Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trods fire danske pas er han ikke dansk statsborger

Dansk-thailandske Daniel Hornstrup, der er født og opvokset i Holstebro og har fået udstedt og fornyet dansk pas fire gange igennem sit liv, fik en chokbesked i 18 års fødselsdagsgave: Du er ikke dansker. Nu kan han ikke engang få varigt ophold
Indland
7. april 2011
Kanitha Dalakun er thailænder og har boet i Danmark i 25 år. Hendes søn Daniel Hornstrup har siden sin fødsel haft dansk pas, hvor han står opført som dansk statsborger. Men nu har han fået at vide, at det er han ikke alligevel. Kanitha og hans danske far blev nemlig ikke gift.

Kanitha Dalakun er thailænder og har boet i Danmark i 25 år. Hendes søn Daniel Hornstrup har siden sin fødsel haft dansk pas, hvor han står opført som dansk statsborger. Men nu har han fået at vide, at det er han ikke alligevel. Kanitha og hans danske far blev nemlig ikke gift.

Sofie Amalie Klougart

Det er ikke bare Daniel Dalakun Hornstrups klingende jyske, der fik alle inklusive ham selv til at tro, at han er dansker.

Det er heller ikke det, at han er født og opvokset i Holstebro, er døbt og konfirmeret, har en dansk far samt farmor og farfar i Holstebro og i øjeblikket er i gang med at tage en HG på Handelsskolen.

Nej, det er især det, der står i alle de i alt fire pæredanske, rødbedefarvede pas, han har fået udstedt igennem sin levetid: »Statsborgerskab: Dansk«.

Men Daniel Hornstrup er ifølge myndighederne ikke dansker. Dén lammende besked fik han i et brev fra Udlændingeservice, da han blev 18 år i januar sidste år.

»Du skal derfor straks indgive ansøgning om opholdstilladelse på selvstændigt grundlag, idet du ellers opholder dig ulovligt i Danmark,« lød chokbeskeden fra myndighederne.

»Jeg bliver sur indvendig. Jeg har en masse spørgsmål i hovedet og er forvirret. Udover, hvis man ser på min hudfarve, så har jeg jo været igennem den samme opvækst som enhver anden i Holstebro. Jeg kan ikke se, hvad jeg ellers er, hvis jeg ikke er dansker,« siger Daniel Hornstrup.

Forklaringen er, at hans mor og far aldrig blev gift og ikke mindst, at politiet i Holstebro og senere Holstebro Kommune har kvajet sig.

»Men det er os, der kommer til at betale for det her. Hvem har ansvaret for det,« spørger Daniels thailandske mor, Kanitha Dalakun.

Store konsekvenser

Kanitha Dalakun kom til Holstebro for 25 år siden, da hun blev gift med en dansk læge, som i dag er død.

Noget tid efter sin første mands død mødte hun den danske mand, der senere blev Daniel Hornstrups far. De flyttede sammen og sønnen blev født. Men de giftede sig ikke.

»Jeg har ikke nogen forklaring på, hvorfor. Vi snakkede om det, men så kom vi fra det igen. Mange andre danskere bor også sammen uden at være gift, og jeg har ikke kunnet se, hvorfor man skal blive gift bare for at blive det. Men havde vi vidst, hvilke konsekvenser det ville få for Daniel, så havde vi selvfølgelig gjort det,« siger Kanitha Dalakun.

Problemet for Daniel Hornstrup er, at det er hans mor, der er udlænding, og ikke hans far. Havde det været omvendt, ville han have været dansk statsborger fra fødslen.

I dag er reglerne lavet om men som de var i 1992, da han blev født, så blev man ikke dansk statsborger, bare fordi man var født i Danmark og ens far var dansker. Med mindre altså, at ens forældre blev gift.

Dét var der imidlertid ingen, der var opmærksom på hos Holstebro Politi, da Daniel Hornstrups forældre første gang henvendte sig for at få udstedt et pas til ham. Han fik bare sit pas, hvori han stod opført som dansk statsborger. Og siden har han fået det fornyet tre gange. Så selv om hans forældre i dag er gået fra hinanden, har ingen anet uråd.

»Der var ingen, der sagde noget. Han har været i Lon-don med skolen, i Kroatien med sin fars familie og vi har været nede og besøge min familie i Thailand. Og der er aldrig nogen, der har sagt, at han ikke er dansk statsborger,« fortæller Kanitha Dalakun.

Erkender fejl

Så da brevet kom fra Udlændingeservice, troede hun og hendes søn først, at det var en fejl. Det samme sagde en advokat, som hun forelagde sagen for. Og det samme sagde Udlændingeservices medarbejdere i øvrigt i første omgang.

Men senere fik piben en anden lyd. Uagtet, at Daniel Hornstrup ikke er registreret i Thailand, ikke har noget thailandsk pas og i øvrigt slet ikke kan snakke thai, så har CPR-registret stadig registreret ham som thailandsk statsborger, oplyste Udlændingestyrelsen.

»Du har således fået udstedt et dansk nationalitetspas på urigtigt grundlag, og du har derfor pligt til at returnere passet til den udstedende myndighed,« skrev Udlændingeservice.

Integrationsministeriets indfødsretskontor bekræftede senere beslutningen.

»Ministeriet (...) skal beklage, at De af politimesteren i Holstebro og Holstebro Kommune fejlagtigt har fået et dansk pas og at De fejlagtigt i passet er anført som dansk statsborger,« skriver ministeriet.

Men trods fejlen og den mangelfulde oplysning, er der er ingen vej uden om. Skal Daniel Hornstrup kunne kalde sig dansker igen, skal han ansøge om indfødsret. Og for overhovedet at komme i betragtning til dét, skal han foruden en bestået indfødsretsprøve og en række andre betingelser have permanent opholdstilladelse i Danmark.

Falder for pointsystem

Men da Daniel Hornstrup i dag er over 18, bliver han nu ramt af en anden regel: Nemlig dét pointsystem for opnåelse af opholdstilladelse, som VKO vedtog sidste år.

»Du kan ikke meddeles tidsubegrænset opholdstilladelse, de du ikke opnår de 100 point, der kræves,« skriver Udlændingeservice i et afslag i marts i år.

»Vi har herved lagt vægt på, at du ikke har udvist aktivt medborgerskab her i landet gennem mindst et års deltagelse i bestyrelser, organisationer m.v.,« lyder begrundelsen til den 19-årige handelsskolestuderende, der indtil nu mest har været optaget af at passe sin skole, afslutte 10. klasse, spille badminton på højt niveau, være sammen med sin kæreste og træne i et fitnesscenter.

Så Daniel Hornstrup fra Holstebro har kun fået midlertidigt opholdstilladelse i to år, er udelukket fra at søge om statsborgerskab og er nu ikke statsborger nogen steder.

Kanitha Dalakun, der egentlig er uddannet idrætslærer i Thailand, men i dag arbejde som uddannet SOSU-assistent, frygter, hvad der nu vil ske.

»Hvad nu, hvis de efter to år siger til ham: Ok, du kan ikke få ophold her. Hvad skulle han lave dernede? Det er fire år siden, at han mødte min familie, og han kan ikke engang snakke thai. Det er psykisk terror, at man skal ligge i sengen hver eneste aften og tænke over, hvad der skal blive af Daniel og hvad der skal ske i morgen,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er grotesk.

PS: Hørte lige i P1-morgen at regeringen er kommet med et forslag om at friskolerne nu skal dikteres til at undervise i dit og dat – her mest i danskkultur og kristendom – tænk hvad højskolevenstre vil lade sig dikterer til bare for at beholde regeringsmagten.

Ja nu må dette vanvid altså stoppe. Vi må have en ny regering, og så må den rydde op i alle disse urimelige regler. Det kan jo simpelthen ikke være rigtigt, at en lovlydig ung mand, som har levet hele sit liv i Danmark, skal behandles på den måde.

Karsten Jachs

Reglerne er jo som de nu en gang er, om man så kan lide dem eller ej er irrelevant.

Det der i denne sag er relevant er at den pasudstedende myndighed, her politiet i Holstebro, ikke har kendt detaljerne i reglerne og dermed selvfølgelig heller ikke har oplyst Daniels forældre om dem.

Politiet tog fejl ikke bar én gang, men hele fire gange.

Daniels forældre har på grundlag af politiets fejl handlet i god tro, og det må i sig selv være rigelig grund til at give dispensation og øjeblikkelig vederlagsfrit indfødsret.

Enig med Karsten Jachs. Men jeg vil samtidig fastholde, at sager som disse kun opstår, fordi reglerne for tildeling af permanent opholdstilladelse og dansk statsborgerskab til personer, som er født og opvokset i Danmark, er grundlæggende urimelige.

Frem til 2004 ville Daniel Dalakun kunne være blevet dansk statsborger ved at afgive erklæring, når han fyldte 18 år, og den ordning kan jeg slet ikke se nogen grund til, at man ikke skulle genindføre.

Det var en simpel, fornuftig og retfærdig ordning, og den eneste grund til, at den blev ændret, var Dansk Folkepartis indædte modvilje mod, at også muslimer kan blive danske statsborgere.

I dette tilfælde ville der så stadig være behov for at give en form for dispensation, da Daniel pga. politiets groteske fejl ikke har været klar over, at han skulle søge dansk statsborgerskab, da han fyldte 18 år.

Men pointen er, at de nuværende regler fører til, at mange andre end Daniel, som med god grund føler sig som danskere, fordi de har levet hele deres liv her i landet, er afskåret fra at opnå dansk statsborgerskab og sågar endda også den relative tryghed, som permanent opholdstilladelse giver.

Og det er absolut ikke rimeligt, og det gavner heller ikke integrationen i Danmark.

Som en tilføjelse går jeg ud fra, at også "strammerfløjen" i S og SF grundlæggende er enige i ovenstående?

For som jeg har forstået det, så er forskellen på S-SF´s udlændingepolitik og DF´s udlændingepolitik, at S-SF ønsker integration og måske endda en mild grad af assimilation, hvorimod DF ønsker deportation.

Og de nuværende regler for opnåelse af permanent opholdstilladelse og dansk statsborgerskab giver absolut kun mening, hvis det overordnede langsigtede mål i udlændingepolitiken er deportation af f.eks. muslimer.

Som en sidste tilføjelse var Søren Pind jo meget hurtig og frisk til i sidste uge at kommentere en kendelse ved Østre Landsret i en sag mod en kendt bandeleder.

Jeg går derfor ud fra, at Søren Pind også meget hurtigt kommer på banen i denne sag med en skarp fordømmelse af den måde, som Daniel er blevet behandlet på, samt en redegørelse for, hvorvidt Søren Pind ser sig selv som deportationsminister.

Martin Hansen

Hvaaa'... har Danmark egentlig ikke underskrevet en eller anden FN-konvention om at begrænse statsløse?

Underligt, at vi giver statsborgerskab til statsløse palæstinensere med den ene hånd, og tager pas og statsborgerskab fra danskere med den anden..

Men Søren Pind ved vel hvad han gør. Han er trods alt næsten FOR intelligent til her sted...

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

Mig bekendt er han ikke statsløs, men faktisk skriver jeg fordi at jeg kæmper lidt med samme problem... med min lillebror....

• Han er født, døbt, konfirmeret, gået i skole ect. i DK
• Vores mor er UK, men har boet og arbejdet i DK i mere end 30 år.
• Hans far er DK
• De er ikke gift
• Han har ikke haft verden DK og UK pas
• Ugen efter han blev 18 fik han brevet om at han skulle søge om opholdstilladelse
• Han har aldrig været i UK

Det er altså helt ude i hampen - Nu skal vi hele møllen igennem - OG først skal vi lige skaffe ham en engelsk pas... Han har som mange andre Danskere haft svært ved skolegang, og frygter derfor det værste hvis han skal igennem test og kanel....

Kan det her være rigtigt - Ingen vil hjælpe, de vil bare følge "kasserne" og læse op fra lovgivning...

Hvis vi var blevet informeret før han blev 18, så er jeg da ret sikker på at vores mor og hans far ville gifte sig, da de nu har sammenboende i 23 år. Hvorfor skal religion blandes ind i det?

Michael Borregaard

Hvor beskæmmende ovenstående end er, skal man læse artiklen - skyldsspørgsmålet er bredt omfattende, og viser mere end, at det er Holstebro Politi der har begået en fejl, den største og mest forkastelige fejl, af dem alle er, at Udlændingeservices medarbejdere i første omgang, karakteriserede det som værende en fejl, at han ikke skulle være dansk statsborger.

Om noget viser artiklen, at det er på tide, at de får rede på tingenes gang i Udlændingeservice - i stedet bruger fem minutter mere på, at sætte sig ind i sagens natur, inden de melder tilbage med misvisende informationer.

@Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

Helt enig. Jeg henviser til mit indlæg 8:33 for en beskrivelse af, hvordan problemet bør løses.

Anne Marie Pedersen

En lidt anden vinkel:

Det er faktisk et ligestillingsproblem. Det er diskriminerende for danske mænd, at de ikke kan bestemme, at deres børn bliver danske statsborgere.

Jeg ville da personligt straks kontakte
Foreningen Far og Ligestillingsministeriet.

Hvis der findes den mindste mulig anstændighed, bør RV, EL, D, SF stille lovforslag om at folk som er født og opvokset i landet, er dansk statsborger. Uanset hvilke oprindelse deres forældre har.
Sådan er i de fleste lande over hele kloden.
Alt andet er diskrimination

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

@ Anne Marie Pedersen
Hvis du bliver født i dag, er det faktisk også anderledes. Efter 1999, så ville han blive Dansk Statsborger - ihvertfald hvad jeg har fået fortalt i udlændningeservice... For ellers kan jeg kun give dig ret! - Drengen var jo nok ikke blevet født, hvis det ikke også var for hans far :)

@ Lars Hansen
Enig - mere kan jeg ikke sige, DOG ret frustrerende når man sidder i situationen...

I vores situration snakker vi oven i købet i EU land...

Anne Marie Pedersen

@ Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

Det er da glædeligt, hvis det er ændret, så mor og far er ligestillet. Men der er da stadig ikke ligestilling for alle børn født før 1999. Man må da fluks få lavet en lov, så børn af danske (ugifte) fædre kan søge om betingelsesløst statsborgerskab. Jeg ville stadig kontakte foreningen far og ligestillingsministeriet.

En dansk far til en 14-årig dreng kan altså ikke selv bestemme og hans søn skal være dansker UDEN at gifte sig med mor. Det er jo gak-gak. For hvad hvis de slet ikke er kærester mere? Så kan de jo ikke engang smutte på Rådhuset og gifte sig for sønnens skyld.

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

@ Anne Marie Pedersen

Du har ret :) - Jeg har jo også selv en UK mor og en dansk far - De blev skilt inden jeg blev 18 og min far fik forældremyndigheden - Så blev jeg dansk uden videre...

Men ja, kan godt se at der er noget mangel på ligestilling i disse sager!

Svend Erik Sokkelund

Nu må det faneme være nok med alt det flueknepper burokrati! Det er det rene, skinbarlige papirvanvid.
Myndighederne, aka det lokale politi, har informeret familien forkert. Det skal under ingen omstændigheder komme Daniel til skade, da han ikke har haft en chance for at vide bedre, men tværtimod med føje troet, alt var i orden. Han skal selvfølgelig have sit statsborgeskab.
Så kan Udlændingeservice & Politiet skændes videre ude bagved om hvem der har dummet sig, hvis de synes, det er relevant. Det skal ikke gå ud over andre!

Martin Sørensen

'

jeg kan især godt lide den del hvor udlændige service de siger der er begået en fejl, jo så istedet for at rette fejlen ja så er han nu endt som statsløs. kafkas processen ja den bog ville foregå i danmark anno 2011, hvis den belv skrevet i dag.

hvad skal væk. VKO

Ikke Dansk og ikke Thai - Er han saa ikke statslös?

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

Jeg kunne forestille mig at han står skrevet som Thai i det danske CPR - Det er ihvertfald tilfældet hos min lillebror...

Nils Hornstrup

SKRANKEPAVERNE MÅ UD!!!
Hvordan kan man dog behandle et ungt menneske sådan. Der må virkelig være for mange uduelige jurister og sagsbehandlere i Integrationsministeriet, når sådan en sag overhovedet kan opstå. Brug dog fornuft og omtanke og ikke regelrytteri. Der må være tusindvis af andre danskere som "ikke har udvist aktivt medborgerskab..." men bare passet sin dont.
Jeg skammer mig - og jeg er ikke i familie med Daniel.

Kasper Brandt

Hvis jeg læser det rigtigt, så er den danske stat forpligtiget til at give ham dansk statsborgerskab, da han lever op til betingelserne i artikel 1 stk 2 af FN's konvention om begrænsning af statsløshed af 1961 http://menneskeret.dk/internationalt/fn/fn+om+statsl%C3%B8se+1961

Bente Simonsen

Det er ufatbart vanvid ...
Hvad er det for et land?

Thorsten Lind

."Udlændingeservice" er det danske ord for "Kreaturvogne" anno 2011.Tak, VKO!

"Hvis han er født og opvokset i Danmark, er det vel slet ikke sikkert at Thailand vil kendes ved ham som statsborger? Så er han jo statsløs, men må ikke søge om Dansk statsborgerskab efter FN konventionen, da han er fyldt 21. Han kan heller ikke søge på normalt vis, da man vel skal have et statsborgerskab for at søge om et nyt? Hvis ingen vil tage ham til nåde, bliver han jo nødt til at søge om statsborgerskab i et land som lader statsløse ansøge. Storbritannien for eksempel. Og derfra er det bare at gå i gang med at samle points for at få lov til at komme ind i sit hjemland…Suk."

Hvorfor i alverden skulle han vende tilbage fra UK? til et land der lige har ydmyget ham på det groveste. Det klinger lidt af arrogance, ikke at jeg siger det var hensigten.

---

Selvfølgelig skal er gives dispensation.

Hvis det var sket i Afrika eller Syd-Amerika eller Thailand, så ville alle (med fryd) råbe: "Bananstat!" og glæde sig over at sådan noget i hverttilfælde aldrig ville kunne ske i lille Danmark hvor alting jo 'fungerer'.

Holdakæft en latterlig banastat det er blevet til. Grunden til jeg vendte hjem (fra en anden bananstat) var netop at komme til et land hvor alting 'fungerer'. Snydt igen.

Søren Kristensen

Jeg synes man skal indføre den regel, at den der har haft opholdstilladelse i mere end 10 sammenhængende år, automatisk tilbydes dansk statsborgerskab (eventuelt efter at have bestået en relevant sprog/sindelags prøve - en slags konfirmation). Det ville hjælpe børn af helt eller delvis udenlandske forældre, som i det aktuelle tilfælde og det ville hjælpe voksne tilflyttere, som må formodes at have oparbejdet en betydelig tilknytning til landet i løbet af 10 år. Opholdstilladelsen er således nøglen.

Rachel Henderson

Åh for helvede hvor er det dog himmelråbende urimeligt!

Lennart Kampmann

Dansk indfødsret bør kunne opnås ved at overleve to vintre i landet. Kan man det er man tosset nok til at blive medlem af brugsforening Danmark.

Sociale ydelser til alle bør være mindre, så der er lighed for såvel "danskere" og tilflyttere, så der ikke kan tillægges nogen et økonomisk motiv. Det er "danskerne" meget optaget af, da ingen må have mere end andre........

Det må være i alles interesse at fjerne den omklamrende moder stat, og sætte folket fri.

Slut med at tale om danskere, lad os tale om folk og befolkning. Og byde nye velkommen.
Danskere er en etnisk gruppering, mens danske statsborgere er de der har det forjættede rødbedefarvede pas (hvis ellers politiet kan holde styr på hvem der skal have det)

med venlig hilsen
Lennart