Nyhed
Læsetid: 2 min.

Statsløse børn fra Syrien snydes for statsborgerskab

Birthe Rønn Hornbech lovede total oprydning efter statsløseskandalen. Men tre kurdiske brødres asylsager tyder på, at danske myndigheder fejlregistrerer statsløse kurdere fra Syrien, og dermed tæller deres børn ikke blandt de statsløse, der har krav på dansk statsborgerskab
Indland
28. maj 2011

Birthe Rønn Hornbech lovede før sin afgang som integrationsminister at rydde op i »hvert eneste hjørne« af statsløsesagen. Statsløse børn og unge født i Danmark skulle have et brev fra ministeren og orienteres om deres ret til at få dansk statsborgerskab. Men en gennemgang af tre kurdiske brødres asylsager viser, at ikke alle statsløse børn får opfyldt deres ret til statsborgerskab, fordi de danske udlændingemyndigheder har undladt at registrere kurderne som statsløse. I stedet er de blevet registreret som syriske statsborgere, selv om de ifølge dokumenterne i deres sager igen og igen har fortalt, at de er statsløse. Fejlregistreringen er sket samtidig med, at udlændingemyndighederne har sendt såkaldte fact finding-missioner til Syrien, hvorfra man blandt andet har rapporteret om den store gruppe statsløse kurdere i landet, som ifølge myndighedernes egen rapport i voksende antal har søgt om asyl i Danmark.

Trods adskillige henvendelser til Udlændingeservice er det ikke lykkedes Information at få svar på, hvor mange om overhovedet nogen asylansøgere fra Syrien, som myndighederne har registreret som statsløse inden for de seneste år. Men Udlændingeservice oplyser, at der ikke er udarbejdet særlige retningslinjer for registrering af statsløse.

EL: Børn er blevet snydt

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll finder sagen foruroligende.

»Det her viser, at der er behov for et formelt registreringssystem, som kan opfange statsløse, sådan som FN's flygtningehøjkommissariat har påpeget. Det er afgørende for børn og unges rettigheder til et statsborgerskab,« siger hun.

Medlem af Folketingets Indfødsretsudvalg, Johanne Schmidt-Nielsen (EL) hæfter sig ved, at fejlregistreringen af statsløse kurdere også kan have konsekvenser for deres muligheder for at få asyl. Statsløshed kan nemlig styrke en ansøgers asylgrundlag: »Konsekvensen er ikke alene, at børn er blevet snydt for deres ret til statsborgerskab. Der er jo simpelthen risiko for, at flygtninge uretmæssigt har fået afslag på asyl og er blevet sendt tilbage til Syrien, fordi de danske myndigheder har lukket øjne og ører, når asylansøgerne fortalte, at de var statsløse,« siger hun og tilføjer:

»Det her bør få alle alarmklokker til at ringe. Enten sjusker man med sagsbehandlingen, eller også registrerer man bevidst ikke de her mennesker som statsløse, og begge dele er dybt alvorligt.«

Også SF's medlem af udvalget Hanne Agersnap er kritisk:

»Når de statsløse kurdere er en sårbar gruppe, må det være myndighedernes ansvar at sikre, at de behandles korrekt i det danske system. Der er tydeligvis ikke ryddet op, så alle statsløse, der er født i Danmark, kan få deres konventionsmæssige beskyttelse,« siger hun.

Udlændingeservice og Rigspolitiets udlændingeafdeling understreger, at deres registrering af asylansøgeres nationalitet ikke er en endelig afgørelse. Ikke desto mindre har fejlregistreringen medført, at de fire af de kurdiske brødres børn, der er født i Danmark, ikke har fået noget brev fra Integrationsministeriet om deres mulighed for at få dansk statsborgerskab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

den danke regering vil blive ved og ved og ved indtil I smider hele flokken paa porten...

Her er jo ikke sket nogen 'fejltagelser' vel!? Hele planlaegningen i disse kontorer tyder paa, at alt og alle kneb gaelder, naar det gaelder om at oedelaegge for indvandrere...hvis man bliver opdaget i en ulovlighed, saa skynder man sig blot at starte en ny......menneskene i disse job giver mig myrekryb!

Anne Marie Pedersen

Det er jo grotesk. Og nej, det er nok ikke en uheldig smutter fra regeringens side. Det er utroligt, hvad de slipper af sted med derinde...

Per Møller

VK0 har ingen respekt for loven - 1. regeringen skal væk 2. et antal ministre skal retsforfølges

Jens Nielsen

Ja vi har en aldeles forfærdelig regering, ingen tvivl om det.

Men læser man Informations artikler vil man se at fejlbehandling af den kurdiske familie starter allerede ved ankomsten sidst i 2000, altså FØR VKO fik magten i DK...
Informations gennemgang af denne sag indikerer desuden at det tilsyneladende i højere grad er tilfældigheder, inkompetance samt at informationer ikke spredes konsekvent i forvaltningen, der er årsag til fejlbehandlingen...
Det er næsten endnu mere uhyggeligt end målrettet forfølgelse og diskrimination.

Thomas Dahl

Hvad med at kræve at Syrien overholder sit FN medlemskab og giver alle dets borgere statsborgerskab i stedet for at eksportere deres borgere til andre lande? Syrien er skurken her, ikke Danmark.

Kirsten Henningsen

Jens Nielsen:

Uanset HVORNÅR den kurdiske familie er kommet til landet, lovede Birthe Rønn Hornbech at rydde op i alle hjørner af Udlændingeservice, og så handler det vel ikke om, at hun ikke vil rydde op i sager i "servicen", fra før VKO kom til magten?

Jette Abildgaard

Thomas Dahl,

Vil det sige, at dissse boern skal betale menneskeligt for hvad deres stupide regering goer?

Regeringen i Danmark SKAL goere ALLE de ting regeringen har aftalt og skrevet under paa intertnationalt......indtil I har meldt Jer ud af diverse internationel organisationer - korrekt!? Medlemsskaber er IKKE kun for at tage hvad man kan faa, - man maa ogsaa yde....OGSAA den Danske regering!!

Det er jo simpelthen helt ufatteligt, som nogen mennesker kan tro man kun skal nyde og aldrig yde!! Er du offentligt ansat Thomas?

Til Thomas Dahl. Uagtet hvad du synes - og jeg er den ondenlyneme uenig med dig - så er det sådan, at Danmark har underskrevet en række konventioner, som rækker ud over denne regerings kompetence. Og denne regerings forsøg på med de ekstreme højrenationalister at løbe fra disse aftaler er uden hold i love og konventioner - nationale som internationale.
Ønsker du at tyskerne bare bygger atomkraftværker op ad vores grænse? Ønsker du at englænderne dumper atomaffald i kattegat? Ønsker du at japanerne fisker Vesterhavet tomt? De kan jo bare fløjte på de internationale konventioner, sådan som du mener, vores regering kan.
Det er simpelthen for snæversynet, for provinsielt, for dumt.

Thomas Dahl

@Jette og Lars

Det er ikke Danmarks problem at Syrien bevidst knægter dets egne borgere de rettigheder som de har krav på nu da Syrien er medlem af FN.
Syrien har pligt til at overholde de konventioner som er gældende og skal ikke belønnes for sine forbrydelser ved at tredjelande forbarmer sig over de såkaldte 'statsløse' som Syrien har fordrevet. Syrien har pligt til at repatriere sine statsborgere uanset om de anerkender dem som værende statsborgere eller ej. At det giver problemer for syriske flygtninge herhjemme er ikke et problem for Danmark men et problem for FN's sikkerhedsråd som for mange år siden skulle have sat Syrien og lignende nationer på plads og gennemtvunget at disse forbrydernationer overholder de internationale konventioner de er forpligtet til at overholder i kraft af deres medlemsskab af de Forenede Nationer.

Det er naturligvis tragisk at det for nogle negative konsekvenser herhjemme for nogle få syriske flygtninge men vi kan ikke tillade at Syriens bevidste fordrivelse af egen befolkning bliver belønnet ved at vi blåøjet modtager deres uønskede befolkningsgrupper.

Desuden så kan vi uden problemer tvangshjemsende de såkaldte flygtninge tilbage til deres oprindelseslande da ingen medlemslande af de Forenede Nationer krænker deres borgeres rettigheder - det er jo kravet for at være medlem af FN og da disse lande stadig er medlemmer af FN kan der per definition ikke være nogle problemer med overholdelse af FNs konventioner og menneskerettigheder så derfor kan der i sagens natur heller ikke være nogle problemer forbundet med at sende dem retur til hvor de kom fra...

Retfærdighed er et begreb skabt af naive idealister uden forbindelse til den fysiske verden; der findes ikke retfærdighed - lær at lev med det og kom videre...

Jette Abildgaard

Thomas,

Naar man er statsloes er man IKKE Syrer og vort land har underkrevet en International Konvention som forpligter os til netop at hjaelpe disse mennesker!

Mit forslag er, at vort land boer melde sig ud af - eller blive meldt ud af - de Internationale organisationer, man ikke oensker at foelge!

Man kan, som at flere gange Thomas, ikke vaere medlem af en organisation, hvor man udelukkende oensker at nyde og ikke yde!

Men selvfoelgelig - gaar den, saa gaar den - ikke!?

Ud fra Thomas indlæg må man drage den konklusion, at det også ville have været utilgiveligt naivt og dumt, hvis andre lande i 1930`erne havde tilladt, at Tysklands bevidste fordrivelse af egen befolkning blev belønnet ved at man blåøjet havde modtaget tyskernes uønskede befolkningsgrupper (jøderne).

Det må derfor være på sin plads at minde Thomas om, at det bla. var i skyggen af, hvad der var sket med de tyske og europæiske jøder i 1933-1945, at FN´s flygtningekonvention blev til.

Problemet her er nok mest, at Thomas hader kurdere lige så meget, som man hader dem i Syrien. Men det er jo et helt selvvalgt problem og ikke noget, som vi andre behøver at ligge under for.