Nyhed
Læsetid: 4 min.

'Vi bliver ved med at løbe panden mod muren'

Den 19-årige fynbo Tim Kristensens forældre er ikke gift og derfor er han ikke dansker, lød chokbeskeden fra myndighederne sidste år. Han har ikke noget pas og er tvunget til at søge om opholdstilladelse. Men myndighederne vil ikke behandle hans sag netop fordi han ikke har noget pas
Da 19-årige Tim Kristensen er født før den 1. januar 1999, er konsekvenserne af hans forældres manglende giftermål benhårde. Han kan ikke blive dansk statsborger, da hans mor er engelsk og faderen dansk. Var det omvendt, var der ingen problemer. Han kan vælge at få britisk statsborgerskab, men da han ikke har noget pas, kan han ikke rejse ud for at få det.

Da 19-årige Tim Kristensen er født før den 1. januar 1999, er konsekvenserne af hans forældres manglende giftermål benhårde. Han kan ikke blive dansk statsborger, da hans mor er engelsk og faderen dansk. Var det omvendt, var der ingen problemer. Han kan vælge at få britisk statsborgerskab, men da han ikke har noget pas, kan han ikke rejse ud for at få det.

Nils Lund Pedersen

Indland
26. april 2011

»Jeg håber på, at det her løser sig men lige nu kan jeg ikke rigtig se hvordan,« lyder det på syngende fynsk fra den 19-årige Tim Kristensen.

Han er født, døbt og konfirmeret i Faaborg. Han er lige startet på sin læreplads som smed. Han dyrker og underviser i springgymnastik og bor sammen med sin kæreste. Hans danske far og engelske mor har boet sammen i mere end 20 år.

Men for et år siden fik han den chokerende besked, at han ikke er dansker. Hans forældre er nemlig ikke gift.

Siden har hans far, Jens Kristensen, kæmpet en foreløbig forgæves kamp for på den ene eller den anden måde at få anerkendt Tim Kristensens ret til at være her i landet.

»Jeg har aldrig følt så stor en afmagt. Uanset hvad vi gør, så kan vi ikke komme videre. Vi har været heldige indtil videre, for hos Udlændinge-service har de fortalt mig, at de i princippet kan sende Tim hjem. Så sagde jeg: 'Hvor hjem? Hjem, det er jo her, hvor vi bor.' Han har ikke noget tilhørsforhold til andre steder end her i Danmark,« siger Jens Kristensen.

Bror er dansker

Tim Kristensen og hans forældre er uden varsel havnet i den samme situation, som dansk-thailænderen Daniel Dalakun Hornstrup, hvis historie Information fortalte tidligere på måneden. Hans mor er fra Thailand og faderen dansker, men de er heller ikke gift. Og på Daniels 18-års dag fik han trods fire udstedte danske pas at vide, at han ikke var dansker.

Tim Kristensens mor, Ann, er englænder og kom til Danmark for mere end 30 år siden. Hun blev gift med en dansk mand, som hun fik en søn med og i øvrigt også efternavnet Kristensen fra. Senere blev hun skilt, og da hun mødte Jens Kristensen, passede deres efternavne sammen. Så selv om parret fik Tim, blev det aldrig aktuelt at gifte sig.

»Det er nok mig. Jeg har altid tænkt, at sådan et lille skallet stykke papir ikke var så vigtigt og da vi hed det samme til efternavn, så var det så nemt. Men havde vi vidst alt det, som vi ved nu, var vi jo røget på rådhuset lige med det samme,« siger Jens Kristensen.

Da Tim Kristensen er født før den 1. januar 1999, er konsekvenserne af hans forældres manglende giftermål benhårde og de konsekvenser illustreres bedst af hans noget ældre halvbror Mads. Han er i modsætning til Tim helt problemløst anerkendt som dansk statsborger.

Den eneste forskel på de to er, at Ann Kristensen var gift med Mads' danske far. Og Jens og Ann Kristensen har aldrig haft den fjerneste grund til at tro andet, end at også de tos søn var dansker. Han har aldrig haft sit eget pas, men har stået i sin fars pas.

»Det fik vi at vide, at han skulle. Og vi tænkte: Nå ja, han er født i Danmark og er dansk statsborger, og så er det jo klart,« siger Jens Kristensen, der arbejder i et overfladebehandlingsfirma, mens hans kæreste er SO-SU-assistent.

Røv og nøgler

Han er rasende over, at myndighederne ikke i tide har informeret parret men først sendte chokbrevet efter Tim Kristensens 18-års fødselsdag.

»For at sige det lige ud, så mener jeg, at systemet er røv og nøgler«, som han siger.

I dag er Tim Kristensen i den situation, at han ikke har noget pas og i princippet skal søge om opholdstilladelse for at blive i Danmark. Men da han og hans far henvendte sig til Udlændingeservice for at ansøge, afviste myndighederne at behandle hans sag. Han har nemlig ikke noget pas eller anden billedlegitimation, der viser, hvem han er.

»Han har sygesikringsbevis og dåbsattest og vi kunne også få fat i skolepapirer, hvis det var det. Men de ville slet ikke snakke med os,« fortæller Jens Kristensen.

»Jeg har altid været vant til, at hvis der er problemer, så går man hen og snakker om det. Og så kan man få det løst. Jeg har aldrig været ude for, at man på den måde bare banker panden mod en mur, ligegyldigt hvad man gør.”

Nu er Tim Kristensens eneste mulighed at ansøge om at få et britisk pas for herefter at søge om dansk opholdstilladelse og indfødsret. Men den britiske pasudstedelse foregår centralt fra Düsseldorf i Tyskland, og om nødvendigt kan det blive nødvendigt for ham at rejse derned til et interview.

»Men det kan han ikke komme, for han har jo ikke noget pas,« siger Jens Kristensen. Familiens oplevelser med udlændingesystemet har været et hårdt pres og har også fået Jens Kristensen til at ændre holdning.

»Jeg har tidligere tænkt sådan, at de fremmede må da også gøre noget selv. Men når jeg nu finder ud af, hvor besværligt det er, har jeg fået en noget anden indstilling til tingene og til alle de stakkels mennesker, der har været igennem det her.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

Det er min lillebror.... Jeg håber virkelig at denne artikel kan give noget fokus på problemet!

Der er vel ikke en eneste person/politikker der kan sige at ovenstående er OK? - Hvorfor er der så ingen der gør noget ved det? - Det er svagt.... og frustrerende...

Der er ikke anden mulighed end at stemme på nogle andre, der vil befolkningens bedste.

Mads Daniel Lindbjerg Kristensen

http://www.information.dk/266226

Der burde jo egentlig ikke eksperter til, for at komme med en sådan opfordring :)

Inger Sundsvald

Det er muligvis ”smart” at Information skriver om en dansk far og en engelsk mor. Så kan de fleste se hvor idiotisk lovene er kommet til at virke her i landet i de sidste 10 år, og så kommer der ikke så mange mærkelige kommentarer om at forældrene bare havde kunnet tænke sig om, som hvis det havde været en muslimsk mor.

Gad vide hvordan en "engelsk" statsborger, kan blive indskrevet i faderens danske pas?

Eftersom Tim ikke har noget pas, og ikke er i stand til at fremskaffe et, da han jo ikke kan rejse uden, er han vel at betragte som "statsløs"...

Vorherre bevar mig vel for en lovgivning - den er vist ikke gennemtænkt som andet end et usselt middel til at holde muslimer ude, og de helt urimelige trængsler for andre end dem man tilstræbte at ramme, har man slet ikke gennemtænkt.

En skamplet uden lige i den danske lovgivning.

Se også det læserbrev bureaukraten Merethe Nord Philip fra Udlændingeservice skriver i dag!

Utroligt at man i vore dage skal være gift, - en attest fra folkeregistret på ens fælles bopæl, eller en samlivsattest, en fødselsattest osv., burde være mere end rigelig information til at dokumentere hans ret til at være dansk!
Det er et forfærdeligt bureaukrati og er mildest talt oldnordisk, strengest talt elendig og menneskefornedrende behandling.

@ Mads Daniel, - tak for linket, kan se at jeg tog fejl mht giftermål og det kun er fordi han er før 1999.
- det er en udmærket opfordring i den artikel :)

Marianne Mandoe

Så han kan ikke søge om dansk statsborgerskab fordi han ikke har..... et dansk pas? Han kan heller ikke søge om ophold i Danmark fordi han ikke har noget..... dansk pas.
Er de da helt bindegale? Hvis han havde dansk pas ville han jo netop ikke være nødt til at søge.
Vanviddet når nye højder

Anne Marie Jensen

Bevæggrundene for reglerne er essentielt racistiske, ægteskabskravet er patriarkalsk og systemet er rigidt og autoritært. Det er det land, Sort Blok efterlader sig efter det kommende valg.

Den eneste grund til, at kommentarfelterne her ikke er fyldt med skadefro fremmedhadske udfald mod den pågældende familie, at der er tale om en hvid fynsk/britisk heterofamilie.

Nu må det være slut med ydmygelser og forfølgelse af medborgere uden det "rigtige" stamtræ. Fingeren til uværdige pointsystemer og tilknytningskrav - uanset partifarve. Der er i dén grad behov for at få styrket den del af parlamentet, der ikke ligger under for "stram udlændingepolitik"-dogmet. Slut med ekstremismen på midten.

Bo S. Nielsen

@ Steen Sohn

Beklager min mulige blindhed, men hvor kan læserbrevet læses?

@Bo S. Nielsen

Lige her:
http://www.information.dk/266456

Bo S. Nielsen

Tak for link, Steen.

"Bureaukraten", ja det tør siges...

Hvad så hvis forældrene giftede sig i dag?

Mosbak siger, at der er en skamplet i den danske lovgivning. Faktum er, at den nuværende regerings politik er en skamplet på Europa.
Denne regering får det - vel vidende, at den slet ikke har de reelle mandater - til at se ud som om den danske befolkning bakker op om disse ugerninger.
Jeg mener, at der efter et regeringsskifte bør være et retsopgør, og disse mennesker bør stilles til ansvar.

Anne Marie Pedersen

Som jeg også opfordrede til, i sagen om Daniel, så ville jeg som far kontakte ministeriet for ligestilling samt Foreningen Far (måske også Institut for menneskerettigheder). Der ville jeg klage over dem manglende ligestilling som far i forhold til mor. Og der er jo et spørgsmål, om man ikke kan køre en sådan sag igennem retssystemet.

For som far ville jeg være rassende over manglende ligestillng med mor. Og hvis ingen af de ovenstående instanser var klar på at hjælpe, så ville jeg få skrevet artikler om det.

Josefine Maurer

Jeg er klemt inde i samme lovgivning - jeg var blot så heldig at have et schweitzisk pas OG et dansk pas med ned på udlændingeservice, da jeg skulle søge om opholdstilladelse som 17-årig. Damen så meget forvirret ud og tog mit danske pas og annulerede det - det var en fejl at jeg havde det, sagde hun - det var mit 3. af slagsen...mange fejl, må man sige.
Min far er dansker og min mor er schweitzisk statsborger - men hun er også født og opvokset i Danmark. Jeg er nu den eneste i min familie, som ikke er dansk statsborger - min mor er, da hun er blevet gift med en (anden) dansk mand, min lillesøster er, da hun er produkt af det ægteskab - alle mine fætre og kusiner er, da deres forældre har/er gift. Altså er jeg den eneste, som ikke har mulighed for at stemme, så disse vanvittige love kan laves om - hvilket nok også er meget smart, for det var jo netop ikke dem, som har vedtaget dem, jeg ville stemme på - den har de regnet godt ud! Jeg er så heldig, at stemmeret er det eneste, som jeg mangler - su, arbejde osv har aldrig været et problem, men så heldige er alle ikke - og for mig, er stemmeret en vigtig del af det at være borger i et land - og det har jeg ikke mulighed for.
Jeg synes historien om Tim er helt forrykt, og jeg håber virkelig at han bliver taget hånd om, og får al den hjælp han har brug for - det kan jo ikke være rigtigt!