Læsetid: 2 min.

SF og Ø: Alle pædagoger skal kende til børns seksualitet

Ingen af landets pædagogstuderende får obligatorisk undervisning i børns seksualitet og risikerer derfor at blive blinde for bekymrende adfærd hos børn. SF og Ø vil nu prioritere undervisningen
25. maj 2011

Børn har en seksualitet, som de voksne skal holde sig langt fra. Men lærer pædagogstuderende ikke om sund seksualitet hos børn, kan det være svært at sætte fingeren på bekymrende seksualadfærd hos dem, der har behov for hjælp. Det gjorde en række læger og psykologer klart i Information i weekenden. Også den nye FOA-støttet rapport, 'Doktorleg i Børnehaven', fastslår, at mange institutioner savner viden om, »hvilke lege og adfærdsformer, der er 'normale', og hvilke, der bør give anledning til professionel bekymring og handling«.

Af samme grund skal undervisningen være obligatorisk for enhver pædagogstuderende, lyder kravet nu fra SF og Enhedslisten.

Børn tabes

»Hvis vi vil styrke børns seksuelle sundhed, så kommer vi ikke uden om en bedre uddannelse af pædagoger. Hvis de ikke har den fornødne viden, så risikerer vi, at man på daginstitutioner overser ofre for seksuelle overgreb,« siger socialordfører Özlem Sara Cekic (SF).

»Når fagpersonerne kan aflæse symptomerne, vil de også være i stand til at gribe ind. Hvis de ikke kan det, er børnene tabt, da de ofte vil være loyale over for dem, der misbruger dem,« siger hun.

Også uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Enh.) vil gøre undervisningen obligatorisk, uden at hun dog vil stille konkrete krav til, hvordan det skal skrives ind i læreplanerne.

»Man skal ikke kunne gennemgå en pædagoguddannelse uden at blive præsenteret for viden om børns seksualitet. Men det handler i lige så høj grad om, at man ikke skal blive forskrækket over, at børn har en seksualitet,« siger hun og tilføjer:

»Hovedproblemet er stadig, at de studerende ikke har undervisningstimer nok. Hvis vi sikrede dem flere timer, kunne man nok også få plads til undervisning i børns seksualadfærd,« siger hun.

I 2007 reformerede VK-regeringen pædagoguddannelsen, hvorefter det ikke længere har været obligatorisk at undervise de studerende i faget 'børns sundhed', der i praksis ofte omfattede undervisning i børns seksuelle udvikling. I stedet er kommet faget 'sundhed, krop og bevægelse', der blot er et linjefag, de studerende kan vælge fra eller til. Her er et af emnerne 'seksualitet og kropslighed', men heller ikke på linjefaget er det obligatorisk at undervise i børns seksualitet.

R: Et ledelsesansvar

Det er dog ikke i sig selv nok til at ændre læreplanerne, mener uddannelsesordfører Marianne Jelved (R).

»Alle pædagoger behøver ikke have de samme kompetencer. Det kræver vi jo heller ikke af lærere,« siger hun.

»Det er et ledelsesansvar ude i institutionerne, at der er kompetencer til at se børn, der misrøgtes eller er blevet seksuelt misbrugt. Vi må stille krav til ledelserne i stedet. Jeg er parat til at lave en opstramning, så de, der fører tilsyn med institutionen, også må sikre, at de relevante kompetencer er tilstede,« siger hun.

Sidst på året vil 2007-reformen af pædagoguddannelsen blive gennemgået med en tættekam. Inden da vil undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) ikke tage stilling til, om undervisning i børns seksualitet skal opprioriteres. Konservative deler samme holdning.

»Jeg kender ikke til problemets omfang, men vil meget gerne tage en drøftelse med ministeren på et oplyst grundlag, når vi alligevel skal evaluere uddannelsen i slutningen af året,« siger uddannelsesordfører Charlotte Dyremose (K).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu