Læsetid: 2 min.

Er den nye type terrorister udtryk for en degenerering?

Al-Qaeda er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af andet end ideologi. Det må uvægerligt påvirke al-Qaedas image og det bør ændre den måde, resten af verden reagerer
Sagen om den etbenede bombemand Lors Doukaev, der i går blev kendt skyldig i terrorplaner, viser, at al-Qaeda tilsyneladende er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af meget andet end ideologi, mener Ann-Sophie Hemmingsen.

Sagen om den etbenede bombemand Lors Doukaev, der i går blev kendt skyldig i terrorplaner, viser, at al-Qaeda tilsyneladende er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af meget andet end ideologi, mener Ann-Sophie Hemmingsen.

Indland
31. maj 2011

I går blev sagen mod Lors Doukaev afgjort i Københavns Byret. Den etbenede bokser, hvis bombe angiveligt ved en fejl eksploderede på et hotel centralt i København sidste efterår, blev kendt skyldig for terrorplaner mod Jyllands-Posten, og han er dermed et skoleeksempel på både de nye typer terrorisme, som al-Qaeda på den Arabiske Halvø (AQAP) kalder 'Open Source Jihad' og som det danske Center for Terroranalyse (CTA) kalder for 'soloterrorisme'.

'Open Source Jihad' betyder ifølge AQAP, at manualer til fremstilling af bomber, sikkerhedsforanstaltninger, våbentræning, etc. gøres let tilgængelige, så tilhængere kan træne hjemme og undgå risikable rejser til udlandet, som ofte vækker opmærksomhed.

Soloterrorister er ifølge CTA personer, som udfører en terrorhandling alene enten under vejledning fra andre eller på eget initiativ og derved undgår meget af den risikable kommunikation om terrorplaner, som ofte afslører dem.

Dette er myndighedernes værste skræk: individer, som ikke rejser til områder, som bliver overvåget, eller engagerer sig i kommunikation, som kan opsnappes, og som derfor så at sige kan gå under myndighedernes radar og planlægge og gennemføre angreb uden at blive opdaget, før det er for sent.

En degenerering

Mens jeg har fulgt sagen mod Doukaev, har jeg dog funderet over, om ikke Doukaev, hvis han blev dømt skyldig, er mere end myndighedernes skræk. Om han måske også er et eksempel på en degenerering af terrorisme organiseret eller inspireret af al-Qaeda.

Gennem retssagen har Doukaev ikke været videre åbenmundet, men han har dog afsløret lidt om sin egen historie.

Han har fortalt om en opvækst præget af krigen i Tjetjenien, hvor familen kom i klemme mellem russere og tjetjenere, fordi faren var general i den russiske hær og samtidig tjetjener, hvorfor ingen af parterne stolede på familien. Doukaev har også fortalt om en ungdom, hvor han rodede sig ud i problemer.

Han har berettet om narko som en naturlig del af livet, og om hvorledes han havnede i en konflikt, hvor han skød og sårede en anden mand. Op til sin anholdelse i København havde han ikke nogen fast bopæl, men overnattede på skift på tilfældige hoteller og hos sin veninde, mens hans højgravide hustru boede hos hans mor som efter Doukaev's anholdelse flyttede ind hos førnævnte veninde.

Ikke usædvanlig

Sammenligner man Doukaev's historie med andre personer, som p.t. er mistænkt for planlægning af terror rettet mod Danmark, er den ikke usædvanlig.

David Headley, som i USA har tilstået planlægning af et angreb på Jyllands-Posten, har både været involveret i narkosmugling, fungeret som agent for amerikanske myndigheder og jongleret adskillige hustruer og veninder.

De fire svenskere, som kort før nytår blev anholdt i København mistænkt for at planlægge et angreb på Jyllands-Posten, har ligeledes kulørte baggrunde; én har en dom for mishandling, en anden er dømt til retspsykiatrisk behandling efter overfald og seksuelle krænkelser mod børn og voksne, og en tredje har en fortid som narkomisbruger og domme for hustruvold og dødstrusler

Disse historier ligger langt fra historierne om intellektuelle, fromme og frelste personer som bin Laden og al-Zawahiri og fra den almindelige forestilling om individer, som er organiseret eller inspireret af al-Qaeda.

Men de ser ud til at blive mere og mere almindelige. Al-Qaeda er tilsyneladende begyndt at appellere til individer, som er motiverede af andet end ideologi. Det må uvægerligt påvirke al-Qaedas image og det bør ændre den måde, resten af verden reagerer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bill Atkins

God analyse.

Hvis man fraregner palæstinensernes sporadiske og spontane militære reaktioner på den israelske imperialisme og apartheid, så må man konstatere at de arabiske folk, Vestens krigriske overfald taget i betragtning, er verdens mest langmodige mennesker, og at det er yderst vanskeligt for Vesten at fremprovokere en troværdig terrorisme...

...yderst frustrerende, men heldigvis støttes Pentagons og Natos verdensbillede af vestens villige medier.

Gorm Petersen

Hvis man er utryg ved hvor meget lufttryk en trykbeholder kan tåle før den eksploderer, må man blive ved med at øge trykket indtil den eksploderer.

At konstatere, at naboen tilgav en bestemt grad af provokation, giver ingen garanti for, at naboen også ville tåle en højere grad af provokation - og derved pludselig kan blive til en sikkerhedsrisiko.

Hvis de kunne tåle, at vi fornærmede det symbol, der var dem dyrebart - Muhammed - gik vi videre og beskyldte dem for, at voldtage deres egne børn.

Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig.

William Jansen

@ Gorm:

Hvad mener du med "gik vi videre og beskyldte dem for, at voldtage deres egne børn"?

Hvis "vi" står bag en mands udsagn, er det så ikke også korrekt at sige at "de" voldtager deres egne børn?

Det virker som om at du er parat til at hykle med sproget for at understøtte din apo0ogi.

Niklas Monrad

Citat : "Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig" .. så sandt som det er sagt, men det gælder naturligvis begge veje ...

Niklas Monrad

At terrorister er nødsaget til at outsource deres aktiviteter, til kriminelle og småtossede kluddermikler, vælger Ann-Sophie at kalde en degenerering.

Dette udtryk synes jeg dog personligt smager lidt for meget af beklagelse af omstændighederne, dvs at terroristerne nu ikke er "ligså gode" som de engang var.

Måske man i stedet skulle anerkende, at de mange milliarder der i det seneste årti er brugt på at gøre tog- og flyrejser, eller blot offentlige udtryk til aktiviteter både du og jeg relativt risikofrit kan deltage i.

Men der vil naturligtvis altid være nogle, der hellere ser at deres familie, venner og bekendte bliver revet i blodige småstykker af professionelle, intellektuelle, fromme og frelste personer, end at de vil anerkende at “Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig”

Gorm Petersen

Selvmordsaktionen er i forvejen en kampform, der indikerer asymmetri. Der var flere af slagsen under slaget om Stalingrad i 1943.

Det er ikke muligt at bevæge sig længere ned af de asymmetriske kampformers rangstige.

Selvmorderens sociale status før aktionen betød mindre - også under slaget om Stalingrad.

Martin Ørding-Thomsen

Degenerering? Ja, det kan man vist godt sige. Tidligere var mange af terroristerne veluddannede og på overfladen rimeligt integrerede. Det er gået ned ad bakke for dem. Jeg er ikke så meget til wulffmorgenthaler, men de har egentlig fanget det ret godt: http://wulffmorgenthaler.dk/strip/2010/12/29/Bombemand

@Niklas Monrad:
"Måske man i stedet skulle anerkende, at de mange milliarder der i det seneste årti er brugt på at gøre tog- og flyrejser, eller blot offentlige udtryk til aktiviteter både du og jeg relativt risikofrit kan deltage i."

Man har højnet flysikkerheden lidt, men det efterlader jo bare 1000 andre steder, terroristerne meget nemt kan slå til. Den eneste grund til at der er relativt sikkert i Danmark er, at der i virkeligheden er meget få som er sure på os (selvom de en gang i mellem råber højt i Mellemøsten).