Nyhed
Læsetid: 4 min.

Koldkrigscenter overskrider budget med halv million

Center for Koldkrigsforskning har fået bevilget en ekstra halv million kroner fra forsvarsbudgettet, selv om centret egentligt skulle have afsluttet sit arbejde. Professor Bent Jensen skal have 200.000 kroner ekstra i konsulenthonorar desuden skal der bruges penge på en advokat, der skal gennemgå Jensens forskning for at undgå injuriesager
Professor Bent Jensen og hans koldkrigscenter har trukket masser af opmærksomhed til sig. Ikke mindst på grund af sagen om journalist Jørgen Dragsdahl, der fik rettens ord for, at Bent Jensen havde fremsat injurierende påstande om ham. Her ses Bent Jensen uden for retten i Svendborg.

Professor Bent Jensen og hans koldkrigscenter har trukket masser af opmærksomhed til sig. Ikke mindst på grund af sagen om journalist Jørgen Dragsdahl, der fik rettens ord for, at Bent Jensen havde fremsat injurierende påstande om ham. Her ses Bent Jensen uden for retten i Svendborg.

Henrik Frydkær

Indland
25. maj 2011

Det omdiskuterede Center for Koldkrigsforskning har netop fået bevilget yderlige en halv million kroner fra Forsvarsministeriet. Efter planen skulle forskningsarbejdet, som var budgetteret til 10 millioner kroner, være afsluttet ved årsskiftet. Men centreret mangler ifølge et notat, som Information gennem en aktindsigt har fået adgang til, 499.000 kroner for at kunne afslutte sit arbejde. Forskningsarbejdet skal munde ud i en rapport om Danmark under Den Kolde Krig.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) bekræfter over for Information, at hun har bevilget den ekstra halve million ud af forsvarsbudgettet. 200.000 kroner skal ifølge notatet fra Center for Koldkrigsforskning bruges som honorar til Bent Jensen, som nu er ansat som konsulent og får 500 kroner i timen.

Det forarger SF's Pernille Frahm.

»Der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad det center og ikke mindst Bent Jensen kan få op statskassen. Og hvad har vi fået ud af det? Foreløbig er det seks fodnoter og en rapport, som tilsyneladende er proppet med klassificeret materiale og derfor muligvis aldrig kan udkomme,« siger Pernille Frahm, som henviser til, at rapporten lige nu ligger hos PET og andre myndigheder, som er i gang med at vurdere, om rapporten indeholder personfølsomme oplysninger eller oplysninger, som kan true nationens sikkerhed.

En farce

Sagen om Center for Koldkrigsforskning blev behandlet i Folketinget i går, hvor salen stillede spørgsmål til Forsvarsministeren. Og hele sagen har udviklet sig til en farce, mener Pernille Frahm:

»Det bedste, man kan sige om den her sag er, at det fremover må være slut med at give penge til private vendettaer på den her måde,« siger hun.

Bent Jensen, som altså nu kan hæve yderligere 200.000 kroner, mener ikke, at der er noget odiøst i, at centret har fået bevilget ekstra penge.

»Jeg mener da, at det er rimeligt, at man får et honorar for udført arbejde.«

Men skulle det arbejde ikke have været færdigt i 2010?

»Jo, og det var færdigt sådan, som jeg havde påtaget mig det. Jeg har gjort det, jeg skulle. Men når det er færdigt, så skal man bagefter bede om at få afklassificeret oplysningerne fra de forskellige arkiver. Det er en lang og besværlig proces, som har stået på siden årsskiftet.«

Burde det arbejde ikke ligge inden 1. januar?

»Det kunne ikke ligge inden 1. januar. Blandt andet fordi vi har måttet bruge enorme ressourcer på at kæmpe imod forskellige forhindringer, som blev lagt ud. Og så i øvrigt også på at besvare spørgsmål fra dumme journalister og få gendrevet nogle af de løgne, som ikke mindst Information har søsat,« siger Bent Jensen.

Ingen slendrian

Bestyrelsesformanden på Center for Koldkrigsforskning, Knud Larsen, mener heller ikke, at det er centrets skyld, at projektet nu bliver dyrere:

»Det er ikke på grund af centrets slendrian. Vi har været færdige til tiden. Der er problemer med afklassificeringen af dokumenterne, og derfor stiger timeforbruget. Men hvorfor skulle Bent Jensen ikke have løn for arbejdet i afsluttende fase, det mener jeg ville være helt urimeligt.«

Ud over Bent Jensens løn skal der bruges 200.000 kroner til »tilskud til forlag«. 25.000 kroner skal gå til bestyrelsesformand Knud Larsen selv, mens professor fra Aarhus Universitet Karsten Revsbech skal have 30.000 kroner i honorar for at lave en juridisk gennemgang af rapporten med henblik på »at undgå efterfølgende injuriesøgsmål«:

»Vi vil gerne have en udenforstående just til at gå ind i manuskriptet og analysere, om der er noget, der kan være krænkende,« siger Knud Larsen

Er det ikke Bent Jensen opgave at sørge for, at den slags er i orden?

»Jo, det kan du sige, men det er mere raffineret end som så, hvornår ytringsfrihedens grænser overskredet. Og der er jo en sag, der verserer,« siger Knud Larsen, som henviser til Dragsdahl-sagen.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech forklarer, at den øgede bevilling skal bruges til at trykke rapporten.

»Selvfølgelig skal værket også udgives. Og man havde ikke fået indbudgetteret, at man faktisk også skal trykke det her værk. Derfor leverer vi den halve million.«

Imidlertid er det altså kun 200.000 kroner af de 500.000 kroner der går til omkostninger i forbindelse med udgivelsen.

Bent Jensen skal også have 200.000 kroner i ekstra honorar. Er det rimelig?

»Det skal du snakke med bestyrelsesformand Knud Larsen om. Vi har sikret, at værket bliver udgivet. Men præcis hvem, der har fået hvilke honorarer, det ligger ikke på vores bord. Vores opgave har været at været bankkonto på projektet. Når man fra centrets side er kommet og sagt, at vi skal bruge penge på noget, så har vi fra Forsvarets side udbetalt pengene. Det er sådan set den rolle, vi har.«

Men uden at kigge på, hvad pengene skal gå til?

»Det er slet ikke vores rolle. Det er bestyrelsens ansvar.«

Bent Jensen får nu 200.000 kroner ekstra for at gøre sit arbejde færdigt. Er det rimeligt?

»Vi har vurderet, at det var vigtigt at få gjort arbejdet færdigt. Det koster 500.000, og det er det, vi har bevilget.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

"Og man havde ikke fået indbudgetteret, at man faktisk også skal trykke det her værk", siger vor forsvarsminister blandt andet.
Det MÅ da være en and!
Det er vel ikke muligt at forestille sig, at der ikke var tænkt på udgifter til noget så elementært som trykning?
På den anden side: Det var også hende, der i 2007 som Venstres forsvarsordfører skrev: "Der blev ikke nævnt masseødelæggelsesvåben i det danske oplæg for at støtte op om håndhævelse af FN's resolution 1441." (Se P.Wilhjelms indlæg 28. juni 2007.)

Peter Jensen

En omgang aldeles håbløst ynkelig rod. Ekstern bistand til at sikre at man ikke har talt over sig. Ingen indregning af trykkeomkostninger. Forsøg på at tale udenom Jensens ekstrahonorar. Talrige skrammer på forskningscentrets og herr Jensens faglige lak.

Det er sørme kønt. Tak for det.

Hvor meget er gået til retssager?

Vivi Hemmingsen

Og mit gæt er, at ingen vil blive et hak klogere på noget som helst, når skidtet en gang udkommer! Hvis PET skal luge ud i det, og juristen kæmme det for injurier, ja, hvad bliver der så tilbage?
Som jeg ser det, så har det hele bare været et bekosteligt beskæftigelsesprojekt for en forsker og et meget dyrt "hold-kæft-bolsje" fra regeringen til DF!
Her må regeringen for min skyld gerne svinge sparekniven!

Esben Lykke

Jamen, vi har da sikkert ikke bedre ting at bruge 10.500.000 kroner på end at give dem til en uvederheftig forsker, der så kan sprede løgne om andre mennesker.

Det er et herligt land, vi lever i..

Aksel Gasbjerg

Bestod den kolde krig ikke af to parter?

Når man læser Bent Jensen, PET-rapporten m.fl. synes den kolde krig kun at bestå af een skurk nemlig Sovjetunionen, og personificeret i Danmark ved uvederhæftige angreb i den absolutte småtingsafdeling på Dragsdahl og Arne Herløv Petersen. (Læs f.eks AHP's udmærkede bog "Skueprocessen").

Hvad med USA's og CIA's infiltration, bestikkelser og propaganda?

Der er nok at tage fat på.
Senest er det afsløret, hvordan USA fik fri adgang til at udsende propaganda i Danmarks Radio i 50'erne:
http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2011/05/06143028.htm

Bør Informations udmærkede graver-journalister ikke følge op på den historie?.

Henning Pedersen

Okay, det skal åbenbart trykkes og bliver ovenikøbet kaldt for et værk. 500 kr. i timen må sgu siges at være en fed løn, men hvad fanden, det klarer forsvarsbudgettet vel nok. Har man foriøvrigt overvejet at husstandsomdele værket, som jo per definition må og skal være en øjenåbner!!

under alle omstændigheder er den slags penge givet godt ud, for de går til folk med de rigtige meninger

Hugo Barlach

Det mest beskæmmende er vel, at de involverede i den tåbeligt konfigurede koldkrigs'forskning' tilsyneladende betragter sig selv som 'hædersmænd'...

Med venlig hilsen