Nyhed
Læsetid: 4 min.

Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
Det første kendte ulovlige afslag på statsborgerskab i statsløsesagen fik Ibrahim Abdulrahman fra Korsør, sådan som Information tidligere har beskrevet. Det var også i forbindelse med hans sag, at Integrationsministeriet blev opmærksom på, at nogen uden for ministeriet havde kendskab til, at et eller andet var galt med ministeriets sagsbehandling. Da advokat Niels Henrik Christensen i december 2009 kontaktede ministeriet og undrede sig over, at Ibrahim Abdulrahman fik afslag på statsborgerskab, selv om han var født statsløs i Danmark, gik der kun omkring en uges tid — så orienterede ministeren indfødsretsordførerne fra regeringen og DF om, at noget var gået galt.

Det første kendte ulovlige afslag på statsborgerskab i statsløsesagen fik Ibrahim Abdulrahman fra Korsør, sådan som Information tidligere har beskrevet. Det var også i forbindelse med hans sag, at Integrationsministeriet blev opmærksom på, at nogen uden for ministeriet havde kendskab til, at et eller andet var galt med ministeriets sagsbehandling. Da advokat Niels Henrik Christensen i december 2009 kontaktede ministeriet og undrede sig over, at Ibrahim Abdulrahman fik afslag på statsborgerskab, selv om han var født statsløs i Danmark, gik der kun omkring en uges tid — så orienterede ministeren indfødsretsordførerne fra regeringen og DF om, at noget var gået galt.

Sofie Amalie Klougart

Indland
9. maj 2011

Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) har forklaret, at hun af egen drift rettede op på Integrationsministeriets ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge, selv om det i bagklogskabens lys skete lidt sent. Nu viser det sig, at ministeren først orienterede Folketinget og satte en stopper for den fejlagtige praksis, da en udenforstående havde fået mistanke om ulovlighederne.

Kort før jul 2009 modtog Integrationsministeriet et opkald, der må have foruroliget embedsmændene og især ministeren. Det var advokat Niels Henrik Christensen, der ringede.

Advokaten var blevet opsøgt af den statsløse unge mand Ibrahim Ayoub Abdulrahman fra Korsør. I april 2005 havde han fået afslag på statsborgerskab fra Integrationsministeriet, men Niels Henrik Christensen, der selv har undervist i udlændingeret på Københavns Universitet, kendte til FN-konventionen om statsløshed. Han vidste, at Ibrahim Ayoub Abdulrahman i kraft af konventionen havde krav på statsborgerskab, fordi han var født i Danmark. Og det var med den viden, at Niels Henrik Christensen nu henvendte sig til ministeriet.

»NHC undrede sig over, at ansøgeren som statsløs var meddelt afslag,« skrev souschef i Integrationsministeriets Indfødsretskontor Kirsa Reinholdt i et telefonnotat, som Information efter syv ugers sagsbehandling nu har fået aktindsigt i fra ministeriet.

»Jeg orienterede NHC om, at ansøgeren kunne søge om genoptagelse, og at vi da ville se på sagen på ny,« tilføjede embedsmanden.

Uholdbar forklaring

Da Integrationsministeriet modtog opkaldet fra Niels Henrik Christensen i december 2009, var det 16 måneder siden, at Birthe Rønn Hornbechs embedsmænd havde givet hende den første besked om, at ministeriet i flere år systematisk havde brudt FN-konventionen om statsløshed. Det skete i august 2008. Siden da havde ministeren hemmeligholdt sagen for Folketinget og ladet sine embedsmænd fortsætte med at give afslag i strid med konventionen. Ifølge Birthe Rønn Hornbechs senere forklaring ville hun ikke ændre praksis, før ministeriet grundigt havde undersøgt, hvordan FN-konventionen skulle fortolkes. Den forklaring, har flere jurister imidlertid afvist som uholdbar, fordi konventionen er ganske simpel, og fordi Information har afdækket, at ministeriet i forvejen kendte til konventionens betydning for de statsløse.

Ifølge anonyme embedsmænd i Integrationsministeriet havde Indfødsretskontoret allerede i januar 2009 skrevet teksten til det brev, hvormed ministeren et år senere kort efter opkaldet fra Niels Henrik Christensen orienterede Folketingets Indfødsretsudvalg, således som Information kune skrive i begyndelsen af marts 2011.

Men brevet til Folketinget var ikke blevet sendt, og ingen uden for ministeriet havde opdaget noget.

Ikke før advokat Niels Henrik Christensen ringede.

Advokaten oplyser over for Information, at han kun ringede én gang til Indfødsretskontoret, og at han var sikker på, at Ibrahim Abdulrahman kunne få dansk statsborgerskab, fordi han var født statsløs i Danmark.

»Jeg har jo undervist i udlændingeret på universitetet,« som han siger.

Første indrømmelse

Det var fredag den 18. december, at Kirsa Reinholdt fra Indfødsretskontoret talte med advokaten. Mellem jul og nytår holdt ministeriet lukket, men kort efter Birthe Rønn Hornbech og hendes embedsmænd var mødt på arbejde igen, orienterede ministeren for første gang sine folketingskolleger fra regeringen og Dansk Folkeparti om en »problematik« i forbindelse med tildelingen af statsborgerskab til statsløse.

I et brev til indfødsretsordførerne Tom Behnke (K), Gitte Lillelund Bech (V) og Søren Krarup (DF) erkendte Birthe Rønn Hornbech i klart sprog, at hendes ministerium ikke havde været »tilstrækkeligt opmærksom« på de statsløses konventionsbeskyttede krav på statsborgerskab. Nu var ministeriet dog »blevet opmærksom på denne problematik, som der vil blive rettet op på,« fortsatte ministeren og lovede at »sikre, at ministeriet fremover overholder sine internationale forpligtelser på statsborgerretsområdet i forhold til statsløse ansøgere«.

Det skete otte arbejdsdage efter Niels Henrik Christensens opkald til ministeriet.

'Det er mig ...'

Information har tidligere afdækket, hvordan Birthe Rønn Hornbech brød sit løfte til de tre indfødsretsordførere om at overholde konventionerne. Hun lod ministeriets ulovlige praksis fortsætte i små tre uger endnu. Den 26. januar 2010 sendte ministeriet det sidste ulovlige afslag. Modtageren var den 19-årige gymnasieelev Mariam El Sadek fra Århus. Dagen efter orienterede ministeren i en noget mindre klar skrivelse end brevet til VKO-ordførerne Folketingets Indfødsretsudvalg om sagen. Det skete 21 arbejdsdage efter henvendelsen fra Niels Henrik Christensen.

Først året efter kom sagen frem i offentligheden.

Ved et samråd i Folketinget den 9. februar 2011 bedyrede Birthe Rønn Hornbech, at hun »af egen drift har taget gamle sager op«, og til DR forklarede hun senere på måneden: »Det er mig, der har opdaget fejlen. Det er mig, der retter fejlen.«

De nye oplysninger styrker den mistillid til forvaltningen under den tidligere integrationsminister, som medlem af Indfødsretsudvalget Hanne Agersnap (SF) har. »Det er noget lusk at putte med din viden om ulovlig administration, og først gøre noget ved det, når nogen opdager det,« tilføjer hun.

Også Lennart Damsbo-Andersen (S) finder telefonnotatet interessant: »Jeg bliver kun bekræftet i, at det er godt, at hele forløbet undersøges. Jeg er overbevist om, at der stadig ligger ting gemt under gulvtæppet,« som han udtrykker det.

Birthe Rønn Hornbech er ikke vendt tilbage på Informations henvendelse om sagen.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
 • Redegørelse om statsløse undlader vigtig pointe

  12. april 2011
  Integrationsministeriet vidste udmærket godt, hvordan den simple FN-konvention om statsløshed skulle fortolkes, da de spurgte de nordiske lande til råds. Men det holdes skjult i redegørelsen om de statsløse, viser aktindsigt
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Hansen

Thja. Går den så går den. Er det ikke det, man kalder den taktik? Og det understreger for mig at se behovet for, at der er kvalificerede folk, som løbende følger meget kritisk med i, hvad der foregår i det ministerie.

I den forbindelse kan man også undre sig over, at det først er i slutningen af 2009, at nogen fortæller en af de mange, der har fået afslag, at han eller hun måske har en sag at gå videre med.

Kan det virkelig passe, at ingen af disse har søgt nogen form for professionel rådgivning før i 2009?

Ærlig talt: Man undres.

Poul Ottesen

'Kan det virkelig passe, at ingen af disse har søgt nogen form for professionel rådgivning før i 2009?

Ærlig talt: Man undres.'
Så det er deres egen skyld eller hvad er det du siger ?

Ministre der ikke kan finde ud af at overholde gældende lov burde side i Horserød .. Sammen med alle dem der havde en klump Hash i lommen ...

Peer Aagaard

Heller ikke som ex svarer Rønn Hornbech på relevante spørgsmål. Man spørger sig selv, om ikke hendes vælgere havde været bedre tjent med at stemme på et læs murbrokker.

Rønn har ofte givet udtryk for sin store respekt for vores retssamfund. Det må så komme an på en prøve. Som den lovbryder hun er, bør hun stilles for en dommer. Personligt håber jeg, at hun ryger i spjældet med piber og trommer - symbol som hun er på den råddenskab og de mange lovbrud, som VKO begik i deres alt for lange tid ved magten.

Lars Hansen

@Poul Ottesen

Nej jeg tænke mere på, om ikke der er nogle danske udlændingeadvokater eller andre, som arbejder med rådgivning af udlændinge, der har sovet lidt i timen her.

Det undskylder selvfølgelig ikke ministerens handlemåde, men på dette såvel som andre områder kan man bare ærgre sig lidt over, at VKO ikke har fået en mere aktiv og kvalificeret modstand gennem årene, end tilfældet er.

Men måske skyldes det, at vi som danskere ikke er mindet på den situation, at vi er oppe imod en regering, som bevidst tilsidesætter loven.

Bjarne Hansen

Hvorfor er jeg ikke det mindste overrasket?

Jesper Wendt

Hele det forløb er mildest talt hovedrystende, ikke mindst at befolkningen legitimerer det.

Vile Werneby

Giv BRH en sag på halsen ... men fundamentalt set er det ufatteligt at VOK har været fredet og at folket gang på gang falder for deres spin ... og senest har RV hoppet med på den vogn ... som folk har vi som vi har redt, så kan man nok så mange gange beklage at man som individ ufrivillig bliver deltager af det morads !

Vile Werneby

Ganske vist siger RV, at de "støtter" S-SF og dog er de godt igang med at fastlåse landet i de blå VOK's 2020 økonomiske plan og som kan vise sig at blive hemsko for S-SF RV "siger de støtter" ... mage til politiske gakkede gangarter man er vidne til fortiden...;-))

Når RV vælger de blå VOK som fundament til deres økonomiske politik, så må RV jo i fuld firspring være på vej til den blå lejr allerede nu ... så er RVs støtte til S-SF ligge på et meget lille spot med de signaler de sender for tiden !

At RV springer på den blå lejr uden at gøre op med VOKs fremmedfjendske politik gennem 10 år må nærmest betragtes som blå-stempling af VOK fra RV ... deraf udlændinge politiske kobling jeg mener der opstår i lyset af RV handlinger ! (at RV påstår det modsatte er vel spørgsmål om menigheder)

Karsten Aaen

Birthe Rønn Hornbech (BRH) blev jo bare sat til at administrere systemet, det system som blev indført i 2002 (eller måske allerede aftalt i hemmelighed på valgnatten i 2001?) af VKO. Og jeg er næsten sikker på, at systemet blev indført under Bertel Haarder. Og systemet gik ud på rent administrativt at holde stort set alle udlændinge ude, især muslimer, af Danmark.

Per Møller

@Karsten Aaen - hvis din teori holder vand, mangler vi jo kun "en fax" for at have en ny tamil-sag?

Vi kunne sagtens have en ny tamilsag, den skal bare åbnes.

Jens Jørn Pedersen

Det er meget slemt, at dette ministerium bevidst ikke overholder loven. Værre endnu er, at mange andre ministerier sikkert heller ikke overholder loven.
Vi har så ondt af, at andre landes administrationer er korrupte, men hvad med Danmark?
Landets stand in i statsministeriet er jf. diverse oplysninger via pressen lige så mudret.
Er alle politikere efterhånden sådan, eller er det kun den nuværende regering?

Anne Marie Pedersen

Jens Jørn Pederson

Det handler jo om, at vi har haft en de facto flertalsregering under VC = VKO.

Rød blok har lovet os, at de vil vedtage en lov, der sikrer at bare mindst 40 % af et folketing ønsker en undersøgelse, så kommer den. Det anbefaler EU, og det har man fx i Tyskland.

Det vil give kontrol med magten på en hel anden måde. Og til kritikere som mener, at vi så vil få undersøgelser hele tiden; nej. For selvfølgelig vil oppositionen da ikke konstant sætte undersøgelser i værk, som ikke giver dem ret i, at der har været noget at kritisere.

Vile Werneby

Ikke ren teori, @Jonas Nielsen, når økonomien er fundamentet på snart sagt alt i samfundets tiltag og RV i raid-mode ønsker 2020-aftale med de blå, så er problemet for RV at de i handlingen ikke alene hægter sig på blå-økomomi, men også overført på "de mange lig i lasten der flyder omkring" efter 10 års systematisk smagsdommerisk rov af landet.

Ren spinmæssig er de jo i den blå lejr på denne side af valget, så på troværdigheden har RV spillet fallit som opposition til VOK ! Fordi selvom RV "siger" at de peger på Helle betyder ingenting med de handlinger de foretager nu for troværdigheden har lidt et ikke ubetydeligt knæk.

Jeg ville ønske at vi fik et systemskifte ved næste valg og desværre er RV i fuld igang med at demontere muligheden. Det eneste der kan sikre systemskiftet er S-SF-Ø får flertal mod de blå VORK ... så kan man kun håbe at flertallet vil det samme..;-)

Torben Pedersen

Jeg har mistet overblikket. Er der ikke en barmhjertig sjæl, der fra 2001 og frem til dags dato kan lave en oversigt over samtlige sager med vores nuværende ministre, spindoktorer og andet utøj, der har været involveret i sager der enten er direkte lovbrud, tenderer til lovbrud, eller på anden måde offentligt har (eller burde have) påkaldt sig opmærksomhed og evt. straf.
Ja, jeg ved det. Listen bliver lang, men eftersom befolkningens hukommelse er kort og valg måske umiddelbart forestående, så for folkeoplysningens skyld.
Blot et forslag.
Skal vi lave en hjemmeside - findes den allerede?

Anne Marie Pedersen

Nøj Torben Pedersen, jeg skal nok besøge den hjemmeside!

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Uffer mig... det er bundløst

Bjarne Hansen

Hvis nogen skulle have lyst til at mindes Tamilsagen:
http://www.dr.dk/bonanza/search.htm?needle=venter+p%C3%A5+retf%C3%A6rdig...

Bjarne Hansen

Jeg ville ønske at vi fik et systemskifte ved næste valg og desværre er RV i fuld igang med at demontere muligheden.(VW)

Jeg er i tvivl om at RV er klar over at deres stive fokusering på afskaffelse af Efterlønnen(som i det store billede er temmelig ligegyldig) er i gang med at forære Lars Løkke 4 år mere.

Så de store spørgsmål er:
Ønsker RV inderst inde en Blår Regering?
Er RV Blinde og Døve?
Er RV Dumme?

Jeg ved godt hvilken skyldig der skal peges på, hvis De Blår vinder valget.
Hun hedder Margrethe Vestager, og hun har aldrig stået på en rigtig Arbejdsplads.

Brithe Rønn Hornbech er med andre ord en forbryder. I fængsel med hende.

@Torben (# 9. maj 2011 kl. 21:29)
se her,
forbryderalbum.dk afdækker de historier regeringen og dens partier gør alt for at undertrykke. Vi har samlet historierne i hovedkategorierne:
Svindel
Krigsforbrydelser
Overgreb mod børn, studerende, lærere, arbejdere, studerende, lærere, indvandrere, flygtninge og kunstnere
Forholdet til omverdenen
Miljø og energi
Sprit og fart

http://www.forbryderalbum.dk/

Jeppe Bundgaard

@Torben Pedersen:

Dette kunne minde om det du efterspørger
En liste over de mange sager der har været. Med links til avis artikler osv.

https://sites.google.com/site/skandalermedvogk/

Når man læser det igennem, kan det undre, at de stadig sidder på magten.....