Nyhed
Læsetid: 3 min.

Stramning af sprogkrav forhindrer familiesammenføring

En udlænding skal fremover regne med at have omkring 600 dansklektioner for at blive familiesammenført med sin ægtefælle i Danmark. Stramningen sker, selv om en lovet evaluering af den nuværende sprogprøve ikke er blevet gennemført
Indland
18. april 2011
En udlænding skal fremover regne med at have omkring 600 dansklektioner for at blive familiesammenført med sin ægtefælle i Danmark. Stramningen sker, selv om en lovet evaluering af den nuværende sprogprøve ikke er blevet gennemført

Kort efter den nye indvandringsprøve blev indført 15. november sidste år, vil regeringen og Dansk Folkeparti nu skærpe prøven, der giver adgang til familiesammenføring i Danmark. Det fremgår af det seneste forslag til stramning af udlændingeloven, der blev førstebehandlet i Folketinget tirsdag i sidste uge.

I et svar til Folketingets Udlændingeudvalg lovede forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) ellers den 16. marts sidste år, at der ville blive »gennemført en evaluering af indvandringsprøven cirka et år efter prøvens ikrafttrædelse«.

Men under et halvt år efter prøven blev indført, skal den altså nu skærpes, selv om virkningerne af den gældende prøve endnu ikke er blevet undersøgt.

Kravet til niveauet for sprogdelen af prøven vil blive forhøjet fra A1-minus-niveau til A2-niveau. Det betyder, at udlændinge allerede skal være basis-sprogbrugere, før de kan få opholdstilladelse i Danmark som familiesammenførte. De kan komme til landet på et såkaldt processuelt ophold, og inden for tre måneder skal de bestå prøven.

Dansk Flygtningehjælp vurderer, at en gennemsnitlig udlænding uden forkundskaber vil skulle tage omkring 600 lektioner i dansk, før han eller hun kan leve op til de skærpede sprogkrav.

Vanskeliggjort

Det står dermed klart, at udlændinge vil skulle begynde at lære sig dansk, inden de kommer til Danmark. Og når de er ankommet, skal de ifølge lovforslaget selv finansiere undervisningen, hvis de vælger at gå i sprogskole for at lære dansk.

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll er kritisk over for stramningen.

»Der er andre lande, der kræver A2-niveau, for at en udlænding med opholdstilladelse kan blive statsborger. Men i Danmark vil man altså nu kræve, at man kan så godt dansk, før man overhovedet kan få lov at få opholdstilladelse i landet,« siger hun: »Det vil begrænse antallet af familiesammenføringer betydeligt.«

Eva Ersbøll er også uforstående over for beslutningen om at ændre indvandringsprøven, før den er blevet evalueret.

»Når man sætter noget i gang, burde man vente og se effekten af de tiltag, man har sat i gang,« siger hun.

Også formand for sprogcentrenes lederforening og forstander ved Danmarks største sprogcenter Lærdansk Aarhus Poul Neergaard kritiserer stramningen.

»Den er voldsomt problematisk. Langt ind i det danske samfund vil man blive ramt af det her. Stramningen vil udelukke rigtig mange fra at få deres udenlandske ægtefæller til Danmark, og det er måske også meningen,« siger han.

Poul Neergaard pointerer, at udlændinge, der kun har ret til tre måneders ophold i Danmark, vil have overordentlig svært ved at bestå den vanskelige danskprøve:

»Det er selvfølgelig langt vanskeligere at tilegne sig sproget uden for en dansk kontekst,« siger han og tilføjer: »Desuden er det helt klart, at stramningen vil ramme socialt og kønsmæssigt skævt, fordi dårligt uddannede udlændinge vil have enormt svært ved nogensinde at bestå prøven.«

Holder folk ude

Under Folketingets førstebehandling af lovforslaget kritiserede Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen som den eneste skærpelsen af sprogprøven.

»Det er helt urimeligt. Man aner ikke endnu, hvordan de nuværende prøver fungerer. Det eneste formål er at stramme og holde så mange som muligt ude,« siger hun og tilføjer: »Når man lovede at evaluere prøven, må det jo have været, fordi man anerkendte, der kunne være nogle problemer med den eksisterende prøve. Men i stedet strammer man den altså i blinde.«

Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen mener ikke, der er hold i kritikken: »Jeg tror ikke, stramningen vil forhindre nogen i at blive familiesammenført til Danmark. Jeg forestiller mig, at de folk, der kommer til landet, kommer for at bo og leve her, og så skal de jo alligevel lære sproget. Det, at man stiller højere krav, skulle gerne føre til, at de hurtigere lærer dansk, kommer ud på arbejdsmarkedet og så videre,« siger han.

Karsten Lauritzen mener ikke umiddelbart, det er et problem, at udlændinge, allerede inden for tre måneder efter de er kommet til landet, skal bestå danskprøven:

»Man må formode, at folk der vælger at gifte sig med en dansker, er interesseret i at begynde at lære dansk, før de kommer til Danmark.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Søren Pind (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man må formode at Karsten Lauritzen og resten af Folketinget (minus Enhedslisten) er åndeligt mindrebemidlede, hvis de da ikke er fascister. Hvem /#/U(#(==)" tror de, de er - at bestemme hvilket sprog folk skal tale. Svineri!

Min kone har en universitetsuddannelse fra et "asyl"-land. Hun vil gerne lære dansk, men det bliver kompliceret af, at det er lettere for os at tale engelsk indbyrdes + at alle andre også taler engelsk.

Eneste formål med de regler er at holde folk ude - ikke at det kommer som en overraskelse.

Anne Marie Pedersen

Giv os så det valg. Og lad Enhedslisten blive så store, at de får indflydelse nok til at få afskaffet den slags love. Bras. Det er hvad det er!

Dette skriger endnu mere til himlen, når man betænker, at netop DF's vælgere notorisk hører til landets dårligst uddannede.

Som følge af DF's udlændingekrav vil de personer som fremover langt om længe opnår opholdstilladelse i Danmark have et betydeligt højere uddannelsesniveau end den gennemsnitlige DF'er.

Ligger der mon deri en erkendelse af egen utilstrækkelighed?

Nu, hvor jeg er kølet lidt ned, må jeg så sige, at det er glimrende, at Information tager denne sag op.

Der er nemlig tale om noget, der i sig selv er en gigantisk - og fuldstændig unødvendig/urimelig - stramning af reglerne, og som er ved at blive "listet" igennem uden nogen form for offentlig debat.

Det fremgik således ikke af den offentliggjorte aftale mellem regeringen og DF i november 2010, at indvandringsprøven også skulle strammes.

Eneste formildende omstændighed er, at det først vil træde i kraft, når en ny prøve er blevet udformet, hvilket ud fra erfaringerne med tidligere prøver må forventes at tage mindst 1 år.

Så der vil være god tid til, at en ny regering kan droppe denne stramning, før den når at ramme så meget som en eneste familie.

Som tidligere anført er Karsten Lauritzens arrogance dog ubegribeligt stor og ekstremt provokerende.

"Man må formode, at folk, der gifter sig med en dansker, er interesseret i at lære dansk".

Ja Karsten, men man må også formode, at folk har et liv, som de skal passe, der, hvor de bor, og har andet at lave end at bruge alt deres tid på at lære dansk.

Og ved du hvad Karsten, man må også formode, at folk ikke synes, at det er særlig fedt, at de skal vente måske 1 år eller mere på at komme videre med deres liv sammen, fordi den ene part skal lære et meget svært sprog på et meget højt niveau, før de overhovedet kan komme til at flytte sammen.

Og ved du hvad Karsten, man må også formode, at danskundervisning ikke nødvendigvis er tilgængeligt alle steder i Verden, for ved du hvad Karsten, Danmark er rent faktisk ikke Verdens navle, selvom du og dine bonderøvs-venner tror det.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Det er selvfølgelig et naturligt krav, at alle der ønsker at bosætte sig i Danmark skal lære dansk, dansk er trods alt så stor en sproggruppe, at det nærmest er tvunget 1 eller 2 fremmedsprog i skoler uden for danmark, dem der ikke lære det ordentligt i deres landes skoler, kan benytte sig af det hav af danske sprogskoler der er i enhver by med respekt for sig selv rundt om på kloden.
Overstående kan indeholde en smule ironi, men er åbenbart tankegangen hos Danske politikere.

Jeg ser intet forkert i et krav om et rimeligt sprogniveau hos dem der kommer til Danmark for at arbejde i længer tid eller for at bosætte sig der, der hvor filmen knækker er at dette sprogkrav skal være opfyldt allerede når de ankommer eller tre måneder efter.
Man ser jo gerne at en nyankommen i Danmark, deltager aktivt på det danske arbejdsmarked, og rigtig mange arbejdspladser kan man jo også klare sig med et af de internationale sprog, (som til politikernes orientering ikke omfatter dansk), så giv dem da tiden til at tage den fornødne sprog undervisning sideløbende.
Danskerne må også erkende, at der er nogle der ikke evner at lære fremmedsprog, det kan være af mange årsager, bla. kan flygtninge være traumatiserede, det kan også være folk med en ringe uddannelse, men som en eller anden dansker trods alt har valgt at gifte sig med, trods regeringens sindelags kontrol nu også omfatter uddannelses niveauet af danskernes valgte udenlandske partnere.

Og så skal vi jo stadig ikke glemme, at alle disse krav naturligvis kun stilles til ægtefæller til danske statsborgere og udlændinge med permanent opholdstilladelse i Danmark.

Francois fra Frankrig må gerne flytte hertil med sin kone, uden at hverken konen eller han selv på noget tidspunkt behøver lære så meget som et ord dansk. Det er helt op til dem selv. De får nemlig ophold efter EU-reglerne.

Sahir fra Indien, som har fået et greencard eller er blevet ansat på Novo Nordisk som IT-specialist, han må også gerne flytte hertil med sin kone, uden at hverken han selv eller konen på noget tidspunkt behøver lære så meget som et ord dansk. Det er helt op til dem selv. Sahir får nemlig ophold efter jobkortordningen, og hans kone får ophold efter Udlændingelovens §9C såkaldt "særlige grunde".

Men gud nåde og trøste danske Peter eller dansk-tyrkiske Mustafa, som arbejder sammen med Sahir på Novo Nordisk, hvis de vælger at gifte sig med en udlænding.

Så skal deres koner naturligvis tale dansk på et niveau, der svarer til, hvad man i andre lande kræver for at få statsborgerskab, før de overhovedet må flytte til Danmark.

Og indtil da må de da klare sig med at se hinanden i ferierne og have udgifter til dobbelt husførelse og flybilletter frem og tilbage, og hvis de har fået børn, så må de nøjes med, at barnet bor hos den ene af dem.

Det er da klart, for vi er jo nødt til at stille "visse krav af hensyn til integrationen" ikke sandt? Vi kan jo ikke have al den øllebrødshumanisme og hallalhippisme, hvor hele Verden tror, at de bare kan komme rendende her og nasse, alene fordi de er gift med en dansk statsborger.

Hvad fanden bilder folk sig ind? Hvad tror de, at det her land er for noget?

(Advarsel: Ironi kan være anvendt).

Maj-Britt Kent Hansen

Ren chikane. Intet andet.

Når man tænker på, hvor mange af os, som har boet her hele livet, der hverken taler eller skriver et dansk, der nærmer sig, hvad man ville forvente med vores baggrund.

Og bemærk: Johanne var den eneste, der kritiserede lovforslaget.

Så fat det dog! DF, VK, S og SF vil have de fremmede skal blive væk. Der er ingen grund til at blive forarget over dette, da de har samme opfattelse som hovedparten af befolkningen, der har stemt på dem.
Det ligger vel heller ikke uden for forståelsens evner, at det er nødvendigt at lave reglerne på en måde så ikke EU og andre samarbejdspartnere generer os.

@Maj-Britt

En samlet opposition kritiserede lovforslaget. Men Johanne var den eneste ordfører, som forholdt sig til netop denne del af det. Det tror jeg dog ikke, at man skal lægge så meget andet i, end at hun måske har læst lovforslag og høringssvar mere grundigt end de andre ordførere.

@Christian

Hvis det, du siger, er rigtigt, hvornår går de nævnte partier så ind for, at fremmede skal have lov til at flytte til Danmark for at arbejde eller studere, og at disse fremmede gerne må tage deres lige så fremmede familie med sig?

Og hvorfor er det ikke forargeligt, at partier foreslår lovgivning, som medfører en grov krænkelse af det enkelte menneskes grundlæggende rettigheder og velfærd, bare fordi de vælgere, som har stemt på det pågældende parti, går ind for det?

Den logiske konsekvens af dit synspunkt er jo, at hvis et flertal af vælgerne f.eks. går ind for, at homoseksuelle skal forhindres i at blive ansat i det offentlige, så bør man ikke blive forarget over, at der fremsættes et lovforslag med det indhold.

Mener du virkelig det?

Tom W. Petersen

Nu gør han det igen:
"Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen mener ikke, der er hold i kritikken: "Jeg tror ikke...",
"Jeg forestiller mig...", "Man må formode...""
Det er da påfaldende, som den person igen og igen uden blusel udstiller sin uvidenhed. Han VED ikke, men siger bare, hvordan hans parti foretrækker, at det forholder sig.

@Tom

Helt enig:

"Jeg TROR ikke, stramningen vil forhindre nogen i at blive familiesammenført til Danmark. Jeg FORESTILLER mig......"

I betragtning af, at Karsten Lauritzen også har stået bag en ændring af reglerne for at få gjort sin opholdstilladelse tidsubegrænset (permament), som har betydet, at 95% af ansøgerne indtil videre har fået afslag, så er Karsten Lauritzens "tro" eller "forestillinger" naturligvis ikke nok til, at nogen bør kunne støtte dette lovforslag eller erklære, at det vil være uproblematisk at gennemføre det.

I stedet bør man naturligvis lytte til de sobre og saglige indvendinger imod forslaget, som flere eksperter kommer med i artiklen.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Maj-Britt:

Ja det er skræmmende hvor accepteret det efterhånden er blevet, kun et parti stiller spørgsmål ved det.

"Det, at man stiller højere krav, skulle gerne føre til, at de hurtigere lærer dansk, kommer ud på arbejdsmarkedet og så videre,« siger han."

Her må jeg så desuden skuffe Karsten Lauritzen med, at effekten vil være den stik modsatte.

Hidtil (indtil 15. november 2010) har det været sådan, at når danske Louise forelskede sig i Austraske George, så kunne George flytte til Danmark, lige så snart parret følte sig klar til det, og herefter kunne han så begynde at lære dansk på en sprogskole i Danmark.

Foruden al den indlæring, han kunne få ved at tale dansk med Louise i deres hjem samt på en dansk arbejdsplads, som måske godt kan bruge en engelsktalende medarbejder.

Fremover vil George i stedet skulle forsøge at finde en sprogskole i Australien, hvor han kan lære dansk, hvilket er langt mindre effektivt end at lære dansk i Danmark, hvis det da overhovedet er muligt.

Der kommer derfor til at gå meget længere tid end hidtil, før George har lært dansk og dermed er klar til at træde ud på det danske arbejdsmarked.

Hvis altså ikke effekten bliver, at George siger til Louise, at hvis hun vil have ham, så må hun flytte til Australien, for den behandling gider han ganske enkelt ikke at finde sig i.

Og det er naturligvis den sidste effekt, Dansk Folkeparti er interesseret i, og som er årsagen til, at man overhovedet har indført en indvandringsprøve og nu ønsker at skærpe den yderligere.

Ja det er måske ikke lige George, som Dansk Folkeparti har noget imod. Men til gengæld hader de Mustafa så meget, at de er villige til at landsforvise 10 Louise for hver Mustafa, som det kan lykkes dem at holde ude af Danmark.

At Mustafa så i stedet sniger sig ind alligevel via reglerne om opholdstilladelser til studerende og arbejdstagere, herunder greencardordningen, det skal der så ikke snakkes alt for højt om.

For så ryger jo vælgernes illusion om, at Dansk Folkeparti er garant for, at 1½ milliard muslimer og andre farlige væsener holdes væk fra Danmark.

@Abdullah

Nu indeholder dette lovforslag jo rigtig mange elementer, og en ordførertale i Folketinget må kun vare i nogle få minutter.

Jeg synes derfor ikke, at der er noget mærkeligt i, at ordførerne fra de andre oppositionspartier valgte at fokusere på andre problemer i lovforslaget. Johanne nævnte også nærmest kun det her i en bisætning og lagde hovedvægten i sin tale på andre ting.

Jeg synes, at det mest afgørende er, at både Enhedslisten og Radikale Venstre er klart imod, at staten skal blande sig i, hvem vi må gifte os med, hvis vi ønsker at bo i vores eget land.

Og at S og SF også er klart imod det stillede lovforslag, men til gengæld ønsker at bevare de gældende regler mere eller mindre uændret.

Det sidste er selvfølgelig ærgerligt, men de gældende regler er dog trods alt mindre urimelige end dem, VKO nu har foreslået.

VKO´s nye forslag vil gøre det så godt som umuligt for herboende uden statsborgerskab at få deres ægtefælle til landet, hvis de ikke har krav på dispensation.

Og selv for danske statsborgere bliver det så dyrt og bøvlet, at de fleste formentlig enten vil give op eller vælge "EU-løsningen", hvor man flytter 3-4 måneder til Sverige eller et andet EU-land.

Jeg tror ikke, at ret mange danskere - og især ikke borgerlige danskere - egentlig gør sig klart, hvor vidtgående og ekstremt dette lovforslag faktisk er.

Jeg mener absolut godt, at man kan sammenligne det med de regler for permanent ophold, som blev indført sidste år, og hvor 95% af ansøgerne indtil videre har fået afslag.

Selvom jeg allerede har skrevet meget i denne tråd, så bliver jeg altså også nødt til lige at kommentere den her udtalelse af Karsten Lauritzen:

”Jeg forestiller mig, at de folk, der kommer til landet, kommer for at bo og leve her, og så skal de jo alligevel lære sproget.”

Ja og? Karsten Lauritzen mener ikke, at det vil genere folk, at den indlæring skal gennemføres, allerede INDEN de kan få en opholdstilladelse og dermed få lov til at bo i Danmark?

Som bla. Marianne Jelved bemærkede under 1. behandlingen i Folketinget, så handler det her jo altså IKKE om regler for indvandring. Det handler IKKE om mennesker, som gerne vil til Danmark for at arbejde eller studere her, og som, hvis det ikke kan lade sig gøre, lige så godt kunne være et andet sted.

Det handler om mennesker, som gerne vil LEVE SAMMEN MED DERES ÆGTEFÆLLE OG DERES BØRN.

Men Karsten Lauritzen kan altså åbenbart slet ikke se noget problem i, at en børnefamilie tvinges til at leve adskilt i op til flere år, medens den ikke-danske forælder arbejder på at leve op til alle de krav, som Karsten Lauritzen gerne vil stille, inden han overhovedet er villig til at udstede en opholdstilladelse til den ene af barnets forældre.

Eller også VIL han ikke se det, fordi den aftale, som hans parti har indgået med Dansk Folkeparti, i så fald bliver meget meget svær at forsvare……

Lars-Bo Abdullah Jensen

Lars Hansen:

Beklager, men sidder selv så langt væk fra det, (Bangladesh) at jeg kun har hvad pressen vidregiver.

Jeg er fuldt ud klar over hvor besværligt det efterhånden er at få familiesammenføring i DK, gift på 5 år nu, med en der end ikke kan få visa til at besøge sin "nye" familie i DK. Et afslag tog det ni måneder at give.

Hun er desværre født i et af de to lande, der er lavet særordninger for. Da det samtidig er et land, hvor danskere frarådes at rejse til, grundet sikkerheds situationen, Irak, og da hun slev har arbejdet med med og for koalitionen dernede, er det heller ikke sikkert for hende, vi har modtaget trusler. Hvorfor hendes land ikke er nogen reel mulighed.

Derfor forsøger jeg også af følge med i de uhyrligheder som jeg efterhånden syndes dansk udlændinge politik kaster af sig. Jeg var ikke klar over da jeg fandt min kone, at netop hendes land var speciet udset til at komme på særregler i DK, men selv om jeg var det, så ville jeg have valgt som jeg gjorde, lige netop valget af ægtefælle, hverken kan eller skal styres af politik.

Heldigvis er der stadig lande rundt omkring, hvor det at bo sammen med sin ægtefælle anses som en naturlig ting og en ret, så det benytter vi os af.
Vi har også overvejet EU løsningen, men finder de egentligt vandvittigt, at jeg som Dansker, skal bosætte mig i et andet EU land, for derved at få retten til at tage min kone med mig "hjem". Derfor har vi indtil nu ikke valgt denne mulighed, selv om det jo egentligt er nemt nok. Det virker bare forkert på så mange måder at skulle bruge den metode. Ved godt det lyder lidt børnehavefornærmet, men sådan bliver det let, når man støder panden imod muren for mange gange.

Man kan jo over tid, kigge på, de krav der stilles, hvis folk forsøger at tilpasse sig de nye krav, så er politikerne hurtig ude, ofte så hurtige at man lige når at se målet før de flytter målstolperne længer væk endnu engang. Til sidst taber man pusten og giver op. Hvilket jo selvfølgelig også er hvad nogle af politikerne ønsker.

Jeg kan kun give dig ret, de ønsker reelt at lukke for familiesammenføringer, men da det stadig virker for brutalt at bruge ordene direkte, vælger man at skærpe reglerne så meget at man opnår effekten uden at sige ordene.

@Abdullah Jensen

Jeg er helt enig og kan tilføje, at lovgivningen jo skal ses i en sammenhæng. Og når man strammer reglerne for at få permanent opholdstilladelse så meget, at 95% får afslag, så har man jo allerede derved på sigt stoppet næsten helt for, at personer, som ikke er født af danske forældre, nogensinde kan få en udenlandsk ægtefælle til Danmark.

For uden permanent opholdstilladelse kan man hverken opnå familiesammenføring eller dansk statsborgerskab.

Så ja der er mere eller mindre tale om, at man over en årrække helt fjerner muligheden for familiesammenføring for dem, der ikke er født af danske forældre, men uden at være så ærlige at sige direkte, at det er det, der er hensigten med lovgivningen.

Mvh. jeres personlige situation, så er det jo fint, hvis I trives i Bangladesh. Men ellers kan man jo også udnytte den fri bevægelighed i EU til at bosætte sig i et andet EU-land end Danmark uden at have nogen hensigt om at flytte videre til Danmark.

For mange af dem, der er flyttet til Sverige, er dette ikke noget midlertidigt men et permanent valg. De har ingen intentioner om hverken før eller siden at flytte til Danmark.

Karsten Lauritzen's vælgerforening burde tage sig sammen og vælge en person der er bare en anelse mere forstandig end KL. Det kan umuligt være svært.

Måske er en del af problemet også, at Karsten Lauritzen og hans kolleger de sidste 10 år har levet i et parallelsamfund på Christiansborg uden nogen form for kontakt med det danske samfund eller resten af Verden omkring dem.

Måske tror Karsten Lauritzen og mange af de andre VKO´ere i parallelsamfundet vitterlig, at når danskere og udlændinge gifter sig med hinanden, så er det alene en praktisk foranstaltning, hvis formål alene er, at den udenlandske ægtefælle kan få mulighed for at immigrere til Danmark.

Og måske tror de vitterlig, at udlændinge, som ønsker at bo i Danmark med deres danske ægtefæller, ikke selv kan se det fornuftige i at lære dansk og derfor kun vil gøre det, hvis de bliver tvunget til det.

Det er jo den slags vrangforestillinger, der let kan opstå, når man lever i parallelsamfund. Så måske er løsningen i virkeligheden, at vælgerne må befri Karsten Lauritzen og mange af de andre VKO´ere fra at sidde i Folketinget, således at de kan blive integreret i det danske samfund.

Torben Pedersen

Er det uhøfligt hvis jeg af hele mit hjerte ønsker at børn af alle politikere i VKO må blive gift med en udlænding uden for EU og således underlagt deres egne ”fair og rimelige” udlændingepolitik?

Et simpelt regestykke: 600 timer = en time om dagen alle hverdage i tre år. Som skal afvikles på tre måneder!
Man merkt die Absicht - und wird wütend.

»Stramning af sprogkrav forhindrer familiesammenføring«

Jamen det er vel også hensigten?

Maj-Britt Kent Hansen

Hvad er lovforslagets nummer? Alternativt: Hvad er titlen?

Lars-Bo Abdullah Jensen

Maj-Britt:
L168

Maj-Britt Kent Hansen

@Abdullah. Mange tak!

Jonas Nielsen skrev:

"Hvornår er sproget dansk blevet mere værd end sproget engelsk(og andre sprog)?"

Det er nu efter min mening fornuftigt, at man lærer sproget i et land, hvis man har tænkt sig at bo der resten af sit liv.

Men det vil de fleste jo også hellere end gerne, og der er ingen grund til, at indlæringen skal have fundet sted, allerede inden man flytter.

Det har længe være obligatorisk for familiesammenførte at deltage i et introduktionsprogram, hvor de bla. lærer dansk. Det program har de fleste været meget glade for, og indvandringsprøven løser derfor et ikke-eksisterende problem.

I hvert fald er jeg ikke bekendt med, at regeringen har fremlagt nogen form for dokumentation for, at et større antal familiesammenførte ikke følger danskundervisningen tilstrækkelig seriøst.

@Jonas Nielsen

I princippet er jeg enig, men jeg tror nu, det er ret sjældent, at et dansk-udenlandsk par på forhånd har tænkt sig kun at blive her i 2 år. Og jeg oplever derfor ikke, at den obligatoriske danskundervisning er noget problem i praksis.

Men omvendt ville jeg da ikke protestere vildt over, at man gjorde det frivilligt, og f.eks. nøjedes med at sige, at en bestået danskprøve var en betingelse, hvis man ville have gjort sin opholdstilladelse permanent.

Man skal så bare lige være opmærksom på, at obligatorisk danskundervisning, som vi har haft mindst siden 2002, er noget helt andet end indvandringsprøven, som vi kun har haft siden 15. november 2010, og som er det, denne artikel handler om.

Jeg tror nok, at alle partier i Folketinget går ind for den obligatoriske danskundervisning, dog er jeg lidt usikkert på Enhedslistens holdning. Men Radikale gør i hvert fald.

Hetzen fortsætter. Ren chikane. Jeg kender danskere, der har boet i mere end 30 år i Bruxelles og stadig ikke kan tale eller forstå fransk.

Jeg har undervist i udlandet i dansk for udlændinge. Dansk er et af verdens sværeste sprog at lære, bl.a. på grund af skriftsproget. Desuden taler danskere ikke tydeligt, så dansk er sværere at forstå, end f.eks. norsk og svensk.

Jeg kender udlændinge i Danmark, der ikke kunne bestå en sprogprøve i dag, men som læser Information inkl. tillægget i week-enden + Heidegger og Hannah Arendt . Der er også mange udlændinge, der har læse-stave-vanskeligheder og/eller er nervøse i en eksamenssituation. Ligesom de der har boet her i generationer.

Regeringen, JP og Berlingske bærer et kæmpeansvar for fremmedfjendtligheden ved den måde, de taler om udlændinge på. I aftes var en ung taxachauffør af tyrkisk herkomst ude for at racistisk overfald. Han var ved at dø. Årsag : Hans kunder mente, "han skulle tage hjem".

@Jonas

Du har i princippet ret i, at Danmarks medlemsskab af EU gør det problematisk at opretholde selv et krav som dette, da det fører til forskelsbehandling mellem de udlændinge, som er omfattet af EU-reglerne, og dem som ikke er.

Men set i relation til den politiske situation i Danmark, så står det stadig meget langt nede på min liste over ting, som jeg gerne vil af med.

Og i det hele taget kan jeg bedre leve med den holdning, som S-SF i dag står for, end med den, som VKO står for.

S-SF siger jo således, at man skal kunne bo med sin ægtefælle i Danmark, men at der skal stilles visse krav om, at man "integrerer sig".

Og det er for mig at se langt mindre problematisk end VKO´s nye holdning, som er, at man som dansker kun skal kunne bo i Danmark med sin ægtefælle, hvis det kan betale sig økonomisk for samfundet.

Jeg er i princippet også liberal. Men jeg kan godt forstå S-SF´s synspunkt ud fra den betragtning, at vi i Danmark har opbygget et velfærdssamfund, som de lægger stor vægt på at bevare, og som udlændinge jo bliver en del af, når de kommer hertil.

Den ultimative konsekvens af "frihedssynspunktet" er jo således, at den enkelte så til gengæld heller ikke kan forvente, at samfundet skal gøre noget som helst for ham/hende, hvis han/hun får problemer.

Tom W. Petersen

Hvorfor i alverden skulle Venstre dog udskifte Karsten Lauritzen? Så længe han bare siger, at det er, som hans parti ville ønske, at det er, er han vel god nok som integrationsordfører for dem.
Og så er det vel ikke så vigtigt for Venstre, at han bygger det han siger på formodninger og ønsketænkning og mangel på viden.

Der er faktisk efterhånden en del meget højt kvalificeret arbejde, som man kan udføre på f eks engelsk i andre lande samtidig med man bor fast i Danmark - det skyldes globaliseringen og internettet.

F eks geologiske vurderinger ved olieeftersøgning, løsning af programmeringsopgaver, udarbejdelse af matematiske modeller og meget andet.

Denne type af arbejdskraft kan nok ikke se ideen i at lære perfekt dansk - så det bliver nok den danske ( typisk også højt uddannede) ægtefælle , der forsvinder til udlandet.

I øvrigt, så kan man som dansk virksomhed stå sig ved at kunne godt engelsk, hvis man vil tale eller skrive direkte med de lokalt ansatte eksportmedarbejdere ved flere af de danske ambassader i udlandet !!! Dansk er i øvrigt reelt lagt lidt på hylden som arbejdssprog i mange internationale danske virksomheder ,

Pudsigt - ikke?

Martin Sørensen

600 gange stramning af points systemet, denne regel stramning er helt enkelt pia kærsgaards pris, ja nu ved vi hvad pia hun skulle ha for sit forræderi med efterlønnen og pensions alderen. TV avisen for ca en uge siden der var de i næstved. , på besøg fra pia k bagland, beskeden fra pia bagland var klar og entydig, ok sælg bare efterlønnen og en højere pentions alder, kan vi få nogle lukkede grænser sådan sage formand Annette Kelberg for DF næstved. nu lukker DF grænserne, gor det er helt reelt en defakto total lukning af alle familie sammenføringer at stramme kravet så det kræver ca et års intensiv dansk undervisning for at få en familie sammenføring,

Johannes Nielsen

Jeg hører ikke til dem, der råber og skriger over enhver ændring af udlændingepolitikken. Jeg synes faktisk at stramningerne af reglerne for permanent opholdstilladelse har været mestendels OK - hvis man vil have papir på at man kan blive i et andet land i al fremtid herunder modtage sociale ydelser synes jeg det er meget fair at man har demonstreret at man kan forsørge sig selv over en vis periode.

Men her kammer det helt klart over. Det er jo praktisk talt umuligt at lære dansk før man kommer til Danmark - det er jo ikke fordi udbyderne af danskkurser står i kø ude i den store verden.

@Johanne Nielsen

Problemet er, at reglerne for permanent ophold indebærer langt mere end, at man "har demonstreret at man kan forsørge sig selv over en vis periode".

Når 95% af ansøgerne får afslag, så burde det efter min mening være ret indlysende, at der er noget galt med reglerne.

Desuden hvorfor skal man egentlig tvinges til at arbejde, hvis man forsørges af sin ægtefælle eller lever af sin formue? Skal vi have indført arbejdstvang i Danmark, eller skal det kun gælde for udlændinge?

Johannes Nielsen

# Lars Hansen,

Som jeg læser reglerne for permanent ophold i Danmark er beskæftigelseskravet klart det strengeste - kravene om ikke at have begået grov kriminalitet, underskrivelse af en erklæring om medborgerskab, ikke at have gæld til det offentlige, fire års ophold i Danmark osv synes mindre begrænsende.

Som svar på dit sidste spørgsmål: Fordi man kan blive skilt eller miste sin formue på druk, hor eller hasardspil. Forskellen på en midlertidig og en permanent opholdstilladelse er jo netop at den permanente ikke kan være betinget på fremtidige forhold og eventualiteter.

Der skal selvfølgelig ikke være arbejdstvang for udlændinge i Danmark - kan man forsørge sig selv kan grænserne for min skyld godt være åbne. Men hvis man virkelig ønsker en permanent opholdstilladelse og ikke bare midlertidige opholdstilladelser som fornyes løbende, så er det efter min mening fair nok at man først viser at man er i stand til at forsørge sig selv...

@Johannes Nielsen

Jamen dermed tvinges eller presses folk jo så reelt også til at arbejde, selvom de ikke ønsker det eller har behov for det.

Som eksempel kan vi tage et dansk-russisk par, som jeg kender. Manden er folkepensionist og har en god pension, som de sagtens kan leve af. Hun er noget yngre og kunne derfor i princippet have et antal år tilbage på arbejdsmarkedet.

Da jeg spurgte ham, hvorfor de så ikke bare valgte, at hun arbejdede, var svaret, at han ikke var gået på pension for at gå alene derhjemme, medens hans kone stadig arbejdede.

Og det er jo sådan set en meget god pointe ikke? For når konen engang er gammel nok til at gå på pension, så er han måske død, så de kan jo ikke bare "vente" på at nyde deres otium sammen.

Og hvorfor må de ikke få lov til at indrette sig på den måde, alene fordi hans kone er russisk og ikke dansk statsborger?

Selvfølgelig kan de nøjes med, at hun har midlertidig opholdstilladelse, men det er da ekstremt utrygt, da hun så risikerer at blive udvist, når han dør, også selvom hun f.eks. har boet 20 år i Danmark på det tidpunkt og sagtens kan leve af sin enkepension.

Så jeg må fastholde, at jeg er grundlæggende uenig med dig her. Når man er gift med en dansk statsborger, så skal man have lov til at bo i Danmark, og efter et stykke tid skal man have den tryghed, at man kun kan miste sin opholdstilladelse, hvis man selv vælger at flytte ud af landet, eller hvis man begår grov kriminalitet.

Det er jo også de vilkår, der gælder for borgere fra de andre EU-lande. De får permanent opholdstilladelse efter 5 år uden krav om at samle point for dit eller dat. Og hvorfor skal man være ringere stillet i Danmark, fordi man er gift med en dansk statsborger og ikke f.eks. en tysk eller polsk?
Det mener jeg ærlig talt ikke er rimeligt.

Det er også værd at huske på, at dette beskæftigelseskrav reelt kun har været gældende i cirka1-2 år. Frem til 2007 var der således ikke noget krav af den art, og i loven for 2007 var der en overgangsordning for dem, der havde gennemført integrationsprogrammet inden en vis dato.

Og det er jo ikke fordi, det danske samfund er gået under, fordi der ikke hidtil er blevet stillet sådanne krav....

PS. Som en tilføjelse rummer reglerne om permanent opholdstilladelse også det famøse krav om "medborgerskab", hvor man enten skal bestå en prøve, som indtil videre ikke eksisterer, eller have siddet i en foreningsbestyrelse el. i 12 måneder.

Og det sidste tolkes åbenbart ekstremt restriktivt og begrænsende af Udlændingeservice, hvilket er en vigtig del af årsagen til, at 95% hidtil har fået afslag.

Endelig er beskæftigelseskravet ikke kun et krav om beskæftigelse. Det er et krav om fuldtidsbeskæftigelse i 2½ år inden for de sidste 3 år, og det endda kun for dem, der har bestået prøve i dansk 3, som er et meget højt niveau.

Har man kun bestået prøve i dansk 2, så hedder kravet 4 års fuldstidsarbejde inden for de sidste 4½ år, og har man kun bestået prøve i dansk 1, så kan man slet ikke på permanent opholdstilladelse.

Et yderligere problem er også, at der som godt som ingen dispensationsmuligheder findes. F.eks. kan selv førtidspensionister ikke fritages for kravet om fuldtidsbeskæftigelse.

Så nej disse regler er på ingen måde rimelige. De er tværtimod noget af det mest urimelige og groteske, som VKO hidtil har vedtaget i sine 10 år ned magten.

Og heldigvis er en samlet opposition da også klar til at lave dem om, hvis de kommer til magten.

Den her må jeg også lige kommentere:

"Fordi man kan blive skilt eller miste sin formue på druk, hor eller hasardspil."

Ja og hvad så? En dansk kvinde (eller mand), som lever af sin ægtefælles indtægt eller af sin formue kan også blive skilt eller miste sin formue på druk, hor eller hasardspil og dermed måske havde i en situation, hvor det bliver nødvendigt at bede bistandskontoret om hjælp.

Så hvis man skal følge din tankegang, så er den logiske konsekvens da, at der bør indføres arbejdstvang for alle mennesker, der bor i Danmark.

Jeg synes, du hænger alt for meget fast i en tankegang om, at det er meget farligt, hvis så meget som en eneste udlænding skulle blive tildelt bistandshjælp i Danmark.

Men denne følelsesmæssige "de kommer jo bare her for at nasse" tankegang har ikke ret meget med virkeligheden at gøre, og den er en del af problemet ikke en del af løsningen.

John Henrik Thorup Jensen

Det her cirkus svarer jo til, at et ungt menneske skal dokumentere, at han er udlært inden for faget, før han kan komme i lære i samme fag.
Jeg gad gerne overvære Karsten Lauritzen, Martin Henriksen og Pia Kjærsgaard til eksamen i arabisk, tyrkisk, thailandsk eller sågar portugisisk efter 3 måneders kursus.
Det her viser, at det slet ikke drejer sig om at få noget til at fungere i indvandringsspørgsmålet. Jeg tror såmend heller ikke, at det altid er fremmedhad. Det er ren og skær populisme, hvor DF holder udlændingespøgelset i live af én simpel grund: At bevare magten. De har jo gode og spændende stillinger som politikere.

@John Thorup

Helt enig. Til yderligere støtte for den tolkning må siges at være det forhold, at argumentationen for indvandringsprøven, da den blev indført, var, at den skulle lette udlændinges integration i Danmark. Men alle forslag fra f.eks. oppositionen om, at man skulle gøre noget, som ville hjælpe folk med at opnå de nødvendige færdigheder, som f.eks. at lade udlændinge på visum deltage i den offentligt støttede danskundervisning, blev blankt afvist med et argument om, at ”det er vigtigt, at folk selv tager ansvar.”

John Koldegaard

Jeg synes at de mange stramninger omkring opholdstilladelse/familiesammenføring afleder opmærksomheden fra det helt basale overgreb på danskeres ret til, at bo sammen med deres forældrede, når den ene ikke er dansk statsborger. Ligeledes at en dansk ststborger ikke kan tage sin udenlandske ægtefælle frit med til Danmark.
Mit møde med Udlændingeservice under Birthe Rønn Hornbech, var ikke nogen rar oplevelse, men desværre ser det ikke ud til at blive bedre uden BRH.
John K

For 3 år siden købte jeg 32 timers internet danskkursus til min mand, da vi troede at vi skulle bosætte os i Danmark, det kostede 12.000 kr. og det var billigt (en vennetjeneste) på det tidspunkt. Omregnet til 600 timer, er det 225.000 kr. ...…+ økonomisk sikkerhedsstillelse på 100.000 kr. + 6000 kr. for at søge om ægtefællesammenføring + 3000 kr. for indvandringsprøve + flytteudgifter 40.000 kr. + indskud i en lejlighed 50.000 kr. = 424.000 kr. før man overhovedet ved, om man får opholdstilladelse, + at min mand må forlade sit gode job, for at kunne være 3 måneder i Danmark, for at gå til indvandringsprøve + at vi må sælge alt, hvad vi ejer her. ALT SAMMEN, FØR VI OVERHOVEDET VED OM HAN FÅR DEN ÆGTEFÆLLESAMMENFØRING. Tror de vi er idioter !?
Men på et tidspunkt, vil jeg jo gerne introducere min mand for min kultur også, være bedstemor for de børnebørn, jeg vel får på et tidspunkt og være tæt på mine nu unge voksne børn. Mine forældre bliver jo heller ikke yngre, og min brors børn, ville jeg også gerne følge. Menneskerettigheder og rettten til familieliv - min bare!
Jeg håber virkelig at I får stemt de xenofober hjem under den sten, hvor de hører hjemme. Og at oppositionen så holder hvad den lover. Jeg har nemlig mistet min stemmeret ved at være tvunget til at bo her længere, end de to år vi troede vi skulle være her i denne omgang. Jeg kunne godt tænke mig at se, en opgørelse over, hvor mange kærlighedsflygtninge denne regering har skabt med sine idelige stramninger på indvandringpolitiken.
Og jo, vi er faktisk nogen, som forestiller os at rykke frem og tilbage mellem ægtefællens hjemland og Danmark. Vi har f.eks. begge familier, som vi er knyttet til og begge forældre, som begynder at blive ældre og har brug for omsorg. Min mand kan bedst opnå respekt for sin uddannelse, her hvor vi bor, jeg kan bedst bruge min i Danmark. Så for at give rum og plads til begges muligheder for familieliv og arbejde, havde vi egentlig forstillet os at rykke frem og tilbage efter behov. Verden består ikke længere af isolerede nationalstater, sådan som VKO forestiller sig, men er blevet global og det er vi så også en del mennesker, der lever i til daglig.

Kære Ellen,
Dit eksempel illustrerer, hvordan reglerne er lavet for at genere mennesker fra lande uden for EU mest muligt. Også de sørgelige konsekvenser, der forhindrer én i at kunne rykke frem og tilbage og bevare kontakten til ens gamle forældre, børn og børnebørn.
Venlig hilsen,
Anne

ps. Jeg har lavet en hjemmeside om dansk sprog med links til gratis online kurser.

@Anne. Tak, det var også meningen ;-) Tak for linket og dit arbejde med at finde gratis online kurser. Det kursus vi købte hos Danskbureauet var et intensivt og personligt skræddersyet kursus. Og meget effektivt.
De gratis online kurser er bestemt et kig værd - det vil jeg straks gøre. Vi venter nu nok med at vende snuden mod Danmark, til vi kan se om der er en stabil vending i synet på mennesker fra andre lande - også i den almindelige befolkning, som jo trods alt har stemt på VKO hele 3 gange. Ellers skal min søde mand ikke sættes for de nedværdigelser. Jeg bliver jo behandlet som en dronning her i Marokko af både myndigheder, naboer, venner og familie og har lige fået 10 års opholdstilladelse uden at vise andet, end vielsesattest, pas og ren straffeattest.
Det eneste, der trækker mod Danmark er venner og familie, som godt nok er langt væk. Gudskelov for internettet og for at mine forældre kan finde ud af at bruge det, for savnet ligger og knuger under overfladen, hver eneste dag. Men det vil det jo også gøre for min mand, hvis vi boede i DK.

@Ellen,
Ja, der kan desværre let opstå nedværdigende situationer i Danmark. Jeg har tidl. nævnt, at der i DK blev råbt "Casablanca!" efter mine venner og deres 4-årige datter fra Milano, og på en restaurant stirrede man ondt på dem.

Selv har jeg prøvet flere gange, når jeg stod i kø ved kassen i et kæmpesupermarked, at personen bag mig skubbede indkøbsvognen frem og tilbage ind i mig. (Jeg havde dengang langt mørkt krøllet hår). Da jeg fortalte om det i min 1.g. i forb. med et emne om fordomme, er der pludselig en elev, der siger: "Det er min far tit ude for". Hans far var lærer i DK, men stammer fra Marokko.

Anne - mange tusind tak for dit link og for dit arbejde. Vil også hjælpe mig i mit arbejde med at lære udlændinge dansk.

Og nej, verden er forlængst blevet global. Og forlængst kommet ud af national-statens skygge.

John Koldegaard

Til Ellen Chakir
Ja vores situation minder meget om jeres. Først et år med dobbelt husførelse så et halvt år i Danmark, hvor min hustru ikke måtte arbejde. Jeg blev så udstationeret igen i Mellemamerika og søgte om at vores familiesammenføring ikke ophørte på denne baggrund. Udlændingeservice svarede aldrig og sagen blev væk derinde. Nu kører den som ankesag.

@John. Jeg håber I har kopi af alt, hvad I har sendt til US. Og jeg håber at jeres sag falder på plads. Stakkels jer, det er en hård tid at gå igennem. God påske til jer og I andre her på debattråden. Foreningen Danes Worldwide er et godt sted at hente støtte og rådgivning i sådan en situation som jeres.