Nyhed
Læsetid: 2 min.

Socialdemokrater parat til at se på Schengen-aftale

Selv om oppositionen afviser DF's ønske om at genindføre gammeldags grænsekontrol, erklærer Socialdemokraterne sig som Italien og Frankrig parate til at justere Schengen-aftalen. De ellers engang så Schengen-kritiske SF og Enhedslisten er mere tilbageholdende
Indland
28. april 2011

Oppositionen har ikke meget tilovers for gårsdagens krav fra Dansk Folkeparti om at genoprette grænsekontrollen til gengæld for at lægge stemmer til en ændring af efterlønnen.

Ikke desto mindre vil i hvert fald Socialdemokraterne gerne justere Schengen-aftalen, som bl.a. Italien og Frankrig kræver i disse dage.

»Lige nu kan man ikke påstå, der er et voldsomt pres på grænserne, men med alt det, der foregår i Mellemøsten og Nordafrika, kan det jo ændre sig, og for mig giver det ikke mening, at f.eks. fattigdomsflygtninge der alligevel ikke skal have asyl skal flytte rundt i Europa. Der er jeg meget med på at se på, om man kan finde nogle løsningsmodeller ved at se på Schengen-aftalen,« siger Socialdemokraternes Henrik Dam Kristensen. På sin vis er der dermed vendt lidt op og ned på sagerne i oppositionen, for SF er ikke meget for at hive tidligere tiders ellers kradse kritik af Schengen-reglerne op fra skuffen.

»Livet går jo videre, og jeg tror ikke, jeg har hørt nogen i partiet nævne det her i årevis,« siger den tidligere retsordfører Anne Baastrup, der for 10-15 år siden tordnede mod reglerne: »Når man står i køen og skal ud og rejse er det jo rigtig dejligt at være med i Schengen,« tilføjer hun.

Også SF's nuværende integrationsordfører, Astrid Krag, er mere tilbageholdende end Socialdemokraterne.

»Alle ser det vel som en stor gevinst, at der er nem adgang landene imellem, og de erfaringer, vi har gjort os i forbindelse med øget grænsekontrol i forbindelse med bl.a. bandekrigen og forsøget på at stoppe illegale våben, viser, at det er at stikke sig blår i øjnene at tro, at man kan løse problemerne med kontrol,« siger Astrid Krag.

Fri bevægelighed

Ud over flygtningestrømme bruger Dansk Folkeparti netop den grænseoverskridende kriminalitet som begrundelse for at ville bruge et trecifret millionbeløb på at rulle tiden tilbage til før Schengen-tiden.

»Jeg synes, man skal tage kriminalitet lige så seriøst, som man tager den økonomiske politik, og det er det, vi gør,« sagde Pia Kjærsgaard, da hun i går gik indtil forhandlinger med finansminister Claus Hjort Frederiksen og blev bedt om at forsvare, at hun blander grænsekontrol ind i de aktuelle forhandlinger om Danmarks økonomi frem mod 2020.

Og finansministeren har åbenbart efterhånden vænnet sig til DF's ønske om at blande pærer og bananer. Som han sagde: »Jeg synes da også, at det er stærkt problematisk, at der flyder narkotika ind i landet, og jeg har også læst rigspolitichefens rapport om stigningen i kriminaliteten og østbander,« sagde han og lovede at lade ministeriet se på mulighederne.

I Enhedslisten har man lagt en dæmper på den mangeårige Schengen-kritik, men EU-ordfører Per Clausen vil gerne genoptage den om end af andre årsager.

»Det hænger mere sammen med de retssikkerhedsmæssige problemer, der er skabt. Jeg forstår desuden ikke, hvad DF vil opnå, for den fri bevægelighed vil EU-borgerne jo fortsat have, selv om man beder dem om at vise pas,« siger Per Clausen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Utroligt!
Hver gang Dansk Folkeparti kommer med et omverdens-udelukkende forslag, står en masse partier på spring for at arbejde videre med det!

Henrik Dam taler om fattigdomsflygtninge fra Nordafrika. Men faktum er altså, at der næppe vil være særlig mange af dem, der når frem til Danmark. De fleste vil hellere til især Frankrig, hvor de taler sproget og ofte har familie eller bekendte.

Hvis en flygtning fra Nordafrika når frem til Danmark med sin midlertidige italienske opholdstilladelse i lommen, giver denne ham desuden ikke nogen ret til at bo her. Og heller ikke til at få sin evt. asylsag behandlet her.

Så det er højest et spørgsmål om, at politiet skal fange og hjemsende lidt flere illegale indvandrere, og at nogle asylansøgere skal returneres til f.eks. Italien.

Og hvad angår kriminelle fra Østeuropa, så vil grænsekontrol alene have effekt over for dem, der allerede er blevet dømt for kriminalitet i Danmark og herefter udrejst med indrejseforbud.

Disse indrejseforbud er naturligvis vanskelige at håndhæve uden grænsekontrol, men omvendt vil grænsekontrol overhovedet ikke have effekt over for kriminelle, som endnu ikke er dømt i Danmark.

Hvad angår f.eks. Romaerne, så vil grænsekontrol alene have den effekt, at man kan give dem et stempel i deres pas, hvorefter politiet lettere vil kunne dokumentere, at de har været i Danmark i mere end 3 måneder og derfor ikke længere har ret til at være her uden at have fundet sig et job eller dokumentere, at de råder over økonomiske midler til at klare sig selv på lovlig vis.

Den reelle effekt af at genindføre grænsekontrol vil derfor mest af alt være at genere bla. alle de mennesker, der hver dag pendler over Øresundsbroen.

Ser man på debatten på JP`s hjemmeside, så er der tilsyneladende mange danskere, der bakker op om DF´s forslag, men det virker ærlig talt ikke som om, ret mange af dem har tænkt konsekvenserne af det ordentligt igennem.