Læsetid: 7 min.

Dansk forsker i forbrugsfælden

Tidligere forskningschef på Aarhus Universitet Poul Thorsen står i USA anklaget for at stjæle forskningsmidler i millionklassen via databedrageri og hvidvask af penge. I denne uge indledes sagen om Thorsens mulige skattesvig, som kunne være et tegn på, at forbruget af luksus og dyre motorcykler var løbet løbsk for den ellers succesrige forsker
Tidligere forskningschef på Aarhus Universitet Poul Thorsen står i USA anklaget for at stjæle forskningsmidler i millionklassen via databedrageri og hvidvask af penge. I denne uge indledes sagen om Thorsens mulige skattesvig, som kunne være et tegn på, at forbruget af luksus og dyre motorcykler var løbet løbsk for den ellers succesrige forsker
23. maj 2011

FBI, en Harley Davidson-motorcykel og hvidvask af penge er ikke just, hvad man forbinder med dansk universitetsforskning.

Men det er elementer af historien om den danske læge og topforsker Poul Thorsen, der indtil 2009 var ansat som forskningsleder på Aarhus Universitet. Ifølge et anklageskrift fra statsadvokaturen i det nordlige Georgia i USA står Poul Thorsen nu anklaget for at have stjålet forskningsmidler, der skulle gå til at undersøge årsagerne til blandt andet autisme blandt børn.

Tyveriet er ifølge anklageskriftet foregået via falske fakturaer, e-mails og underskrifter.

FBI, der har stået for efterforskningen, har fundet frem til, at Poul Thorsen fra 2004 til 2008 har stukket mere end fem mio. kroner af de offentlige forskningsmidler i egen lomme. Poul Thorsen skulle ifølge anklageskriftet have sendt falske fakturaer for undersøgelser, der skulle være foretaget på den amerikanske sundhedsstyrelses Nationale Center for Fødselsdefekter og Udviklingshandicap i Atlanta i USA til Aarhus Universitet (AU). AU har derefter overført penge til en konto i regi af at være den amerikanske sundhedsstyrelse, men i realiteten har Thorsen via talrige overførsler hævet pengene til sig selv.»Tiltalte Thorsen købte et hus i Atlanta, en Harley Davidson-motorcykel og Audi- og Honda-biler med udbyttet fra bedrageriet,« står der i det amerikanske anklageskrift.

Hver af de 21 anklagepunkter for databedrageri og hvidvaskning af penge kan give op til 10-20 års fængsel. Efterforskningen af de omkring 80 mio. kroner, som den amerikanske sundhedsstyrelse (CDC) har sendt til Danmark, er dog endnu ikke afsluttet, oplyser Patrick Crosby, der er pressechef for statsadvokaten i det nordlige Georgia.

Hjælp til dansk politi

Amerikanerne er kommet dansk politi i forkøbet. I to år har Aarhus Politi efterforsket sagen om, hvor de 8,7 mio. kr., som Aarhus Universitet har lagt ud for Poul Thorsen, er forsvundet hen.»Ud fra anklageskriftet ser det ud til, at det i realiteten er de samme forbrydelser, som vi efterforsker. Vores efterforskning har også drejet sig om de penge, der er overført fra Aarhus Universitet til en konto i USA,« forklarer politiassistent Lars Ove Jensen, der står for efterforskningen af sagen i Aarhus Politi.

Den danske efterforskning har dog været forhindret af, at de amerikanske myndigheder har krævet en international retsanmodning, før de danske efterforskere kunne få indsigt i, hvor forskningsmidlerne er forsvundet hen i USA.

»Vores efterforskning har drejet sig om, at det åbenbart var i strid med sandheden, at der var amerikanske forskningsmidler på vej, samt at der angiveligt er blevet lavet falske fakturaer, der skulle dække udgifter i projektet. Men det virker, som om amerikanerne har de oplysninger, som vi har manglet,« siger Lars Ove Jensen og oplyser, at den amerikanske efterforskning også kan anvendes i Danmark, hvor der endnu ikke er nogen sigtede i sagen om de forsvundne millioner på forskningsenheden NANEA, som Poul Thorsen ledede fra 2002 til 2009, hvor han opsagde sin stilling.

Store armbevægelser

Alt gik ellers tilsyneladende strygende for forskningsenheden NANEA på Aarhus Universitet, der via Poul Thorsens forskning og forbindelser til den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, i Atlanta, levede højt på en bevilling på cirka 80 mio. kroner i årene fra 2000 til 2009.

De amerikanske forskningsmidler blev givet til Forsknings- og Innovationsstyrelsen, der sendte dem videre til Odense Universitetshospital (OUH), hvor Poul Thorsen tidligere havde været ansat.Overlæge på Skejby Sygehus Niels Uldbjerg, der er mangeårig kollega og ven med Poul Thorsen, undrede sig i de år over, at han havde så mange penge at drive forskning for.

»Han holdt arrangementer for de ansatte i NANEA, som kun private firmaer gør. På den måde kunne jeg iagttage, at der var noget, der var anderledes. Det ville ikke gå, hvis der var tale om offentlige danske forskningsmidler, men han havde jo fået rigtig mange penge fra USA,« siger Niels Uldbjerg, der var imponeret over Thorsens evne til at skrabe forskningsmidler sammen.

Skattesnyd for 3,5 mio.

»Det er meget usædvanligt at opbygge et forskningscenter med 30 ansatte på et par år, men de store armbevægelser gav også én en smule dårlig mavefornemmelse,« siger han.

I 2006 viser de første tegn sig på, at der er noget galt i Thorsens forbrug i hvert fald set med skattevæsnets briller. Via en kreditkortransagning finder SKAT ud af, at der er uoverensstemmelse imellem de lønindtægter, som Poul Thorsen har opgivet og hans forbrug på internationale kreditkort.

3,5 millioner kroner har han i årene 2001 til 2005 unddraget det offentlige for, viser anklageskriftet, der ligger klar i 2009 måneden før Poul Thorsen opsiger sin stilling på Aarhus Universitet. Først i denne uge begynder sagen ved retten i Aarhus.Men det er ikke kun skattevæsnet, der fatter mistanke til Poul Thorsens omgang med penge.

Der skal aflægges regnskab for den amerikanske forskningsbevilling fra perioden 2000-2007, men processen bliver trukket ud i igen og igen. Ifølge regnskabschef på Odense Universitetshospital (OUH) Niels Henning Poulsen er problemet primært, at der ikke har været aflagt regnskab i forskningsprojektets første syv år, fordi hverken CDC eller Forsknings- og Innovationsstyrelsen havde krævet det.

OUH får dog skrabet bilag og kontoudtog sammen. Umiddelbart er der igennem et par år brugt flere penge, end der er kommet ind fra den amerikanske sundhedsstyrelse og andre bidragydere, fordi valutakursen på dollars var stærkt faldende i perioden. Men der er noget galt.

»Der var et eller andet mystisk ved det. Vi havde en tilsagnsskrivelse fra Forskningsstyrelsen om, hvor mange penge, der ville komme fra USA, men da vi lavede en samlet opgørelse på projektet over årene, fik jeg en tilsagnsskrivelse fra styrelsen, som var en million dollars lavere end den oprindelige,« siger Niels Henning Poulsen.

Det første tilsagn kommer ifølge kontorchef Charlotte Elverdam ikke fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen, og OUH står derfor i dag med et tab på fire til fem millioner kroner på Thorsens forskningsbevillinger. Og sagen om det 'mystiske' tilsagn er overdraget til politiets ef terforskning. De tomme bankkonti i CDC-projektet på OUH gør, at OUH ikke længere vil dække de regninger, som jævnligt dumper ind fra Aarhus Universitet til dækning af forskningsenheden NANEA's udgifter.

13 falske fakturaer

8,7 mio. kr. mangler institutleder Søren Kjærgaard på Folkesundhedsvidenskab på AU. Universitetet bliver dog i forståelse med FI og OUH ved med at lægge penge ud for Poul Thorsen, efter de får et mundtligt og skriftligt tilsagn om, at der snart kommer flere penge fra den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC.Et tilsagn som senere skulle vise sig at være forfalsket. Derfor aner man ikke uråd på Aarhus Universitet før i 2009, forklarer institutleder Søren Kjærgaard.

»Thorsen var en moderne leder med teamspirit, som var dygtig til at skaffe eksterne midler, så NANEA blev ikke drevet på traditionel universitetsagtig vis, men det var ikke noget luksussted, og Aarhus Universitet har ikke betalt for noget luksusforbrug,« siger Søren Kjærgaard.

På Poul Thorsens sidste ansættelsesdag er repræsentanter fra Aarhus Universitet og Forsknings- og Innovationsstyrelsen på besøg hos den amerikanske bevillingsgiver CDC i Atlanta i USA for at få afklaring på de økonomiske forhold.

Her viser det sig, at CDC ikke kender noget til flere af de forhåndstilkendegivel ser og breve, som danskerne spørger til. AU opdagere senere i alt 13 fakturaer, som angiveligt kommer fra CDC, og universitetet har overført godt 3,6 millioner kroner.

»Der er forsvundet 3,6 mio. kr. til USA via de 13 falske fakturaer, som vi troede, vi indbetalte på en CDC-konto. Alle navne og alting virkede rigtigt, derfor står vi nu i den interessante situation, at amerikanerne har rejst det som en sag,« siger Søren Kjærgaard.

Forsknings- og Innovationsstyrelsen anmelder efter besøget i Atlanta i foråret sagen til politiet.

Først i januar 2010 udsender Aarhus Universitet et usædvanligt brev til samarbejdspartnere, der har en forbindelse til NANEA, om Poul Thorsen og de manglende forskningsmidler.

»Uheldigvis er der blevet opdaget et betragteligt underskud i de midler, der tilknyttet CDC-bevillingen på Aarhus Universitet.(...) Efter en undersøgelse hos CDC rejste der sig en mis-tanke om, at dokumenterne er forfalskede,« skriver universitetsdirektør Jørgen Jørgensen i det åbne brev.

Årsagen til brevet er blandt andet, at Poul Thorsen stadig publicerer og præsenterer sig som ansat ved AU. Universitetet har desuden modtaget to fakturaer fra Emory Universitet i Atlanta, og Søren Kjærgaard finder i den forbindelse ud af, at Poul Thorsen stik imod universitetets regler har haft en dobbeltansættelse i Aarhus og Atlanta.

Forskningen ok

Efter den amerikanske svindelanklage er kommet frem, er der især i den amerikanske vaccinebevægelse blevet stillet spørgsmål ved Poul Thorsens forskning, som blandt andet godtgør, at der ingen sammenhæng er mellem MFR-vaccination og autisme. Søren Kjærgaard kan dog ikke se nogen som helst tegn på, at der skulle være noget galt med den forskning, der er blevet udført i NANEA om gravides alkoholforbrug, årsagerne til tidligt fødte børn, autisme og psykiske sygdomme blandt børn.Forskerkollegaen Niels Uldbjerg mener heller ikke, der er tale om videnskabelig uredelighed i Thorsens forskning.

»Hvis man snyder på et område, så kan man nemt opfatte det, som om man også har gjort det på andre områder, men Poul er primært en dygtig entreprenør, der er god til at skaffe forskningsmidler og samle folk, men det meste af forskningen er der andre, der har stået for,« forklarer Niels Uldbjerg.

Poul Thorsen brændte ifølge flere kilder, Information har talt med, virkelig for forskningen og står stadig som medforfatter på videnskabelige artikler, så hvad gik der galt for ham?

»Jeg tror, det er gået så stærkt for ham. Pludselig står han i en situation, hvor pengene er brugt, før han har fået dem. Men det går jo godt, så han ansætter flere, fordi han regner med, at der kommer en ny bevilling, men på et tidspunkt, har han stået mod muren, fordi der langtfra kommet penge nok til at dække det forbrug, der var,« siger Niels Uldbjerg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Poul Thorsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Leif Højgaard

Mon ikke man skulle definere hvad maner med en falsk faktura ? Hvis der foreligger et retskrav i henhold til en aftale - mundtlig eller skriftlig - kan der vel ikke være noget odiøst i at skrive en regning, som er en anmodning om betaling. Det bliver interessant at se hvad gerningsindholdet kkommer til at omfatte og hvorvidt det kan bevises at der skulle være fundet lovsovertrædelse sted.

olivier goulin

Leif,

'Falsk faktura' betyder vel, at den, der udsteder fakturaen, ikke repræsenterer tilgodehaveren, hvis navn optræder på faturaen, og kontonummeret vil nok heller ikke være tilgodehaverens.

Udstedelsen er dermed foretaget uden tilgodehaverens medvidende - og tilgodehaveren har i det hele taget slet ikke noget tilgodehavende i henhold til pågældende faktura. Mao. fakturaen er fabrikeret ud af den blå luft.

Samme historie, hver gang, der foreligger dokumentfalsk. Falske underskrifter og lemfældig intern revision. Thorsen, Bagger, Penkowa, osv.

Kort sagt: Det er fup og svindel.

/O

Leif Højgaard

Olivier - men vi ved jo ikke hvad 'almindelig' kotume er indenfor forskningsnetværket og her i det internationale miljø, hvor penge 'kører' på alle mulige tænkelige måder kan man vel komme ud for lidt af hvert. Set i relation til topstillingers høje aflønning kan man også forestille sig at begreber som 'bestikkelse' efterhånden financiaeres af enkeltpersoner efter skat for at være på den sikre side, hvis man kan udtrykke det således. Under alle omstændigheder befinder vi os nok i det store grå område udenfor lovgivningens rammer. Men interessant er det - især hvad der ellers rasler med ud af skabet når man åbner døren på klem.

fra artiklen: Sagaen om den danske læge og topforsker Poul Thorsen overgår de fleste forestillinger om en universitetsprofessor

--------------------

jep ! indianna jones ville næppe have gjort noget sådant :-)

Leif Højgaard

- og med en pris på en åben fængselsplads på 1.158 kr. pr. dag bliver de ca 2.5 mill at betale for de danske skatteydere - værsgo at skylle