Nyhed
Læsetid: 2 min.

DF-mærkesag blev mikroskopisk del af 2020-plan

DF's krav om at begrænse udlændinges adgang til velfærdsydelser blev mødt af så meget politisk og lovgivningsmæssig modstand, at de omdiskuterede 'optjeningsprincipper' endte som 2020-planens allermindste post
Indland
17. maj 2011

100 millioner ud af 47,7 milliarder. Så lille en del af regeringens samlede gevinst i år 2020 findes ved at indføre optjeningsprincipper for udlændinges adgang til velfærdsgoder.

Det til trods for, at regeringen og Dansk Folkeparti tidligt i 2020-debatten foreslog optjeningsmodellen som en afgørende kilde til øgede indtægter.

DF's Peter Skaarup indrømmer dog gerne, at han havde håbet på mere:

»Det har taget lang tid, og vi har haft mange møder omkring det, men det har ikke været let. Vi er desværre bundet af EU-regler på flere punkter. Så selv om vi synes, det er urimeligt, så er det jo tingenes tilstand,« siger han, men glæder sig især over at have fået indskrevet i aftalen, at der fortsat skal afholdes løbende møder om temaet, så der måske på sigt kan findes løsningsmodeller til at indføre optjeningsprincipperne.

Uklar aftale

Det er endnu ikke offentliggjort, hvordan de 100 millioner i 2020 skal findes specifikt, fordi aftalen »lige skal pudses af«, som Skaarup formulerer det.

Men »vi kan se, at det ender på cirka det her niveau,« siger han om de 100 millioner, der er indregnet på regeringens 2020-bundlinje. På endnu længere sigt vil det bidrage med op mod en milliard, står der i en fodnote i aftaleteksten.

Ifølge Peter Skaarup vil det især være en begrænsning af indvandreres adgang til folkepension, der kommer til at spytte i kassen. I dag skal der 40 års ophold i Danmark til at optjene ret til pension, men fremover vil der skulle 47 år til. Om det er en regulering, der rækker ud over den udskydelse af pensionsalderen, som allerede følger af tilbagetrækningsreformen, er uklart.

Desuden skal ældre, der ikke har opholdt sig mindst to ud af de seneste 10 år i Danmark have begrænset adgang til medicintilskud og praktisk hjemmehjælp.

Dog vil der også her være undtagelser, fordi kommunen alligevel vil kunne visitere særligt dårligt stillede ældre udlændinge til hjælp, og det heller ikke vil være muligt at nægte syge indvandrere medicinpenge, hvis de er særligt dårligt stillede økonomisk.

Det er ifølge aftaleteksten en grundregel, at »alle med lovligt ophold skal have opfyldt helt basale velfærdsbehov.«

SF: Vælgerbedrag

SF's integrationsordfører, Astrid Krag, kalder optjeningsdebatten »spild af krudt« og siger, at »det er en useriøs måde at lave politik på, når man tager folks efterløn og så til gengæld lover nogle udlændingestramninger, som ikke kan føres ud i livet, mens man håber på, at danskerne ikke opdager, at de er blevet tage ved næsen.«

Men ifølge Peter Skaarup kan man ikke vurdere optjeningsstramningerne på, hvor meget de bidrager med i kroner og øre.

»Det gælder også om det principielle i, at du ikke bare kan komme til Danmark og få adgang til velfærdsydelser. Det er en vigtig signalværdi,« siger han.

De samlede initiativer på området offentliggøres en af de nærmeste dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her