Nyhed
Læsetid: 2 min.

Løsgængere presser regeringens plan

Tiden arbejder mod regeringens forsøg på få flertal for sin økonomiske politik. Liberal Alliance og løsgængerne kan forhindre kreativ forhandlingsstrategi
Radikale Venstres leder margrethe Vestager lover, at partiet vil tilbagerulle evnetuelle stramninger på udlændingeområdet, hvis venstrefløjen vinder næste valg.

Radikale Venstres leder margrethe Vestager lover, at partiet vil tilbagerulle evnetuelle stramninger på udlændingeområdet, hvis venstrefløjen vinder næste valg.

Keld Navntoft

Indland
6. maj 2011

Liberal Alliance og Folketingets løsgængere truer regeringens forsøg på at samle Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i en uhellig alliance om den økonomiske 2020-plan. Et forsøg som skal lykkes ved, at Dansk Folkeparti accepterer forringelser af efterlønnen til gengæld for stramninger af udlændingepolitikken.

Men ikke alene lover Radikale at tilbagerulle stramningerne på udlændingeområdet, hvis venstrefløjen vinder det næste folketingsvalg.

Allerede i dag ser VK-regeringen og Dansk Folkeparti ud til at komme til at mangle det nødvendige flertal for bl.a forslaget om at genindføre grænsekontrollen og forslaget om, at lederne af indvandrerbanderne skal kunne udvises uden dom. Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen er ganske vist »åben for idéen«.

Men VKO og Kristendemokraterne råder kun over de nødvendige 90 mandater frem til grundlovsdag, den 5. juni. Den dag stopper nemlig det tidligere medlem af Liberal Alliance og nuværende medlem af Venstre, Malou Aamund, og hendes mandat tilfalder derfor atter hendes oprindelige parti. Summa summarum: Der mangler ét mandat. Og det bliver svært at finde, da både Liberal Alliance, partiet Fokus' Christian H. Hansen og den tidligere konservative Pia Christmas-Møller er skeptiske over for Dansk Folkepartis forslag.

Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, ligger en strammere grænsekontrol »ikke til vores højrefod«, og det samme gælder forslaget om administrative udvisninger af kriminelle indvandrere: »Jeg ser dog slet ikke for mig, at Liberal Alliance laver en udlændingeaftale, uden at vi kommer med i økonomiaftalen. Og hvad skulle de ellers give Liberal Alliance? Der skal også være noget i det for os.«

Christian H. Hansen afviser også at stemme for stramninger af udlændingepolitikken uden at have været inddraget i de økonomiske forhandlinger.

»Men forslag om at smide folk ud af Danmark, uden at de har fået en dom, strider jo mod alle konventioner, så jeg går ud fra, at det mest eret paradeforslag,« siger formanden for Fokus.

Selv om Pia Christmas-Møller kun kender Dansk Folkepartis forslag fra pressens omtale, kan hun ikke lide det, hun har læst.

»Det med at straffe personer, som ikke har haft mulighed for at få prøvet deres sag ved en domstol, hvor der er en dommer, anklager og forsvarer, er at gnave ind på retssamfundets stamme. Det er helt uacceptabelt og i strid med alt, hvad jeg står for,« siger løsgængeren.

Dansk Folkeparti har ellers gjort støtten til tilbagetrækningsreformen afhængig af netop udlændingestramningerne.

Partiets gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, kalder usikkerheden om stramningernes fremtid for en 'gordisk knude', som må løses under forhandlingerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den 'gordiske knude' Kristian Thulesen Dahl omtaler skal ikke løses, men hugges over.
Det sker bedst med udskrivelse af valg til afholdelse først i juni.

Søren Kristensen

Man kunne også bare konstatere at hvis der ikke p.t er. stemning for at forandre noget som helst hvorfor så gøre det? Efterlønnen render ingen steder og den kan en nye regering, uanset farve, altid skru på, hvis den vil. Kort sagt: Giv tid og tag ud og nyd det gode vejr inden det bliver for godt.