Nyhed
Læsetid: 2 min.

R: Giv fradrag til grønne istandsættelser

Radikale Venstre vil give målrettet støtte til energibesparende renovering af de danske hjem. Regeringens forslag til fradrag for generel istandsættelse er 'en gave til middelklasse', siger Margrethe Vestager
Marianne Vestager mener, at Lars Løkkes forslag til fradrag for generel istandsættelse er 'en gave til middelklasse'

Marianne Vestager mener, at Lars Løkkes forslag til fradrag for generel istandsættelse er 'en gave til middelklasse'

Jens Nørgaard Larsen

Indland
30. maj 2011

Det handler ikke blot om at få gang i byggeriet og derved skabe arbejdspladser. Det skal gøres på en måde, så det også gavner miljøet og klimaet. Det mener Radikale Venstre, der derfor som en del af partiets 2020-plan 'Tag ansvar', der fremlægges i dag, har et bud på, hvordan der skal komme gang i en grøn renovering af den danske boligmasse gennem fradrag for energibesparende istandsættelser.

»Bygninger står for 40 procent af vores samlede energiforbrug. Der er regler for energieffektivitet i nybyggeri, men der er et enormt stort potentiale for besparelser ved renoveringen af de gamle« siger Radikale Venstres leder Margrethe Vestager.

For mens der skulle være mange grunde til at få isoleret sit hus bedre eller få skiftet det gamle oliefyr ud, går det lidt trægt, mener Vest-ager.

»Jeg tror godt, folk vil, men har lidt svært med at komme i gang. Det her vil virke som en tilskyndelse,« siger hun.

Helt konkret ønsker Radikale Venstre, at der tilbydes et fradrag i den personlige indkomst svarende til halvdelen af arbejdslønnen ved en renovering, dog maks. 30.000 kr. pr. husstand. Det kunne f.eks. være til at isolere sit hus, installere en varmepumpe eller skille sig af med det gamle oliefyr. Ordningen, der skal køre frem til 2013, skønnes at koste 1 mia. kr. om året, penge, der skal findes gennem en den omlægning af skatten, der lægges op til i udspillet 'Skat der virker'.

Partiet vurderer at ordningen vil skabe 4.500 nye grønne job inden for byggebranchen.

»Vi har behov for ikke mindst at sikre, at de unge nyuddannede ikke bliver fyret, når deres læretid udløber,« siger Vestager

De radikales forslag kommer, en uge efter at regeringen fremlagde sin såkaldte Bolig-Job-plan, der lægger op til fradrag for enhver type hjælp eller istandsættelse i hjemmet.

Det vil, ifølge Margrethe Vestager, betyde, at staten vil komme til at betale for arbejde, som boligejerne alligevel ville få udført. Den øgede økonomisk aktivitet vil derfor blive begrænset ligesom de nye job, der gerne skulle følge.

»Regeringens plan er jo uden retning overhovedet, og bliver i sidste ende ikke meget andet end en gave til middelklassen,« siger Margrethe Vestager.

Principiel enighed

SF's energipolitiske ordfører Anne Grete Holmsgaard er principielt enig i de radikales indvending.

»Hvis der skal laves fradrag, skal det være målrettet energibesparelse. Alt andet er jo vanvittigt. Men vi kommer jo ikke ud over spørgsmålet om, hvor pengene skal komme fra,« siger Anne Grete Holmsgaard. Derfor vil SF også i dag stille ændringsforslag til regeringens Bolig-job-plan for at få tilskuddet målrettet energibesparelser.

Også Socialdemokraterne mener, at det er afgørende at få fradragsordningerne i en mere bæredygtig retning.

»På det felt er vi helt enige med de radikale,« siger energiordfører Ole Hækkerup. At partiet alligevel nok ville ende med at stemme for regerings plan om fradrag for generelle istandsættelser, handler om, at den høje ledighed kræver hurtige og konkrete svar.

»Det ville ikke rigtig hænge sammen, hvis vi bare afviste. Men jeg synes godt, at man kunne kigge den ordning rigtig godt igennem med grønne briller,« siger Ole Hækkerup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Her er der da et stort punkt, hvor oppositionen står helt samlet. I stedet for OVK s vaklende holdninger til at forsøge at sparke opsvinget i gang ved intelligente tiltag. Dels stemte OVK oppositionens forslag om at give det offentlige mulighed til at få renoveret de nedslidte bygninger og anlæg med ikke mindst energirigtige renoveringer. I stedet efter mange hånlige bemærkninger kom regeringens forkølede forslag om en dyr og ugennemskuelig skattefradragsordning til hjemmeservice og håndværkerlønninger til op til 15.000 kr.

Dorte Sørensen

Rettelse – der skal naturligvis stå - Dels stemte OVK oppositionens forslag NED om at give det offentlige mulighed til at få renoveret de nedslidte bygninger og anlæg med ikke mindst energirigtige renoveringer. – Her kan det også bemærkes at det virker underligt på mig ,at skatteyderne nu skal til at betale for naboens nye bad og udestue mv. alt imens deres børns skole ol. står og forfalder. Det er da håbløst.

Hans Hansen

Endelig aktiv skattepolitik. Langt bedre end det elendige skattestop.

Marianne Mandoe

Endnu et forslag der lyder så tillokkende.

Problemet er bare at det kun er dem der har penge i forvejen der har råd til så meget som at overveje at lave de istandsættelser. Og derfor er de eneste der er kvalificererde til tilskuddet......

En varmepumpe koster omkring 100.000 (hvis man ikke køber junk der ikke virker i den Danske vinter). Hvilket betyder at man selv skal have 70.000 op af lommen.