Nyhed
Læsetid: 3 min.

DF fastholder fordomme om hjemmerøverier

Mindre end fem pct. af alle sigtede for hjemmerøverier kommer fra Østeuropa. Men de, der slipper væk, kan jo godt være østbander, fastholder DF's Peter Skaarup. Partiet har netop fået en ny politienhed til 30 mio. kr. til at løse problemet
Mindre end fem pct. af alle sigtede for hjemmerøverier kommer fra Østeuropa. Men de, der slipper væk, kan jo godt være østbander, fastholder DF's Peter Skaarup. Partiet har netop fået en ny politienhed til 30 mio. kr. til at løse problemet
Indland
23. maj 2011

Regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne vil oprette en ny politienhed, der skal forstærke indsatsen mod organiserede tyvebander og hjemmerøvere. Enheden er blevet til efter forslag fra DF og er en del af regeringens nye 'Tryghedspakke', som faldt på plads i går.

Ifølge retsordfører Peter Skaarup (DF) skal enheden især dæmme op for østeuropæiske bander, der tager til Danmark for at begå indbrud og hjemmerøverier.

»Vi kan se, der er nogle bander, der er meget avancerede med moderne udstyr, og som er gode til at komme hurtigt ud af landet igen,« siger Peter Skaarup.

Der er afsat 30 mio. kr. årligt til den nye centrale enhed, der skal arbejde tæt sammen med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) og udenlandske forbindelsesofficerer. Dertil får politiet 20 mio. kroner til indkøb af mobilt overvågningsudstyr.

Rigspolitiet ønskede i går ikke at kommentere den nye enhed, men de sidste tre år har chefen for NEC, Kim Kliver, gentagne gange fastslået, at det er en myte, at der er et særligt problem med østeuropæiske hjemmerøverier.

»Størstedelen af de røverier, som begås både røverier mod pengeinstitutter, røverier mod forretninger og ikke mindst i forhold til de såkaldte hjemmerøverier de begås altså af danske gerningsmænd,« sagde Kim Kliver senest 23. december sidste år til Berlingske.

En rapport om hjemmerøverier fra februar fra Københavns Universitet sætter tal på. Af de 375 personer, der blev sigtet for hjemmerøverier i 2009, var kun 15 indvandrere fra Østeuropa. Andre 15 var af ukendt nationalitet og ikke bosat i Danmark.

Men det er kun halvdelen af hjemmerøverier, der bliver opklaret, og derfor kan statistikken sagtens skjule en masse østeuropæiske kriminelle, mener Peter Skaarup.

»Vi anser det for meget sandsynligt, at der er en del af de bander, der laver indbrud, som også står bag hjemmerøverier. Men de farter ud af landet med de tyvekoster, de har, og derfor bliver de ofte ikke pågrebet af politiet,« siger Peter Skaarup.

Flere indbrud

Når det kommer til indbrud i private hjem, er politikere og politi bedre på bølgelængde. I en årrække har antallet ligget stabilt omkring 32.000 indbrud om året, men i 2009 var antallet steget til 48.614. Her står tilrejsende østeuropæere i stigende grad bag, selv om hovedparten stadig begås af danske statsborgere.

Formand for politiforbundet, Peter Ibsen, er glad for, at der kommer øget fokus på indbrud og hjemmerøverier, men han tvivler på, at en central enhed kan dæmme op for problemet.

»Vi ved, at der i nogle politikredse bliver henlagt sager, hvor der er åbenbare efterforskningsmuligheder. Det vil sige, at der går kendte kriminelle rundt, som man af økonomiske årsager vælger ikke at retsforfølge. Det problem kan ikke løses med en central task force,« siger Peter Ibsen, der hellere så, at politiet selv fik lov til at bestemme, hvordan de ville bruge de ekstra midler til at styrke indbrudsindsatsen.

For SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt virker hjemmerøveri-indsatsen som signal-politik, men hun er enig i, at der er brug for en øget indbruds-indsats.

»Det undrer mig bare, at man vil lave en ny overbygning. I min politikreds i Sydøstjyllands Politi har man i forvejen en østkriminalitets-indsats. Og jeg har svært ved at se, hvordan man fra København skal bekæmpe et indbrud i Kolding,« siger hun.

Selv om der følger penge med til den nye enhed, frygter hun, at det vil gå ud over den lokale indsats over for østeuropæisk kriminalitet.

»Vi har kun de betjente vi har, og det tager fire år at uddanne nye. Så i starten vil det trække nogle betjente ud af politikredsene,« siger hun.

Det afviser Peter Skaarup, der hævder, at forslaget er blevet til efter en dialog med Rigspolitiet.

»Vi hæfter os ved, at Rigspolitiet centralt siger, at der er mest brug for pengene på den her måde, hvis vi skal stoppe de her serieindbrudstyve,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er OVK s såkaldte Tryghedspakke ikke en DIREKTE mistillid til OVK s eget politireform, hvor de større politikredse netop skulle være bedre rustet til at tage vare på tyverier , røverier og overfald.

Derudover miskritiserer regeringen og DF deres egen kritik af S og SF med at disse partier altid kræver flere penge. Længere straffe giver ikke færre forbrydere og skaber ikke flere, der kommer ud som gode og stabile borgere. Ligeledes er det en stor omkostning for samfundet at have folk i fængsel.

PS: den med at OVK vil finde pengene ved at udvise ikke statsborgere i stedet for at ha´ dem siddende i fængsel, vil i mine øjne ikke afskaffe tyverier mv. da østeuropæer så bare kan risikerer en udvisning i stedet for en længere fængselsstraf eller hvordan skal det ellers forstås.

Claus Krogholm

Måske på tide vi får en undersøgelse af, hvad Dansk Folkeparti egentlig koster skatteyderne.

Emilie Heutzer

Så for østeuropæere gælder det omvendte retsprincip, om at de er skyldige indtil det modsatte er bevist? Hvilket belæg er der for at sige, at de uopklarede hjemmerøverier har noget med Østeuropa at gøre?

Iøvrigt bliver tallene endnu mere skingre, hvis man dykker ned i dem: 15 personer fra Østeuropa indgår i statistikken. Disse er ikke nærmere specificeret udover, at det nævnes at Ex-jugoslavien topper listen. Herudover er 2 efterkommere.

Hverken folk fra balkan eller efterkommere har noget som helst med de åbne grænser at gøre. Indvandringen fra ex-Jugoslavien er en helt anden, og tidligere, problematik, og disse lande er for øvrigt ikke med i Schengen.

Andre statistikker kan ikke nævne en eneste polak, rumæner eller lithauer:
http://www.b.dk/danmark/danske-maend-staar-bag-hjemmeroeverier

Derudover kan tallene dække over romaer, der igen er en særskilt problematik, som ikke er specifik for enkelte østeuropæiske lande.

Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen i Polen eller indvandrere herfra, der føler sig lidt knotne over disse fordomme...men DF kører løs med valgvideoer som denne:
http://www.modkraft.dk/nyheder/article/polakker-raser-over-df

Iflg. Rockwool-fonden har DK i årene med højkonjuktur tjent 3-4 mia. kr. på at have østeuropæere i landet til at løse manglen på arbejdskraft. Dertil kommer den kæmpe gevinst man har fået ud af Østudvidelsen i form af øget eksport - en tur rundt i Polen, viser hvordan landet er plastret til med forretninger fra Netto, Jysk, Flügger, Rockwool, Velux osv. osv.

Dansk politik er virkelig blevet en ulækker omgang...

Jette Abildgaard

Tyv tror hver mand stjaeler!!!

Esben Lykke

Tør man håbe på den dag hvor en politiker siger:

"Det er en dårlig dag for alle med et jakkesæt eller en aktiooption i tasken. Vi vil ikke finde os i, at kriminelle tyvebander turnerer rundt i vores samfund og tømmer vores institutioner for værdi, eller redere og andre banditter, der stjæler vores olie."

Nej, det er nok for meget at håbe på..

Anthony Kierklo

Det ser ud til at DF "fandt en god sag" sammen med Politiet, da de begge har brug for "en fjende", for at have større indflydelse (DF) og flere penge (Politiet).

Jeg har det dårligt med, når man fremstiller hele Østeuropa, som kriminelle. Østeuropæer er stolte af deres indsats - se Solidarnosc, Walesa, Havel, Berlin murs fald, etc.

Man skal søge en berigelse i andre kulturer og ikke lukker sig ind og lukker grænser... når man er lukket for længe, bliver man vanvittig...

Politiet skal bekæmpe kriminalitet - lige meget hvor kommer den fra, men Politiet skal være uafhængig af politisk indflydelse og præs og skal forholde sig neutral til politiske, religiøse, ideologiske overbevisninger.

Der, hvor et politi har en bestemt mening eller er underlagt et partiprogram, er der tale om politistat... (og her kan man tale om Østeuropa, altså tidligere Østeuropa).

Per Møller

En detalje, som kan undre mig er hvorfor pressen stiller beredvilligt op og refererer initiativet mod hjemmerøverier (f.eks. tv-a igår), når der er tale om - frit efter hukommelsen - ca. 15 forbrydelser på et år? Hvorfor kan pressen ikke blive som drengen i Kejseren uden klæder?
DF er et af de mest eklatante eksempler på politisk prostitution: de går med til hvadsomhelst bare de får (gerne noget helt andet) for ydelsen.
VK0 nedbryder konsekvent landet

Martin Jeppesen

- Hårdere straffe for at sælge og besidde khat.

Vent, hvad? Hvordan påvirker det min tryghed om folk tygger Khat? Det er omtrent lige så farligt som at tygge frisk coca...

Peter Jensen

"For SF’s retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt virker hjemmerøveri-indsatsen som signal-politik, men hun er enig i, at der er brug for en øget indbruds-indsats.¨"

Der er brug for at få kvalificeret politets arbejde, dets autoritet og dets anvendelse af eget voldsmonopol - især i kølvandet på en ganske, ganske miserabel politireform. Der er ikke brug for at hverken Skaarup, Kjærsgaard eller Lorentzen stiller sig skarpsindige an og begynder at vrøvle om hvad politiet skal prioritere.

Der er brug for at vi får omsat på dn vældige empiri som både viser os at øget straf intet gavner og at kriminalitet i hovedsagen betinges af ulighed og fremmedgørelse og social depravering. Der er ikke brug for mere idiotisk snak om quickfix, selvom vi i sagens natur skal lade os inspirere af moderne forskning i politiarbejde - herunder skele til positive erfaringer i både ind- og udland (herunder mindre rabiate varianter af f.eks. broken-window strategier m.m.). Der er i heller ikke brug for mere journalistisk mikrofonholderi som blot lader parterne synes en hel masse. Og så er der i sagens natur heller ikke længere brug for individualiseringsdiskursens perverterede holdningstyranni. Færre holdninger på bordet, flere fakta. Og hvis dét betyder at en lang række af de store skåltalere på tinge må blive tavse, kan vi sikkert leve med det.

Per Møller

@Peter Jensen: "Færre holdninger på bordet, flere fakta" - er det ikke præcis hvad VK0 helt konsekvent har afvist siden 2001, da AFR kom til?
Har nogen anden regering præsteret at nedsætte kommissioner og afvise rapporterne hurtigere end man har kunnet nå at læse dem?
Nu ligger det jo nogle år tilbage, men jeg tror det var en Venstre-mand, som fra folketingets talerstol udtate de mindeværdige org: "Hvis det er fakta, benægter jeg fakta" - vi har at gøre med værdige arvtagere til dette intellektuelle unikum

T.B. Larsen

Formand for politiforbundet, Peter Ibsen, »tvivler på, at en central enhed kan dæmme op for problemet,« alt imens Peter Skaarup, »hæfter [sig] ved, at Rigspolitiet centralt siger, at der er mest brug for pengene på den her måde,« altså centraliseret i København.

Hvad kan monstro være årsag til denne tilsyneladende uoverensstemmelse mellem Politiforbundets og Rigspolitiets syn på sagen?

@Thorbjørn

Hvornår har man hørt om en offentlig institution som ikke ønsker flere penge.

Fritz Gruber

Tryghedspakke = George Orwell speak (ex. Fredsministeriet som i realiteten er Krigsministeriet).

Tryghedspakken er iscenesat for at indgyde frygt i Hr. og Fru Danmark.

Det er terror-sprog og VKO bør derfor strengt taget retsforfølges iflg. Terrorlovgivningens paragraffer.

Henrik Jensen

Med al respekt - har I, som bander over DF, glemt Karsten Nørgaard og Vera Vildmyren???

Niels Mosbak

Henrik Jensen

Med al respekt - der er tale om to enkeltstående tilfælde, der på ingen måde berettiger til til de ekstravagante beløb det danske samfund må punge ud med.
Dels i form af denne utryghedspakke, og dels i form at den ny toldkontrol (som er fuldstændig ude af takt, i forhold til det mål man hævder at ville opnå).

Dansk Folkeparti ved du hvor du har - de er jo et parti der til enhver tid står hårdt fast på ikke at lade sig forstyrre af kendsgerninger. Det er jo virkelig konsekvens.

Bjarne Bisgaard Jensen

Uden fordomme har DF ingen gang på jord, så naturligvis slår de til endnu engang

Blot til orientering.

I min boligafdeling har håndværkerne for nylig fået stjålet for mere end 1,6 mill. kr. overvågnings kameraer og servere fra et aflåst kælderlokale.

Et kvalificeret gæt er, at der næppe er tale om indbrudstyve bande fra Danmark.

Vi har tidligere har en række uopklarede tyverier fra både aflåste lejligheder og depoter.

Rettelse til "Blot til orientering:

Værdien af de stjålne overvågningskameraer, servere m.m. er på mere end 2,1 mill. kr. (og ikke 1,6 mill., som jeg først fik skrevet).
Kameraerne blev af håndværkerne opbevaret i et aflåst kælderrum i en aflåst kælder.
Vi (dvs. forsikringsselskabet) har udlovet en dusør på 100.000 kr.; men har intet hørt.

Klogere forslag til en undersøgelse ses ikke for tiden: Claus Krogholm siger: Måske på tide vi får en undersøgelse af, hvad Dansk Folkeparti egentlig koster skatteyderne.
Hvad har vi fået for pengene? Vi har fået had, had, had, had, had, had, had og atter had.

Anders Fogh Rasmussen gik for an med den sorte fane, da han på DFs vegne erklærede, at videnskabelige fakta fremover skulle betegnes smagsdommeri, og at den slags skulle sendes hen hvor peberet gror.
Og det er sandt at de offentlige udgifter er eksploderet under VKO. Men pengene går ikke til offentlige ydelser. De går til markedsføring, til kontrol, og ikke mindst til de mange private fusentastere, der efter videnskabens bortvisning fra det offentlige, figurerer i regnskaberne som konsulentudgifter eller privatisering f.eks. private sygehusbehandlinger - som oftest intet har med sygehusbehandlinger at gøre. Når man fritager landmænd og industri fra at rydde deres miljøsvineri op efter sig, men overlader opgaven til kommunerne er det klart at udgifterne eksploderer - eller at kommunerne er nødt til at skære i hjemmepleje, undervisning, børnehaver, psykiatri osv. for at poste penge i oprydning efter private miljøsvin.

Thomas Holm

Ole M.,

hvis det er fra et aflæst lokale (du siger ikke noget om låsen har været manipuleret eller i hvilken tilstand den er/var), så kigger man altid først på dem der har en nøgle.

Så med undtagelse at det er en ældgammel lås eller en med nøgler der kopier af kopier af kopier, så kig hjemme hos dig selv først, før du kommer med påstande om "kvalificerede gæt".

Klogeåge@Thomas Holm

Det kvalificerede i mit gæt er, at disse mange kameraer selvsagt er usælgelige i Danmark.

Hvilken seriøs installatør vil i forbindelse med en licitation anvende kameraer med serienumre på stjålne kameraer og servere.

Mht. nøglerne, så findes her måske 100 nøgler til det pågældende kælderafsnit. Nøgler som folk jævnligt mister. Hængelåsen var selvfølgelig opbrudt.

Alt andet lige, så anser vi det for overvejende sandsynligt, at effekterne er ført ud af landet og solgt i et eller andet østland.

Vi er også af den opfattelse, at oplysningerne om opbevaringsstedet kan være videregivet/solgt af lokale beboere (ca. 80% er af udenlandsk herkomst).

Og ja, der er tale om en ghetto med godt 600 lejligheder, som tidligere i 80-erne og 90-erne var et særdeles eftertragtet boligområde.

Thomas Holm

"Hvilken seriøs installatør vil i forbindelse med en licitation anvende kameraer med serienumre på stjålne kameraer og servere."

Du vil være forbavset. Jeg arbejder sammen med håndværkere og der er hyppigt noget 'sort arbejde' der lige ryger med i tilbuddene.

Der findes et væld af sorte får også på det danske marked. For man siger jo ikke nej til et godt tilbud...

Thomas Holm

"Jeg arbejder sammen med håndværkere og der er hyppigt noget ‘sort arbejde’ der lige ryger med i tilbuddene."

Og hva' gør du så ved det?
Det er eddermaneme et fedt job du har!
Velbekomme.

Niels Mosbak

Ole Munk

Du har intet belæg for din påstand om at det

1. skulle være udlændinge

2. at tingene skulle være usælgelige i Danmark

Ved tyverier af computer udstyr bliver effekterne ofte solgt via f.eks. Den blå Avis, efter at eventuelle muligheder for identifikation er fjernet.
Serienumre på kameraer, eller servere har en installatør jo ingen mulighed for at vide skulle være efterlyste, og i øvrigt vil effekterne ofte blive opbevaret hos en hæler i et stykke tid.
Tingene vil ofte blive udbudt stykvis, og som regel til en pris der modsvarer at køberen ingen mistanke får om at der er tale om "varme ting".

Selv endog "meget pæne mennesker" falder for fristelsen til at købe hælervarer, og det betaler sig ofte at overveje hvem der vidste at udstyret blev opbevaret der, og hvilket udstyr det drejer sig om.

Ole Munk. Du er nødt til at ankomme til verden - også i debattråden her. Sort arbejde og ulovligheder er alvorlige fænomener som trives dybt i det danske samfund, og den siddende regering har helt sluppet grebet om det.
Regeringens nationalliberatister parret med ærkenationalisterne lader stå til alle de steder, hvor samfundet rasler fra hinanden, og hamrer løs på det alle de steder hvor det hænger sammen.

Niels Mosbak og
Lars Dahl

Det er simpelthen en omgang pladder.
Hvordan i h- h- h- sælger man 360 avancerede overvågningskameraer i den blå avis.
Desuden skal der ikke sættes ret mange til salg før vi er "købere".

Og så er jeg ankommet til verden for et godt stykke tid siden og har som arkitekt brugt godt 34 år på byggepladser og jeg kan garantere for, at der altid er en eller anden, der har et horn i siden på entreprenøren og ikke kan holde kæft.

Jeres bemærkninger er i den grad præget af den sædvanlige, misforståede "holde hånden over" oplagte tyveknægte, alene fordi staklerne er fra de "undertrykte" østlande eller er "undertrykte" indvandrere derfra.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Ole Munk

Jeg kan kun give dig ret, da jeg arbejdede på hvad der dengang var Danmarks største byggeplads, var det også øst folk der stod for et af de frækkeste tyverrier på pladsen.

De vadede direkte igennem vagten, med beklædning fra firmaet og stjal en rendegraver, kørte den ud af vagten, noget der ikke stak i øjnene på pladsens vagter, da der ofte var småjobs uden for området.
Det lykkedes os heldigvis at finde vores rendegraver igen, da vi fik et tip fra en anden østarbejder om hvor den var. Den var kørt til Bornholm, formodentligt af en indfødt.

Man skal sgu passe på den der østfra.

Hvis IT udstyr er nyt og i original indpakning, er det før set at det er blevet solgt til grossister i Danmark.

Niels Mosbak

Ole Munk

Som erfaren efterforsker - og ikke en der holder hånden over tyveknægte - men kender af både hjemlige og udenlandske af slagsen må jeg fortsat konstatere, at du bare skal tage fejl - der er nok af dem.

Jens Høybye

Hvilken stat eller nation kommer VKO fra? for magen til udanskhed i forhold til før 2001 skal man lede længe efter, og de burde være dumpet ved danskhedsprøven, og straks være sendt hjem til deres hjemland, hvis et sådant havde fandtes.