Læsetid: 6 min.

Lidenskabeligt opgør om Martin Luther

Martin Luther har gennem længere tid været under intellektuelt angreb. Tirsdag aften tog en række fremtrædende danske debattører en dramatisk debat om kristendom, ånds- og ytringsfrihed, oplysning og sekularisering med reformationens fader i orkanens øje
Fup, fup, fup, lyder det fra Katrine Winkel Holm om Frederik Stjernfelts intellektuelle offensiv mod Martin Luther og hans mange tilhængere gennem tiden. Og bølgerne gik generelt højt til debatten om den tyske munks betydning.

Fup, fup, fup, lyder det fra Katrine Winkel Holm om Frederik Stjernfelts intellektuelle offensiv mod Martin Luther og hans mange tilhængere gennem tiden. Og bølgerne gik generelt højt til debatten om den tyske munks betydning.

Freddy Hagen

26. maj 2011

Der er lagt i kakkelovnen til en bramfri debat på studenterkollegiet Regensen i hjertet af København. Frederik Stjernfelt fra Fri Debat, Katrine Winkel Holm fra Trykkefrihedsselskabet, Henrik Gade Jensen fra CEPOS og Rune Engelbreth Larsen fra Dansk PEN har sat hinanden stævne. Bølgerne går fra første fløjt højt om kristendommen og lutheranismens positive eller negative betydning for historiens gang:

»Kirkerne har dæmoniseret folk, der udfordrede deres dogmatik i stor stil, og har rådet i teologiske og verdslige spørgsmål i 1500 år uden at der var demokrati og ytingsfrihed i sigte,« siger Engelbreth indledningsvis. Ophavsmand til aftenens arrangement er dog en anden polemisk panelist:

»En mærkelig myte hjemsøger Danmark. Myten har bredt sig og lyder, at selve årsagen til europæisk oplysning og ytringsfrihed er ingen ringere end Martin Luther ... Det er imidlertid grov og selvfed historieforfalskning.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Katrine Winkel Holm:»Fup, fup, fup,«
Elisabeth Krarup :»Hvordan kan man være professor på et dansk universitet og præsentere sådan noget vrøvl,«
Katrine Winkel Holm:»Som ekssatanist elsker du jo at hade kristendommen,«

Hvordan skal man nogensinde kunne komme i dialog med mennesker, som er så åbenlyst gennemsyret af selvretfærdighedens populistiske jargon?

Thomas Dahl

"Fup, fup, fup" Det dækker vist kristendommen ganske glimrende - er det nødvendigt at diskutere dette folkebedrag yderligere, lad det gå i glemslen.

Marianne Mandoe

Det eneste Luther nogensinde har gjort som til en vis grad kan ses som godt er at han splittede den kristne kirke på et tidspunkt hvor den var ved at overtage al for megen magt.

Heinrich R. Jørgensen

Sune Olsen:
"Hvordan skal man nogensinde kunne komme i dialog med mennesker, som er så åbenlyst gennemsyret af selvretfærdighedens populistiske jargon?"

Det mest groteske udsagn var dog Henrik Gade Jensens om at det er tale sandt er en kristelig og vestlig idé. Den politisk-klerikale magtfusion der opstod i løbet af det fjerde århundrede, og skabte de undertrykkende doktriner der har holdt pøbelen i åndelig slavedom siden, havde hverken noble intentioner på menneskehedens vegne eller noget ønske om at tale sandt. Det var bevidst løgn og bedrag, gennemført af skruppelløse personer med et politisk ærinde der handlede om at holde andre i trældom.

Jens Thorning

Hvad Kong Stjernfelt ikke selv ved er, at han overgår alle andre i politisk korrekthed. Han er en regulær Pave i politisk korrekthed, der forestår en ubørnhørlig inkvisition mod anderledes tænkende, som er enhver, der ikke tilhører den herskende angelsaksisk dominerede kulturkreds, som igen repræsenterer ca. fem procent af verdens befolkning og godt 200 år af dens historie, men, indrømmet, gør sig godt gældende på "internettet" og i underholdningsbranchen.

Troels Ken Pedersen

"Anderledes tænkende" såsom de ideologiske kuglestøbere bag de politiske magthavere i landet i de sidste ti år?!? "ubønhørlig inkvisition"?!

Det var dog noget af det fæleste påtagede offerklynk, jeg har hørt længe. Og det siger ikke så lidt!

forandringen, i danmark, fra catolicisme til lutheranisme, var og er vel, stort set, bare det overfladiske udtryk for:

forandringen, i danmark, bort fra at vatikanet ejede det meste, til at: privatcapitalister, såsom mærsk p.t. ejer det meste.

Niels Engelsted

Måske kan man forstå præstestyret i Iran bedre, hvis man har intellektuel spændvidde til at følge mere med i de vigtige debatter, som man nu forstår foregår blandt Danmarks bedste hoveder.