Læsetid: 4 min.

Kommunerne: Ny seniorordning forringer nedslidtes vilkår

Kommunerne kommer til at betale det meste af regningen for den nye seniorførtidspensionordning. Sigtet er, at færre nedslidte seniorer skal kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før tid, lyder KL's og arbejdsmarkedsforskers vurdering
21. maj 2011

Fra 2014 skal landets kommuner selv til at punge ud, hver gang en sagsbehandler beslutter at sende nedslidte seniorarbejdere på den nye seniorførtidspension.

Det er en af konsekvenserne af den politiske aftale, 'Aftale om senere tilbagetrækning', der er en del af den såkaldte tilbagetrækningsreform, som blev indgået mellem regeringen, DF og Radikale Venstre i sidste uge.

Regeringen gør dermed op med årtiers praksis med efterlønsordningen, der finansieres af staten med en mindre, frivillig månedlig indbetaling fra lønmodtagerne mod en tilbagetrækningsgaranti fra 60-årsalderen.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) udtalte til Information i mandags, at den nye ordning i højere grad tilgodeser nedslidte seniorer, der tidligere ikke havde mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen, fordi de ikke havde indbetalt til efterlønsordningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Inger Suppli

Budskabet i artiklen er en journalistisk stramning af dimensioner. Det er IKKE kommunernes vurdering, at en ny seniorførtidspensionsordning forringer nedslidtes vilkår. Det har hverken kommunerne, KL eller jeg udtalt mig om. Det er vist ret tydeligt, at journalisten ikke har belæg for sin overskrift, når man læser citatet.

Kommunerne vil naturligvis administrere en ny lovgivning ud fra de kriterier, der fastlægges i lovgivningen af folketinget, og som vil præcisere hvem der kan modtage seniorførtidspension.

Det er værd at nævne, at KL og kommunerne gerne vil have et enkelt refusionssystem med afbalancerede økonomiske incitamenter, hvor refusionssatser ikke skævvrider indsatsen. Det er samtidig KL's synspunkt at kommunerne skal medfinansiere insatsen for at have et incitament til at skabe resultater og forandring for den enkelte, så han/hun bliver bedre i stand til at klare sig selv.

Slettet Bruger

Hvis det er sandt, at kommunerne får dækket alle de resterende 35 procents udgifter til førtidspensioner via bloktilskuddet, så forstår jeg ikke, at man har skabt et sådan bureaukratisk monster og løbende har ændret på procentsatserne?

Ellers er det ikke kun kommunerne, der kommer til at betale ved den nye ordning, men også mange af dem, som kommer gennem nåleøjet, hvor stort det så end bliver, idet seniorpensionen til forskel for efterlønnen bl.a. vil blive fastsat i forhold til samlevendes indkomst.

På djøf sprog hedder det vel, at refusionsregler skaber incitamenter for kommunerne til at skabe bedre resultater for den enkelte eller på Støjbergsk, at man sikrer borgerne ikke efterlades på perronen. Men at dømme efter klienters udsagn, så strækker den økonomiske motivation sig oftest ikke længere end til at forhale processen. Seriøse individuelle forløb før eventuelle tilkendelser koster, og det er kommuner af god grund ikke så glade for (heller ikke efter tilkendelser af førtidspensioner), men kan man sende folk til 17 forskellige speciallæger betalt af andre kasser, så gør man det gerne. Det kunne jo være at en mistet legemsdel pludselig var begyndt at vokse ud igen.