Læsetid: 4 min.

'Man bliver mor, længe før barnet er født'

Ultralydsscanninger i 3D bliver stadig mere populære. Teknologien bevirker, at fosteret bliver til et barn længe inden fødslen, lyder det fra prisbelønnet forsker
Ultralydsscanninger i 3D bliver stadig mere populære. Teknologien bevirker, at fosteret bliver til et barn længe inden fødslen, lyder det fra prisbelønnet forsker
16. maj 2011

»Se, han ligner sin far.«

Fosteret er 28 uger gammelt, og billedet er tydeligt. Forældrene er lykkelige; første gang kan de se deres barns ansigt 'næsten som på et fotografi', som de reklamerer med på klinikken. Små 1.000 kroner er betalt. Ikke for at kontrollere fosterets sundhed, men alene for at kunne se, hvordan det kommende barn ser ud.

Charlotte Kroløkke, lektor og ph.d. på Syddansk Universitet, har fulgt 70 ultralydsscanninger i 3D og er netop blevet tildelt en pris for sin forskning i, hvad det betyder for de kommende forældre, at de kan se deres barn så tydeligt så tidligt.

»Det her foster bliver til et meget konkret barn. Det bliver til Nicoline eller Nicolaj med køn og personlighed. Det kan minde om far eller have store ører ligesom morfar,« siger Charlotte Kroløkke.

På sygehuset bruger man almindeligvis ultralydsscanninger i 2D for at undersøge fosteret for misdannelser. Der er ingen medicinsk begrundelse for at ty til 3D. Derfor bliver oplevelsen også en anden, mener Charlotte Kroløkke:

»Forældrene er mere aktive i den her type scanning end i 2D. De kommer ind med meget tydelige forventninger om, at det skal være en god og hyggelig oplevelse, som man som familie kan samles om. Sådan er det ikke nødvendigvis på sygehuset, hvor man kan være nervøs for, at alt er medicinsk set som det skal være.«

Falsk tryghed

Når du betaler for et billede af dit barn, skal det også være i orden. Derfor tilbyder klinikkerne typisk, at man kan komme igen, hvis ikke fosteret har placeret sig tilgængeligt for scanneren.

Ifølge Charlotte Kroløkke bliver 3D-scanningernes 'virkeliggørelse' af barnet betydningsfuldt i forhold til processen hen imod at blive en familie.

»Kvinden bliver mor, manden far og barnet til et medlem af familien,« siger hun og hæfter sig ved det visuelles betydning.

»I vores samfund tillægger vi den visuelle teknologi mere og mere magt. Hvis billedet viser, at baby har det godt så har baby det godt. Teknologien bliver den ultimative garanti for, at alt er ok,« siger Charlotte Kroløkke og tilføjer:

»Men der kan være en risiko for at skabe falsk tryghed. Og en risiko for en fremmedgørelse af kroppen. Tidligere lod man en graviditet udvikle sig nu skal man have vished for, at alt er i orden. Visse klinikker reklamerer sågar med tryghedsscanninger.«

Desuden udtrykte en del af de kvinder, som Kroløkke fulgte i sin forskning, skuffelse over, at barnet ikke så ud som forventet, da det omsider kom til verden.

»Vi tror, at når vi kan se det, så er det der. Men der ligger en computerbearbejdning i billedet, som bliver renset op og skåret til, så det kommer til at ligne noget. Derfor kan man blive skuffet,« siger hun og betoner det positive aspekt:

»Faren kommer i højere grad på banen, fordi han kan fornemme barnet på en anden måde.«

Kulturelle fostre

Ifølge Charlotte Kroløkke, der som nævnt udførte halvdelen af sine feltstudier i USA nærmere betegnet på en scanningsklinik i New Mexico er der flere ligheder end forskelle på, hvordan forældrene påvirkes af 3D-scanningen. Men i modsætning til på den danske klinik tog den amerikanske imod kvinder fra langt flere kulturer. Og netop kulturen spiller en rolle for måden, man taler om fosteret på.

»Man lægger en personlighed såvel som etnicitet ned over fosteret. Forældre med spansk-amerikansk baggrund anså det for typisk temperamentsfuldt, hvis de så deres barn røre sig meget. Men de danske drengefostre, der bevægede deres ben under scanningen, blev udråbt til fodboldspillere.«

Ifølge Charlotte Kroløkke lægger forældrene et kønsperspektiv ned over barnet i forbindelse med scanningen.

»Når drengens ben bevæger sig, spiller han fodbold når pigens ben bevæger sig, danser hun ballet. Selv om det bliver sagt med et smil, overraskede det mig, hvor meget man reproducerer ret stereotype forestillinger om kønnene.«

Især i USA var kønsbevidstheden udtalt i de tilfælde, hvor barnets kønsorganer ikke var tilgængelige for scanneren, typisk fordi barnet selv blokerede med en hånd.

»Der blev sagt, at det måtte være en pige, fordi hun var så blufærdig.«

Mens piger er generte, opfattes drengene allerede på fosterstadiet som langt mere åbne og stædige.

»Hvis han skygger for sin tissemand, vil nogle sågar tale om, at han leger med sig selv,« siger Charlotte Kroløkke og fortsætter:

»Det var interessant og ikke noget, jeg forventede ville være så tydeligt, men forældre og bedsteforældre, som ofte også var med til 3D-scanningerne, var meget engagerede i at gøre fostrene til 'rigtige piger' og 'rigtige drenge'. Det betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at man har den samme tilgang til barnet, når det bliver født.«

Bioturismen

Kroløkkes forskning hører under den såkaldte bio-turisme et begreb, der dækker over turen ind i menneskekroppen.

»Vi ser noget, som vi ellers ikke har adgang til. I relation til scanningerne er det en guidet tur igennem livmoderen ind til fosterets indre.«

Ifølge Charlotte Kroløkke medfører adgangen til kroppens indre et øget krav om indsigt i den medicinske verden.

»Det lægger op til, at vi i højere grad bliver aktiveret som deltagere. Vi går fra at være patienter til klienter eller deciderede kunder.«

Ifølge forskeren vil netop scanninger i såvel 3D som 4D, hvor man ser det tredimensionelle foster bevæge sig, i stigende grad blive forbrugt.

»Teknikken vil blive så nem at bruge og så billig, at scanninger kan laves derhjemme, for eksempel i forbindelse med de baby-fester, der er så populære i USA. På den måde bliver man mor, længe før barnet er født.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu