Læsetid: 4 min.

Smil til hinanden

Både præsidenter, sikkerhedsfolk, hackere, ejendomsmæglere, skæve bedstemødre og følelserne har været travlt beskæftiget i denne uge. Men vi har godt af følelser, viser ny, dansk forskning
6. maj 2011

To, der rimer

Det har været en travl uge. Og i sådan en kan der godt opstå lidt forvirring. Når alting pludselig handler om Osama og Obama, der, selv om de ganske vist ikke har meget til fælles, alligevel rimer og tilmed staves næsten ens, er der ikke noget at sige til, at man som Fox News i skyndingen kan komme til at forveksle et par enkelte bogstaver og meddele, at »Obama bin Laden is dead«. De er sikkert flove på Fox.

Men vi andre har nu også ind imellem kunnet føle os lidt forvirrede. Først meldte Det Hvide Hus, at planen havde været at dræbe bin Laden. Så blev det tilbagevist. Så blev det meddelt, at bin Laden havde gjort væbnet modstand. Det blev så også tilbagevist.

Endelig blev det meddelt, at bin Laden, den kryster, brugte en kvinde som skjold, og at hun skulle være blevet dræbt. Men så blev det også tilbagevist.

I stedet forlød det, at det var hans yngste hustru, der kampberedt var stormet frem mod de indtrængende specialtropper og var blevet såret i benet, altså en helt anden historie. Ikke om maskulin fejhed, men om kvindeligt heltemod.

For det var da både modigt og pænt af hende, taget i betragtning, at hun ikke selv har valgt sin ægtemand, men er blevet foræret væk som 10-årig. Hendes yemenitiske familie følte trang til at betænke bin Laden med en lille opmærksomhed, og angivelig kvitterede han for gavmildheden ved at skille sig af med en af sine fire ældre modeller. Hvorfor? Jo, muslimer må kun have fire koner.

Disse oplysninger er så vidt vides ikke tilbagevist.

Tilbagevist er det vist heller ikke, at samme bin Laden fik, hvad amerikanske militærfolk forstår ved en muslimsk begravelse. Selv om de havde travlt.

Han blev vasket, viklet ind i et hvidt lagen og anbragt i en pose, meddelte Det Hvide Hus' pressetalsmand, Jay Carney. I posen var der en tung vægt, bin Laden skulle jo helst gå til bunds, men ikke noget med fødderne i en cementbalje og den slags uregelmæssigheder.

Det muslimske indslag bestod vist i, at en officer læste nogle religiøse sætninger, der på forhånd var oversat til arabisk. Derefter blev ligposen placeret på en sliske og vippet over bord fra hangarskibet, forklarede Carney. Han har også haft travlt.

Inde på landjorden

Det er ikke kun informations- og efterretningsmedarbejdere, præsidenter og tv-stationer, der har haft en travl uge. Også hackere har lynhurtigt oprettet Facebook-look-alike hjemmesider, der lokker med autentiske fotografier af en stendød bin Laden.

Det er da dejligt, at der er så mange nysgerrige mennesker i verden, men her skal man vist tøjle sit videbegær. Afleverer man sin kode, får man vel et besøg, man ikke synes godt om.

Umiddelbart kan Osama-affæren synes lidt dyster, men se til om der ikke i virkeligheden meget at glæde sig over.

Selv Dalai Lama har ifølge Kristeligt Dagblad sagt, at det var i orden, det med bin Laden. Ganske vist fortjente han ifølge Hans Hellighed næstekærlighed og tilgivelse ligesom alle andre mennesker. »Men tilgivelse betyder ikke, at man skal glemme, hvad der er sket. Hvis noget er alvorligt nok og kræver et modangreb, er du nødt til at foretage et modangreb,« skal han have sagt.

Alligevel kunne et modangreb vel godt have bestået i en retssag imod en endnu levende bin Laden, har man lyst til at indvende.

Det fremgår ikke, om Dalai Lama har taget stilling til den mulighed.

Også ejendomsmæglerne har stået i kø for at give deres besyv med og det både i Abbottabad i Pakistan og på Christiania, hvor Kristen Bjørnkjærs medbragte repræsentant for mæglerbranchen dog desværre ikke fik lejlighed til at udføre sit arbejde.

I Abbottabad var der til gengæld ingen begrænsninger. Bin Ladens luksusvilla, der ifølge amerikanske kilder skulle være i millionklassen, er bare et almindeligt parcelhus i overstørrelse, viser det sig. I Abbottabad har de nemlig begge ben på matriklerne.

»Det her er ikke et snobkvarter, men et middelklassekvarter,« fastslog en lokal mægler, og en anden istemte jordnært:

»Hvis det var så meget værd, ville alle os, der bor her, være mangemillionærer.«

Skæve bedstemødre

Vi bliver nede på jorden, nu for at vise respekt for to bedstemødre med grønne fingre. Der er tale om to skæve californiske damer på henholdsvis 60 og 70 år, som har dyrket hele 800 marihuanaplanter. Men der var også andet, der gik skævt, så nu står the marijuana grannies over for en sigtelse.

Det er virkelig synd for dem, for faktisk er marihuana lovligt til medicinsk brug, både i Californien og i flere andre amerikanske stater. Og måske var de grønne grannies bare underleverandører, for flere selskaber planlægger faktisk at blive børsnoteret, forlyder det, heriblandt et vist Medicine Dispensing System, der sælger marihuana i blandt andet californiske automater. Mod at aflevere sit fingeraftryk kan køberen afhente en dosis. Måske en overvejelser værd for Christiania, hvis de nu bliver herre i eget hus. Så kan de sælge hash på aktier og betale huslejen på den måde.

Afslutningsvis vender vi os mod en virkelig god nyhed: Danske hjerneforskere har påvist, at vi er bedst til at opfatte positive informationer. Hvis vi smiler til hinanden, suser informationen hurtigere end alle andre indtryk ind i anterior cingulate cortex.

Stærke følelser trænger i det hele taget bedre igennem til vores bevidsthed end en grå neutral beigefarvet hverdag, fortæller hjerneforskerne.

Så i den forstand må det vel siges at have været en god uge. Se bare på amerikanerne foran Det Hvide Hus og foran Ground Zero natten til mandag.

Men det er glæden, vi husker allerbedst. Glæde og smil er stadig andre følelser suverænt overlegne.

Den oplysning kan også bruges i ugen, der kommer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tom Paamand

Nej, Dalai Lama har ikke sagt, at det var i orden, det med bin Laden. Dalai Lama har stort set ordret gentaget den samme holdning, som han nu har rejst rundt med i årtier. Og som løbende er blevet overfortolket.

"In his response, His Holiness emphasized the need to find a distinction between the action and the actor. He said in the case of Bin Laden, his action was of course destructive and the September 11 events killed thousands of people. So his action must be brought to justice, His Holiness said. But with the actor we must have compassion and a sense of concern, he added. His Holiness said therefore the counter measure, no matter what form it takes, has to be compassionate action. His Holiness referred to the basis of the practice of forgiveness saying that it, however, did not mean that one should forget what has been done.".

Dalai Lamas rolle i øvrigt kan der stilles mange og berettigede spørgsmål ved, men jeg ser ikke nogen støtte til snigmord i hans aktuelle udtalelser.