Læsetid: 3 min.

Prisen på et styk Christiania

Fristadens fællesskab er gået med til at købe statens bygninger, men hvad skal stedet koste? Vi inviterede en ejendomsmægler ud i staden for at få en professionel vurdering. Men sagen tog en uventet drejning
Fristadens fællesskab er gået med til at købe statens bygninger, men hvad skal stedet koste? Vi inviterede en ejendomsmægler ud i staden for at få en professionel vurdering. Men sagen tog en uventet drejning
Indland
3. maj 2011

Christiania vedgik efter diskussion på et lukket fællesmøde forleden, at man er indstillet på at købe det område, man har beboet i 40 år.

Efter en højesteretsdom, som ikke faldt ud til christianitternes fordel, valgte regeringen at sætte tommelskruerne på for at få en endegyldig afgørelse på Christianias fremtid.

Beboerne valgte et af tre tilbud, nemlig at lade fællesskabet købe hovedparten af de statsejede bygninger i stedet for, at husstandene hver især skulle købe ind bolig for bolig.

Slots- og Ejendomsstyrelsen, som administrerer boligerne, vil nu lade dem vurdere.

Da hele sagen har offentlighedens store interesse, inviterede Information ejendomsmægler Thomas Jacobsen fra RealMæglerne med på en spadseretur på området for at få en professionel vurdering af nogle af husene. Han stillede beredvilligt op, og vi mødtes ved hovedindgangen.

Efter nogle dages lukning af Christiania for offentlig adgang i sidste uge, var der igen masser af liv, og folk arbejdede eller nød solen. Alt virkede overordentligt idyllisk og fredeligt.

Har du været på Christiania før?

»Ja,« svarede Thomas Jacobsen.

»Jeg har været her flere gange, helt tilbage i skoletiden, hvor der blev arrangeret udflugter herud. Det tror jeg stadig, der gør.«

Fem millioner

Hvor vil du skrive området ind i den aktuelle boligsituation?

»Det er et helt unikt stykke historie midt i København, og beliggenheden er jo helt speciel. Hvis man tog et normalt boligområde og placerede herinde, ville man opnå ret høje priser. For nogle af bygningernes vedkommende er der en historisk værdi, og det betyder også noget ved et salg.«

Vi blev enige om at gå ned mod voldgravssøen, hvor nogle af de mest værdifulde huse ligger.

På vejen passerede vi Den Grå Hal, hvor Bob Dylan og andre koryfæer har givet koncerter.

Hvad kunne den koste i fri handel?

»Først er man nødt til at finde ud af, hvad den kan bruges til, om man har en idé om at drive den videre i samme ånd som hidtil, eller om noget erhverv kan komme på tale.«

»Selve bygningen i den stand, den er i, er for så vidt ikke så meget værd, men den er jo et brand, og det får man noget goodwill for. Men en egentlig værdi er næsten umulig at vurdere den til. Det kommer jo også an på, hvordan den kan belånes. Hvis det er en bygning på lejet grund, er det en anden belåning, end en bygning på ejet grund. Jeg kan forestille mig, at belåningsprocenten vil være lavere her på grund af bygningens tilstand.«

Slag på tasken?

»Ja, hvad skal den koste? Fem millioner, det er næsten umuligt at sige, for der er ekstremt mange faktorer, der spiller ind. Der er jo ingen referenceejendomme. Hvis vi ser på en enkelt bolig, kan du bedre vurdere ved at sammenligne med andre boliger på Christianshavn.«

Ultimatum

Det blev så vores intention at se på nogle enkelte boliger. Vi ringede på i et hus, der så arkitektonisk interessant ud, men ingen lukkede op.

En kvindelig christianit, som kom forbi, ville vide, hvorfor vi var der, og da hun hørte det, syntes hun, det var for galt, at vi havde det ærinde, vi havde.

Vi fandt det derfor tilrådeligt at alliere os med en talsmand for Christians pressegruppe, foretog en opringning, og efter ti minutter dukkede Thomas Ertmann, som har været en del i medierne på det sidste, op sammen med en anden christianit.

Vi blev bedt om at slukke båndoptageren, hvilket vi gjorde.

Derefter blev vi stillet over for et ultimatum.

Enten satte vi os ned et sted sammen med dem, hvor de så ville fortælle om hele baggrunden, og ellers ville de følge os til udgangen.

Da de virkede stærkt intimiderende, og vi ikke var interesserede i at indlede et håndgemæng og desuden fornemmede, at med disse to mænd i hælene, vil vi næppe få andre christianitter til at udtale sig, valgte vi udgangen.

Det blev så også udgangen på den reportage. Ejendomsmægleren tog det pænt.

Forinden havde Thomas Ertmann henvist til en artikel, The Associated Press har kolporteret – Christiania nyder international interesse – hvori Jacob Holst Andersen fra Slots- og Ejendomsstyrelsen anslår en pris i omegnen af 100-150 millioner danske kroner, men han siger også, at det må komme an på en professionel vurdering.

Hjemme igen på redaktionen blev vi ringet op af Ertmann, der gerne ville citeres for følgende:

»Vi ønsker ikke at gå rundt og vurdere de enkelte huse lige nu. For øjeblikket ryger der alle mulige tal rundt i luften.«

Dermed fik Christianias Pressestyrelse så det sidste ord i denne omgang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke give christianitterne deres fællesbrugsret til området tilbage, som de fik af Schlüter. Det kan meget vel vise sig at være den bedste og billigste løsning for de danske skatteydere.
Jeg forstår ikke hvorfor Løkke Rasmussen med DFs stemmer egenhændig kunne give Furesø kommune Værløse militære flyveplads kvit og frit for at få Værløse kommune til at gå sammen med Farum kommune. Her havde flertallet i Farum kommunalbestyrelse begået ulovligheder og her mente Løkke Rasmussen godt at disse ulovligheder kunne afføde en statsligoverdragelse af et militært område. Hvorfor så ikke en overdragelse af Christiania området til fællesbrugsret til christianitterne.

Søren Nørbak

Fra Christianias hjemmeside:
"Christiania er mere åbent end resten af København...Man kan gå overalt, og vil oftest kun blive kommenteret hvis man ikke overholde almen etik"
- Der er ikke noget at komme efter! Den borgerlige fascist presse skal lade være med at lave sine mediestunts og bruge sin pressefrihed med omhug.

Martin Kristensen

Ja, Christiania er åbent...når der altså ikke er lukket, eller man stiller spørgsmålstegn ved styregruppens diktatur, eller man repræsenterer myndighederne...

Jeg synes det er fint med et kreativt område lagt ud til brug for alle, og sådan set også styret decentralt af beboerne. De kan så købe / leje brugsretten til området, men mindre det bliver til markedsprisen (som er høj for et sådant område!) så kan de ikke få ejendomsretten. De vil så ikke kunne sælge området m.v. (hvilket de jo heller ikke har planer om) og de vill ikke kunne lukke området / begrænse adgangen for andre (her snakker jeg ikke nogle få dage, men for længere tid eller permanent). Tilflytning kan styres som en andelsforening, med en venteliste - men dog uden fortrinsret til familie vil jeg mene.

Det er dog ikke OK at man har et område hvor almindeligt politiarbejde modarbejdes så man blandt andet har Københavns største hælercentral samt det allestedsnærværende rockerproblem.

Søren Kristensen

Områdets beliggenhed, kvaliteter og ulemper målt op med hinanden, så er en kvm pris på 3.500.vist ganske rimelig, som gennemsnit. Hvordan Christianitterne så vælger at fordele byrden, finder de nok ud af. Hvad angår grundens værdi, så kunne man jo vurdere den lidt på samme måde som da Trekroner blev købt af staten i 1984 for 3 kr.

Rene Hansson

Området er guld værd ! Hvor finder man et areal af en sådan størrelse så tæt på en europæisk hovedstad ?

De 150 mio er ren foræringspris ---- ejendomsinvestorer snakker summer 5-6 gang højere mindst, så Christianitter skal heller i en fart få skrevet under på salgspapirene, så kan de grine hele vejen til banken bagefter !

Karen Helveg

Man kan naturligvis diskutere, hvad Christiania er "værd" herfra og til dommedag, men først og fremmest er det en god idé at se på, hvordan SES har lavet regnestykket. Såvidt jeg kan se er prisen i forlængelse af forslaget fra 2007.
Jord, der ikke ligger under etage(kvadrat)metrene (em), indgår ikke. Der er 22.800 etagemetre i boligbyggeriet = 79,8 millioner til en enhedspris dengang og nu à 3500 kr. Dertil kommer det sociale og kulturelle byggeri, som er opgjort til 18.500 em. Det skulle iflg den blå plan fra 2007 udlejes på basis af prisen af 3500 kr. per em, men nu er et salg altså muligt. Det giver 64,75 millioner kr. Læg de to tal sammen, og vi har 144,55 millioner kr. Med 1,3% inflation i tre år er vi oppe på 150 millioner og lidt til. Det kunne være måden man er kommet frem til tallet på. Til dem der synes, at det er billigt, er at tilføje, at der uden tvivl vil komme klausuler om omfattende udbedringer (genopretning) til. Bl.a. den brandsikring man har talt om så længe, og hvor Christiania har været udelukket fra at tage eget initiativ. I 2007 blev genopretningen anslået at skulle koste omk. 250 millioner kr., så det lægger en betragtelig pris oveni, altså faktisk bliver den gennemsnitlig pris så på 9685 kr. Her har jeg dog også regnet Fredens Ark ind, der efter sigende skulle være nær ved at finde en selvstændig løsning.

Mark Pedersen

Hehe. Så meget for "Åben og tolerant!"

Tom Paamand

Jeg har selv ageret "barnepige" for journalister i tilsvarende situationer. Første problem var at forklare min egen gruppe, at pressen ikke kan lukkes ude - for hvis det er interessant, så skriver de alligevel. Så hellere forsyne pressen med nok korrekte oplysninger, så der er en lille chance for at noget af det slipper med igennem. Informations vinkel her i øvrigt virker temmelig uinteressant, da resten af pressen for længst har gnavet i denne ret fiktive misundelse.

For som @Karen skriver, er det absurd blot at sammenligne pris indenfor/pris udenfor. For de fleste "liebhavere" svarer beliggenheden til at have en rockerborg som nabo - og det påvirker prisen voldsomt. Samtidig er boligernes standard og vedligehold meget forskellige fra en mere reguleret omverden - vi snakker mere Friland end Torup her. Endelig vil udefrakommende nok have endnu sværere ved at acceptere tåregas og politikontroller - men det sidste er vist nærmest et argument for at få nogle "normale" bosat i området...

Søren Voss

I et demokratisk retssamfund er det ikke i orden at give lovbrydere positiv særbehandling
det er i retten blevet fastslået at christianitterne IKKE har vundet hævd på området.
Hvis det danske samfund skal strække sig langt (og her mener jeg langt til smertegrænsen) så kan området udstykkes og sælges via auktion men klausuler om overholdelse af fredsninglov, opretholdelse af de grønne rekreative områder frit for alle at benytte - og ikke som i dag delvist lukket land for journalister, borgere, politi osv.
Mest af alt er jeg stemt for at rydde området for alle som ikke er ejere/lovformlige lejere på området. Få byggemodnet arealerne, genoprettet rekreative områder og så sælge området som blandet beboelse såsom f.eks. Egebjerggård i Ballerup som er en blanding af lejerere, ejere, anpartshavere - området vil blive et fredeligt og attraktivt område og der vil blive stor søgning på de opførte boliger.
Da de 750 nuværende beboere selv har valgt at trække sig ud af ventelister til leje, opsparing til anpart og eje markedet må de se i øjnene at de nu har boet 30 en livsalder delvist gratis - og meget ofte på overførselsindkomst - men det altså er slut nu - de må (som alle andre borgere i hele verden) gøre sig fortjent til at få den bolig de vil have - ikke med vold og kriminalitet - men med at selv betale for tag over hovedet
Mon ikke Kim Larsen og Foldschack kan finde nogle "Plum"- rige idealister til at starte en fold der kan købe en del af området til markedspriser? Der findes på Facebook masser af Christiania sympatisører - de kan jo købe en anpart i det nye boligområde som de så kan donere til Christiania fonden - og på den måde booste egen selvfølelse og stå på toppen af Maslows behovspyramide og kigge ned på alle andre

Janus Agerbo

Hvor mange af alle dem, der mener Christianitterne endelig ikke må få noget forærende er på barikaderne mod lnadbrugsstøtte og moterveje i jylland?

Alle de sure miner lyder som et hylekor af misundelige, der aldrig har kunnet forstå, hvad der foregår uden for deres egen lille boble af snæversyn!

Søren Voss

Hvor mange af dem som mener at de 750, selv-valgte christianitter, har ret til materielle goder som de 5 millioner andre borgere ikke har ret til (og som tilmed skal betale for), er på barrikaderne mod politisk begrundet vold og misbrug af sociale midler?

Alle de sure miner lyder som et hylekor af misundelige, der aldrig har kunnet forstå, hvad der foregår uden for deres egen lille boble af snæversyn!

Søren Voss

Janus - du skal spille bolden og ikke manden..
Du bør lære at forstå og ikke at hade din modstander
Du har måske lang vej - men en lang rejse starter med et skridt
PS: selvom det er emnet 100% uvedkommende. Jeg er imod al form for nytteløs fællesomkostning - herunder Christiania, landbrugsstøtte, flytning af EUs hovedkontor på månedlig basis, unødvendig lovgivning og bureaukrati, ineffektive infrastruktur investeringer og tilhørende driftudgifter - udligningsordninger som fjerne alle forskelle og initiativ til et bedre liv

Daniel Fischer

Enig med Søren. Det er kontraproduktivt når Janus sviner folk til Janus ikke kender. Jeg tror ikke det overbeviser nogen om noget at blive kaldt snæversynet og misundelig.

Christiania var en spændende ide for en generation siden.

I dag er det en Rockerborg med en årlig omsætning af hash på ca. en milliard kr. samt base for hæleri og anden kriminalitet. Sammensætningen af Christianias beboere har stort set ikke ændret sig de sidste 20 år. Således er den største gruppe i dag mænd mellem 40 og 59 år (61 % mænd). For 20 år siden var gns. alderen næsten 20 år yngre.

Christiania er blevet et lille lukket kriminelt samfund i samfundet, og lovløsheden har skabt perfekte for kriminelle.

Daniel Fischer

Enig med Søren. Det er kontraproduktivt når Janus sviner folk til Janus ikke kender. Jeg tror ikke det overbeviser nogen om noget at blive kaldt snæversynet og misundelig.

Christiania var en spændende ide for en generation siden.

I dag er det en Rockerborg med en årlig omsætning af hash på ca. en milliard kr. samt base for hæleri og anden kriminalitet. Sammensætningen af Christianias beboere har stort set ikke ændret sig de sidste 20 år. Således er den største gruppe i dag mænd mellem 40 og 59 år (61 % mænd). For 20 år siden var gns. alderen næsten 20 år yngre.

Christiania er blevet et lille lukket kriminelt samfund i samfundet, og lovløsheden har skabt perfekte for kriminelle.

Daniel Fischer

"perfekte rammer"

Torben Andersen

det

Torben Andersen

Det kunne være sjovt at gentage besøget og se, om der er kommet lidt mere åbenhed derude. Der skrives jo løbende artikler om prisudviklingen i de forskellige brokvarterer :-) Nu beslutter de jo i artiklen, at kigger på boligerne enkeltvist, men det giver ikke så megen mening. Prisen på husene hænger jo tæt sammen med, om hele området omlægges og afkriminaliseres - eller om resten af området fortsætter som hidtil. Som tingene er nu, giver det jo ikke den store mening, at bestille en uforpligtende salgsvurdering hos din lokale mægler på Amager :-)

Lars R. Hansen

Endte det ikke med staten lånte dem, fonden, pengene de manglede?