Analyse
Læsetid: 3 min.

Trylle, trylle, forlig

Med den omfattende brug af talmagi, der allerede præger 2020-forhandlingerne, bliver det ikke noget problem for regeringen og DF at fremtrylle 47 milliarder kroner, men efter at udlændingebluffet er afsløret, er der kun en enkelt kanin tilbage i hatten: Radikale Venstre
Regeringen har regnet sig frem til, at der skal skaffes 47 milliarder kroner for at sikre fremtidens velfærd i Danmark. Et tal, som de færreste kan være i tvivl om efter at have overværet tirsdagens pressemøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Konservatives formand, Lars Barfoed, har fremlagt regeringens 'Reformpakke 2020'.

Regeringen har regnet sig frem til, at der skal skaffes 47 milliarder kroner for at sikre fremtidens velfærd i Danmark. Et tal, som de færreste kan være i tvivl om efter at have overværet tirsdagens pressemøde, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Konservatives formand, Lars Barfoed, har fremlagt regeringens 'Reformpakke 2020'.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
13. april 2011

Med den omfattende brug af talmagi, der allerede præger 2020-forhandlingerne, bliver det ikke noget problem for regeringen og DF at fremtrylle 47 milliarder kroner, men efter at udlændingebluffet er afsløret, er der kun en enkelt kanin tilbage i hatten: Radikale Venstre

Da tidligere finansminister Mogens Lykketoft og hans departementschef Anders Eldrup i 1997 udviklede den første, økonomiske 10-års-plan, var det tænkt som det ultimative værn mod kortsigtede politiske beslutninger og uansvarlighed.

At stort set alle retningslinjer og målsætninger i samtlige planer siden da er blevet overskredet, har heller ikke forhindret regeringen i at gøre et stort nummer ud af 2020-planen, og med tanke på de dystre, økonomiske udsigter måske med god grund.

Ikke desto mindre har forspillet til de egentlige forhandlinger, der begynder på fredag, været så gennemsyret af tvivlsomme udregninger og decideret talmagi, at det er blevet helt umuligt for menigmand at gennemskue.

Af samme grund bliver det formentlig heller ikke den store udfordring at samle flertal for en strategi for de kommende ti år.

Regeringen må erkende, at den ikke i et hug får gennemført sit ønske om at afskaffe efterlønnen, men DF vil strække sig langt, for at Lars Løkke Rasmussen og dermed blokken ikke skal gå til valg på baggrund af et eklatant nederlag.

Ikke mindst fordi regeringen netop har udset økonomisk ansvarlighed til den dagsorden, hvor det uerfarne S-SF-hold kan besejres.

De milliarder, der måtte mangle for at få ligningen til at gå op, kan man let finde, hvis man fortsætter med at bruge samme metoder, som man har gjort i optakten: Selv om regeringen i sine ministerier har en stor regnemaskine i ryggen, har økonomer kaldt det lidt af en illusion, at der skulle kunne hentes 18 milliarder ved at afskaffe efterlønnen.

S-SF vil finde fem milliarder ved at sørge for, at vi pludselig kan leve op til målsætningen om at få 95 pct. af de unge til at tage en ungdomsuddannelse.

Og så er der DF, der mener at have 12 milliarder kroner på hånden, fordi de har en ambition om, at udlændinge skal have samme erhvervsfrekvens som danskere i løbet af de kommende ti år.

Det skorter ikke på optimisme, og forventningen i VKO er i hvert fald, at det nok skal lykkes at finde de 47 milliarder, der årligt menes at mangle på den offentlige bundlinje i 2020.

Det samme gør sig gældende for S-SF, der trods en uberegnelig fagbevægelse og kritiske eksperter kan konstatere, at befolkningen ikke i væsentlig grad har ladet sig påvirke af kritikken af oppositionen, og det er selvfølgelig lidt af en bet for regeringen.

Claus Hjort Frederiksen havde i går taget nogle meget pædagogiske plancher frem fra skuffen, men selv et forsøg på at illustrere S-SF's uansvarlighed ved brug af legoklodser har vist sig at være forgæves.

Værdipolitisk fuser

Samtidig må særligt DF erkende, at det store, værdipolitiske indslag i den økonomiske diskussion har været lidt af en fuser.

Diskussionen om, at udlændinge skulle optjene ret til danske ydelser for at sikre velfærdsstatens overlevelse, blev demonteret af både Konservative og det embedsmandsudvalg, der skulle belyse problemets omfang, men knapt kunne finde hverken problem eller løsninger.

Optjeningsprincippet lyser også med sit fravær i 2020-planen, og finansminister Claus Hjort Frederiksen afviser tilmed, at et udlændingeprovenu kan erstatte de dele, DF måtte plukke ud af aftalen.

Selv hvis DF får ham på andre tanker, vil det være svært at få danskerne overbevist om, at det vil redde velfærden at skabe et B-hold af nytilflyttede.

Den sidste kanin i hatten er Radikale Venstre.

Det lille men voksende midterparti har efter flere kriseår været dygtigt til at fange rampelyset den seneste tid, og partiet vil presse maksimal omtale ud af 2020-forhandlingerne.

Margrethe Vestager har hele tiden stået med det dilemma, at partiet vokser på bekostning af oppositionens troværdighed som samlet alternativ, men størstedelen af indholdet i regeringens 2020-plan er så meget radikal politik, at hun får svært ved at finde gode grunde til at sige fra.

At få Radikale med vil være lidt af en trumf for regeringen, der vil få noget lettere ved at parere anklager i en valgkamp, hvis en del af oppositionen selv støtter de drastiske indgreb.

Både i S og i VKO-blokken er man overbevist om, at Radikale trods alt ikke tør gå hele vejen, men selv DF der normalt hader at dele regeringens opmærksomhed med andre kan se pointen.

De er derfor formentlig parat til at opdele en aftale i flere elementer, ligesom regeringen skal være parat til at udskyde en folketingsvedtagelse af aftalen til efter valget for at undgå anklager om forligsbrud og dermed gøre det sværere for Radikale at springe fra.

Men så må de jo trylle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Oxenbøll Huggler

Please, kan Information ikke tage op og forklare og diskutere, hvad der er op og ned på alle disse milliarder?

Hvad enten det handler om 46 mill. eller 23 mill. i 2020, er der tale om omkring en tusse eller mindre pr. indbygger pr. år. Det burde dog ikke være så vanskeligt at finde.

Men samtidig hævdes det fra mange sider, at der er "strukturelle" problemer - der peges her på, at der kommer færre i arbejde i forhold til dem, der går ud af arbejdsmarkedet, og nogle hævder, at netop dette vil være et problem på længere sigt.

Hvis det er tilfældet, hvad kan en budgetplan frem til 2020, som i følge statsministerens udsagn er at ligne med et individs budgetkonto, gøre godt for?

Niklas Monrad

Citat fra dagens Berlingske: "Regeringens nye økonomiske plan løser i »nogen« eller »høj« grad Danmarks økonomiske udfordringer frem mod 2020, vurderer et stort flertal af de 123 økonomer fra landets universiteter, som har svaret på en rundspørge fra Berlingske Research.

»Hvis planen bliver overholdt, vil den stort set løse problemerne i forhold til det offentlige budget. Især afskaffelsen af efterlønnen vil give et stort bidrag,« siger tidligere vismand og professor i økonomi Jan Rose Skaksen.

Ifølge rundspørgen mener 15 pct. af økonomerne, at regeringen »i høj grad« løser opgaven, mens 50 pct. mener »i nogen grad«, 25 pct. svarer »i mindre grad«, mens syv pct. mener, at regeringens 2020-plan »slet ikke« løser udfordringerne."

Niklas Monrad

Nu er det vist op til S & SF at fremlægge noget som har mindst ligeså meget kød på benet - foruden de 12 minuter ekstra naturligvis ...

@ Lise,

Ja, det ville interessant, hvis Information ville give en analyse af regeringens regnestykker.

Din tusse forstår jeg ikke. Der bor ca. fem millioner i Danmark. En tusse om året giver kun fem milliarder. Der er nærmere ti af slagsen per borger per år, der skal til.

Det er den regning danskerne skal betale for VKOs tiaarige økonomiske sløser!

Nu bliver det op til S-SF at lede efter pengene andre steder end i de fattiges lommer, som VKO derimod lægger op til, For en arbejdsløs, studerende eller pensionist gør et tab på ti tusinde kroner om året meget, meget ondt!

VKOs 2020 plan viser at regeringen er gået træt. Det er kun en spareplan, der ikke indeholder noget nyt og spændende og ikke har forslag til hvordan Danmark kan sætte gang i hjulene igen. VKO har simpelt hen ikke mere at komme med.

Lise Oxenbøll Huggler

@ Bo,

Sådan som det er blevet formuleret, handler det om i alt 46 milliarder eller 23 milliarder, og der er omkring 8 år til 2020, så jeg kan ikke se andet end at tussen pr. indbygger pr. år rundt regner er hvad der skal til.

Er dette stykke tekst et partsindlæg amatøragtigt forsøgt pakket ind som journalistik eller hvem er denne PHILIP EGEA FLORES?