Læsetid: 2 min.

FN kritiserer sortering af udlændinge

Mens Danmark vil indføre forskelsbehandling af udlændinge efter hollandsk model, vurderer FN-komité, at Holland bør ophæve loven for at overholde FN-konvention
Indland
27. maj 2011

Integrationsminister Søren Pind (V) får stadig sværere ved at bruge de hollandske familiesammenføringsregler som argument for, at Danmark uden at krænke internationale konventioner kan forskelsbehandle udlændinge, der søger om familiesammenføring. Ikke alene verserer der for øjeblikket en sag om diskrimination ved EU-domstolen mod Holland. I går måtte Søren Pind i et udvalgssvar til Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen desuden erkende, at den hollandske ordning har været »udsat for kritik i internationalt regi, herunder fra FN's Racediskriminationskomité.«

Og komiteen, der skal overvåge staternes overholdelse af FN-konventionen om racediskrimination, har rigtignok kritiseret den hollandske ordning, der altså danner forbillede for regeringens forslag om at indføre lempeligere betingelser for ansøgere til familiesammenføring fra lande som Japan, USA og Australien.

Da komiteen i 2010 eksaminerede Holland, udtrykte den bekymring over, at ordningen medfører »diskrimination på basis af nationalitet«. Og komiteen henstillede derfor til, at Holland ophæver forskelsbehandlingen for at »sikre overensstemmelse med konventionen«.

Desuden har Human Rights Watch, Den Europæiske Kommission imod Racisme og Europarådet kritiseret Holland.

'Stærk udtalelse'

Institut for Menneskerettigheder har i et notat vurderet, at regeringens forslag »med stor sandsynlighed« vil være i strid med diskriminationsforbuddet i de internationale konventioner, og seniorforsker ved instituttet Eva Ersbøll undrer sig over, at FN-kritikken af Holland ikke synes at have gjort indtryk i Integrationsministeriet.

»Det er en stærk udtalelse, komiteen kommer med. Den er jo sat i verden for at overvåge konventionerne, og når den udtrykker bekymring, bør man lytte,« siger hun.

Som Søren Pind har forklaret, nærede også Justitsministeriet »betydelig tvivl« om det nye lovforslag, da ministeriet fik det i høring.

Men da Integrationsministeriet kunne oplyse, at en tilsvarende ordning eksisterer i Holland og Tyskland, nøjedes Justitsministeriet med at konstatere, at ordningen ikke nødvendigvis er i strid med diskriminationsforbuddet.

Ved tirsdagens samråd i Folketingets Udlændingeudvalg kom det imidlertid frem, at Integrationsministeriet ikke havde oplyst Justitsministeriet om den verserende EU-sag mod Holland. Information har spurgt Justitsministeriet, om Integrationsministeriet havde oplyst, at den FN-komité, der skal overvåge overholdelsen af FN-konventionen om racediskrimination, problematiserede den hollandske ordning. Men det var i går ikke muligt at få et svar fra Justitsministeriet.

Ingen tvivl hos Pind

Johanne Schmidt-Nielsen finder det bekymrende, at »Holland rent faktisk har fået alvorlig kritik for netop den praksis, som Pind bruger til at legitimere lovforslaget«.

»Man skulle ellers tro, han havde lært noget af sagen om de statsløse. Det er trods alt hans forgængers manglende respekt for konventionerne, der er årsag til, at han er minister,« siger hun.

Også Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen er forbløffet over Søren Pind:

»Det er helt uforståeligt, at manden bare mosler videre med lovforslaget, når alle autoriteter slår alarm.«

Selv skrev integrationsministeren i går i en mail til Information: »Den pågældende kritik er jeg bekendt med. Den har imidlertid ikke givet mig anledning til at betvivle Justitsministeriets godkendelse af det fremsatte ændringsforslag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Hansen

Jeg spurgte Integrationsministeren om han var klar over at forslaget om diskrimination af visse udlændinge i forhold til andre udlændinge i familiesammenføringssager var i strid med FN's konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination samme dag, han annoncerede forslaget på sin blog på Berlingske.

Stik i mod sædvane havde den ellers normalt kamplystne 'frihedsminister' ikke lyst til at svare på mit spørgsmål...

Det vil være oplagt at en dygtig udlændingeretsadvokat af egen drift finder et berørt ægtepar og fører en principiel sag om dette ved de danske domstole.

Og så kan jeg jo kun gentage min opfordring til den kommende regering om at udvide Birthe Rønn's undersøgelseskommission til også at omfatte Søren Pind og hans lemfældige omgang med både EU-retten (senest Zambrano-dommen) såvel som de internationale konventioner Danmark altså faktisk stadig i det mindste formelt er tiltrådt.

Lars Hansen

Hvad der foregår på den galeanstalt, som kaldes "Integrations"ministeriet kan man efterhånden kun have hovedrysten tilover for.

De kan ikke finde ud af følge ellers yderst simple FN-konventioner (statsløsesagen), og de "juridiske" vurderinger, der procuderer om andre emner, er så latterlige og åbenlyst politiske, at selv et 6. klasses barn kan gennemskue det.

Principielt skal man vel ikke gøre embedsmænd ansvarlige for politikernes handlinger, men lige her er "meddelagtigheden" efterhånden så synlig, at det må være relevant med en stribe afskedigelses- eller endog straffesager, når opgørets time forhåbentlig engang indfinder sig.

Anne Albinus

Søren Pind bruger også Tyskland som argument for sortering, men Tyskland positiv særbehandler også mennesker med sygdom og handikap samt andre grupper. De slipper for sprogkravet om Tysk1.