange ifølge førende eksperter (udtaler mig med en vis faglig ballast her) i børnepsykiatrien

Chris David Bonde Henriksen

@ Rene Hansson

Er det ikke en lige lovlig letkøbt påstand? Hvem er de "førende eksperter"? Hvilken "faglig ballast" har du?

Rene Hansson

Jeg tænker ikke i baner hvor forældre diagnosticerer deres børn - jeg tænker på diagnosticerede børn, hvilket som bekendt foretages af en speciallæge i psykiatri.

Jeg har selv et par nu voksne børn der er diagnosticerede med ADHD, og som desværre først fik diagnosen som hhv. 18 og 16 år gamle.

De ville bestemt have haft et nemmere skoleforløb hvis de var blevet diagnosticeret tidligere, ligesom jeg kender nogle andre - voksne - hvis liv kunne have været lettere, hvis de var blevet diagnosticeret og medicineret langt tidligere i deres liv.

Man skal tage i betragtning, at der er en del voksne der bliver diagnosticeret og medicineret i disse år, efter at man har fundet ud af, at denne hjerneskade altså ikke bare går væk når man bliver voksen - man lærer muligvis at kompensere, særligt hvis problemerne ikke er så udtalte.

Jeg anerkender at man i en vis udstrækning foretager en "overdiagnosticering" af drenge, mens der på den anden side er tale om en underdiagnosticering af piger, fordi deres ADHD ofte først bryder rigtigt igennem i puberteten.

Men hvis man ville undersøge indsatte i fængslerne, ville man måske kunne foretage en helt anderledes kriminalpræventiv indsats med hensyn til recidivprocenter.

Jeg har gennem mange år smidt folk i fængsel, og i modsætning til hvad man som borger går og tror, opnår politifolk ofte et fortroligt forhold til de kriminelle hvis sag de behandler.
Selvfølgelig findes der "stjernepsykopater" imellem, men de allerfleste er dog kontaktbare på et almindeligt mellemmenneskeligt plan.

Jeg vil umiddelbart mene, at det kan passe at ca. 30 procent af de indsatte har ADHD - naturligvis ud fra mine egne erfaringer og med den usikkerhed der følger heraf - men det ville efter min mening være formålstjenligt at undersøge det, bl.a. for at begrænse tilbagefald.

henrik hansen

@ Jesper Wendt: "Eftersom vi har myndighed ved 18, burde man jo antage man ikke mener de unge er i stand til at træffe afgørende beslutninger, hvorledes går det nogensinde i tråd med den kriminelle lavalder?."

Iflg samfundsvidenskaben er det et demokratisk problem, at folk, der kan dømmes, ikke har indflydelse på lovgivning….dvs valgretsalderen bør i princippet sænkes til 14 år!!

Usandsynligt lavt vidensniveau i debatten.

Der er 25.000 børn i DK, der får Ritalin og det er 100 % sikkert at kun et mindretal er diagnosticeret af en børnepsykiater, jf: http://www.information.dk/node/259858

Så jo, der er belæg for at tale om, at diagnosen ADHD (som er indikationen for at give Ritalin til børn) gives med løs hånd og at den uddeles af ikke-specialister - jeg kender selv eksempler på praktiserende læge der har udskrevet det til et indskolingsbarn.

At reducere "adfærdsproblemer" til et spørgsmål om "opdragelse" er bare ren diskvalifikation.

At foreslå udlån af børn er "missing the point": iflg. modparten vil det jo netop være "for sent" - skaden er angiveligt sket.

Sammenhængen mellem myndighedsalder og kriminel lavalder er ikke-eksisterende. Min 7-årige kan sagtens forstå at hun ikke må stjæle, men hun aner intet om, hvad det ville betyde at stemme på den ene eller den anden kandidat. I dansk ret kan en 4- eller 5-årig gøres erstatningsansvarlig, skulle de så også have lov at stemme?

Suk!

Og så artiklens påstand om at 50 % bliver kriminelle: I bedste fald baseret på studier af børn fra '80'erne, hvor diagnosekriterierne var anderledes og langt færre fik diagnosen ...