Læsetid: 5 min.

Radikale vil presse universiteter til samarbejde med erhvervslivet

Radikale Venstre vil belønne universiteter for at samarbejde med erhvervslivet og forpligte forskere til at formidle deres viden til relevante virksomheder, fremgår det af partiets vækstudspil, der bl.a. bygger på erfaringer fra Sverige. Til gengæld for en massiv satsning på uddannelse og forskning vil partiet kræve, at universiteterne bliver mere erhvervsorienterede
Radikale Venstre vil belønne universiteter for at samarbejde med erhvervslivet og forpligte forskere til at formidle deres viden til relevante virksomheder, fremgår det af partiets vækstudspil, der bl.a. bygger på erfaringer fra Sverige. Til gengæld for en massiv satsning på uddannelse og forskning vil partiet kræve, at universiteterne bliver mere erhvervsorienterede
26. maj 2011

Når Radikale Venstre en af de nærmeste dage præsenterer sin helt egen vækstplan, holder partiet fast i tidligere givne løfter om at forlænge globaliseringspuljen og samlet investere omkring 13 milliarder kroner i universiteterne.

Dermed overbyder de radikale med en god margen både regeringen og S-SF. Til gengæld lyder kravet til universiteterne, at de skal blive bedre til at udfylde rollen som vækstmotor i samfundet.

Det skal bl.a. ske ved i langt højere grad at tænke i partnerskaber med erhvervslivet. Blandt forslagene vil være, at fordelingen af basismidler til universiteterne delvist skal afhænge af omfanget af konkret samarbejde med virksomheder.

»I dag fordeles en del af midlerne allerede efter, hvor mange gange forskere eksempelvis er publiceret i velanskrevne tidsskrifter. På samme måde mener vi, at der skal være et incitament for samarbejde med erhvervslivet. Her vil vi have en omregningsmodel, der eksempelvis gør det lige så attraktivt for universiteterne, at de ansatte samarbejder med eller er seks måneder i praktik i en virksomhed, som hvis de sidder på universitetet og skriver,« siger Radikale Venstres forskningsordfører, Marianne Jelved:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Martin Jeppesen

Ordet symbiose som bruges om de svenske universiteters forhold til erhvervslivet lyder jo smukt, men jeg synes det er en bizar måde at udtrykke det på - forholdet går tydeligvis kun en vej, og det er til erhvervslivets fordel, ikke universiteternes. Jeg synes det er skammeligt at man vil lade erhvervslivet få en klemme på uddannelsesinstitutionerne - en klemme, som kan justeres når og hvor man har lyst.

Kristian Rikard

Jeg synes faktisk at Marianne Jelved har en pointe. Men det er så også det.
Hvis man i stedet for up front at love en pose penge baseret på tro, håb og kærlighed og en empirisk udokumenteret sang om viden og innovation og produktivitet (for nu at få det hele med), f.eks. denne gang gjorde tingene omvendt.
Hvis man bad de fagligt kompetente og intelligente mennesker på de højere læreanstalter om at udøve noget selvstændigt tænkearbejde
bl.a. med hensyn til deres egen fremtid, som ikke var dikteret af politikere og formodentligt af endnu en gang halvsubstantielle økonomiske overvejelser, så kunne det jo tænkes - rent teoretisk, at der ville komme noget fornuftigt ud af det.
Men en ting er vist ret sikkert, at hvis vi ikke snart gør noget ved input/output forholdet i hele uddannelsessektoren, så må man som borger konstaterte, at de sidste 15-20 års ret massive investeringer i uddannelse er slået fejl.
De måske 20 år, der er gået siden ordene viden, vidensdannelse, vidensmedarbejdere etc. etc. dukkedde op, og alle var enige
om, at viden var sagen, specielt i forhold til Sydkorea og Kina og sådan nogle og betalingsbalance og ting og sager, må vel
nødvendigvis betegnes som en eklatant fiasko.
Og så synes jeg iøvrigt, at man ligesom mangler lidt fagligt input. Det ville være meget mere logsik, hvis rektorerne udarbejde en rapport der hed "højere læreanstalter i år 2020 - Mulige udviklingstendenser"!
Ligeledes så jeg meget gerne, at departementschefen for finasnministeriet fremlagde ministeriets medarbejderes arbejde selv, frem for en eller anden skolelærer eller jurist iscensat af en rhetoriker. Egentligt tror jeg det ville være langt lettere at forstå for meningmand som mig.
Det er jo os som skatteborgere, der betaler for både den tekniske og den kunstneriske udførelse.

Peter Hansen

At vore politikere er halvstuderede røvere, fremgår tydeligt af denne slags forslag. Universiteternes rolle er at gøre menneskeheden klogere på verden. Det kan erhvervslivet måske udnytte; men det er ikke meningen med forskningsindsatsen, der er betydeligt mere - universel! - og til fordel for os alle til alle tider.

Hugo Barlach

At tænke sig: R går åbent ind for tvang...

Men det siger jo blot noget om, at universiteterne ér et politisk objekt for de borgerlige. Og dermed, at kritikken af manglen på forskningsfrihed henholdsvis neutralitet har været reel, når der protesteres over den form for ubalanceret prioritering. Måske viden generelt skal erstattes med ideologi i radikal optik? Forskellen er ellers til at få øje på samfundsfilosofisk set. Eller måske R har fået et dokumenteret behov for at skyde sig selv i foden?...

Med venlig hilsen