Nyhed
Læsetid: 2 min.

V: Psykiatrien er regionernes ansvar

Formand for Folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) mener, det er dybt problematisk, at psykiatriske patienter udskrives før tid, og at personalet klager til patientforeninger. Men ansvaret ligger hos regioner og kommuner, mener han
Preben Rudiengaard kan sagtens få øje på problemerne i psykiatrien. Men ansvaret for det ligger i regionerne, mener han.

Preben Rudiengaard kan sagtens få øje på problemerne i psykiatrien. Men ansvaret for det ligger i regionerne, mener han.

Keld Navntoft

Indland
20. april 2011

Information kunne mandag fortælle, at ansatte er så frustrerede over forholdene i psykiatrien, at de i mangel af bedre henvender sig til psykiatriforeningerne. Det har fået formanden for Det Sociale Netværk, Poul Nyrup Rasmussen, til at rette henvendelse til sundhedsminister Bertel Haarder (V). Men ifølge formand for Folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard (V) er det regionerne og kommunernes ansvar:

»Det er da glimrende, at Poul Nyrup har fået øjnene op for problemerne i psykiatrien, men de har været der i mange år, også da Nyrup selv var statsminister. Det er ikke Bertel Haarder, der er driftsherre på området. Det er regionerne. Der er blevet sat utrolig mange midler af til psykiatrien gennem de senere år, og det skal regionerne forvalte.«

I det hele taget lægger Preben Rudiengaard vægt på, at det i højere grad er et spørgsmål om at få koordineret og samordnet psykiatriens instanser, end det er at tilføre flere penge. Derfor bliver der nu indført et nyt begreb, 'shared care', i psykiatrien, hvor den praktiserende læge sammen med regionens psykiatriske afdeling og det kommunale system engageres i behandlingen af den enkelte patient. Preben Rudiengaard medgiver, at man fra både regering og regionernes side har prioriteret somatikken højere end psykiatrien, blandt andet fordi man har haft lange ventelister på operationer og kræftbehandling.

Ødelægger behandlingen

Poul Nyrup Rasmussen lægger i sit brev til Bertel Haarder vægt på, at særligt retspsykiatrien har fået tilført midler, som dermed er gået fra behandlingspsykiatrien. Til det siger Rudiengaard:

»Retspsykiatrien har været i højere fokus, fordi den var møghamrende elendig også den, vi arvede efter den tidligere statsminister Poul Nyrup.« Han medgiver, at der er givet flere penge til retspsykiatrien, og at det er sket på bekostning af behandlingspsykiatrien, simpelthen fordi det er den samme pose, pengene skal tages fra. Men at placere ansvaret for problemerne hos sundhedsministeren løser ikke problemerne i praksis.

Hanne Andersen (S), regionsrådsmedlem og medlem af Social- og Psykiatriudvalget i Danske Regioner, er ikke overrasket over Rudiengaards udmelding, den er ganske forudsigelig:

»Det handler i virkeligheden om, at psykiatrien har været underfinansieret siden regionernes start. Psykiatrien har i mange år været finansieret af satspuljer. De sidste par år er visse opgaver blevet permanentliggjort, mens andre poster skal tages fra bloktilskuddet. Det er bloktilskuddet altså ikke blevet større af og satspuljer har det jo desværre med at løbe tør.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bertel Haarder, der er på ferie og henviser til sit ministerium.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her