Læsetid: 5 min.

'Her tager vi sgu videnskaben alvorligt!'

'Stjerner med hjerner' og præsenter din forskning på tre minutter videnskaben får skruet de lettest tænkelige ben på under Forskningens Døgn. På det Samfunds-videnskabelige Fakultetsbibliotek forsøger de at forene pop og substans
'Stjerner med hjerner' og præsenter din forskning på tre minutter videnskaben får skruet de lettest tænkelige ben på under Forskningens Døgn. På det Samfunds-videnskabelige Fakultetsbibliotek forsøger de at forene pop og substans
2. maj 2011

'Test!' lyder det første udråb i det officielle Forskningens Døgn reklameslogan. Og efter Mærk! Se! Mød! osv. kommer så til allersidst: Tænk! På det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (KUBIS) har de forsøgt at tage rækkefølgen bagfra og det med 'test' er der ikke meget af.

»Det skal ikke alt sammen være sådan noget, 'hvorfor lugter en prut' her tager vi sgu videnskaben alvorligt!« siger Tina Buchtrup Pipa, leder af KUBIS Samf (under Det Kongelige Bibliotek) og idémager til 'totaleventen' udFORSK ASIEN! under Forskningens Døgn.

»Der må gerne være pop, og vi har jo også pakket det ind i snacks og graffiti, men fokus er rettet mod forskningens hjerteblod.«

En tone stiger lyst og let skrattende ud over trappeopgangen og bliver afbrudt af en dybere, som smyger sig om de studerende, der genert tripper forbi en lille skikkelse i japansk skåret sort og hvid dragt med en kurvemaske over hovedet. Gennem hullerne i kurven kan Kiku Day betragte publikum, men for dem er hun en anonym figur, der blæser liv i bambusfløjten shakuhachi.

Japansk hiphop

Kort efter skruer shakukachi-spilleren nu i civil op for japansk hiphop i et lille rum bag pc-studiepladserne på biblioteket. Kiku Day er musiketnolog og ph.d. fra SOAS (School of Oriental and African Studies) i London. Hun vil vise hvordan musik kan være »en fantastisk indgangsvinkel til at studere samfundet«.

»De første år af hiphoppens historie i Japan ville ingen medier eller producere have med det at gøre. De mente ikke, genren kunne kombineres med japansk sprog og kultur, så hiphoppen forblev i undergrunden. Globalisering finder altså andre veje, når de kommercielle kanaler er lukkede,« forklarer Kiku Day mellem beats'ene. Efter det første hiphop-hit i Japan i 1994 har genren udviklet sig i både mainstream og undergrund.

»Japanerne bruger faktisk noget så amerikansk som hiphop til at udtrykke japansk identitet,« fortæller Kiku Day: »hellere ris end brød, hellere fisk end kød,« som en af rapteksterne lyder. I en anden musikvideo forvandler en buddhistisk munk sin tempelgong til en beatboks, hvorpå de bedende hoveder begynder at rokke rytmisk derudaf.

Der er også stor forskel på budskaberne i amerikansk og japansk hiphop siger Kiku Day:

»Der er ingen hyldest til alkohol og stoffer, tværtimod. Der er f.eks. kritik af alkoholisme i de tekster, der handler om sociale problemer i byerne.«

En af gymnasieeleverne vil vide, om japansk rap aldrig handler om sex og kærlighed.

»I mainstream er der kærlighed, især med tårer, men i undergrundshiphoppen handler det mere om følelsen af at være uden for samfundet. Ikke om sex, og slet ikke stoffer,« svarer Kiku Day.

På vej mellem foredragene på de snirklede gange og trapper i den gamle bygning i botanisk have kan deltagerne forsyne sig med små flyers, der lokker med ledetråde ind i bibliotekets annaler: Om 'Himalaya: Nepal, Bhutan, Tibet & Bangladesh' er Bhutans tidligere konge Jigme Singyye Wangchuck citeret: »Bruttonationallykke er vigtigere end bruttonationalprodukt«. Vil man vide mere om regionen, kan man tjekke 'Library pressdisplay' med over 1.600 aviser fra 90 lande på 44 sprog »mvh. Dicte Madsen, Informationsspecialist«.

Strategisk placeret ved snackbordet er en stander med 'Bøger du kan låne': Crossborder Governance in Asia / Funeral Rituals in Eastern Shandong, China / Land of the Unconquerable the Lives of Contemporary Afghan Women.

Men gymnasieeleverne, der formår at udstråle ladhed og nysgerrighed på én og samme tid, behøver ikke en gang selv rode rundt i arkiverne: »Hvis I har nogle spørgsmål, kan I også sende en sms, for det ved vi jo, at I gør en del i forvejen ...« siger Tina Pipa og peger på skiltet »Sms 'forsk' efterfulgt af DIT SPØRGSMÅL til 22186335 ...«, og de unge mennesker smiler tilbagelænet.

Vendt på hovedet

Ifølge Josefine Hjejle, gymnasielærer i kinesisk og samfundsfag på Stenhus Gymnasium, vil eleverne gerne udfordres på deres viden og verdensbilleder, men der skal ske noget hele tiden:

»Det var godt planlagt, at oplæggene kun varede et kvarter ellers er der risici for, at de mister interessen. Det var foredraget om Nordkorea, som flest af dem var begejstrede for der havde de nogle forestillinger på forhånd, men alt dét fik de vendt på hovedet,« siger Josefine Hjejle, der havde sit kinesiskhold med hele torsdagen på KUBIS Samf.

Det var Geir Helgesen fra NIAS (Nordisk Institut for Asiatiske Studier), der med intro fra Kim Larsens »Jutlandia«-sang talte om 'Korea et såret land'. Om landet, der blev koloniseret af Japan i slutningen af det 19. århundrede under eufemismen »Greater East Asia Co-Prosperity Sphere«. Landet, der lå »som en reje mellem to hvaler«: de ekspansionslystne og mægtigere nabolande Kina og Japan. Om tragedien i 1950'ernes 'broderkrig', hvor flere millioner koreanere mistede livet og i at magter uden for Korea ikke er interesserede i en forsoning mellem Nord og Syd, medmindre det tidligere Sovjet-allierede Nord kapitulerer betingelsesløst. Ideen med udFORSK ASIEN! er ifølge Tina Pipa to ting: Dels at give publikum et indtryk af, hvor meget information, biblioteket faktisk rummer, og hvordan man får adgang til det. Og dels at vise eleverne bredden i, hvad en forsker kan være: »Fra den erfarne professor til ph.d..-stipendiaten, og fra lærebogs-politologen til antropologen, der har feltarbejdet som hele sit liv.«

Men arrangementet har ligesom mange af Forskningens Døgns events ikke været overrendt. En gymnasieklasse pr. dag plus nogle enkelte speciale- og ph.d..-studerende og et par stykker på den anden side af 50 år. Det er nu ikke fordi, interessen for forskningen mangler fra f.eks. gymnasiernes side. Men Forskningens Døgn er ikke supergodt timet med et stramt pensumsemester:

»Vi har snart eksamener, så folk er meget pressede. Det var kun fordi jeg bare ikke ville gå glip af den mulighed til mit hold så der var nogle vejledninger, som måtte blive mast hen på andre dage,« siger Josefine Hjejle.

For hende var KUBIS' arrangement nemlig et kærkomment tilskud til undervisningen:

»Det betyder noget, at det er gratis, for vi har stort set ingen midler til ekskursioner det kan måske blive til to udflugter i løbet af tre år. Og der er heller ikke et ret stort udbud af arrangementer, som er rettet mod kinesiskstuderende. Som regel bliver det noget med at tage dem på museum og bagefter en tur i Chinatown bag hovedbanegården. Så jeg synes. udFORSK ASIEN!-arrangementet har været rigtig godt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu