Nyhed
Læsetid: 3 min.

Mænd, der slår, får gratis hjælp voldsramte kvinder må selv betale

Kun en fjerdedel af voldsramte kvinder på krisecentre får psykologhjælp, viser en opgørelse fra Røde Kors. I modsætning til voldelige mænd, der får gratis psykologbistand, skal kvinderne selv betale. Bizart, lyder kritikken
I dag er Lone Keller for længst kommet ud af det, hun selv betegner som et misbrug; nemlig fristelsen til at leve i 'farlige' parforhold

I dag er Lone Keller for længst kommet ud af det, hun selv betegner som et misbrug; nemlig fristelsen til at leve i 'farlige' parforhold

Sofie Amalie Klougart

Indland
30. maj 2011

Der er langt mellem den psykologiske bistand til kvinder, der lever i voldelige forhold. Mens mænd, der slår, har ret til gratis psykologhjælp, gælder samme retskrav ikke for de kvinder, som søger ly i krisecentrene som følge af overgrebene.

Ifølge en undersøgelse lavet af Røde Kors, har kun 20 procent af de 500 voldsramte kvinder, som organisationen har talt med, fået psykologhjælp. Og det er langtfra godt nok, mener generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

»Tallet er meget lavt, ikke mindst når halvdelen af kvinderne ønsker at få hjælp. Det er klogt at tage fat i voldsmænd og forsøge at hjælpe dem, men det er paradoksalt, at fokus kun er på dem, og at de, der udsættes for volden, ikke har de samme muligheder for at få psykologhjælp,« siger han.

Bestyrelsesformand i Landsorganisation af kvindekrisecentre, LOKK, Birgit Søderberg er ligeledes kritisk over for det faktum, at kvinderne ikke får hjælp, mens der er gratis rådgivning til de voldelige mænd:

»Det er en smule bizart, at de, der har alle følgevirkningerne af vold, ikke har fri og lige adgang til psykologbistand. Hvis ikke de voldsramte kvinder får den tilstrækkelige hjælp til at bearbejde deres traumer, vil de kæmpe med problemer i deres videre tilværelse også i forhold til at tage vare på deres børn,« siger hun.

Men når man skal prioritere indsatsen, er det så ikke bedst at satse på mændene? Hvis de holder med at slå, er problemet jo løst?

»Sådan kan man ikke sætte det op. Vi bliver konstant konfronteret med manglen på penge, når det handler om indsatsen over for de voldsramte kvinder hvor mange centre er der råd til, og hvor længe må kvinderne være der. Men der er så meget etik og moral i det her, som basalt set handler om, at vi i samfundet ikke bør tolerere vold mod kvinder,« siger Birgit Søderberg.

Fra politisk hold er der fortsat fokus på det økonomiske aspekt. Dansk Folkepartis socialordfører Pia Adel-steen påpeger muligheden for, at den praktiserende læge kan henvise til en psykolog, og at kommunen kan træde til med økonomisk hjælp til de voldsramte, der ikke selv har midler til at betale den egenbetaling, som er en del af henvisningen:

»Det ville være dejligt nemt at sige, at det skal være gratis, men vi skal finde pengene. Og måske er det ikke så uhensigtsmæssigt, at man skeler til folks økonomi. Direktørfruen, der får tæsk, kan nok godt selv betale for psykologhjælp,« siger hun.

Når voldsmænd får gratis hjælp, sker det som et led i behandling for misbrug, påpeger Pia Adelsteen.

Nogle vil mene, at også kvinder, der finder sig i volden, har en form for misbrug?

»Ja, og de kan have en pointe. Men der ligger altså et økonomisk aspekt i det, som vi ikke kan se bort fra,« siger Pia Adelsteen.

Forkert prioritering

Men ifølge Anders Ladekarl er den økonomiske argumentation ikke holdbar.

»Hvis vores sundhedssystem ikke prioriterer mennesker, der er udsat for vold, så prioriterer man forkert,« siger han.

Servicestyrelsen er i øjeblikket i færd med at undersøge effekten af den psykologiske bistand, som nogle kommuner og krisecentre tilbyder kvinderne.

De foreløbige konklusioner viser ifølge projektleder Susanne Dal Gravesen, at indsatsen bærer frugt: »Meget tyder på, at det vil være en rigtig god idé at tilbyde kvinderne psykologhjælp. Både af hensyn til dem selv og af hensyn til, at de skal være ordentlige mødre for deres børn,« siger hun til Røde Kors Magasinet.

Ifølge SF's socialordfører Özlem Cekic skal kvindekrisecentrene ikke udelukkende bruges til opbevaring:

»Man skal kunne få behandling, så man kan klare sig godt, når man kommer ud i samfundet igen,« siger hun.

SF'eren vil nu bede Socialministeriet regne på, hvad forskellige former for terapi vil koste:

»Hvis man siger, at en bestemt form for terapi er for dyr, må man tilbyde en billigere. Det vigtigste er, at de voldsramte får hjælp,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Larsen

I dag er Lone Keller for længst kommet ud af det, hun selv betegner som et misbrug; nemlig fristelsen til at leve i 'farlige' parforhold.

Ja, nogle voldelige forhold er i virkeligheden mere lig S/M-forhold end egentligt præget af umotiveret vold, og er derfor ikke lige til at skelne fra melodramtiske rollelege.

Nogle kvinder synes ganske givet, at de 'bad boys' (ganske vidst med lavt selvværd), som kan levere varen, er spændende.

Men det er da et fremskridt, når f.eks Lone Keller erkender, at der er tale om et med-misbrug i hendes eget tilfælde. Det er en sjælden erkendelse blandt kvinder, som opsøger disse "fristelser".

Thomas Larsen

Jeg bemærker i øvrigt, at Lone kellers eks var " en rigtig mand".

http://www.youtube.com/watch?v=nsWu0bMdnYs&t=0m36s

Og det er jo nok meget naturligt. Der er nok ikke meget fare og spænding ved et tøffeldyr.

KNUT HANSÉN

KÄRA DANSKAR...DETTA ÄR SKANDALÖST...I
VÄLFÄRDSLANDET DANMARK...
BROTT MED FN´S MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER...
REKOMMENDERAR DANSKA KVINNOR ATT
LASTA NER OCH LÄSA "FALLET NEDLAGT",
AMNESTY NORDEN...NÄSTAN INGEN ANMÄLAN
AV VÅLDTÄKTER I NORDEN TAS SERIÖST AV
POLISEN...JA NÄSTAN INGEN ANMÄLER SÅDANT...OCH VÄRST ÄR NORGE...
DET ÄR EN SKAM NÄR EN MAN ANVÄNDER VÅLD MOT BARN OCH KVINNOR...

MVH
KH

Axel Doberhuus

Hvorfor er der et billede af en voldsramt, og en billedtekst... og det er så det!
Havde hun ikke mere at sige, og hvad med de antydninger om "misbrug" der nævnes?

Men ok, Information skulle måske bare have et dekorativt billede at sætte på...

Jeg søgte også oplysning om forholdene er de samme, i de samliv, hvor det er kvinden der slår og manden der er voldsramt... men det forbliver en hemmelig vold... også denne gang.

Claus E. Petersen

Hvorfor er fokus på kvinder der får tæv (af mænd)..

Hvorfor ikke sætte fokus på volden generelt og ofrene?

Der er såmænd også mænd der bliver gennembanket eller voldtaget psykisk hver dag, men det er der sjovt nok aldrig nogen der beskæftiger sig med.

Thomas Larsen

Claus Petersen:

Hvorfor er fokus på kvinder der får tæv (af mænd)..

Hvorfor ikke sætte fokus på volden generelt og ofrene...

Offerrollen tilhører kvinderne. Jeg er ikke sikker på, at den er særligt misundelsesværdig, men hvad voldelige forhold angår, så er der flere interessante elementer i mange kvinders motivation for at opsøge disse forhold - mere interessante end at diskutere mænds vold mod andre mænd, eller kvinders vold mod mænd, efter min mening.

Mange kvinder har flere sekundære 'fordele' ved et voldeligt forhold. For det første er der ofte tale om behov for små psykologiske drama i hverdagen, som ofte afsluttes med vold, der tilfredstiller både sadistens behov for at undslippe sin afmagt og masochistens behov for grænser. Det er her, hvor SM-aspektet ofte afslører sig og mange kvinder af "uforklarelige årsager" bliver i sådanne forhold.

Dernæst er der ofte en sekundær-gevinst forbundet ved at være offer for den slags vold, selvom mange kvinder egentlig selv opmuntrer til det. Nemlig opmærksomheden ved at være offer for den voldelige mand og al den medfølelse, som kan inkasseres på den konto. Dertil skal lægges, at det er utroligt let for de kvinder, at italesætte sig selv som de gode, daglidags helte, der har udstået store pinsler. Men hvem, som egentlig er skurken i disse forhold, er på ingen måde indlysende. Men det er meget interessant at fundere over.

Lars Peter Simonsen

Slår I stadig på kvinder?

Tonny Pomiklo

Thomas Larsen:

"Dernæst er der ofte en sekundær-gevinst forbundet ved at være offer for den slags vold, selvom mange kvinder egentlig selv opmuntrer til det."

Hvorfra ved du at mange kvinder selv opmuntrer til vold? Hvor mange kvinder dækker dit begreb: mange? Vil du være så venlig at dokumentere din påstand!

Du skriver også: " Offerrollen tilhører kvinderne" hvor har du fagligt belæg for din påstand?

Claus E. Petersen

At nogle kvinder vandrer fra det ene voldelige parforhold til det andet er så generelt kendt at det dårligt fortjener skattekroner til en "fastlæggelse af udbredelsen af fænomenet".

Thomas Kbh.

@ Claus Petersen,
Jeg synes din kommentar vidner om noget ubehageligt og samtidig en uvidenhed, der er til at få øje på.

At nogle kvinder "vandrer" fra det ene til det andet voldelige forhold er vel et godt argument for at hjælpe dem med at bryde mønsteret eller ?

Der bliver da brugt skattekroner på langt mere uvæsentlige ting!!

Claus E. Petersen

@Thomas

Det er bare sådan det er.
Lev med det.

Om mønstret skal/kan brydes må være op til psykologer, vejvarende socialkonstruktivister, biologer med genetisk forskning som speciale og, gud i himlen, politikere.

Troels Ken Pedersen

Poul?

Her er den frygtelige sandhed om PMS. Det får ikke kvinder til at eksplodere over ting, som ellers ikke generer dem. Det får dem højst til at reagere på irritationer, som de ellers undertrykker deres modvilje mod.

Og du må så være levende bevis på, hvor meget bullshit kvinder finder sig i.

Thomas Kbh.

@Poul,

Står PMS for "Poul Mangler Styrke"? Sæt nogle grænser Poul, hvis du mener du udsættes for bullshit. Du lyder som om du er "offer"

Marianne Mandoe

Tak Troels. Var du i nærheden så fik du et knus og et kys.

Det er første gang jeg har hørt en MAND forstå hvad PMS egentlig betyder.

Majbritt Nielsen

@Thomas Larsen
"Det er en sjælden erkendelse blandt kvinder, som opsøger disse “fristelser”."
Erkendelse er en sjælden fugl, når det er misbrug. Hvor ofte høre du en misbruger sige at han/hun har et problem?
Det være sig, alkohol, stoffer og vold.

Og tro at badboys generelt er interesante, når det kommer til blivende parforhold? Ja det er det samme som at sige der er rigtig mange kvinder der melder mænd for opdigtet voldtægtsforsøg. Hmm.
Herre gud. De er sjove i byen. Men når det kommer til det seriøse. Så vinder en rigtig mand. ;) Ihvertfald når jeg kigger mig omkring i de parforhold jeg kender til i min omgangskreds.

@Ottesen
Hvis det er sådan du kommunikere til kæresten og hun til dig. Så er jeg glad for jeg ikke kender jer. Der er ikke noget mere humørdræbende end sådan engang disrespekt.

Marianne Mandoe

OK Poul

Lad mig fortælle dig HVORFOR hun ikke gider dit BS når hun er PMS.

Forestil dig at nogen tager fat i din livmoder og drejer dem (svarer til at få testiklerne vredet rundt) og så ikke slipper taget i 3-4 dage.
Samtidig bliver du sparket i lænden, og kan i svære tilfælde få smerter der går helt ned i lilletæerne.
Det udløser spændinger i ryggen som udvikler sig til en hovedpine.
Du er tørstig, du er sulten. Der er nemlig lige ½-1 liter blod der skal erstattes ret prompte.
Uanset det så går hun på arbejde, tager sig af alle de ting hun normalt gør.
At så skulle høre på dit b**k samtidig er noget som hun i den grad kan vælge fra og sige fra overfor.

Værsgo. Din kæreste/kone har den PMS DU giver hende.

Modsætningen er falsk, voldelige mænd får ikke gratis hjælp fordi de er mænd men fordi de voldelige. Det er samfundet som forsøger at hjælpe sig selv med de billigste midler, fordi fængsel er dyrt og ikke hjælper.

Thomas Kbh.

@ Poul,

Stakkels Poul. Er du egentlig bare for svag til at tage konsekvensen af al din utilfredshed ? Eller er du blevet afhængig af at skulle brokke dig ? Er det i virkeligheden dit fix ?

Carsten Rank

Argumentationen er i orden; for kvinder der ta'r imod tæsk er ligeså syge i hovedet som de mænd, der slår. Den er gal oveni roen. Lige ret til alle.

Per Erik Rønne

Hvad med mænd der bliver tævet af konen?

Ja, ifølge udsagn fra psykologer der behandler voldsofre i familien er halvdelen af ofrene mænd der bliver tævet af konen. Mændene har bare intet sted at gå hen; ingen Dannehuse til voldramte mænd. Der endda af samfundet får prædikatet "ikke rigtige mænd".

Marianne Mandoe

@ Per Erik RØnne.

Passer ikke. Der ligger mindst 5 størrer rundt om i landet.

Per Erik Rønne

@Marianne Mandoe

Hvor dog? Det eneste sted jeg nogensinde har læst om, hvor voldsramte mænd kunne få offentlig hjælp var i det daværende Nordjyllands amt, og ordningen er forlængst sparet bort.

Det viste sig i øvrigt her at antallet af mænd der blev tævet at konen var større end antallet af koner der blev tævet af deres mænd, men feminismen er som bekendt så stærk, og feministernes offermentalitet så veludviklet, at en sådan sandhed ikke kunne nyde fremme.

Jeg har i øvrigt i radioen hørt om et tilfælde hvor konen tævede manden. Hver gang der var husspektakler gik politi og naboer naturligvis ud fra at det var ham der tævede konen, og da sandheden kom frem blev han naturligvis mødt med foragt. Sikken et pjok.

Det endte med at de blev skilt, og helt ufeministisk fik han forældremyndigheden over deres lille datter. Men når moderen ringede til kommunen for at sige at nu var manden /igen/ fuld, så mødte socialforvaltningen op med mange mennesker, herunder politi. For kun at konstatere at han var fuldstændig ædru, og lige kommet hjem fra sit arbejde som børnehavepædagog. Statsamtet måtte nemlig ikke fortælle kommunen om baggrunden for at faderen var blevet tildelt forældremyndigheden. Noget der som bekendt kun sker når moderen er totalt uegnet som forælder.

Uheldigvis havde moderen samkvemsrettighed med datteren, og faderen turde ikke modsætte sig det. Søstersolidariteten er jo stærk i det offentlige.

Det kom til at koste datteren dyrt. Moderen overhændte hende nemlig med brændbar væske, satte ild til, og den skrigende pige blev brændt levende. Og døde. Men feministerne, der grundlæggende mener at alt godt kommer fra hunkønnet og alt ondt fra hankønnet, havde sejret. Ad helvede til.

Marianne Mandoe

@ Per Rønne

Horsens
Fredericia
København
Odense
Århus
Fredeikshavn
Ålborg
Lollan-Falster
Esbjerg
Viborg
Herning
og Christianshavn (ikke at forveksle med det der ligger andetsteds i KBH)

Det kan være jeg har glemt et par stykker. Men det giver 12 i alt.
Til sammenligning kan jeg oplyse at der, så vidt jeg ved, er 16 kvindecentre.

Det skal så holdes op mod at ca 28.000 kvinder og 21.000 børn bliver udsat for partnervold eller vold i hjemmet, mens statistikken siger ca. 9.000 mænd er i samme situation.
Der skal så tages forbehold for det antal mænd der ikke indrømmer at de er udsat for vold.

Per Erik Rønne

@Marianne Mandoe,

Jeg kan naturligvis ikke modsige det du skriver, da jeg på ingen måde er ekspert på området.

Og så er jeg glad for at du indrømmer at der kan være et stort antal mørkesager, når det drejer sig om mænd der bliver tævet af konen. At gøre sig selv til et »pjok« har aldrig været populært blandt mænd.

Marianne Mandoe

@ Per

Jeg har aldrig påstået noget andet.

Desuden er de 28.000 et estimat baseret på henvendelser til skadestuer.
Det reelle tal formodes at være 2-3 gange højere.

Sidst men ikke mindst. Det er ikke kun mænd der ikke har lyst til at stå frem. Mange kvinder søger eller får først hjælp når de føler deres eller deres børns liv rent faktisk er truet.
Indtil da skjuler de de faktiske forhold i hjemmet.

Per Erik Rønne

@Marianne Mandoe,

Skal vi ikke være enige om at enhver form for vold er forkastelig, og herunder ikke mindst mellem to ægtefæller.

Marianne Mandoe

Pointen er, Per, at mænd slet ikke er så oversete som mange gør det til.
Faktisk er de rigtigt godt dækket ind.

Problemet er den manglende viden i den brede befolkning. Men det kommer nok når mandecentrene får lidt flere år på bagen.