Læsetid: 2 min.

Er den nye type terrorister udtryk for en degenerering?

Al-Qaeda er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af andet end ideologi. Det må uvægerligt påvirke al-Qaedas image og det bør ændre den måde, resten af verden reagerer
Sagen om den etbenede bombemand Lors Doukaev, der i går blev kendt skyldig i terrorplaner, viser, at al-Qaeda tilsyneladende er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af meget andet end ideologi, mener Ann-Sophie Hemmingsen.

Sagen om den etbenede bombemand Lors Doukaev, der i går blev kendt skyldig i terrorplaner, viser, at al-Qaeda tilsyneladende er begyndt at appellere til individer, som er motiverede af meget andet end ideologi, mener Ann-Sophie Hemmingsen.

31. maj 2011

I går blev sagen mod Lors Doukaev afgjort i Københavns Byret. Den etbenede bokser, hvis bombe angiveligt ved en fejl eksploderede på et hotel centralt i København sidste efterår, blev kendt skyldig for terrorplaner mod Jyllands-Posten, og han er dermed et skoleeksempel på både de nye typer terrorisme, som al-Qaeda på den Arabiske Halvø (AQAP) kalder 'Open Source Jihad' og som det danske Center for Terroranalyse (CTA) kalder for 'soloterrorisme'.

'Open Source Jihad' betyder ifølge AQAP, at manualer til fremstilling af bomber, sikkerhedsforanstaltninger, våbentræning, etc. gøres let tilgængelige, så tilhængere kan træne hjemme og undgå risikable rejser til udlandet, som ofte vækker opmærksomhed.

Soloterrorister er ifølge CTA personer, som udfører en terrorhandling alene enten under vejledning fra andre eller på eget initiativ og derved undgår meget af den risikable kommunikation om terrorplaner, som ofte afslører dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bill Atkins

God analyse.

Hvis man fraregner palæstinensernes sporadiske og spontane militære reaktioner på den israelske imperialisme og apartheid, så må man konstatere at de arabiske folk, Vestens krigriske overfald taget i betragtning, er verdens mest langmodige mennesker, og at det er yderst vanskeligt for Vesten at fremprovokere en troværdig terrorisme...

...yderst frustrerende, men heldigvis støttes Pentagons og Natos verdensbillede af vestens villige medier.

Gorm Petersen

Hvis man er utryg ved hvor meget lufttryk en trykbeholder kan tåle før den eksploderer, må man blive ved med at øge trykket indtil den eksploderer.

At konstatere, at naboen tilgav en bestemt grad af provokation, giver ingen garanti for, at naboen også ville tåle en højere grad af provokation - og derved pludselig kan blive til en sikkerhedsrisiko.

Hvis de kunne tåle, at vi fornærmede det symbol, der var dem dyrebart - Muhammed - gik vi videre og beskyldte dem for, at voldtage deres egne børn.

Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig.

William Jansen

@ Gorm:

Hvad mener du med "gik vi videre og beskyldte dem for, at voldtage deres egne børn"?

Hvis "vi" står bag en mands udsagn, er det så ikke også korrekt at sige at "de" voldtager deres egne børn?

Det virker som om at du er parat til at hykle med sproget for at understøtte din apo0ogi.

Niklas Monrad

Citat : "Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig" .. så sandt som det er sagt, men det gælder naturligvis begge veje ...

Niklas Monrad

At terrorister er nødsaget til at outsource deres aktiviteter, til kriminelle og småtossede kluddermikler, vælger Ann-Sophie at kalde en degenerering.

Dette udtryk synes jeg dog personligt smager lidt for meget af beklagelse af omstændighederne, dvs at terroristerne nu ikke er "ligså gode" som de engang var.

Måske man i stedet skulle anerkende, at de mange milliarder der i det seneste årti er brugt på at gøre tog- og flyrejser, eller blot offentlige udtryk til aktiviteter både du og jeg relativt risikofrit kan deltage i.

Men der vil naturligtvis altid være nogle, der hellere ser at deres familie, venner og bekendte bliver revet i blodige småstykker af professionelle, intellektuelle, fromme og frelste personer, end at de vil anerkende at “Fred er ikke noget man kan vælge, hvis den ene part ønsker krig”

Gorm Petersen

Selvmordsaktionen er i forvejen en kampform, der indikerer asymmetri. Der var flere af slagsen under slaget om Stalingrad i 1943.

Det er ikke muligt at bevæge sig længere ned af de asymmetriske kampformers rangstige.

Selvmorderens sociale status før aktionen betød mindre - også under slaget om Stalingrad.

Martin Ørding-Thomsen

Degenerering? Ja, det kan man vist godt sige. Tidligere var mange af terroristerne veluddannede og på overfladen rimeligt integrerede. Det er gået ned ad bakke for dem. Jeg er ikke så meget til wulffmorgenthaler, men de har egentlig fanget det ret godt: http://wulffmorgenthaler.dk/strip/2010/12/29/Bombemand

@Niklas Monrad:
"Måske man i stedet skulle anerkende, at de mange milliarder der i det seneste årti er brugt på at gøre tog- og flyrejser, eller blot offentlige udtryk til aktiviteter både du og jeg relativt risikofrit kan deltage i."

Man har højnet flysikkerheden lidt, men det efterlader jo bare 1000 andre steder, terroristerne meget nemt kan slå til. Den eneste grund til at der er relativt sikkert i Danmark er, at der i virkeligheden er meget få som er sure på os (selvom de en gang i mellem råber højt i Mellemøsten).